Megyeri Szabolcs kertész blogja

Három bájos lepkemágnes!

Szólj hozzá!

A rovarokkal kapcsolatban jellemzően nem a pozitív gondolatok az elsők, előbb jut eszünkbe egy pók, egy hangya, vagy egy rossz emlékű darázs, mintsem valami kellemes és szép rovarféleség. Pedig a rovartársadalomnak is van hercegnője, aki természetesen nem más, mint a pillangó, és hát a pillangókat mindenki szereti. Ha pedig szeretjük őket, akkor szeretnénk ha gyakran láthatnánk is őket, ennek érdekében pedig tudunk tenni, hiszen a pillangók közeli kapcsolatot ápolnak a növényekkel, ergo bizonyos növényekkel üzembiztosan tudjuk őket kézközelbe csalogatni. Na de melyek ezek a növények?

 

Flowers-Papilio-Polytes-Butterfly-1-TSYMTLGOC8-1600x1200.jpg

 

A pillangók elbűvöléséhez nem szükséges összetett tudomány, amik csábítják őket, azok az élénk színek, az erős illatok és a nektárdús virágok. Így ha röpködő rovarokat szeretnénk a kertbe, olyan növényeket telepítsünk, melyek megfelelnek a felsorolt kritériumoknak: természetesen illatos, színes virágból kis túlzással annyi akad, mint égen a csillag, ezért én most három olyat ajánlok, ami nem csupán pillangókat vonzó, de önmagában is izgalmas, szemrevaló virág!  

 

1209421093.jpg

 

Az első legyen a mindenki által ismert és kedvelt napraforgó (Helianthus annuus), mely nagy termetével, hatalmas virágtányérjával és vidám, napsárga színével lepke nélkül is kiváló dísz, ráadásul vidékies, természetes bájt kölcsönöz a kertnek, de remek kontraszt lehet akár modern kialakítású birtokon is. A napraforgót termete miatt házfal vagy kerítés mellé érdemes ültetni, ügyelve arra, hogy elegendő napfényt kapjon, nem mellesleg jó játék figyelni, ahogy a virágok követik a Napot. Már pár példány is elegendő ahhoz, hogy nyár végén betakarítsuk a saját szotyitermésünket, és természetesen a rovarok sem maradnak el mellőle. Helyszűkében választhatjuk a díszváltozatot, mely mindössze fél méter magasra nő meg.

 

napraforgók-a-kertben-nb8823.jpg

 

Kissé kényeskedő szépség a lepkék következő kedvence, a vaníliavirág (Heliotropium arborescens). Liláskék, fehéres virágai az emberi szemnek is tetszetősek, átható vaníliaillata pedig átjárja a kertet, mely a pillangóknak is rögtön fel fog tűnni. A napos, szélvédett helyeket kedveli, de az erős tűző naptól védeni érdemes, és a heves esőktől is óvni kell, mert apró sziromleveleit lehullathatja egy kiadósabb zápor után. Balkonon, ládában is nevelhető, virágait pedig éppen mostanában, és később, ősszel is hozza. Kitartó hobbikertészek pár év alatt terebélyes fácskává is nevelhetik.

 

default.jpeg

 

Illatban verhetetlen a királyliliom (Lilium regale), olyannyira, hogy érzékenyebbeknél nagy dózisban fejfájást, kellemetlenséget is okozhat, ezért először csak keveset telepítsünk belőlük a biztonság kedvéért. A király-, vagy más nevén tűzliliom tényleg uralkodik a kert virágai fölött, méltóságteljes alakja, és óriási virágai meghatározzák a birtok képét. Változatos színekben kapható, ültetéskor pedig gondoskodjunk számára tápanyagban dús közegről. Virágai a nyár derekán nyílnak, szaporítani ősz elején, tőosztással lehet. A pillangók egyszerűen bolondulnak érte, és kevés szebb látvány akadhat a kertben, mint egy csapat színes szárnyas, ahogy a liliom virágai körül lebegnek. Az sem utolsó szempont, hogy a királyliliom vágott virágként roppant mutatós (és boltban drága), így ültetésével egyben könnyen hozzáférhető, szép ajándékot tarthatunk kézközelben.

 

1279389995.jpg

 

Ahogy említettem a lepkemágnes virágok sora hosszú, próbálkozhatunk a felsoroltakon kívül többek közt nebáncsvirággal, petúniával, szegfűvel, őszirózsákkal, nárcisszal, zsályával, nyári orgonával, és különféle gyümölcsfákkal. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ezek a növények nem csupán a pillangókat fogják vonzani, hanem sok egyéb rovart is a kertbe invitálnak, így például méheket és más repkedő, zizegő apróságokat. Cserébe viszont birtokunk színes-szagos, döngicséléstől hangos, és életteli lesz!

 

butterfly_1.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2214019424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása