Megyeri Szabolcs kertész blogja

Örökzöldek védelme a hó ellen

komment

A tél eddig nem sok havat hozott, de januárban az előrejelzések szerint borítékolható lesz a hótakaró, sőt, akár már ma is eshet egy kevés hó. A havat a gyermekek szeretik igazán, a felnőtteknek jobbára csak fárasztó lapátolást és csúszós utakat jelent a fehér csapadék. Nem szabad azonban a kertet sem kihagyni a számításból, a hótakaró ugyan széppé, látványossá varázsolja a télen gyakran kopár kerti látképet, de veszélyeket is rejt a növényeket, főleg az örökzöldeket tekintve!

snow-garden-seat.jpg

Az örökzöldek télen is asszimilálnak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek. A téli hónapokban havazáskor rendszeresen problémát okoz a növények tövére csorgó, vagy a hóval együtt odalapátolt só, mely ellen nehéz védekezni, mivel az utakat kérés nélkül is sózzák a nagyobb utcákban. Minden tévhittel ellentétben ez teljesen szabályos vagyis ahol autók járnak, ott szabad a sózás is. Persze ez a káros gyakorlat nem érinti a kertben levő örökzöldeket, de a kerti lakókra hullott hó mennyisége olykor a bokrok szétdőlését, az ágak törését okozhatja.

havas tuják_1.jpg

Amit mindenképpen ajánlott megtenni a növények védelme érdekében, hogy a nagyobb mennyiségű havat lerázzuk róluk, ügyelve arra, hogy a folyamat ne okozzon nagyobb kárt, mint a hó, tehát óvatosan essünk neki a tujáknak, és a kapanyelet is felejtsük el! A műveletet inkább kézzel, finoman hajtsuk végre. A téli problémák köre sajnos itt még nem fejeződik be, ebben az időszakban is számolni kell égési foltokkal és kiszáradással is, melyek barnulás formájában jelentkeznek a növényeken. Az égést a téli időszakban jelentkező erős napsütés, és a napsugarak hóról való visszaverődése okozza, mely egyszerűen leégeti a növények levelét, felületét, mint ahogy nyáron az erős napsütés teszi (aki már barnult le alaposan síelés közben, tudja, miről beszélek).

Evergreen with Snow_1.jpg

A kiszáradás, és az egyéb száradásos tünetek az őszi beöntözés elmaradása miatt jelentkezhetnek. Amennyiben nem került megfelelő felkészítésre sem a talaj, sem a növény, beüthet a baj. Növényeink télen is aktívak, ám beöntözés híján nincs honnan felvegyék a számukra szükséges vízmennyiséget, közben pedig párologtatnak is, és kész is a kiszáradás. A tüneteket hamar észre lehet venni, a kora tavaszi időben jelentkező barnulások is általában még a télnek tudhatóak be. Sajnos sok esetben a kert fagyzugos pontjain levő növények száradnak, égnek ki, a többi növény nem mutat ilyen tüneteket, a tanácstalan tulajdonos pedig hibásan betegségre gyanakszik. A jelenség megelőzhető helyes faj, és fajta választással, megfelelő őszi felkészítéssel, és szakszerű téli ápolással.

Tudta?

Végül pedig egy kis érdekesség a hóval kapcsolatban, ha már szóba került. A hó a csapadékok szilárd csoportjába tartozik, keletkezésének feltétele a 0 Celsius alatti hőmérséklet, ekkor a lehűlt vízpárából jégkristályok alakulnak, ezek összetapadnak, és hókristályokat alkotnak. A jégkristályok alakja nagyban befolyásolja a keletkező hó minőségét, tudományosan közelítve a kristályformák így osztályozhatóak:

  0 °C … −8 °C :     elsősorban tű alakú
−5 °C … −10 °C :   oszlopok, lapocskák
−10 °C … −20 °C : lapocskák
−13 °C … −17 °C : hócsillagok
−18 °C … −25 °C : oszlopok, kombinált lapocskák

00001366.preview.jpg

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6713572381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása