Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ötízű kínai kerti kúszó!

Szólj hozzá!

Az áprilisi ültetési szezonban megtelnek a kertészetek és a nagyáruházak kertészeti osztályai zöldre, virágokra éhes kertbarátokkal, akik alapvetően kétfélék. Az egyik típus biztos kézzel nyúl a jól bevált, megszokott növények felé, szereti a rózsát, a muskátlit, a petúniát, a smaragd tuját, és így tovább. Nem akar kockáztatni, flancos egzotikus növényekkel kísérletezni, szereti azt, amit már ismer, és aminek gondozásáról bármelyik szomszédja korrekt leírást tud adni. A másik csoportba tartozók bátran, olykor vakmerően válogatják ki az érdekes, újszerű, szokatlan növényeket, szívesen kápráztatják el vendégeik, szomszédaikat izgalmas, tarka virágaikkal. Sajnos azonban olykor kudarcot is vallanak, hiszen a messziről jött zöldek nem mindig kompatibilisek a magyar viszonyokkal. Aki a második csoportba tartozónak véli magát, bátran olvasson tovább, aki pedig konzervatívabb növény-ügyben, az se menjen messzire, hiszen a következő növény vitathatatlanul egzotikum, ugyanakkor gondozása legfeljebb közepes kihívást jelent!

deciduous-woody-vine-schisandra-chinensis-seeds-500pcs-china-five-flavor-berry-seed-health-care-magnolia_jpg_640x640q90.jpg

A szóban forgó alany a kínában ötízű gyümölcsként is ismert kúszómagnólia (Schisandra chinensis) mely a hagyományos keleti orvoslásban fontos szerepet játszik, gyakran a ginsenggel tartják egyenértékűnek! Herbáriaként leginkább általános teljesítményfokozóként ismert, a legendák szerint egykoron a kínai vadászok mindig több marék magnólia bogyóval indultak hosszú útjukra, mivel ez a termés rengeteg energiát biztosított. A látványos, piros bogyótermésnek számos gyógyhatást tulajdonítanak, többféle belsőszervi probléma orvoslására ajánlják, illetve fogyasztása megfigyelések szerint enyhíti a depressziót, és segíti a nyugodt alvást. A kúszómagnólia sajnos nem kecsegtet bő termésmennyiséggel, bogyói azonban annál ízletesebbek, a legjobb, ha a szőlőhöz hasonlóan az első csípős, fagyos őszi reggelek után kerülnek betakarításra a szemek! A gyógynövény barátoknak jó hír, hogy a kínai kúszómagnóliának nem csupán a bogyói használhatóak fel, a hatóanyagok a növény minden részében jelen vannak, így tea, tinktúra készülhet a levelekből, a lehántolt kéregből, és a gyökerekből is! Persze a kúszómagnólia a kertben főképpen a szépségével hódít, csodás fehér virágai tavasszal nyílnak, ráadásul ebben az időszakban a növényt finom, üdítő, citromos illat lengi körül!

 schisandra_chinensis_a.JPG

A kúszómagnólia, ha dísznövényként tekintjük, akkor egy lombhullató cserje, mely futónövényként támasztékra terelve nevelhető, így a megfelelő támrendszerről még az ültetés előtt gondoskodni kell, de aggodalomra semmi ok, a kerítés vagy egy pergola is megfelelő a célra! Ez a kúszónövény legfeljebb 4-6 méter magasra tör fel, a napos fekvést kedveli, félárnyékban is megél ugyan, de ilyenkor a termés mennyisége alacsony lesz. A kúszómagnólia talajigénye nem összetett, a tápanyagokban gazdagabb, üde, humuszos közeget kedveli, ha kertünk földje kicsit szegényebb, akkor komposzt, tőzeg, vagy friss általános termőföld kihelyezésével javíthatunk rajta. Az öntözés már bonyolultabb kérdés, meg kell találni a megfelelő arany középutat, a kúszómagnólia ugyanis a túlöntözésre és a kiszáradásra is érzékenyen reagál, a legjobb, ha földjét sosem hagyjuk teljesen kiszáradni, de kisebb adagokban öntözzük. Jó hír, hogy ennek a növénynek igencsak kisszámúak a betegségei, esetleg olykor a peronoszpóra támadhatja, ami ellen a szokásos permetszerekkel védekezhetünk.

370bc310e12246a6a7b3a97b6726d17b.jpg

Összességében a kúszómagnólia azoknak jó választás, akik egyszerre szeretnének egy megjelenésében és habitusában is kissé szokatlan, újszerű, de mégis kezelhető kerti dísznövényt. Kapaszkodó növekedése miatt a kúszómagnólia egészen újszerű felhasználási módokra ad lehetőséget, emellett több évszakban is eltérő módon dekorál, vagyis izgalmas színfolt lesz a kertben. A kínai kúszómagnólia ára tövenként jellemzően ötezer forint alatt van, így telepítése nem jelent túl nagy befektetést.

kinai_kuszomagnolia.jpg

 Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr10013816970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása