Megyeri Szabolcs kertész blogja

Feng Shui a kertben

Szólj hozzá!

Előrebocsájtom, hogy távol áll tőlem az ezotéria és az egzotikus keleti tanok világa, ám most mégis belekontárkodom kicsit a témába, természetesen a kert és a növények irányából. A Feng Shui alapú kerttervezésben lehet őszintén hinni, és lehet egyszerűen egy kertépítési irányzatnak tekinteni, mellyel keleties hangulatú, egyedi összeállítás, látványvilág hozható létre. Mivel a közelgő ősz egyben remek alkalom az ültetésre és a kert átfazonírozására, ezért most következzen pár feng-shui-s, illetve kínai hagyományokon nyugvó kertrendezési tipp!

2400 éves "tudomány"

Nem túlzás a kínai kerttervezést tudománynak nevezni. A kezdetekben, időszámításunk előtt 400 körül, az első kertek a taoizmus jegyében az elvonulás, a magány színterei voltak, később a sziklák, hegyek és a víz, a boldogság motívumaiként jelentek meg benne. A Ming dinasztia idején a gazdagság jelképeiként ösvények, épületek kerültek a kertekbe. Jellemző még a tavak és hidak felbukkanása, ebben hasonlít Monet japánkertjéhez is és persze abban, hogy benne igazán megnyugodhatunk és visszatalálhatunk a természetközeli élethez.

Feng Shui kert

A mai nyugati kultúrában töretlenül népszerű az ősi kínai térrendezési elv, a Feng Shui, melynek szó szerinti jelentése szél és víz. A Feng Shui segítségével harmonikus, pozitív energiákat gyűjtő és sugárzó kertet alakíthatunk ki.

 

Jin és Jang

Az első és legfontosabb, hogy mint mindenben, a kerttervezésben is érvényesíteni kell a Jin és Jang egyensúlyát. Vannak például kifejezetten Jin növények, melyek nőiesek, lágyak, törékenyek, mint például a fátyolvirág és vannak Jang dísznövények, melyek erőt sugároznak, levelei szélesebbek, például a bromélia. A Jin és Jang alkotta egyensúly másféleképpen is megjelenhet a kertben, csupán az ellentétek harmóniáját kell kialakítanunk. A magas fák hegemóniáját törjék meg alacsony, megbúvó virágágyások, a napsütötte részek mellett legyenek árnyékos rejtekek, a víz, kerti tó simaságát ellenpontozza dombos, rézsűs felület, az aktívan használt, zajos, nyílt terepnek legyen egy csendes, védett, elvonulásra alkalmas párja!

Elemek, színek, virágok

Nem meglepő, hogy ahogy a lakásban, a kertben is érvényesek az elemekre és égtájakra vonatkozó szabályok. Ennek megfelelően a kert déli részére a Tűz jegyhez igazodó növényeket érdemes ültetni, ha hírnévre szeretnénk szert tenni, vagy éppen a rosszindulatú pletykák terjedését szeretnénk megakadályozni. Legalkalmasabbak az alakjukban vagy színükben a tűz képét előhívó növények, mint a vörös muskátli vagy a red star dracéna.

A Föld elem növényeit a kert északkeleti vagy délnyugati részére tegyük, hiszen itt lesznek segítségünkre a házasság, szerelem vagy az önművelés, tudás területén. Hogy mik a Föld elemhez passzoló növények? A sárga színben játszó virágok, mint például a napraforgó vagy az afrikai aranyvirág. Terrakotta cserépbe helyezve az ide szánt virágokat, növelhető a hatás.

A keleti égtáj a Fa elemmel van összefüggésben a Feng Shui szerint. Ide bármilyen zöld növény ültethető a családi élet nyugalma és az egészség megőrzése érdekében. A bambusz a legmegfelelőbb növény, mely az egészséges, a hosszú élet szimbóluma.

Fehér növényeinket kertünk nyugati, északnyugati részébe ültessük, mert ez a Fém elemnek megfeleltethető égtáj. Ha a spiritualitást, a külső és belső utazást szeretnénk erősíteni az életünkben, akkor az északnyugati, ha a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat és a kreativitást, akkor a nyugati kertvégbe plántáljuk el a májusi szegfűt vagy a fehér bazsarózsát. Utóbbit a kínaiak a megbecsülés és gazdagság szimbólumaként a virágok királyának tartják. Aki gyermekáldásra vágyik az északnyugati kertcsücsköt dobja fel egy piros fuxiával!

A kék virágokat, mint például a búzavirág a Víz elem által uralt északi traktusba ültessük! Kertünknek ezen részén bátran használhatunk kanyargós ágyásszegélyeket, melyek a folyó kanyarulatainak képét hívják elő. A bölcsességet erősíti az itt elhelyezett kerti tó is, melyben a tradíció szerint kilenc halat kell tenyésztenünk. A kilences számnak mágikus hatalma van, mely megvéd a nehézségektől és hosszú életet biztosít. A nyolc aranyhal a végtelen gazdagságot biztosítja, míg a ráadás egy fekete a védelmet jelenti.

A számoknak nagy jelentősége van a Feng Shui kertben, így arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg minden növényből kettő legyen, hiszen ez a virágzás, a szerelem száma. A kínai kert több elszigetelt ágyásból is állhat, így a kertre fentebb felsorolt javaslatok a különálló ágyásokra is értelmezhetőek. A Feng Shui kertek megtervezése nemcsak tudomány, hanem művészet is, a gyakorlatban pedig az elvont értelmezésektől függetlenül a Feng Shui alkalmazásával harmonikus, ízléses, dekoratív kerti látkép érhető el, így annak is bátran ajánlható útmutató, aki egyébként nem nagy barátja a keleti gondolkodásmódnak.

 

 

 

 

 

 

Késő nyári vetemény: a kínai kel

Szólj hozzá!

Augusztusban már viszonylag keveseknek jár a fejében a veteményeskert, meg az is igaz, hogy kevés nyárvégi vetnivaló akad, magunk mögött hagytuk a klasszikus kiskerti szezont. Aki azonban még szívesen bíbelődne vetéssel, zöldségneveléssel, találhat alanyt, nem is akármilyet, hanem egy érdekes, ízletes, kissé mellőzött zöldséget, a kínai kelt.  Ez a növény a késő nyári időszakban vethető, egészen augusztus közepéig-végéig, tehát még most sincs késő, de az is elegendő, ha előnevelt palántákat használunk.

kinaikelsok.jpg

Mielőtt a tényleges teendőkre térnék, nem árt pár szót szánni a kínai kelre, úgy általánosságban, mert ez az ázsiai származású zöldségféle nem igazán ismert és elterjedt nálunk. A kínai kel a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartozik, utóbbi tény a megjelenéséből is kilogikázható. Kínában és Japánban körülbelül a mi időszámításunk kezdete óta termesztik, ehhez képest nagyon későn, a múlt század első felében érkezett Európába, népszerűsége pedig csak az utóbbi pár évtizedben ívelt felfelé a kontinensen. Magyarországon ma sem tartozik a divatos zöldségfélék körébe, de például az USA-ban, Németországban vagy Svájcban igen közkedvelt, ebben a tekintetben a mángoldhoz hasonlítható. 

kukorica01big.jpg

Kínai kel-tető

Egyéves növény, erős karógyökere biztosan tartja, szára alig láthatóan rövid. Gyökérzetének oldalelágazása csekély, így a kiszáradásra fokozottan érzékeny, nedvességet felvenni ugyanis csak korlátozottan tud, ezért gyakori öntözést kíván. Hőigénye összetett, ugyanis míg a kifejlett növény az enyhébb fagyokat is zokszó nélkül tűri, a magoknak körülbelül 20 Celsius szükséges a fejlődéshez (ezért is lehet próbálkozni a nyárvégi vetéssel). Rövidnappalos, vagyis fényigénye nem túl nagy, ami szintén az őszies jelleget erősíti, bár meg kell említeni, hogy Ázsiában léteznek nyári fajtái a kínai kelnek. 

term62881_1.jpg

Fólia alatt

Kifejezetten kedvelt földtípusa nincsen, ahol egyéb zöldség megterem, ott a kínai kellel is sikert érhetünk el, tápanyagigénye azonban magas, így erősen igénybe veszi a közeget, ahol növekedik, ebből kifolyólag a közelében élő gyomokat is elsorvasztja, ami viszont jó hír. Ha segíteni akarjuk a növekedésben nitrogénnel és káliummal lakassuk jól, és a szerves trágyát is szívesen fogadja. Legfőbb kártevői  a meztelencsigák és a levéltetvek, rothadással pedig mészhiányos talaj esetében találkozhatunk. Tenyészideje 60-80 nap, így attól függően, hogy a nyár végének mely időszakában, és hogy magvetéssel vagy palántázással telepítettük, akár szeptember végén is szedhetjük már. Eltarthatósága kiváló, a leszedett fejek gyökértelenítve, és a takaróleveleket lefejtve pincekörülmények között (5-8 C) 5-6 hétig fogyaszthatóak maradnak, fagypont környékén pedig hónapokig őrzi frissességét.

kinaikel_sali.jpg

Kínai kel saláta

Maga a zöldség C-vitaminban dús, aminosavakat tartalmaz, és fehérjében a fejeskáposzta háromszorosát adja. Bár íze kevésbé karaketeres utóbbihoz viszonyítva, kiváló saláta alapanyag, főzelék is készíthető belőle, de nyersen rágcsálva is egészséges nassolnivaló. A téli időszakban, mikor kevesebb zöldségfajtából válogathatunk, a kínai kel roppant hasznos kiegészítője lehet az étrendünknek, érdemes tehát beépíteni az őszi-téli menükínálatba.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

Hullócsillag vadászat a kertből!

Szólj hozzá!

A kertben töltött estéknek különleges varázsuk van, akinek van szerencséje saját birtokán bámészkodni sötétedés után, az tudja, miről van szó. Csillagokra révedezni egy nyugágyban hátradőlve önmagában is roppant jó elfoglaltság, a napokban azonban még különlegesebb élményben lehet részünk. Az augusztus köztudottan a hullócsillagok hava, a legaktívabb tevékenység pedig a mostani hétvégén esedékes. A tegnapi nap sajnos nem kedvezett a csillagfürkészeknek, a szokatlan augusztusi lehűlés mellett felhők is akadályozták a látvány élvezetét, de semmi sincs veszve, hiszen a mai nap már alkalmasabbnak ígérkezik a meteorraj megfigyelésére.

Westlake2.jpg

A Perseidák maximuma augusztus 12.-én és 13.-án esedékes. A Perseidák egy meteorraj, melynek szülőobjektuma a 109P/Swift-Tuttle üstökös. A Perseidák vonulását rendszerint sűrű meteorzápor és fényes meteorok kísérik. A jelenséget a Perszeusz csillagképnél figyelhetjük meg, ez ugyanis a meteorraj radiánsa, vagyis látszólagos kiindulási pontja (nevét is innen kapta). A rajt alkotó számtalan apró porszemcse légkörbe érése és felhevülése okozza az egyedülálló látványt, melyet a legjobban magas és sötét helyről figyelhetünk meg. A késő esti órákban, 21 és 23 óra között, illetve pár órával a pirkadat előtt van a legnagyobb esély a zápor megpillantására. A tapasztalatok alapján a megfigyelés idején óránként 150-400 észlelés várható a körülményektől függően.

perseid_map2.gif

Aki a ritka és szemet kápráztató jelenségről nem akar lemaradni, készítsen ki dönthető támlájú kerti nyugágyakat, párnát, pokrócot és üdítőt (esetleg forró teát, ha az idő zord marad), vagy ha lehetséges, menjen minél magasabb helyre, garázs-, vagy háztetőre, városban akár az épületek tetejére (ám sajnos a városi fényszennyezés jellemzően megnehezíti a megfigyelők dolgát). Idén a holdciklus is viszonylag kedvező lesz, a holdtölte csak 18.-án esedékes, így bolygónk kísérője csupán mérsékelt fényárral nehezíti a meteorvadászok dolgát!

Martin1_strip.jpg

 

Az arra alkalmas kertekben egyszerűbb, de akár egészen profi csillagmegfigyelő állomás is építhető, melynek magassága a kilátókkal ugyan nem vetekedhet, de a fák és a környező épületek takarását semlegesíthetik. Természetesen ma már késői nekilátni az építésnek, de aki ötletet akar meríteni a jövőre vonatkozóan - hisz meteorzápor minden évben van -, tekintse meg az alábbi képeket, melyek egy német desig-építész cég modelljét ábrázolják. Egy ilyen emelt terasz az éji kilátás mellett sokminden másra is alkalmas lehet, az alsó fedett rész kinti dolgozószobának is alkalmas, esős időben pedig biztosítja a szabadban tartózkodás lehetőségét. Az építmény összevonható egy gyerekeknek elfoglaltságot adó játszóházzal, és fedetlen terasz-rész nyitott kerti szobaként is berendezhető nyugágyakkal, pihenőszékekkel. 

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-01.jpg

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-04.jpg

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-03.jpg

Emelvénnyel vagy anélkül, mindenkinek sikeres hullócsillagvadászatot ma estére!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

Bosco Verticale, a függőleges városi erdő!

Szólj hozzá!

Teljesen véletlenül bukkantam nemrégiben egy cikkre, ami a milánói Bosco Verticale-nek, vagyis függőleges erdőnek nevezett épületről szólt, és rögtön eszembe jutott, hogy anno én is írtam pár sort erről a projektről, de még annak elkészülte előtt az építési fázisban. Mostanra viszont az épület elkészült, sőt lassan két éve áll és működik, így már érvényes tapasztalatok is vannak vele kapcsolatban, és már nem csak látványterveken, hanem valódi fotókon is megcsodálható (na meg persze főként élőben, ha valaki Milánóban jár...).

03c-paolo-rosselli-bosco-verticale-08-1024x554.jpg

A Bosco Verticale látványterveken és építés közben (a lenti képre kattintva galéria nyílik)

 

Mi is a Bosco Verticale? Egy különleges épületpárosról van szó Milánó Porta Nuova városrészének közelében, melynek újszerű alapkoncepciója az volt, hogy a csupasz beton és üvegfelületek mellett/helyett minél több zöld borítsa az építményt, így a tervezők (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra) közel egy hektárnyi erdőnek megfelelő fát és cserjét álmodtak a két épület teraszaira, mindezt úgy, hogy a teraszok vastagsága nem haladja meg a 30 centimétert. A 2014-ben átadott toronyházak 110 és 76 méter magasak, a két épületen pedig összesen 730 fa található (ez némileg kevesebb, mint a házak elkészülte előtt beharangozott közel 900 fa). Az átlagosan 3-6 méteres fák nem pusztán dekorációs céllal kerültek a helyükre, szerepük van az épület hőháztartásának szabályozásában, természetes árnyékolóként működnek, és mivel szűk egy hektárnyi erdőszerű felületről van szó, ezzel már a légtisztításban, oxigéntermelésben is említésre méltó a függőleges erdő. Persze ennyi fa még nincs értékelhető hatással egy nagyváros levegőjére, de figyelemfelhívásként, demonstrációként remek dolog. A fák mellett megemlítendő, hogy nagyjából ötezer tő cserjeféle és kétszer ennyi tő talajtakaró növény is él a kettős toronyban, ezeket összeadva pedig már valóban tekintélyes méretű zöldfelület az eredmény.

És az elkészült épületpáros kívül-belül: 

Az építési fázisban kissé túlzónak, nagyzolónak tűnő koncepció tehát működik, immár második éve bizonyítja, hogy összhangba hozható a természet a modern építészettel és a városi léttel. A fák nem haltak el, a növényeket nem sodorta le a szél, a légies balkonok pedig nem szakadtak le a föld súlya alatt, a Bosco Verticale Milánó egyik nevezetességévé, követendő példává vált, a tervezők pedig egy rangos építészeti díjat is bezsebelhettek munkájukért.

Ha érdeklik a városi zöldítés egyéb érdekes, könnyebben kivitelezhető módszerei, EZT a korábbi posztomat ajánlom!

Képek: innen és innen

Le az egyhangúsággal, avagy mitől lesz izgalmas a kert?

Szólj hozzá!

A kert lelke, vagy profánabbul alapja rendszerint a gyepes zöld felület, ezt tarkítják aztán a virágágyások, a veteményes, a tujasor, meg persze a garázs, a kutyaól, és így tovább. Sok helyütt azonban az a jellemző, hogy az egyszerűség, a könnyű gondozhatóság miatt a pázsit túl nagy részt kap a kertben, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy birtokunk változatossága a Mars felszínével vetekszik. Ilyenkor aztán jöhetnek a heves virágágyás-építések és faültetések, aki viszont eleve nem gondolkodott dús kertben, az a felismerés után sem fog ültetési mániában kitörni, viszont valamivel szépítené a kertet, megtörné a zöld hegemóniát. Nekik jöhet jól az alábbi három ötlet, melyek közös pontja, hogy könnyen, gyorsan, akár teljesen sajátkezűleg elkészíthetőek.

rockgardens4.png

1. Sziklakert 

A sziklakertnek számos előnye van, lehet aprócska, közepes, vagy grandiózus, lehet egyszerű, vagy harsányan és feltűnő, gondozási igénye alacsony, és akár házilag is kialakítható. Kísérletező kedvűek a kert sarkába is eldughatják, bátrabbak a központi virágágyás helyett is megépíthetik. A sziklakerthez csupán kisebb-nagyobb kövek, megfelelő növények, és egy adag kreativitás kell, persze ennél picit bonyolultabb a kialakítás, de szakember nem feltétlen kell hozzá, elég kicsit utánaolvasni a témának. A térben jól elhelyezett látványosan sziklakert megtöri a pázsit egyeduralmát, beválhat térelválasztóként, jól áll a mediterrán stílusú kerteknek, és különösen alkalmas rézsűk, lejtős kertrészek kitöltésére. A nagyobb sziklakerti részek különösen hasznosak víkendtelkeken, vagy bárhol, ahol ritkábban nyílik alkalom a kerti flóra gondozására, a sziklakert ugyanis kevéssel is beéri, cserébe esztétikai értéke mindig magas.

Növénytipp: a sziklakertbe telepíthetünk őszirózsa féléket, délvirágot, madárhúrt, franciaperjét, gyöngykosárkát, kökörcsint, vagy varjúhájat, a törpe, terülő habitusú örökzöldek, vagy az alacsony, gömbkoronájú cserjék is megfelelőek, de remek sziklakerti növények a kaktuszok és pozsgások, valamint a közkedvelt levendula is! 

 madarhur.jpg

2. Talajtakarók 

A sziklakertnél is egyszerűbb választás a talajtakaró cserje. A talajtakaró cserjék telepítése főleg akkor jó ötlet, ha kert méretes, a pázsit dominál, ugyanakkor a gyepfelület viszonylag kis része van aktív használatban. A füvet ugye nyírni kell, alkalmanként felülvetni, öntözni, gondozni, ezek pedig felesleges munkák akkor, ha a pozitívumait ki sem használjuk. A parlagi gyepes terület betelepíthető talajtakaró cserjékkel, melyek alacsony termetűek, nagy területen terülnek szét, egységes, gondozott látványt biztosítanak, plusz gondozási igényük alacsony, metszést, gyommentesítést nem igényelnek, sőt maguk akadályozzák meg a gyomok megjelenését. A talajtakaró cserjék kimondottan alkalmasak arra, hogy egységes, ápolt megjelenésű látványt biztosítsanak a kertben, de alkalmazásuk hasonlóan jó ötlet az utcafronti földsávokon, vagy a társasházi közös területeken!

Növénytipp: a talajtakaró cserjék közül a legkedveltebbek a kékszakáll, a madárbirs, a hanga, a kecskerágó, az orbáncfű, a boróka, vagy az egzotikus törpe mandula.

 

Plusz egy tipp: a kerti út! 

 

exmouth-road-garden.jpg

 

Ha az egyhangúság megtörése a cél, kiváló választás egy kerti út építése. Minden kertben vannak kitaposott ösvények, ezeket érdemes valódi úttá alakítani, mind praktikus, mind esztétikai szempontokból. Az ösvény készülhet zúzott kőből, terméskőből, fából, vagy kültéri járólapokból, és még látványosabb lesz, ha alacsony cserjesorral, színes virágokkal, levendulabokrokkal, hagymásokkal, vagyis szép, ízléses növényekkel szegélyezzük!

 

just-for-kids_veggie-garden-box_gardening.png

3. Tankert 

A tankert, vagy gyermekveteményes értelemszerűen elsősorban a gyermekes háztartások kertjeibe való dolog. A tankert ideájának kiindulópontja, hogy az elterjedt közhiedelemmel ellentétben a gyerekek egyáltalán nem a nagy, egybefüggő, nyílt pázsitos terülteket kedvelik (a körbe-körbe szaladgálás izgalma hamar elszáll...), hanem az izgalmas, ingergazdag, színes-szagos terepet. Ezt állíthatjuk elő, amennyiben a füves felület egy részét kerti növénytanodává alakítjuk át részükre. A tankert nem más, mint egy miniatűr veteményes és/vagy virágágyás, amit a kicsik gondozhatnak, kedvükre alakíthatnak, vethetnek, kapálhatnak, betakaríthatnak, a tényleg kisebbek persze először szülői felügyelettel. A kialakításhoz elég egy pár négyzetméternyi területet kijelölni, felásni, tápanyagozni, gyommentesíteni, és kezdődhet is az ültetés. Telepíthető ide zöldség, fűszernövény, színes virág, vagy éppen gyógynövény, ami éppen aktuális, vagy ami lázba hozza a csemetéket. Könnyebb lesz így megbarátkozni például a tányéron nem kedvelt zöldségekkel (ki ne lenne kíváncsi annak a spenótnak az ízére, amit ő maga nevelgetett), de izgalmasak lesznek a sajátkezűleg nevelt virágok is!. Fontos, hogy a tankertbe ne kerüljön allergizáló, szúrós-tüskés, és mérgező növény! A tankert tovább dekorálható kavicsokkal, színes, kézzel festett kerítéssel, cserepes növényekkel, gyerekeknek való mintás öntözőkannával, műanyag kisszerszámokkal, így a látvány még vonzóbb lesz!

Növénytipp: kisebb méretű zöldségek (paradicsom, paprika, bab, uborka), körömvirág, kamilla, oregánó, bazsalikom, kakukkfű

 Képek: innen, innen, innen, és innen.

Augusztusi vetemény: a cékla

Szólj hozzá!

Az augusztus nem igazán a tettrekész kertbarátok kedvenc hónapja, ilyenkor kevés a tennivaló, eljön az ideje annak, hogy a gazda élvezze a birtokát. Persze a pázsitot ilyenkor is gondozni kell, a nagy melegben az öntözésről sem szabad megfeledkezni, és a beérő gyümölcsöket is be lehet gyűjteni hamarosan. Aki azonban a veteményesben tenne-venne, viszonylag kevés feladatot talál, szerencsére azért van olyan zöldség, ami ilyenkor is vethető, például a jó öreg cékla!

cekla04.jpg

A cékla (Beta vulgaris) a Földközi-tenger vidékéről származik, ősidők óta ismert és termesztett haszonnövény. Kifejezetten megosztó zöldség, sokan irtóznak az ízétől, míg mások a rajongásig szeretik, ráadásul a cékla az egyik legegészségesebb kerti termény, de erről később. 

cékla.jpg

A veteményeskert dísze lehet

A cékla roppant barátságos növény, mert nem kér sokat, mondhatni igénytelen. Tápanyagigénye közepes, ha augusztusban vetjük, akkor másodnövényként is telepíthetjük, például a már felszedett káposztafélék, burgonya, retek, vagy borsó helyére. A félárnyékos helyeket is jól viseli, vízre viszont folyamatosan szüksége van, ezért ne hagyjuk kiszáradni. Magjai méretesek, ezért könnyű dolgunk lesz velük a vetésnél, amire figyeljünk, az a körülbelül 10 centiméteres távolság két mag között. Jó praktika, ha egyszerre nem egy, hanem két magot pottyantunk a földbe, és később a gyengébb palántá(ka)t kiszedve, átültetve megduplázhatjuk a veteményt. Az ápolási munkák főleg a rendszeres öntözésben, és az időnkénti gyommentesítésben merülnek ki. A csírázási idő két hét, a betakarítás pedig 90-100 nap múlva esedékes, de legkésőbb a hajnali fagyok beállta előtt. Az sem baj, ha gyökereket még a teljes méret elérése előtt húzzuk ki, de ilyenkor az eltarthatósági idő is csökken. Az október táján felszedett céklát beoszthatjuk egész télre is, ha (leveleitől megfosztva) például nedves homokos ládába helyezzük, és hűvös helyre (pincébe) tesszük.

Tudta-e?

A cékla egyik fő rovarkártevője a répalégy, ami elsőre ellentmondásos, ám a megoldás egyszerű, a cékla régebben céklarépa néven volt ismert!

BETA_VULGARIS.jpg

Szedésre készen

Céklagondok

 

A levéltetvek megjelenésére gyakran lehet számítani, az apró rovarok ellen a szokásos védekezési módok válnak be, mint a vízsugaras lemosás, a csalánlé főzettel való permetezés, vagy a vegyszeres kezelés. Előfordul a céklán a lisztharmat, ami főképp hűvösebb, csapadékos időszakok után jelentkezik, a fertőzött leveleket távolítsuk el. További jellemző cékla-ellenség a cerkospórás levélfoltosság, mely a leveleken jelentkezik kis szürke foltok képében, az érintett levelek leszedése, vagy a lisztharmatnál alkalmazott szerek jöhetnek számításba. Gombás betegségek elleni hatékony prevenció az egyelés, az összeboruló lombozat szinte vonzza a gombákat, a szellős elrendezéssel ezt kiküszöbölhetjük.

 

A cékla nem csupán a jó íze miatt hasznos, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is, emellett gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban, valamint A-, B-, és C-vitaminban. A népi gyógyászatban vérképzőként ismert (pedig vastartalma nem átlag feletti a zöldségeket tekintve, ellenben a céklából az emberi szervezet könnyebben vonja ki a hasznos nyomelemeket), a sárgarépa levével kombinálva pedig májtisztító-regeneráló hatású, sőt, az esti dorbézolás utáni macskajaj tüneteit is enyhítheti. A cékla közismerten jó kiegészítője a daganatos megbetegedések kúráinak, de megelőzésképpen is ajánlatos néha fogyasztani. Arra viszont ügyeljünk, hogy fehér abrosz felett ne lötyögjön ki a leve, mert maradandó foltot hagy.

okoriegeszsegcekla_8QMT1259868759.jpg

Karakteres íz és forma

A cékla felhasználása ezerféleképpen lehetséges, de aki igazán különlegeset akar, az próbálkozzon meg az orosz céklaleves, a borscs elkészítésével. Egy jó receptért katt ide.

1524borscs_468.jpg

Borscs, vagyis céklaleves

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszmernok.huA blog üzemeltetője a:


Facebook

Ajánló

Címkék

ágyásszegély (5) árvácska (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (7) balkonkertészkedés (15) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (10) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (6) design (6) díszfa (5) dísznövény (117) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (7) érdekesség (9) erkély (9) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (7) fűnyírás (6) fűszerkert (18) fűszernövény (19) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (84) gazdálkodás (6) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (9) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) Halottak napja (5) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (30) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (18) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (180) kertbarát (52) kertépítés (129) kertész (11) kertészet (125) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (232) kertészkedés (170) kertészmérnök (53) kertfenntartás (78) kertgondozás (8) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (7) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (12) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (8) kertrendezés (81) kerttervezés (146) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (15) kiültetés (18) komposzt (8) komposztálás (8) konyhakert (23) környezetbarát (12) környezettudatosság (11) környezetvédelem (29) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) közterek (5) köztéri növények (7) közterület (11) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (7) magvetés (14) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (6) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (7) növénygondozás (130) növénypusztulás (5) növényrendelés (11) növénytelepítés (6) növénytermesztés (62) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (6) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (122) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (10) palántázás (11) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (24) pázsit (8) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (6) rovar (7) rózsa (11) sírgondozás (6) sövény (13) sövénynyírás (5) szárazságtűrő növények (11) szemetelés (5) szemétszedés (5) sziklakert (5) szobanövény (23) szobanövények (14) szubszidiaritás (6) talajigény (5) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (7) trágyázás (11) tuja (8) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (138) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (56) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (63) vadvirág (5) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (75) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (46) vetés (10) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (49) virágágyás (10) virágcserép (5) virágedény (5) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (8) virágzás (12) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (6) zöldfelület (9) zöldség (15) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (36) zöldterület (7) zöld utcafrontok (19) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő

Kertész TV