Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az ezerarcú mulcs!

4 komment

Gyakran olvasni kertészeti témájú írásokban a mulcsról, mulcsolásról, mégsem tudja pontosan mindenki, hogy mi is ez, miért hasznos, és hogyan kell alkalmazni. Most azonban megpróbálom tisztába tenni a dolgot, ha tovább olvas, Önnek is minden kiderül a mulcsolásról, ráadásul éppen jókor, hiszen az egyre melegedő időben, aztán kicsit később, az igazán forró nyári hetekben fontos szerephez jut a mulcs!

 spr_2016_647185-thd-mulch-560x400.jpg

A mulcs valójában nem egy valami, hanem a talajtakaró anyagok gyűjtőneve, melyek anyagukban, egységnyi méretükben, formájukban, és persze színükben is eltérőek lehetnek, funkciójuk azonban minden esetben ugyanaz (ráadásul több funkcióról van szó, de ez hamarosan kiderül). A mulcsanyag lehet fakéreg (elsősorban fenyő), zúzott kő vagy görgeteg kő, fadarálék, de alkalmazható mulcsként akár a fűnyírás nyesedéke vagy a komposzt is.  Modern dizájnkertekben látni olykor üveg alapanyagú, vagy műanyag granulátum mulcsot, ez azonban ritkább és drágább megoldás, ráadásul nem is nagyon illik az átlagos kertekbe. A mulcs feladata sokrétű, talán elsősorban a talaj kiszáradásának lassítása miatt szokás bevetni. Különösen jó szolgálatot tehet nyáron, ilyenkor ugyanis a kijuttatott öntözővíz javarésze nem a növények számára hasznosul, hanem egyszerűen elpárolog. A mulcsanyag azonban elfedi a talajt, így a párolgást is akadályozza, vagyis segítségével az öntözés hatékonyabb lesz, és összességében kevesebb vagy ritkább öntözéssel is elérhetjük ugyanazt a célt.

wp_000609.jpg

A mulcs a magasított ágyásokban, sőt, a balkonládákban,teraszon tartott dézsákban is alkalmazható, az előnyei mindenhol ugyanazok!

A mulcsolás előnyei azonban itt nem érnek véget! A talajtakaró anyag kihelyezésével jelentősen csökkenthető, akár meg is szüntethető a gyomosodás, a gaz ugyanis egyszerűen nem jut fényhez, ráadásul a zsenge hajtások nem is tudnak áthatolni a mulcsanyagon. A mulcsolás ezért különösen jó ötlet olyan helyeken, melyek nem állnak folyamatos gondozás alatt, jellemzően ilyen területek az utcafronti ágyások, a társasházi kertek ágyásai, vagy a félreeső kertrészek, előkertek telepítései. A mulcsanyag kihelyezése akkor is indokolt lehet, ha a háziak egyszerűen szeretnének időt és energiát spórolni az ágyások gondozásán. Hozzá kell tenni, hogy a mulcs gyommentesítő hatását nagyban erősítheti, akár 100%-ossá is teheti, ha a mulcs kihelyezése előtt geotextíliát fektetünk le a területre. Aki biztosra szeretne menni, ezt a lépést se hagyja ki!

hardwood_mulch_1.jpg

A mulcs lehet egyszerűen a lusták fegyvere is, hiszen alkalmazásával nagyobb, teljesen gondozásmentes, mégis csodásan rendezett küllemű kertrészletek alakíthatók ki!

Árnyoldalak: a mulcs bár remek dolog, vannak apró hátulütői is, tudni érdemes ezekről is. A mulcsolt felület nehezebben tisztítható, így ha oda növényi vagy egyéb törmelék hullik, vagy más szennyeződés kerül a felületére, nem lesz egyszerű leszedni onnan. A textíliával alapozott mulcsolt ágyások esetében végső megoldásként a mulcs felszedhető, kitisztítható, és visszatehető, a közvetlen a talajra szólt mulcsnál ez nehézkes, ebben az esetben például egy lombszívó lehet megoldás, persze akkor, ha a mulcs nem aprószemű. Túl aprószemű egyébként ne legyen, sok gyomnak elég egy kis összeállt por, egy kis földcsomó, és már gyökereznek is, nagyobb darabú mulcsnál ez ritkábban következik be. Tudni kell azt is, hogy a népszerű fenyőmulcsok kissé savanyítják a talajt, ezt nem minden növény szereti (ám van, amelyik kifejezetten kedveli, ilyenkor ez előny!). Az is lényeges, hogy az optimális hatás érdekében a mulcsréteg legyen legalább 4-5 centiméter, az ennél vékonyabb réteg nem fog funkcionálni megfelelően.

zuzott_ko.jpg

Ez egy készülő ágyás egy ismerősömnél, de már most látszik rajta, hogy dekoratív lesz a végeredmény!

A mulcs melletti harmadik érv az, hogy roppant dekoratív, rendezett látványt eredményez, a használatával tiszta, egységes, áttekinthető látvány érhető el, aki szereti a rendezett díszparkok látképét, biztosan tesz egy próbát! A mulcsolás tág teret ad a kreativitásnak is, hiszen a különböző színű vagy akár eltérő anyagú mulcsok egymás mellé helyezésével, keverésével roppant látványos hatás érhető el, szabálytalan vagy éppen geometriai formák rakhatók ki, a mulcs reflektálhat a növények színeire, formáira, vagyis a mulcs egy újabb lehetőség a kert vagy az egyes kertrészlet egyedivé, különlegessé tételére!

mulch-1024x682-727x409.jpg

Még egy tipp: a tányérozás! Facsemeték esetében a kör alakú mulcstányér egyszerre szép és hasznos. Az ilyen kialakítás segít a csemete (vagy felnőtt fa) talajának nedvesség megtartásában, megóvja a fűnyíró vagy szegélyvágó ártalmaitól, és a gyommentességet is biztosítja!

Marad végül a fő a kérdés, hogy melyik a legjobb mulcsanyag? A válasz nem egyértelmű, az alapvető céloknak bármelyik megfelel, ha pedig az esztétikáról van szó, mindenki a saját ízlése szerint dönthet. A dekorkövek (görgeteg kövek, kavicsok, kőzúzalék) időtállóak, nem tesz bennük kárt az időjárás, ráadásul számos méretben és színben kaphatóak, akár vegyes árnyalatokban is kihelyezhetők különféle mintákba rendezve. A fakéreg mulcsok is többféle színben kaphatók, használatukkal egészen természetes látvány érhető el. A szalma, fűnyesedék, vagy a komposzt inkább funkcionális mulcsok, díszítő értékük alacsony, de például a veteményeskertben nagyszerű szolgálatot tesznek!

Képek: saját kép, valamint innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2213872494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.04.28. 07:08:40

Balkonládában nevelt paradicsomnál is lehet alkalmazni?

hii 2018.04.28. 07:16:44

Sajat tapasztalat 10 ev fenyokereg es kohasznalat utan: igaza van az elottem szolonak, madarak tenyleg nagyon szetkaparják, a macskák pedig előszeretettel használják alomnak, nem veszed eszre mikozben kerteszkedsz. Belelepsz, belenyulsz:(.
Ha a mulcs ala foliat teszel, a növények es gyökerei belenonek, nehez gondozni, esetleg cserelni, tragyazni, vagy ujat ültetni. A lehulló levelek szemetesse teszik, erdemes inkabb örökzöldek ala tenni. A lombszivo felszívja a mulcsot is, azt inkabb kövekhez ajanlom.
Ha kicsi a kert, egy 2-3 cm fonott femhaloval atszitalhatod a mulcsot ha nagyobb meretut vettel. Megujul tole.
Egy szakember szerint folia nelkul legalabb 8-10 cm vastagságban kell teríteni, hogy a gazok ne bújjanak elo. Egy előnye biztosan van a vastagon terített mulcsnak es kőnek is: nehezebben szárad ki a talaj, kevesebb öntözéstechnika igényel.

hii 2018.04.28. 07:17:41

Elnezest, az autamata javító neha beleszolt

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása