Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az öreg Hárs az Európai Év Fája!

komment

Korábbi posztomban már hírt adtam róla, hogy egy magyar fa is részt vett az Európai Év Fája címért folyó küzdelemben. Most örömmel jelenthetjük, hogy a felsőmocsoládi öreg Hárs kapta a szavazatok alapján az első díjat, méghozzá nagy fölénnyel előzve meg a többi jelentkezőt!



 

A győztes!

 

Az öreg Hárs már korábban az év fája lett a versenysorozat magyar szavazásán, ez volt a feltétele annak, hogy az európai megmérettetésen is indulhasson. Olyan fák pályázhattak a megtisztelő címre, melyekhez szépségük, különlegességük mellett valamilyen legenda, mítosz is kötődik. A Hárs a helybéli Bánó család történetével forrt össze, és az erdő védelmezőjének, ősapjának is tartják a környéken élők. Külön érdekesség, hogy a matuzsálemet göcsörtös, szabálytalan alakú törzse mentette meg a kivágástól, alakja miatt ugyanis faipari hasznosításra alkalmatlan.
 



A második helyezett

 

A szavazás végére a Hárs több mint 11 ezer szavazatot gyűjtött, 1300 vokssal megelőzve így erdélyi riválisát, az ezüstérmes köpeci szilfát, melynek sikerét – jegyezzük meg – szintén a magunkénak érezhetjük. A harmadik helyezett közel hatezer jelöléssel a bulgáriai kívánságfa lett.
 


A bronzérmes


Vogl Szilvia felsőmocsoládi polgármester szerint az örömteli esemény nem csak a Hárs sikere, hanem a falu életében is jelentős esemény. A győzelemtől azt várják, hogy az apró, mindössze 500 lakost számláló Felsőmocsolád felkerül a turisztikai térképekre, és a mostaninál jóval több kiránduló és természetbarát keresi fel őket. Ennek érdekében különböző fejlesztéseket is terveznek, például bővítenék a parkolóhelyeket az autóval érkezők számára, és kulturált, a győzteshez méltó fogadóteret építenének a Hárs környékére.
Felsőmocsoládon jelenleg is két turistaútvonal halad keresztül, így az alapok megvannak ahhoz, hogy az ódon fa és a település népszerű célponttá váljon a turisták körében.

 


Az öreg Hárs mellett a felsőmocsoládi kastélyt is érdemes meglátogatni

 

A szavazás részletes eredményét a Treeoftheyear.org oldalon lehet megnézni, ahol a Hárs és többi induló részletes történetét, leírását is megtalálhatja az olvasó.
Még egyszer gratulálunk az öreg Hársnak és Felsőmocsoládnak!

Képek: a innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr334286700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása