Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fűszerek az ablakban

komment · 1 trackback

A történet mindig ugyanúgy kezdődik. Állunk a hipermarketben, és nézegetjük a zöldségosztályon a kis, műanyag cserepes, élénkzöld tépni valókat. Morzsolgatunk, szagolgatunk, majd választunk, és hazavisszük új lakótársunkat. Pár együtt töltött, boldog nap után azonban különbözőképpen, de mindig szomorú véget érnek. Találgatjuk a kókadásukhoz, majd pusztulásukhoz vezető okokat: túl sok pára, esetleg huzat, kiszáradt, kirohasztottuk, túlságosan levágtuk, rossz helyen vásároltuk. Ahogy telnek az évek, mindig nekifutunk, de végül több kudarcot könyvelhetünk el fűszernövény termesztésben, mint sikert. Íme, néhány ötlet és tanács, hogy ne csak a vásárlás pillanatában örülhessünk felhőtlenül a növényünknek. Egyik nagy titok: a szabad levegő. Április elején már a párkányon, vagy kertünkben, egy házhoz közeli, védett zugban, nem kell számítani komolyabb fagyra. Így bátran kihelyezhetjük fűszerkamránk egy részét az ablakpárkányra! Ahhoz azonban, hogy folyamatosan jó minőségű hozzávalókat tudjunk szüretelni, fogadjuk meg a fűszernövény termesztés tízparancsolatát!

1. Vásárlás: ha hipermarketben vásároltunk, valószínűleg import növényt szereztünk be, vagyis szinte biztos, hogy tőzegbe van ültetve. Ez, az egyébként ideális ültető és nevelő közeg azonban nem tartalmaz semmiféle tápanyagot. A műtrágyával mesterségesen, irányítottan, és időzítve adott anyagok ugyanis már hatásukat veszítik, mire a fűszernövény a kosarunkba kerül. Ezért, amilyen hamar csak lehet, ültessük át! 

2. Ültetés: kizárólag laza, inkább homokos, mintsem agyagos, gyorsan felmelegedő, és jól levegőző, jó vízáteresztő termőföldet használjunk! 

3. Elhelyezés a szabad levegőn: kerüljük a balkonládánk vagy kaspónk helyének kiválasztásakor a szélsőségeket! Túl huzatos, közvetlen napsugárzásnak kitett, vagy éppen túl árnyékos helyek alkalmatlanok fűszernövény nevelésére! 

4. Elhelyezés a lakásban: ha egy napos, de mégis eldugott zugban találunk helyet fűszernövényünknek, könnyen megfeledkezhetünk róla! Legyen szem előtt, minél közelebb a konyhához. Legjobb helyen a munkapulthoz legközelebb eső ablakpárkányon van. 

5. Hozzáférhetőség: mind az ápolási munkák, mind a betakarítás során alapvető szempont, hogy a növényeinket „körül tudjuk járni”, akár tekintetünkkel, akár bonsai metszőollónkkal! 

6. Öntözés: a vízutánpótlás legyen a napi rutinunk része! Többször, kisebb adagokban locsoljuk a növényeket! 

7. Tápanyag - utánpótlás: ha az ültetésnél minőségi, tápanyagban gazdag földkeveréket használtunk, akkor legkorábban az ültetés után 1-2 hónappal szükséges csak elkezdenünk a trágyázást! 

8. Tisztán tartás: a konyha, lakásunk egyik leghigiénikusabb helyisége. Fűszernövényeinket alapvetően fogyasztás céljából termesztjük, így alapkövetelmény, hogy mindig tiszták legyenek. A legfontosabb annak megakadályozása, hogy az öntözés során a talaj felszínére kerülő víz sárrá alakuljon, és a növényünk leveire jusson. Ennek elkerülése érdekében használjunk talajtakaró mulcsot, geotextilt! Ezeket a legtöbb gazdaboltban vagy barkácsboltban megvehetjük. 

9. Növényvédelem: méreggel permetezni, különösen a konyhaablak közelében nem tanácsos. A hangsúlyt helyezzük inkább a megelőzésre! A fűszernövények igényeinek figyelembe vétele, már fél siker a prevenció szempontjából. A szellős helyen élő, megfelelően ápolt növényen ritkán telepszik meg kórokozó vagy kártevő. 

10. Betakarítás: az utolsó pont egyben a legkellemesebb része a növénytermesztésnek. A fűszernövénykertünk ápolása, metszési, ifjítási munkálatai megegyeznek magával a betakarítással. Miközben felhasználjuk, fogyasztjuk, újabb és újabb hajtásnövekedésre ösztönözzük növényeinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr382805791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József - SZELÍD MOTOROSOK 2011.04.07. 09:31:44

Érzitek a lépcsők alján, faházakban és pincékben tárolt járgányok türelmetlen illatát? Remélem, mindenki úgy cselekedett, ahogyan a Benzines Fűnyírók nagykönyvében meg van írva: a gépet tisztított, üzemanyagmentes állapotban engedtétek téli nyugovóra, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása