Megyeri Szabolcs kertész blogja

Híres filmek híres növényei

komment

A januári holtszezonban jut idő a növényekkel kapcsolatos gondolkodás szokatlan módjaira is, a minap például az jutott eszembe, hogy milyen érdekes lenne összegyűjteni pár olyan mozit, melyekben valamilyen növénynek központi, vagy legalábbis hangsúlyos szerep jutott. A listát persze erősen korlátozza az, hogy csak az általam látott és ismert filmek közül tudok válogatni, így már most biztatom az olvasókat, hogy ha olyan alkotásokat is ismernek, amik nem szerepelnek itt, akkor kommentben bátran írják meg. A filmek mindenféle időrendi vagy egyéb sorrendet mellőzve kerülnek terítékre, lássuk is tehát, hogy mik a legizgalmasabb növényes mozik!

MOD - Escape From Alcatraz1.jpg

Szökés az Alcatrazból, krizantém

A világ egyik legbiztonságosabb börtönéből megszökni szinte lehetetlen, Clint Eastwoodnak és barátainak ez mégis sikerül ebben az alapműnek számító börtönfilmben. A film záró jelenetében a börtön igazgatója egy krizantémot talál a parton, ami magától biztosan nem kerülhetett oda, feltehetőleg a lelépett rabok hagyták ott fricskaként, a filmben korábban is feltűnő közönséges kis virág így a szabadság egyértelmű szimbóluma.

A gyilkos paradicsomok támadása, paradicsomok

Aki nem ismeri ezt a filmet, annak bizonyára nehezen hihető, hogy valóban arról szól, amit a címe ígér, vagyis mutáns, nagyra nőtt, vérszomjas paradicsomok támadják meg az emberiséget. Teljesen őrült film, amihez jó adag türelem, és az abszurdhoz való erős vonzódás szükséges.

el_ataque_de_los_tomates_asesinos_jpg_0.jpg

Fehér leander, leander

Ez a kevésbé ismert fimdráma egy tragikus szerelmi történetet jár körül, melyben a csalódott és becsapott nő a kedvenc virágából, leanderből készült méreggel gyilkolja meg párját. A film maga nem igazi klasszikus, abból a szempontból viszont kifejezetten hasznos, hogy megismerteti a nézőt a leander mérgezőségével, amit manapság sem mindenki ismer.

A kaktusz virága, kaktusz

Ebben az időtlen vígjátékban központi szerepet kap egy kaktusz, mely szúrósságával, dísztelenségével a főnökébe szerelmes fogászati asszisztenst (Bergman) jelképezi. A kaktusz a végén természetesen virágot hoz, hiszen a fogorvos (Matthau) is észreveszi asszisztensét.

tumblr_ljh31yh8ff1qa0r9yo1_500.jpg

Dennis, a komisz, éjkirálynő kaktusz

Újabb Matthau film, melyben szerephez jut egy növény, megint egy kaktusz. Bár a filmbeli ritka növény fikciós, fő tulajdonságai alapján leginkább az éjkirálynő kaktusszal (Selenicereus grandiflorus) rokonítható. A ritkán virágzó növény a filmbéli öregúr hobbikertész munkásságának fő ékessége, azonban a komisz szomszéd kölyöknek köszönhetően lemarad az egyszeri és megismételhetetlen virágzásról, ez pedig furcsa események láncolatát indítja el.

Ádám almái, almafa

A remek, egyedi humorú északi vígjátékban egy próbaidőn lévő elítélt sorsa fonódik össze egy, a pártfogó tiszteletes kertjében cseperedő almafával. 

adams_apples1.jpg

Az esemény, minden növény

A Hatodik érzék egykoron ünnepelt rendezőjének kevésbé sikerült, ám ambiciózus filmjében a komplett növényvilág lázad fel az emberiség ellen, minek következtében a növényfajok furcsa, öngyilkosságot okozó méreganyagot bocsájtanak ki. A korát megelőző módon ökotémát feszegető film sajnos semmilyen módon nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Testrablók támadása, idegen növények

A klasszikus inváziós filmben a világűrből érkezett mikroorganizmusok veszik át az emberek irányítását. Kimondva ugyan nincs, de a megjelenésük alapján leginkább növényként azonosíthatók a lények, persze ha űrlényként kezeljük őket, nehéz a bekategorizálásuk földi fogalmak szerint.

Adaptáció, szellemorchidea

A titokzatos szellemorchidea áll a középpontjában annak a regénynek, amiből a film készül, jobban mondva a regény megfilmesítésének a történetét láthatjuk. Az extravagáns, különösen csavaros felépítésű filmet nem csak az orchideabarátoknak merem ajánlani.

leon_the_professional2.jpg

Leon a profi, rákvirág

A filmbéli bérgyilkos gyökértelenségének szimbóluma az életében egyetlen állandó pontként jelen lévő cserepes szobanövény, melyet a legélesebb helyzetben sem hagy magára. A rákvirág (Aglanomea) jó választás volt a készítőktől, hiszen ez a dísznövény a valóságban is átlagon felül strapabíró!

Mars mentőakció, veteményes Mentőexpedíció, burgonya

A szakértők szerint is kifejezetten hiteles túlélőfilmben fontos szerephez jut egy burgonyával benépesített veteményes, mely a Marson egyedül rekedt főhős túlélését biztosítja.

 marsi.jpg

A kukorica gyermekei, kukorica

Stephen King ijesztő történetében központi szerepet kap a félelmetesnek ábrázolt kukoricamező. Aki járt már olyan kukoricás belsejében, ami magasabb volt nála, könnyen átérezheti, hogy milyen kiszolgáltatott szituáció úgy bezárva lenni, hogy közben bármerre lehet menni. Hasonló alapvetésre épül egyébként a szintén King könyvből készült Magas fűben című alkotás, amiben kukorica helyett valamilyen magasra növő fűféle (talán rozsnok) adja a rémisztő terepet.

mv5bnzninzvmzwmtotbimc00ngu1ltgzzwitytbln2i1ywmxnzg5xkeyxkfqcgdeqxvyndgyodgxnje_v1.jpg

 Utoljára pedig egy találós kérdés, melyik filmben játszik fontos szerepet ez a csodás tulajdonságokkal bíró kék virág?

blueflower.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4015428822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.01.27. 08:54:48

Én tudom, melyik a kék virágos film, de még nem lövöm le :)

Sonda 2020.01.27. 09:20:14

A kérdéses kék virág nem tudom miben volt, de szerintem egy másik nagyon fontos kék kis virág kimaradt a listából, mégpedig a 2006-os Kamera által homályosan virágja.

Szelid sunmalac 2020.01.27. 10:18:06

Majd en lelovom! Reg elmultam en mar hatvan, megsem evett meg a ******!!!

Szelid sunmalac 2020.01.27. 10:25:53

Egyebkent epp most neztem egy szerintem egsz jo filmet, ami illik a temahoz: "Greenfingers"
A szereposztas parades, a forgatokonyv ugyan kiszamithato, de aranyos

Mi.a.gond.a.nickkel 2020.01.27. 11:00:25

Erős kétségem van, hogy tényleg láttad-e a filmeket, de legalábbis a marsi témánál elég nagy a katyvasz.
A Mars mentőakció (Mission to Mars) nem az a film, ami a bejegyzésben szerepel, illetve amiből a kép van. IMDB link: www.imdb.com/title/tt0183523/
Amire gondolsz, az a Mentőexpedíció (The Martian) IMDB link: www.imdb.com/title/tt3659388

És pláne nem veteményes szerepel benne, hanem csak burgonya (krumpli), ahogyan a képen is szépen látszik.

2020.01.27. 11:06:02

@Mi.a.gond.a.nickkel: tíz sor krumpli is veteményes, nem? De:

"(veteményes-kert) ösz. fn. Kert, melyben egy vagy többféle veteményt termesztenek; zöldséges kert; kertészkert; konyhakert, különböztetésül másféle pl. vadas-, díszkerttől. V. ö. KERT."

A cím tényleg el van rontva.

Mi.a.gond.a.nickkel 2020.01.27. 11:28:09

@Eugene Horse: Ok, a 10 sor burgonya valóban veteményes, de a "veteményes" nem növény, a címben meg filmekben szereplő növényeket említ a szerző. Minden más címnél megvan az egyedi növény, paradicsom, alma, ilyen-olyan orchidea, kukorica, itt meg nem, erre akartam célozni.

Megyeri Szabolcs 2020.01.27. 11:49:23

@Mi.a.gond.a.nickkel: köszönöm a jelzést, a filmcímet valóban eltévesztettem, javítottam. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

tanamiram 2020.01.27. 12:34:29

Aglaonema a rákvirág helyesen.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása