Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti minimalizmus

komment

Idén korán ránk rontott a nyár, de a szokatlan tavaszvégi meleg napok nem jelentik azt, hogy késő lenne a kert felújításába, átfazonírozásába belevágni. Szokás szerint a tavasz második felében lehet az érdemi kerti renoválásokat megejteni, a tavasz első heteiben az alapozás aktuális, a látványosabb ültetéseket, ágyás kialakításokat, a stíluselemek kihelyezését mostanában lehet elvégezni, főképpen, hogy jövő héttől az időjósok szerint visszatérünk az évszaknak megfelelő 20 celsiusos hőmérséklet közelébe.

Na de milyen legyen a kert stílusa? Sokan nem törődnek az egységes megjelenéssel, hanem a saját ízlésviláguknak megfelelően ültetnek ide egy kis ezt, oda egy kis azt, lenyírják a füvet, kirakják a kerti bútort, és készen is vannak. Ezzel semmi gond nincs, van azonban aki homogénebb látványvilágra, stílusban összeillő elemekre vágyik, és a komplett kertet egyetlen egységes irányzat hatása alá kívánja vonni. Ez természetesen több munkával és nyilvánvalóan több kiadással is jár, jó esetben az eredmény azonban egy, a szokásosnál sokkal látványosabb és izgalmas kerti látkép lesz, érdemes tehát meggondolni, hogy belevágunk-e?

083be5eb1a02b4526b2cfa77ffbd251f--minimalist-garden-barn-conversions.jpg

Kertstílusból széles a választék, kedvelt a mediterrán, az angolparki, a japán-távolkeleti, a természetközeli, vagy éppen a minimalista stílus. Most éppen a legutóbbiról lesz szó!

Egy kert stílusának kialakításakor számtalan szempont szóba kerülhet, melyek döntő része szubjektív, vagyis az egyéni ízlésen alapul, ugyanakkor léteznek praktikus tényezők is, mint például a könnyű fenntarthatóság. Amennyiben valaki egyszerre szeretné, hogy az alacsony gondozási igény és a magas esztétikai érték találkozzon a birtokán, válassza a minimalista kertstílust.

A minimalista, vagy ahogy még néha említik, a modern kert fő vezérelvei a letisztultság, az egyszerűség, és az átláthatóság. A minimalista kert kialakításának nem feltétlen az az oka, hogy a tulajdonos nem szeretne sokat foglalkozni kertjével, ennek ellenére tény (és előny ugyebár), hogy az ilyen birtok kevesebb napi szintű törődést igényel, ezért kifejezetten ajánlhatók az elfoglalt, zsúfolt napirend szerint élő kertes ház tulajdonosoknak. A modern stílusú kert alapja mindig a díszes, homogén, katonásan rövidre nyírt pázsit, mely megadja az alapot a további elemeknek. Mivel az ilyen kertek jellemzően nincsenek kitéve aktív, erős használatnak, jó választások lehetnek az inkább dekoratív jellegű, mintsem strapabíró díszkerti fűmag keverékek, de még ideálisabb a gyepszőnyeg kihelyezése, hiszen ezzel a módszerrel csaknem azonnal birtokba vehető, teljes pompájában ragyogó fűfelület nyerhető! A pázsit kialakításakor érdemes vakondhálót lefektetni, hiszen ha részben a könnyű fenntarthatóság is cél, akkor a háló segítségével garantáltan kiiktatható a vakond károkozása!

underground-garage-design.jpg

Az alapnak tekinthető zöld szőnyeg után következnek a minimalista kert igazán jellemző stílusjegyei. Az ilyen kertekben rendszerint az egyértelmű, szabályos geometriai formák dominálnak, vagyis az egyenes vonalak, körívek, négyzet és téglalap minták uralják a látványt, akár a növényekről, akár az egyéb dekorációs elemekről van szó. A növények közül a jól formázható cserjék élveznek elsőbbséget, melyekből közepes vagy kifejezetten alacsony sövény, térelválasztó válhat. Jó választások az oszlopos növekedésű cserjefélék, vagy az alacsonyabb termetű gömbkoronájú fák, ezeket ugyanis nem kell nyírni ahhoz, hogy hengeres vagy gömbszerű alakjuk legyen. Ajánlható a puszpáng, a leyland ciprus, a fagyal, a tiszafa, de akár a lucból is kialakítható alacsony, tömött sövényforma! A színek tekintetében a visszafogottság az uralkodó, a minimalista kert fő árnyalatai a sötétzöld, a pasztelles barna vagy sárga, és a fehér. Az ilyen kertekből hiányoznak az élénk színű, rikító megjelenésű virágok, ugyanakkor a mértanilag zárt formákat hasznos lehet oldani egy kevés virággal, vagy szoliterként telepített kevésbé szabályos alakzatú dísznövénnyel, például díszfűvel.

Ötlet: a minimalista kert akkor lesz igazán szép, ha összhangban van az épülettel, tehát régi, romantikus hangulatú, vagy vidékies jellegű tornácos parasztházhoz nem feltétlen illik az ilyen kialakítás, ellenben remekül passzol a szögletes, újabb építésű, üvegben, fémben, kőelemekben gazdag épületekhez!

A minimalista kertekben a növényzet mellett az épített elemek, dekorációs tárgyak is követik az egyszerűség elvét. A kerti utat nagyobb, szögletes lapokból jó ötlet kirakni, az emelt ágyások legyenek lépcsőzetesek, egyenes vonalúak. Érdemes a kerti bútort is a teljes képhez igazítani, az organikus, ívelt formák helyett a szögletes, sallangmentes darabokat válasszuk. Természetesen helyet kaphatnak cserepes, dézsás növények, ezek edényei is kövessék azonban a trendet, és legyenek gömbszerűek vagy szögletesek, visszafogott árnyalatúak.

A minimalista kert elsősorban a kisebb alapterületű kertekben érvényesül jobban, nagy méretben már inkább sivár, kietlen látvány lehet az eredmény. Éppen ezért a minimalista kialakítás roppant ideális olyan házaknál, ahol a kert nem nagy, ráadásul a háziak nem szeretnék telezsúfolni gondozásigényes növényekkel, hanem egyszerűen alkalmi tartózkodásra, ritkább kint tartózkodásra szánják a területet, és a funkcionalitásnál fontosabb a folyamatos dekoratív és vonzó kinézet. Így jó választás lehet sorházi kertekbe, amerikai típusú lakóparkokba, vagy éppen társasházi belső kertekbe!

Még több minimalista kert az alábbi galériában!

 

Képek: innen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9513914216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehér Andor 2018.05.14. 07:50:27

"Amennyiben valaki egyszerre szeretné, hogy az alacsony gondozási igény és a magas esztétikai érték találkozzon a birtokán, válassza a minimalista kertstílust."

Hátha megérem, hogy ez az agyonhájpolt minimalizmus ciki legyen, mint a műanyag lambéria meg a virágos csempe...

Frank99 2018.05.14. 17:58:10

EZ minimalista?????

Kibic a toronyban 2018.05.16. 13:57:52

Alacsony gondozási igény, hogy kertész csapat rendszeresen nyírja a gyepet és a tujákat ?

Az én stílusom az angolkert. Bármit ültetek, ami jól bírja azt a helyet, aztán hagyom, hogy ligetté fejlődjön, amit csak nézegetni kell.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása