Megyeri Szabolcs kertész blogja

Élen a felsőmocsoládi öreg hárs

komment

A napi szokásos böngészésem közben akadtam rá erre a jóhírre: az Európai Év Fája versenyen a hazánkat "képviselő" felsőmocsoládi öreg hársnak megvan az esélye, hogy befutó legyen. Jelenleg az 1. helyen áll, a biztos győzelemhez azonban további szavazatok szükségeset, úgyhogy hajrá, klikk ide!

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet természeti örökségünk védelmére. A döntőbe került fák mindegyikének mesébe illő története van, akár a J.R.R. Tolkien fejéből kipattant Enteknek:

 

Lipany hársfája (Tilia cordata Miller) - Szlovákia

Lipany (Hársas) város nevét a helyén álló hárserdőről kapta, nem véletlen hát, hogy a templom mellett álló hársat a város díszpolgárának is nevezik. A hozzá kötődő legenda pedig az, hogy a tövénél két tanú jelenlétében köttetett egyezség, jegyzővel hitelesített, hivatalos szerződésnek számított. 

 

Pisztáciafa Ghisonacciában (Pistacia Lenticus)- Franciaország

A Korzikán álló majd 1000 éves fa majdnem egy erdőtűz martalékává vált, de egy közelben élő francia lány a tűzoltókat arra kérte, hogy ne a házát, hanem az öreg fát mentsék, hisz otthonát újra fel tudja építeni, a fa azonban pótolhatatlan. Ha nem magyar lennék és nem az öreg hársunknak drukkolnék, biztosan ez a fa lenne a kedvencem.

 

Skalickai fasor (Quercus robur, Tilia sp.) - Olomuc, Csehország

Jelenleg az 5. helyen áll a skalickai kastély több száz éves fasorja. A tölgyek és hársak által szegélyezett sétány a gyerekek kedvelt játszóhelye és a kastélyban lakó értelmi fogyatékosok sétáló parkja.

 

Deblin tölgyfája, a Grot (Quercus robur) - Lengyelország

A legenda szerint, ha a város szimbólumának, az öreg angol tölgynek elsuttogjuk kívánságunkat, az valóra válik. Érdemes kipróbálni, ha arra járunk.

 

A kívánságfa (Ulmus sp) - Bulgária

A 700 éves nisovoi szilfa a monda szerint egy vak lánynak adta vissza a látását. Történt ugyanis, hogy az alvó, vak, gyönyörű Zlatista szemét Jano, inasuk, a szilfa nedvével bekente, amitől a lány csodával határos módon visszanyerte szeme világát. A monda hatására sokan súgják meg a fának kívánságukat, hátha teljesíti azt.

 

A köpeci szil (Ulmus campestris) - Románia

A 2. helyen az erdélyi köpeci szilfa áll, mely Köpec tanúfájaként a falu apraját-nagyját maga köré gyűjtötte, hiszen itt tartották a falugyűléseket, megbeszéléseket. A hatalmas fát a falu lakói ma is nagy becsben tartják.

 

Az öreg Hárs (Tilia sp.) - Magyarország

Nem véletlenül áll az első helyen az öreg Hárs. A legenda szerint ez a fa a felsőmocsoládi erdőség ősapja, hiszen e fa magjaiból éledt újjá az erdőtűzben elpusztult hársfaerdő. Egy családi mítosz is fűződik a fához, mely a Bánó család életének fontos része. Bellosevich Mária, a  család leszármazottja meghatóan nyilatkozott a fáról: „Olyan, mint a sorsunk és történelmünk: sokszor derékba tört, de aztán beforrtak a sebei, s frissebb hajtásokat hozott, mint előtte. A sebek és forradások ember, vagy állatarcot öltöttek, s mindenki a saját álmait véli felfedezni benne. Ahogy itt ülök, beleborzongok: hallom és érzem a történelmet, a megújuló életet, a pozitív energiát. Ez a fa kapcsol össze mindennel: az édesanyámmal, a kétszáz éves kastéllyal és birtokkal, s a végtelen természettel.„

 

Képek és idézet:innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1004051530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2012.02.04. 08:38:34

"A 2. helyen az erdélyi köpeci szilfa áll, mely Köpec falu tanúfájaként a város apraját-nagyját maga köré gyűjtötte, hiszen itt tartották a falugyűléseket, megbeszéléseket. A hatalmas fát a falu lakói ma is nagy becsben tartják."

Ez így ahogy van egy "kicsit" téves :), akkor falu vagy város???

Falu, és pedig nem is akármilyen, lsd. itt: hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6pec

a fa története az Év Fája Európában honlapról:

"A “Baj van Köpecen!” szólásnak köszönhetően Köpec falu neve az egész Kárpát-medencében ismert, de történetét kevesen ismerik. 1848. december 9-én a háromszéki önvédelmi harc idején, Heydte hadtest parancsnokot Köpecen áthaladva golyó találat érte. Dühében 48 órás szabad rablást engedélyezett és az egész falut megsarcolta. A bosszúhadjáratnak 51 polgári áldozata volt, akik után 106 gyerek maradt árván. A faluban lévő vízimalom és a szomszédságában álló tanúfa a település életében létfontosságú szerepet tölt be évszázadok óta. Az emberek itt gyűltek össze, hogy megbeszéljék a falu és egymás életének ügyes-bajos dolgait. Minden történet, mese a faóriás árnyékában hangzott el, amely így azóta is némán őrzi a falu történelmét."

Köpecen 1992-ben 1213 lakosából 1190 magyar, 22 román, 1 német volt.

Tehát ez is egy magyar fa!!

Megyeri Szabolcs 2012.02.04. 10:15:53

@Márkó Laci: Kedves Laci!
Köszönöm szépen az észrevételedet, kiegészítésedet és az értékes infókat Köpec faluról. Ha van további képed, videód bármelyik fáról azt is tedd közzé, ha gondolod, itt vagy a Facebook falra feltöltve (kertesz.blog) :) A "város lakóit" javítom és természetesen az erdélyi fánknak is drukkolok.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2012.02.05. 07:49:52

a köpeci szilnek van facebook oldala, képek is vannak,

sőt blogja is van:

kopeciszil.blogspot.com/

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása