Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sakktábla alakú fűszerkertet építünk 1. rész

Szólj hozzá!

Elérkezettnek látom az időt, hogy elindítsak egy sorozatot, a legtöbbet  kért, és emlegetett témában, ez: a fűszernövények varázslatos világa. A fűszernövények - legnagyobb örömömre - virágkorukat élik, ezelőtt szeretnék egy rövid, de tartalmas sorozattal tisztelegni, mely remélhetőleg mindenkinek meghozza a kedvét, a házilag ültetett fűszernövények használatához. Most talán azt gondoljátok, hogy én könnyen beszélek, tuti helyről szerzem be a palántákat, a nagy kertemben ültetem el őket, és egész nap mást sem csinálok, mint azokat vagdosom, öntözgetem, ápolgatom. De nagyon tévedtek! Pontosan tudom, hogy azt a kevés szabadidejét az ember, nem holmi palántákkal bíbelődve szeretné tölteni. Segítségemmel, Ti is megtapasztalhatjátok , hogy mi az a fűszernövényekkel teli "bright side of life". 

Az első rész szóljon a jó tervezésről, ami az alapja a kevés munkával járó fűszerkert megépítésének és fenntartásának. A kert szótól nyugodtan vonatkoztassunk el, és értelmezzük azt bátran akár balkonládára, akár 1-1 önálló cserépre, a saját lehetőségeinknek megfelelően!

Emlékszem, gyermekkoromban a nagymama vidéki kertjébe kirohantam mezítláb, hogy a még harmatos mentából szakítsak egy csokorral, és élvezettel szívtam magamba illatát. Később már csak a nagyáruházak zöldségosztályán találkoztam a fehér műanyag poharas snidlinggel... Pedig milyen szívesen élnénk át azt a pillanatot, amikor sütés közben egy kis rozmaringra vágyva kiszaladunk a fűszerkertünkbe. Fárasztónak tűnik: kapkodva kimenni a vizes, sáros kertbe, és lemetszeni egy fűszernövény darabot - díszítésnek, vagy az étel ízesítéséhez. Képzeljük el, hogy tiszta konyhai körülmények között tudnánk felhasználni ezeket az egészséges és ízletes növényeket, miközben kertünk természetes adottságait is kihasználjuk. Nem lehetetlen, hiszen már a  rómaiak, a középkori papok és apácák is ismerték a fűszernövények kiskerti hasznosítását.

A fűszerkert kialakítása első látásra fárasztó feladatnak tűnik, de megéri szakszerűen megtervezni és megépíteni. Először is keressünk egy félárnyékos, vagy enyhén napos részt kertünkben - balkonosok, teraszokos itt előnyben, ezek ugyanis általában félárnyékos területnek minősülnek :). Ide, a konyhánktól, teraszunktól kis tipegő sor vezessen - így tudunk majd száraz lábbal sütés-főzés közben gyorsan hozzávalókhoz jutni. A munkát azzal kezdjük, hogy egy min. 2 x 2 m területen 20 cm mély tükröt alakítunk ki. Ide trágyás, rostált termőföldet terítünk. Az előkészítő talajmunkák után sakktáblaszerűen 40 x 40 cm -es kőlapokat vagy fatipegőket helyezünk el, úgy, hogy a sarkaik szorosan összezárjanak. Erre azért van szükség, nehogy bizonyos kalandvágyó növények átszökjenek a szomszédjukhoz (menta). Az így kialakított, négyzet alakú területekre gondosan beültethetjük a konyhánkban is szívesen látott növényeinket. Javaslom, hogy fajonként, 3-5 tövet is telepítsünk, hiszen rendszeres fogyasztás esetén fontos, hogy a növénycsoport időről időre megújuljon. Egy 4-6 fős család éves gyógy- és fűszernövényigénye a házilag kis odafigyeléssel megtermeszthető. 


Fűszerkertünkben ott a helye a paradicsomnak vagy a futóbabnak árnyékolásként. Fontos, hogy ne próbálkozzunk nehéz termesztési kultúrákkal, pl. sárgarépa, káposzta!

A fűszernövénykertünk nagy ellenségei a csigák. (Balkonosok, teraszosok át ne ugorjátok ezt a részt! VAN az a csiga, ami még ott is megtalál Titeket!!! :). Sok csigaölő és riasztó szer kapható, de egy természetbarát módszerekben hívő kertészkedő nem élhet jó lelkiismerettel, ha vegyszereket használ. Ezért vagy szerves anyagokból készítsünk egy 15-20 cm - es, a tetején kissé visszahajló „kerítést" kiskertünk köré, vagy a reggeli friss gyógynövényt és zöldséget begyűjtő sétánk során odafigyelve megkereshetjük szemtelen kis vendégeinket, és egy vödörbe téve likvidálhatjuk őket. Igazi állatbarát megoldás, ha szokásos esti kerékpározásunknál, egyszerűen egy patak vagy árokparton visszahelyezzük a szabadba eltévedt csigáinkat.

A növényekkel beültetett négyzeteket feltölthetjük faaprítékkal vagy apróra darált fenyőkéreggel. Ennek célja, hogy öntözés és eső esetén a víz nem veri fel a sarat a levelekre. Öntözni naponta többször kis adagokban célszerű, legjobb, ha öntözőrendszer segítségével juttatjuk ki a megfelelő vízmennyiséget. Balkonosok, teraszosok Ti reggel-este öntözzetek! Igen! Akkor is ha rohantok a munkába reggel, és már hulla fáradtak vagytok este!

A fűszerkert öntözése talán a legmelósabb, fenntartása viszont egyszerű: távolítsuk el az elszáradt növényi részeket, a frisseket pedig mind gyakrabban használjuk fel!

Folytatás következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr852857567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása