Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt tipp, hogy béke legyen a balkonkertekben!

Szólj hozzá!

A balkonkertészkedés a növénygondozási témakör egyik örök slágere, hiszen balkonja, de legalábbis egy használható ablakpárkánya mindenkinek van, ellenben a kert már nem ilyen kötelező tartozéka az átlagos lakhelynek, a balkonkertészkedéssel tehát statisztikailag is többeket lehet megszólítani. A balkonkertészkedés mellett szól, hogy egyszerű, nem túlságosan időrabló, ellenben kifejezetten produktív hobbi, ráadásul nem csupán dísznövényeket lehet gondozni az erkélyeken, hanem zöldségeket is lehet nevelni, a lehetőségek tárháza tehát - ha nem is végtelen - de azért nagyon széles.

 

balcony-vertical-garden-9_mini.jpg

 

Nem csoda tehát, ha milliónyi cikk, poszt szól a balkonkertészkedésről, főleg így a pezsgő szezonkezdetben, április derekán. Olvasni lehet ültetési tippekről, az ültetés menetéről, a balkonkompatibilis növényfajokról, és számos egyéb gyakorlati nevelési tanácsról, éppen ezért én most egy kicsit más oldaláról szeretném megközelíteni a témát. Ahol balkon van, ott jó eséllyel panelházról, társasházról beszélünk, ha pedig így van, akkor egy, két, három, de akár négy közvetlen szomszédunk is lehet. Ahol pedig ilyen szoros a népsűrűség, és egymást érik az életterek, ott bizony nagyjából mindenből konfliktus adódhat, még a növénygondozásból is. A nagy kérdés - és egyben végre jelen poszt témája - hogy miképpen kerülhetjük el a balkonkertészkedésből fakadó összezördüléseket!

 

 dgsh.jpg

  • Kezdjük a víz és a gravitáció kölcsönhatásával, avagy ahol öntöznek, ott a víz is folyik, csepereg. Az öntözést ezért körültekintően végezzük el, az alsó balkonra csepegő víz gyakran viták forrása! Ügyeljünk arra, hogy ne folyassuk le a vizet a kannából az alsó erkélyre, és tartsuk szem előtt azt is, hgy a csöpögés gyakran nem azonnal indul el, olykor percek is eltelnek, mire a folyadék áthatol a láda földjén, és elkezd kifolyni. Így azt hihetjük jóhiszeműen, hogy nem folyatunk, közben pedig mégis, csak akkor már nem vagyunk ott. A megoldás nem bonyolult, használjunk alátét tálcát, vagy például a korlátra akasztott ládákat fordítsuk a belső oldalra. Az is célravezető, ha egyes növényeket a balkon más részére, például a belső fal mellé telepítünk át.

 

  • Sokan előszeretettel telepítenek illatos növényeket balkonjukra, hiszen remek dolog, ha finom illatok árasztják el a területet. A túl erősen illatozó növények azonban zavaróak lehetnek a közelben lakóknak, és ami nagyobb probléma, az ilyen növények vonzzák a rovarokat, gyakran a méheket is. Mindannyian ismerjük azt a szomszédtípust, akit minden zavar, de az tényleg előfordulhat, hogy az erős növényi aromák a szomszédnak allergiás tüneteket okoznak, tehát nem feltétlen játssza meg magát, ha szó szerint prüszköl illatos kedvenceinktől. A megoldás a lehető legegyszerűbb (mert nem nagyon lehet mást tenni),  ha vitára kerül a sor, megfontolhatjuk az állomány egy részének illatmentesre való cseréjét.

 

  • A növények nem ismerik a birtokhatár fogalmát, így arra terjeszkednek, amerre nekik tetszik. Ez azonban gondot okozhat, ha például a csüngő hajtású virág lelóg az alsó lakóhoz, vagy ha a futónövény átnyúlik az oldalsó lakás erkélyére, ablakába. Ezt egyes szomszédok elnézik, akadhat, akinek kifejezetten tetszik az ingyendekoráció, ám biztosan azok lesznek többségben, akik szót emelnek az átnyúló, belógó hajtások miatt A helyzet egyszerűen orvosolható metszéssel, csak egy kis odafigyelés kérdése, hogy kordában tartsuk nyújtózó növényeinket! Természetesen az a legjobb, ha még a vita vagy odamondogatás előtt elkezdjük metszeni a hajtásokat, de akár telepítés előtt is szólhatunk az oldalsó, alsó lakónak, hogy előfordulhat növénybetörés, és szóljon, ha nem tetszik neki. Az ilyen gesztusok csodákra képesek!

 

balcony-garden-23.jpg

 

  • Amennyiben a balkonszomszéd is nagy növényrajongó, előfordulhat, hogy a zöldek szinte összeérnek, ilyenkor pedig ha az egyik állomány beteg, fertőzött, vagy kártevőkkel terhelt, akkor a könnyen átterjedhet a baj a másik erkélyre is. Érdemes tehát ilyen esetben fokozottan figyelni kedvenc zöldjeink egészségére, szükség esetén biokertészeti módszerekkel vagy vegyszeres kezeléssel megszüntetni a problémát, végső esetben pedig szanáljuk a menthetetlen példányokat. Vegyszerek bevetése előtt persze konzultájunk az érintettel, akár veszélybe is sodorhatjuk, ha a tudta nélkül permetezünk kemikáliákkal, ebből pedig aztán tényleg haragos helyzet alakulhat ki.

 

  • Általános tanács, hogy a kevesebb néha több elvét kövessük, főképpen a kezdők számára megszívlelendő ez. Kezdeti lelkesedésből ne zsúfoljuk tele növényekkel erkélyünket, a buja dzsungelszerű balkonkert ápolása ideig-óráig remek elfoglaltságnak tűnik, ám ahogy feladatok szaporodnak, könnyen a fejünkre nőhetnek a teendők, és a növények is – szó szerint! Ha túlvállaljuk magunkat, annak energia-, és időhiány miatt elhanyagolt balkonkert lehet az eredménye, a fonnyadt, kókadozó, lehulló levelű, beteg növények pedig nem csupán látványként nem ideálisak, de konfliktusforrást is jelenthetnek! Azt javaslom, hogy a kezdők kezdjék a balkonkertészkedést a jól bevált, egyszerűen nevelhető, kompakt méretű fajokkal, aztán ha jönnek a sikerélmények, gyarapodik a tapasztalat, és láthatóan elbírunk több zölddel is, akkor bővítsük az állományt!

 

 Képek: inneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7313839718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása