Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerttervezési tippek kezdőknek

Szólj hozzá!

A közelgő március most már tényleg kézközelbe hozza a kerti munkálatokat, alig kell párat aludni, és elkezdhetők az alapozó feladatok. A veterán kerttulajdonosok pontosan tudják, hogy mik a teendők, azonban sokan vannak, akik most először szembesülnek a birtok körüli feladatokkal. Ilyenek a panelből, társasházból kertes házba, a városból vidékre költözők, az új házat építők, az újépítésű házba költözők, de az is gyakori, hogy a család bővülése miatt vált életteret valaki, akár csak úgy, hogy kertkapcsolatos sorházba, társasházba költözik.

Ilyenkor komoly dilemmát jelenthet az, hogy mit kezdjen az újdonsült kertes gazda a portájával, ami lehet zsebkendőnyi terület, vagy hatalmas kert egyaránt, de mindenképp foglalkozást igényel. Az első és legfontosabb tanácsom nekik, hogy tervek, elképzelések nélkül ne vágjanak a kertépítésbe, kertgondozásba, ez esetben a "menetközben majd belejövök a dolgokba" elképzelés nem fog működni, de legalábbis csak szaporítja majd a problémákat. Még van pár hét, míg az ásót, gereblyét, magot, facsemetét kézbe kéne fogni, így érdemes kihasználni a hűvös estéket arra, hogy egy forró tea mellett eltervezzük a teendőket, megálmodjuk a birtokot! A legfontosabbakról következik most egy lista!

 unnamed_2.jpg

Ilyen állapotban még nehéz elhinni, hogy egyszer szép kert lesz itt!

- A kerttervezés első lépése mindig ténylegesen a tervezés legyen, sose vásároljuk meg előbb a növényeket, mint hogy kigondoltuk volna, hogy hova és mit szeretnénk ültetni! Ehhez még jó időben vagyunk, hiszen a kertészetek kínálata is gyér még februárban, semmi nem indokolja tehát, hogy szaladjunk bevásárolni. Érdemes nem elcsábulni a szezon előtti leárazásokkal, sok olyan felesleges növényt begyűjthetünk ilyenkor, melyeket később nem is használunk majd fel.

- Növényválogatáskor nagy segítséget jelent az internet, hiszen így tájékozódhatunk az egyes fajok tulajdonságai és igényei felől, ugyanakkor sose a katalógusképek idilli látványa, vagy az egyes növények megtetsző alakja, színe szerint válogassunk, sokkal fontosabb, hogy az adott növény igényei teljesülnek-e majd kertünkben! 

- A növények közötti válogatásakor a következők legyenek a fő szempontok: talajigény, fényigény, vízigény, betegségekre való hajlam, várható kifejlett méret. Egy növény akkor lesz szépen fejlődő, hosszú életű kerti dísz, ha igényei teljesülnek az adott területen. A kifejlett méret figyelembe vétele pedig azért fontos (főleg fák, cserjék esetében), mert minden növény csemeteként érkezik hozzánk, de évekkel később akár hatalmas monstrum is lehet, akkor pedig vagy bosszúságot okoz, vagy el kell távolítani, egyik sem szép végkifejlet.

unnamed_1.jpg

- Első nekifutásra ne zsúfoljuk tele a kertet, nem baj, ha az első évben még vannak hiátusok, parlagi részek a kertben, a tapasztalatszerzés után biztosabb kézzel lehet majd az üres területeket beültetni! A feleslegessé vált növények későbbi szanálása nem csak anyagi veszteség, hanem sok esetben vesződséges vagy károkozással járó munka, ha például egy rosszul elhelyezett sövénysort, vagy egy nagyra nőtt fát kell kiszedni a kertből. 

- A szép gyepfelület minden kert alapja, ezen ne spóroljunk! Gyepesítésnél ne a legolcsóbb vagy épp akciós fűmagot vegyük meg, hanem a kert tulajdonságainak és a használat várható intenzitásának megfelelően válasszunk magkeveréket. Léteznek dísz jellegű, szárazságtűrő, sport és strapabíró mixek is, ráadásul vannak a magok között minőségi különbségek is, a régóta tárolt vagy nem megfelelően tárolt magok esetében pedig a kihajtási arány lesz rosszabb. Kisebb kertekben érdemes a gyepszőnyeget választani, mely azonnal használatba vehető, homogén felületet ad, a lerakásához azonban vagy tapasztalat vagy szakember segítsége szükséges. Más esetekben a vetés az üdvözítő, mely házilag is könnyedén kivitelezhető.

- Kisgyermekes házaknál roppant lényeges, hogy ne kerüljenek a kertbe mérgező növények, így a meglévő és a később telepítendő fajok esetében is tartsunk átfogó vizsgálatot, kiszűrve a mérgező, allergizáló, szúrós-tüskék növényeket. Számos teljesen közönséges, mindennapi dísznövény lehet mérgező, melyekről nem is gondoljuk, hogy bajt okozhatnak. Főleg a színes virágú, vagy feltűnő bogyótermésű fajokat vizsgáljuk meg, hiszen az ilyen küllemű növények gyakran csábítják kóstolásra a kicsiket.

unnamed.jpg

- Jelentősen csökkenthetjük az ápolási, öntözési feladatokat, ha a helyi klímához szokott, magasabb tűrőképességű őshonos növényeket választunk! Kezdő kertbarátok az első időben inkább tartózkodjanak a kényesebb, egzotikus dísznövényektől, és válasszák a közismert, bevált fajokat, akár fákról, cserjékről, vagy évelőkről van szó! Az ápolási feladatok csökkentése azért is jó ötlet, mert így nem éri sokként az "elsőkertes" gazdákat a kertápolás, lévén viszonylag kevés feladatot adnak az elültetett növények.

- Érdemes nem csak a szemnek kedvezni, jó ötlet illatos növényeket ültetni, melyek megalapozhatják a kertről alkotott kellemes első benyomást a betérőknek. Mivel az illatok a látványnál és a hangoknál is mélyebb és maradandóbb benyomást tesznek az emberre, nagyban feldobhatjuk a mikrokörnyezetünket illatos növények telepítésével, például a kertkapu, a kerti út, vagy a ház bejárati ajtaja mellé, köré ültetve. Túlzásokba nem szabad esni, 2-3-nál többféle, markánsan elütő illat már inkább zavaró!

- A gyümölcsfák hasznosak, a házi gyümölcs pedig ízletes és büszkeségre ad okot, ugyanakkor legyünk tisztában a nehézségekkel is! Sokan elcsábulnak az első időkben a gyümölcsök felé, a lelkesedést nem is szeretném letörni, de jó tudni, hogy a gyümölcstermők jóval több feladatot adnak az átlagos dísznövényeknél, fogyasztható terméssel pedig általában csak több év elteltével lehet kalkulálni. Számolni kell metszési, növényvédelmi feladatokkal, szükség lesz vegyszerekre vagy biokertészeti szerekre, permetezni kell majd, és folyamatosan gondoskodni csemetéről, fáról.

35-gorgeous-backyard-garden-design-ideas-3.jpg

- Egy kisebb konyhakert mindig remek ötlet, a zöldségek többsége pedig viszonylag egyszerűen nevelhető. A kezdő veteményezők azonban az első évben legfeljebb 3-4 különböző zöldséggel próbálkozzanak, és igyekezzenek minél egyszerűbben termeszthető típusokat kiválogatni, hogy a ráfordított idő és betakarított termények arányban legyenek egymással. Jó ötlet a fűszernövények meghonosítása, ezekből hamarabb fejlődik fogyasztásra kész növény, és gondozásuk is jellemzően egyszerű. A sikerélmények bezsebelése után következhetnek a nehezebben gondozható termények!

- Jelentős megtakarítás érhető el az öntözés területén az esővíz gyűjtésével, de hasonlóan spórolós megoldás lehet a csepegtető öntözőrendszer vagy a mulcs használata. Előbbihez csupán egy készen kapható, kilyuggatott gumicső szükséges, amit végig kell vezetni a növények között. A mulcs a talaj kiszáradását lassítja (télen pedig az áthűlését), anyagát tekintve lehet díszes zúzott kő, fakéreg törmelék, veteményeseknél pedig faforgács, szalma, vagy akár fűnyesedék.

- A tápanyag utánpótlás biztosításának egyik egyszerű és költséghatékony módja a komposztálás, mellyel nem csupán vegyszermentes tápanyaghoz juthatunk, de egy füst alatt a kertben keletkező zöldhulladék tárolását is megoldhatjuk, vagyis nem (vagy sokkal kevesebbet) kell égetni, vagy zsákba pakolva elszállíttatni a zöldhulladékot. A komposztálás nem büdös, és a megfelelő komposztálóedény beszerzésével nem is csúf látvány!

959d1fe944e957589892208729e70d4a.jpg

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3215487698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása