Megyeri Szabolcs kertész blogja

Cuki cukkini

Szólj hozzá!

Nyakunkon a tavasz, ez pedig azt is jelenti, hogy az arra fogékonyak hamarosan elkezdhetik a konyhakerti teendőket, vagyis indulhat a veteményezés, magvetés, palántázás. A nagy kérdés persze az, hogy mi kerüljön a konyhakertbe vagy éppen a balkonládákba. A megszokott, üzembiztos zöldségek mellett érdemes néha kipróbálni olyan érdekességeket is, melyek egyfelől kertészeti kihívást jelentenek, másfelől új ízekkel gazdagíthatják a házias ételeket. 

A címből kilogikázhatóan a cukkini lesz az ajánlat tárgya, mely egyáltalán nem tartozik a legismertebb zöldségfélék közé, az átlag felhasználó nagyjából annyit tudni róla, hogy uborka formájú, de mégsem uborka. A cukkini ettől függetlenül valóban rokonságban áll az uborkával, ahogy a tökkel és a dinnyével is. A cukkini változatosan felhasználható a konyhában, élettani hatásai kedvezőek, termesztése pedig könnyű, így mindenképpen megéri meghonosítani az otthoni konyhakertben!

courgette.jpg

A cukkini az ásványianyag-, és vitamintartalomban nem jeleskedik, de előnyére válik, hogy kalóriaértéke alacsony, így remek diétás étrend kiegészítő, fogyókúrázóknak egyenesen kihagyhatatlan. Rostokban gazdag, zsiradék-, fehérje-, és szénhidráttartalma azonban alacsony. Tápértékének nagyobb része a héjában található, így ajánlott a még zsengébb darabokat választani, és azokat héjastul elkészíteni, fogyasztani. További előnye, hogy sok zöldségfélével ellentétben nem okoz puffadást, még nagyobb mennyiségben sem.

A cukkini termesztése kifejezetten egyszerű, így akár kezdő veteményezők is bátran próbálkozhatnak vele. A cukkini nevelését március második felében, de inkább a hónap végén lehet elkezdeni, ekkor tejfölös poharakba, palántázó edénybe szórt termőföldbe kell vetni a magokat, a kis keltetőket pedig meleg helyre kell állítani. Az első hajtások már egy bő hét múlva kibújnak, ha pedig már 3-4 levele is van a növénykéknek, akkor áttelepíthetők a külső ablakpárkányra. A következő lépés majd májusban lesz aktuális, akkor kell majd a szabadba, a konyhakertbe kiültetni a palántákat. Rendszeres gyommentesítésnél és időnkénti öntözésnél több feladat nem is nagyon lesz a kis bokrok körül, a cukkinit ritkán támadják betegségek, a kártevők közül pedig csak a meztelencsigák jelenthetnek gondot. A kifejlődött, arasznyi zöldségek a nyár közepétől kezdve takaríthatók be, a szüret pedig egészen őszig tarthat. A cukkiniről azoknak sem kell lemondaniuk, akiknek nincs kertjük, vagy csak nem akarnak konyhakertezni a pázsit rovására, ez a zöldség ugyanis a balkonokon vagy dézsában, virágládában  is nevelhető. Ha ezt az utat választjuk májusban egyszerűen ültessük át a palántákat egy nagyobb cserépbe, dézsába, és helyezzük őket napos, meleg helyre. A balkonon nevelt cukkinit gyakrabban kell öntözni!

zucchini.jpg

Konyhaművészeti tanácsadásba nem mennék bele mélyen, azonban a hezitálóknak talál lökést adhat, hogy a cukkini kifejezetten sokoldalúan hasznosítható a konyhában. A cukkinit elsősorban saláták és tésztaételek összetevőjeként vagy párolt zöldségként köretek részeként ismerjük, ám kiválóan alkalmas sütemények elkészítéséhez is! Semleges ízével nem nyomja el a többi ízt, magas nedvességtartalma miatt pedig a sütik lédúsak, puhák lesznek. Az édességekbe csempészve a gyerekek is szívesebb fogyasztják a magas rosttartalmú, egészséges zöldséget. A cukkini felhasználásával diós, mákos sütemények, édes torták, muffin is készülhet, divatos paleo fogásokhoz is alkalmas, ráadásul remekül illeszkedik a vegetáriánus étrendbe, húspótlékként.

vecou24013_3.jpg

 

Képek: innen, innen, és innen.

Virágos tavaszelő!

1 komment

A tél most különösen hosszúra nyúlt, a február az enyhülés helyett a leghidegebb napokat hozta el, de ha hinni lehet az időjósoknak, akkor pár nap, és valóban melegedik az idő, hamarosan akár plusz 10 Celsius is lehet majd. A tavasz egyik kötelező és igen örvendetes velejárója a növények éledezése, a hajtások megindulása, a zöldülés, és főleg a virágzás! Március legelején persze még elég szűkös a virág kínálat, de nem lehetetlen már ilyenkor is a színes szirmokban gyönyörködni, lássuk hát, hogy mik a lehetőségek!

img_3219.jpg

 

A primulának, vagyis a kankalinnak a kora tavaszi kertészkedők ágyásaiban, balkonládáiban mindig helye van, hiszen egy igazán dekoratív és változatos megjelenésű növényről van szó. A kankalin cserepes dísznövényként ismert, de ne hagyjuk tartósan az ablakpárkányon, hanem a márciusi, áprilisi fagyok elmúltával bátran ültessük ki a kertbe, lehetőleg hűvös, párás helyre, a növény ugyanis az ilyen körülményeket kedveli! A kankalin a jó vízáteresztő képességű, és a humuszban gazdag talajokat szereti, amennyiben a kijelölt területen a kerti közeg nem ilyen, zsákos termő-, vagy virágfölddel feljavíthatjuk azt. Ha sikerült a megfelelő helyet megtalálni a kankalinnak, akkor pár éven belül egyre nagyobb telepet fog alkotni, és tőosztással még tovább lehet őket szaporítani, így a folyamatos utánpótlás biztosított lesz! 

primula-ringostar-mixture-photo-rudy-raes-bloemzaden-2-1.jpg

 

Az árvácska inkább őszi virágként él a köztudatban, pedig tavasszal is fontos szerephez juthat a még szürke ágyásokban. Az árvácska ősszel elültetett palántái az első fagyok beálltáig díszlenek, majd a téli hideget átvészelve március környékén újra virágba borulnak, így ahol ősszel volt árvácska, ott most nincs is teendő. Az árvácska kedveli a napos, vagy a mérsékelten árnyékos helyeket, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag földbe kell ültetni. Felhasználása széleskörű, alkalmas balkonnövénynek, a kertbe is kiültethető, de előszeretettel telepítik az árvácskát közterekre, utcafrontokra is, mivel sokáig pompázik. Az árvácska a változatos színekben hozza virágait, így csupán ezzel az egy fajtával is élénk, látványos eredményt érhetünk el. Akiknek csupán egy erkély áll rendelkezésre a kertészkedéshez, vagy tavaly nem telepített árvácskát, ne essen kétségbe, most a kertészetekben megvásárolhatják a kiültetésre kész virágokat.

 viola-wittrockiana-inspire-mix-x0451-2.jpg

 

A százszorszépnek nem csak a neve kelt kellemes érzéseket, maga a növény is szemet gyönyörködtető, bájos kiegészítője lehet a balkonnak, terasznak, vagy az előkerti ágyásoknak. A százszorszép a kontinens mérsékelt égövi tájain honos, régi, bevált fajta, tehát nálunk is kifejezetten jól érzi magát. Lágyszárú, évelő növény, nagyjából  15-25 cm magasra nő meg. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket, és a gazdag, agyagos talajt. Viszonylagos igénytelensége miatt gyakori vendége a parkoknak, de vadon is megterem szinte mindenütt. A nemesített fajták piros, fehér és rózsaszín virágokkal örvendeztetik meg gazdáikat. A százszorszéppel nehéz kudarcot vallani, ezért a balkonos virágneveléssel csak most ismerkedőknek a legmegfelelőbb választás lehet. 

il_570xn_755222734_awhk.jpg

A lehetőségek persze itt még nem érnek véget, szóba jöhet még a krizantém, az erika, vagy akár a díszkáposzta is, aki pedig ráérősen gondolkodik, akár várhat még pár hetet, hogy a kiültethető választék bővebb legyen!

Képek: innen, innen, innen és innen

Ránk szakad a sarkvidék!

1 komment

Mától kezdve nagyjából egy héten át szokatlan hideg, bulvárosan szólva ítéletidő vár ránk, az előrejelzések szerint napokon keresztül nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, mindennek tetejébe még nagyobb arányú hóesésre is számíthatunk, a tél úgy látszik minden erejét összegyűjtötte a búcsúhoz. Ezek a jóslatok nem csupán a fűtésszámla emelkedését hozzák magukkal, mindenféle teendőket és elővigyázatosságokat követelnek meg a kerttulajdonosoktól, de még a városi, társasházi lakosoktól is. Lássuk gyorsan, mik ezek!

havas_kert.jpg

Csúszásveszély elhárítás

A napokon át tartó felengedés nélküli jeges zimankó, kombinálva a havazással egyértelműen kiadják eredményként a csúszós utakat, járdákat. Ilyenkor jellemzően ugrásszerűen megnő az elcsúszásból származó esések, zúzódások, végtagtörések száma, ezért cselekedni kell. A cselekvés ráadásul nem csak felebaráti szeretetből ajánlatos, hanem azért is, mert törvényi kötelesség minden ház, épület előtt a járda csúszásmentesítése, ami a tulajdonos(ok) feladata. Társasházak esetén a lakóközösség összessége felel a jég-, és hómentesítésért, ha valaki pórul jár a ház előtt, annak pereskedés, kártérítés lehet a vége. Ha leesik a hó , a házak előtti járdát minél hamarabb szórjuk fel valamilyen környezetbarát szóróanyaggal, ami elsősorban faforgács, kőzúzalék, homok, vagy bolti keverék szóróanyag legyen. A fahamu is megteszi, csak csúnya lesz tőle a járda, a sót viszont mellőzük, nem tesz jót a növényeknek, a cipőknek, nadrágszáraknak, a kutyatappancsoknak, de még magának a járdának sem! A kertben elegendő az átjárhatóságot biztosító kerti utakat letakarítani, felesleges hatalmas hóhegyeket összelapátolni, úgyis el fog olvadni előbb-utóbb. Addig is élvezzük a látványt, lehetőleg a fűtött szobából kifele tekintve! 

Növények felszabadítása a hó alól

A kerti növényekre lerakódó hó egyfelől szép látvány, másfelől bajt is okozhat. Az ágakra telepedő tetemesebb hómennyiség a hajtásokat letörheti, de jobb esetben is meghajlíthatja őket annyira, hogy a növényt elcsúfítja, szétterpeszti (ez a látvány tartós maradhat). Az örökzöldekre hullott tetemesebb hótakarót óvatos rázással távolítsuk el, nem kell erősen ütlegelni az ágakat, elég ha kimért ringatással, rázogatással tehermentesítjük őket. Hasonlóan járjunk el a télizöld, örökzöld sövényekkel, cserjékkel. A nagy népszerűségnek örvendő díszfüvek is segítséget kérnek ilyenkor, illetve korábban kérték a segítséget, de még most sem késő cselekedni. A díszfüveket ugyanis még a kemény tél beállta előtt kellett (volna) összekötni, vagyis a magasra törő szárakat egy madzaggal összeszorítani, mivel ezek a növények érzékenyen reagálnak a tövükhöz jutó, és ott sokszor megfagyó hólére. Ha ez kimaradt, akkor rohamléptekben pótoljuk a műveletet!

pq0u1q4yrb6g0q2o.jpg

Nem csak a hó okozhat gondot...

A havazás más frontokon is problémákat okozhat, jó ezekkel tisztában lenni. A téli  problémák köre a hideggel, hóval, és jéggel nem zárul le, ebben az időszakban számolnunk kell égési foltokkal, kiszáradással is, melyek barnulás formájában jelentkeznek a növényeken. Az égés oka a téli időszakban jelentkező erős napsütés, és a napsugarak hóról való visszaverődésének együttese lehet, a koncentrált napsugarak egyszerűen megégetik a növények hajtásait, leveleit, egyéb felületeit, ahogy például a síelő ember is képes csúnyán leégni. Ez a jelenség nem orvosolható most (hacsak nem lapátoljuk ki a kertből az összes havat) sokkal inkább tavasszal lesz fontos, mikor a furcsa, meghatározhatatlan eredetű barnulások, hajtáselhalások lesznek láthatóak. Akkor jusson majd eszünkbe a hó, mint kiváltó ok, ugyanis tavasszal gyakori, hogy ezeket a jeleket betegségeknek tulajdonítják a gazdák, és félrekezelik a növényeket, aminek elhalás is lehet a vége. Nem mellékes adalék, hogy a tavaszi száradási tüneteknek az ősz végi alapos beöntözések elmaradása is oka lehet, így tavasszal ezekre is gondoljunk, mikor növényeinket elkezdjük kezelni.

tuja.jpg

 A furcsa tavaszi barnulások eredetének nyomozásakor jussanak eszünkbe a havas napok. A téli napégés a növényeken természetes folyamat, nem szükséges később (félre)kezelni

Növények fagyvédelme

A most várható erős mínuszok a kerti és balkonnövényekben is komoly károkat okozhatnak, de az a rossz hír, hogy teljeskörűen védekezni nem lehet, nagyobbrészt egyszerűen hagyni kell működni a természetet, és elfogadni a veszteségeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs mit tenni! A fagyérzékeny rózsákat például ilyen időben egy rájuk borított vödörrel, lavórral lehet védeni, ezt a módszert azonban csupán pár napig alkalmazhatjuk, így tartogassuk a hőmérsékleti mélypontokra. Hasonlóképpen egy felfordított cserép, vödör ráhelyezésével védhetjük az egyéb fagyérzékeny kerti növényeket, kihajtófélben lévő hagymásokat. Az elmúlt ősszel telepített zsenge dísz-, és gyümölcsfák törzsét nádfonattal keríthetjük körbe, belül pedig szalmával tölthetjük fel, ez hatékonyan óvja őket az átfagyástól. A balkonon telelő dísznövények akkor is veszélyben vannak most, ha egyébként a telet is kint szokták átvészelni, ezért ezeket a cserepeseket vagy vigyük nem fűtött, de zárt, ablakos helyiségbe (alagsor, pince, zárt lépcsőház, üvegezett veranda), vagy szigeteljük cserepüket buborékfóliával, ronggyal, földjükre pedig szórjunk mulcsanyagot. Az itthon őshonos, a hazai klímához szokott növényeket egyébként nem igazán kell félteni, a pár napig tartó, várhatóan -10, -15 celsiusos fagyokat át fogják vészelni, az egzotikusabb fajok esetében pedig vagy alkalmazzunk valamilyen takarást, vagy bízzuk sorsukat a természetre!

1003791_493149224131869_2048713980_n.jpg

 

Képek: innen, inneninneninneninnen.

Vitaminbomba csíráztatással!

Szólj hozzá!

A tél vége mindig ólomlábakon vánszorog, nehéz már tolerálni a sötétet, a hideget, a nyirkos-hűvös napokat. Ez az időszak nem csupán lelkileg viseli meg az átlagembert, a szervezet tartalékai is kimerülnek, legendásan vitaminhiányos, kimerültséggel terhelt hetek ezek, nem hiába emlegetjük kikeletkor a tavaszi fáradtságot olyan gyakran. Sajnos a tél vég nem tartogat túl sok vitamindús friss zöldséget, még a legkorábbi konyhakerti termények is csak jóval később szüretelhetők, ám aki természetes eredetű vitaminbombát szeretne, ilyenkor is hozzájuthat, nem is akárhogyan, hanem házilag előállítva, olcsón, és persze vegyszer-, és adalékanyag mentesen. A varázsszó a csíráztatás!

Az otthoni csíráztatás igazán egyszerű, bár igényel némi figyelmet, rendszerességet és precizitást, összességében a napi teendők mellett játszva abszolválható feladat, jelentősebb kezdő befektetést nem igényel, és évszaktól függetlenül bármikor elkezdhető, csinálható. De mi is az a csíráztatás? 

 product_alfalfa.jpg

A csírázás során a növényi magban eltartalékolt tápanyagok alkotóelemeikre bomlanak, ezen folyamat során pedig aminosavak, vitaminok szabadulnak fel, valamint a meglévő ásványi anyagok is könnyebben emészthető formát vesznek fel zsenge növénykében. A lényeget jócskán leegyszerűsítve, a biokémiai folyamatok magyarázatát kikerülve tulajdonképpen arról van szó, hogy a csíráztatással a mag legértékesebb, legkoncentráltabb hatóanyagait "lophatjuk" el a növénytől, mielőtt az a fejlődéshez, növekedéshez felélné azokat. Lényeges információ, hogy nem minden mag alkalmas a csíráztatásra, a fényezett, feldolgozott, csávázott, vagy sugarazással fertőtlenített magokból nem fog csíranövény fejlődni. A sikeres művelethez ezért erősen ajánlott kifejezetten erre a célra előkészített és árult magokat használni. Fontos az is, hogy megbízható, vegyszermentes forrásból szerezzük be az alapanyagot. Az egyik lehetőség a saját magunk által előállított, szárított magokból dolgozni, így tudhatjuk száz százalékos pontossággal, hogy mi kerül a keltetőbe. A másik nyilvánvalóan a vásárlás, ez esetben érdemes megbízható forrást találni, bioboltot, biotermelőt.

 

Mikor a csíráztatáshoz való magok már kézben vannak, elkezdődhet maga a csíráztatási folyamat, mely egyszerű és kis helyigényű. Lényeges, hogy a csíráztatáshoz ne földet használjunk, még a biztos forrásból származó talaj is rejthet szennyeződéseket, a csíráztatásnál pedig mindenképp törekedjünk a biokertészeti minőségre és körülményekre. Ideális esetben használjunk direkt erre a célra való csíráztató edényeket, ilyeneket számtalan helyen be lehet szerezni, különböző színű, formájú plasztikedényekről van szó. Ugyanígy megfelelő lehet azonban pár befőttes üveg, vagy kisebb méretű lapos edény, magasabb peremű tálca. A bolti csíráztatóedény jellemzően olyan hálós aljú tartó, melyben a magok nem áznak folyamatosan vízben, ugyanakkor mindig nedvesen vannak. Az edényeket a lehető legkörültekintőbben fertőtlenítsük, mossuk el, végül többször alaposan öblítsük át, nagyon fontos, hogy teljesen tiszták legyenek!

sprouting.jpg

Az edénybe tett magok vizét naponta egy-két alkalommal cseréljük ki, a csapvíz tökéletesen alkalmas, sőt, ha kicsit keményebb típusú a vezetékes víz, akkor még jobb, tehát nem szükséges ásványvizet vagy desztillált vizet használni! A csíráztatni szánt mag adagot nézzük át, a hibás, száradt, sérült darabokat szemezgessük ki. A direkt csíráztatásra előkészített megbízható magok azonnal felhasználhatóak, az egyéb forrásból származó magok esetében ajánlott egy citromleves-ecetes vízzel való fertőtlenítő átmosás, vagy forróvizes öblítés, ezek az eljárások azonban rontják a csírázóképességet, vagyis várhatóan így kevesebb csíránk lesz. A napi vízcsere/öblítés alkalmával a felszínre kerülő növényi maradványokat, hibás magokat is távolítsuk el, a keltető mindig legyen tiszta, különben hamar beindulhat a rothadás, nyákosodás. A csírázási idő növénytípustól függ, de jellemzően pár napnyi időszak, legfeljebb egy hét alatt már használható eredményt érhetünk el. A csírákat alapos átmosás és/vagy centrifugálás után fogyasszuk, akár magukban, akár köretként, de ne feledjük, hogy a friss csírák nem javallottak kisgyermekeknek, időseknek és várandósoknak, ugyanis egyes csírafélékben olyan típusú és mennyiségű vitaminok, aminosavak, egyéb beltartalmi értékeke lehetnek, melyek ellenőrizetlen mennyiségben nem feltétlen kedvező hatásúak az említett állapotokban. Az átmosott csírák a szedés után hűtőben 1-2 napig maradnak frissek, így elég mindig akkora mennyiséget csíráztatni, amennyit el is fogyasztunk.

 s-l1000.jpg

Már csak egy kérdés maradt, mit lehet csíráztatni? A műveletre nagyon sok növény magja alkalmas, többek között a mustár, a rukkola, a zsázsa,  a lencse, a lucerna, a búza, a köles, a retek, a vöröshagyma, a napraforgó, a vöröskáposzta, vagy akár a brokkoli is szóba jöhet! 

Aki a gyakorlatban is megnézné a műveleteket, az alábbi angol nyelvű, de nyelvtudás nélkül is követhető videóban szemlélheti meg a csíráztatás legegyszerűbb módját:

Képek: innen, innen, és innen.

Hogyan legyen saját mandarinunk?

20 komment

A telet lehet szeretni vagy nem szeretni, de az tény, hogy vannak jó téli dolgok, és a Karácsony, a hó, a forralt bor és az egyebek után ott van valahol a sorban a mandarin is, vagyis általában a déligyümölcsök, amik közül a mandarin az egyik örök libling. Természetesen nem véletlen próbálom a szót a mandarin felé terelni, nemrégiben egy ismerősömnél jártam, ahol egy nyurga, vékony, magas növénykét találtam az ablakban, amiről elsőre nem is tudtam micsoda, de aztán hamar kiderült, hogy egy mandarin (erről készültek a lejjebb látható képek is). A címbeli kérdésre visszatérve nem is elsősorban a gyümölcsről lesz szó tehát (ennek van némi akadálya), hanem magáról a növényről, ami szintén érdekes és jópofa dolog. Hogyan is lehet tehát házi mandarinunk?

p_20180208_195701.jpg

mandarin_magrol.jpg

Első lépésben magra van szükség, ezt bármely magos gerezdből kinyerhetjük. A hajtatáshoz szerezzünk általános termő-, vagy virágföldet, ezt adagoljuk kisebb edényekbe, majd ezekbe kerülhetnek a magocskák. Mivel nem biztos, hogy minden magból növény sarjad, érdemes rögtön legalább fél-egy tucat darabbal próbálkozni. A keltetőedényeket tegyük ki az ablakba, napos, meleg helyre. Kis szerencsével pár hét múlva apró hajtások bújnak majd elő. 

 

Mikor a kis növény már két-három levelet is hozott, óvatosan ültessük át egy nagyobb edénybe, mindenképp olyanba, aminek lyukas az alja, mert a cserép fenekén megálló pangóvíz könnyen gyökérrothadást idézhet elő, ez pedig végzetes a mandarin számára. A fejlődő növénynek sok napfényre lesz szüksége, legalább napi nyolc órán keresztül kell, hogy a Nap sugarai érjék, ezt tavasztól egyre könnyebben biztosíthatjuk majd a növendék mandarinnak. A mandarinfa rosszul tűri a hideget, 15 Celsius fok alatt nem érzi jól magát, ezt tartsuk szem előtt, valamint huzatos szegletbe, gyakran nyitogatott ajtó mellé se kerüljön. Ha az adott ablak szigetelése rossz, és cúgos a párkány, keressünk más helyet! Az öntözést nem kell túlzásba vinni, amennyiben a talaj felső rétege kiszáradt, enyhén nedvesítsük a növény földjét. Tápanyag utánpótlást évente elegendő egy-két alkalommal megejteni, nem feltétlen szükséges bolti tápszereket bevetni, az érett komposzt is kiváló a célra. A növekedéssel párhuzamosan időről-időre költöztessük mandarinunkat nagyobb cserépbe. Megfelelő gondoskodás esetén a saját vetésű magból dekoratív, különleges megjelenésű kis fa lesz, és bár a termőre fordulás nem garantált, a házi mandarin pusztán a megjelenésével is örömünkre szolgál majd!  

Érdekesség! Déligyümölcs a mandarin? Igazából nem! Ugyan a nálunk forgalomba kerülő mandarin rendszerint Európa déli, mediterrán országaiból származik, ennek a gyümölcsnek az eredeti élőhelye jóval messzebb található, ugyanis Dél-Kínában őshonos, az európai kontinensre csak a XIX. században hozták be!

 

A házi mandarinnevelés persze igazából csak játék, de remek mulatság például gyerekeknek, nulla bekerülési költséggel lehet érdekes kísérletet végezni, így hozva közelebb hozzájuk a természetet, de aki egyszerűen egy érdekes potya szobanövényre vágyik, annak is jó alkalom a mandarin magvetés. Természetesen más gyümölcs magja is alkalmas, aki szeretne látni további példákat, IDE KATTINTVA olvashatja el egy régebbi bejegyzésemet!

A képek a szerző fotói.

Ginseng, ami bonsai (és még fikusz is)!

2 komment

A bonsai növények mindenkinek tetszenek, hiszen hogy ne lehetne rajongani az alig arasznyi fácskákért, melyek merőben elütnek a szokásos szobanövényektől, formájukkal egészen újszerű hangulatot csempésznek az otthonunkba, és büszkén lehet őket mutogatni a betérő vendégeknek. A bonsai fák ugyanakkor sajnos eléggé kényesek, tartásuk mindenféleképpen több munkát és odafigyelést igényel, mint az átlagos szobanövények nevelése, ráadásul nem kifejezetten olcsók, így ha az ember beruház egyre, aggódhat, hogy megmarad-e, ha pedig nem, az nagyobb csalódás, mint mondjuk egy sima filléres kaktusz esetében. Van azonban megoldás erre a problémára (már akinek ez probléma), mégpedig az olyan bonsai jellegű növény, ami árban sem erős, tűrőképessége jobb, megjelenése azonban ugyanolyan érdekes, mint az átlagos bonsai növényeké. Ez az univerzális minizöld a fikusz ginseng!

ginseng-ficus-microcarpa-bonsai.jpg

Bevallom, a poszt ötlete nem tőlem ered, egy kedves ismerősöm vásárolt egy ilyen növényt, és tőlem kérdezte meg, hogy hogyan kezelje, mivel azonban én sem vagyok bonsai szakértő, így utánanéztem, hogy válaszolhassak neki, ennek a kivonatát olvashatják most. A szóban forgó példány a svéd bútoráruházban talált gazdára, mégpedig a leértékelt részlegen, ahol a figyelemfelkeltő "ments meg egy növényt" szlogennel kínáltak olyan kissé lestrapált, nem túl jó bőrben lévő dísznövényeket, melyek már megsínylették a hosszú áruházi tartást. Ismerősöm bő egy ezresért jutott így a kissé felkopaszodott fikusz ginsenghez, azzal a felkiáltással, hogy ha növény beadja kulcsot, annak edénye is megéri nagyjából ezt az összeget, ám szerencsére a kis fikusz úgy tűnik jól érzi magát, ezt az alábbi képek is igazolják, jól látszanak az elmúlt két hétben kifejlődött fiatal hajtások(a vásárláskor csak a nagy, kifejlett levelek voltak a növényen)!

 

Na de ki is, mi is ez a fikusz ginseng, mit lehet tudni róla? A Ficus microcarpa Ginseng, vagyis a fikusz ginseng (olykor fikusz bonsai néven fut) a csalóka név ellenére nem áll rokonságban a legendás gyógyhatásáról híres távol-keleti ginsenggel, ami a Panax növénynemzetségbe tartozik, és számos változata ismert, de egyik sem rokona a mi növényünknek. Hogy akkor miért a névbeli hasonlóság? Ennek oka a jellegzetesen megvastagodott, húsos gyökér, mely mindkét növényfaj sajátossága, ezek a gyökerek a fikusz ginsengnél magasan kiállnak a talajszintből, ezzel érve el meghökkentő, extravagáns látványt. 

p_20180201_204850.jpg

A fikusz ginseng nevelése jóval egyszerűbb a klasszikus bonsai-ok tartásánál, viszont így is picivel több figyelmet igényel, mint a sima szobanövények. Ősztől tavaszig ennek a mininövénynek mindenképp beltérben kell lennie, mivel semennyire nem télálló. Lehetőleg világos, napfényes helyen, praktikusan ablak közelében tartsuk, ügyelve arra, hogy huzat ne érje, tehát gyakran nyitogatott ajtó, teraszajtó mellé ne kerüljön. Fűtőtest fölé (radiátor, konvektor feletti ablakpárkányra például) se állítsuk, a felfelé áramló forró levegő egyhamar a levelek lehullását okozza. A fikusz ginseng kiegészítő párásítást nem igényel, leveleit nem szabad vízzel spriccelni, permetezni, az el nem párolgó nedvesség ugyanis gombás fertőzések melegágya lesz! A fikusz ginseng öntözésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hetente egyszer szabad öntözni, mégpedig ideális esetben állott csapvízzel, bubimentes ásványvízzel, vagy esővízzel (városban inkább utóbbival ne). Az öntözés egyik gyakran alkalmazott módszere a merítés, ennek során a növényt edényével együtt pár másodpercre egy vízzel teli edénybe merítjük, majd kivesszük és hagyjuk kicsöpögni, mielőtt visszatesszük a helyére. Természetesen a hagyományos öntözési forma is megfelelő. A Ficus microcarpa Ginseng a megvastagodott gyökérzetében sok nedvességet tárol, így kiszáradásra nem hajlamos, egy-egy öntözés ha kimarad, nem történik tragédia, ezen növény esetében veszélyesebb a túlzásba vitt nedvesség pótlás. A fikusz ginseng jól tolerálja a metszést, és lényeges, hogy ez nem csupán elméleti felvetés, hiszen mint a bonsai-ok esetében, itt is kulcskérdés a visszavágás, így lehet ugyanis megőrizni a növény apró termetét. A nem metszett fikusz ginseng a megfelelő körülmények között akár embermagasságú fává is nőhet, így ha valaki úgy dönt, hogy neki a méret a lényeg, bonsai helyett látványos és egzotikus díszfát is nevelhet belőle, de azért gyors növekedésre nem szabad számítani. A fikusz ginseng tápanyag igénye közepes, tavasztól őszig havonta kétszer bonsai tápoldatot kapjon, télen elég havonta egy alkalom. A fikusz ginseng a késő tavaszi felmelegedést követően kitelepíthető a lakásból, áthelyezhető a terasz, balkon, vagy akár a kert egy védettebb részére, ahol bőven éri fény, de védve van az erősen tűző napsugaraktól, és huzat sem éri.

Aki tehát egy viszonylag könnyen kezelhető, mégis kifejezetten különleges szobanövényt keres, bátran vállalja be a fikusz ginsenget, ami ráadásul a fent említett beszerzési forráson keresztül könnyen elérhető, de a szaküzletekben, kertészetekben sem ritkaság. Külön előnye a fikusz ginsengnek, hogy strapabírósága okán a növényekkel szimpatizáló, de az általában még kicsit feledékeny és szétszórt tinédzsereknek, vagy a kisebb gyerekeknek is remek választás élő szobadíszként!

Képek: innen illetve olvasói képek. 

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszmernok.huA blog üzemeltetője a:


Facebook

Ajánló

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (7) balkonkertészet (7) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (117) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (9) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (32) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (18) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (176) kertbarát (51) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (123) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (228) kertészkedés (166) kertészmérnök (53) kertfenntartás (76) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (7) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (8) kertrendezés (77) kerttervezés (143) kert és design (75) kert trend (50) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (131) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (61) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (7) rózsa (11) sírgondozás (6) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (11) szemetelés (5) szemétszedés (5) sziklakert (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (138) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (63) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (45) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (8) virágzás (12) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (6) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő

Kertész TV