Megyeri Szabolcs kertész blogja

Három veszélyes szobanövény betegség

komment

Januárban a hobbikertészet figyelme a szobai növények felé fordul, ami valójában szükségszerű, hiszen a kertben (már ha van) nem sok teendő akad ilyenkor (bár a cserepes karácsonyi fenyőket éppen most kell kiültetni, ha valaki ilyet választott az ünnepekre - erről bővebben itt). A benti zöldek nevelése jellemzően egyszerűbb, mint a kerti társaiké, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan ádáz növénybetegségek, melyek a szobai kedvenceket tizedelik. Nagyon fontos ezen betegségek, fertőzések felismerése és szakszerű kezelése, hogy utóbbiakban segítsek, most három viszonylag gyakran előforduló szobai növényeket fenyegető növénybetegséget mutatok be!

 can-we-keep-plants-in-bedroom-house-plants-for-healthy-air-5-plants-for-bedroom-snake-plant-indoor-bedroom-plants-oxygen-at-night.jpg

A korompenész beszédes nevű kórság, ugyanis úgy fest, mintha koromszerű bevonat képződött volna a növényen. A leveleken és egyéb részeken megjelenő barnás-feketés jelenség egy gombás fertőzés eredménye, ráadásul többféle gombafaj hajlamos ilyen tüneteket produkálni, de minden esetben kezelni kell az érintett példányt, nem csak a saját, hanem többi, közelében lévő növény érdekében is. A korompenész jellemzője, hogy a levéltetvek jelenlétével függ össze, a tetvek ugyanis a növényi nedvek szívogatása közben ragadós anyagot, úgynevezett mézharmatot választanak ki, ebben telepednek meg a gombák. A korompenész megtámadhat kerti növényeket, gyümölcsfákat, üvegházi zöldségeket, de persze szobanövényeket is. A megoldás enyhébb esetben óvatos lemosás, erősebb fertőzés esetén vegyszeres kezelés. A korompenész elleni harc fontos része a tetvek eltüntetése is, különben a gombás betegség hamar visszatérhet!

dscn7557.JPG

A rozsdabetegség sem ritka a dísznövények között, a népszerű, gyakran tartott virágos növények közül elsősorban a muskátlit támadja előszeretettel. A rozsda jellemző tünete a leveleken és a szárakon megjelenő dudorszerű spóratelep, az eredmény pedig a levél lehullása, a szár elhalása. A rozsda megjelenését jelentősen elősegíti a nedves közeg, például a túlzásba vitt öntözés, az állandóan nyirkos föld, vagy a magas páratartalom, így a prevenció legfontosabb eleme ezen körülmények megszüntetése. Kisebb arányú fertőzés esetén az érintett levelek, szárrészek lemetszése a teendő, ha pedig nagyobb a baj, akkor gazdaboltokban kapható rozsda elleni permetszerek bevetése javasolt.

1.jpg

Fontos: télen sokan vásárolnak szobanövényeket, hogy velük pótolják az ilyenkor a természetben hiányzó melengető zöldet. Lényeges azonban, hogy mindig csak jó állapotú, láthatóan egészséges példányokat válasszunk, ezek ugyanis nagyobb eséllyel maradnak egészségesek, életerősek. Az ablaktalan áruházban sínylődő növények az esetek többségében legyengült, elcsigázott állapotban kerülnek a kasszákhoz, ezek esetében nagyobb a betegségek, fertőzések megjelenésének esélye. 

jpeg.jpg

A palántadőlés különösen aktuális lesz a tavasz közeledtével, hiszen februártól kezdve sokan nevelnek palántákat a lakásban, a szabadföldi ültetéshez ugyanis a tavasz első harmadáig még hideg van. A palántadőlés egyaránt érinti a zsenge haszonnövényeket, és a frissen kiültetett virágos dísznövényeket is. A tünetek egyértelműek, a fiatal palánta hirtelen elgyengül, majd elfekszik, a gyökér és a szár felpuhul, a növény pedig rövid úton elpusztul. A palántadőlés oka többféle gomba támadása lehet, az előidéző okok között elsősorban a rossz vízelvezetésű talaj, a túlságosan nedves közeg említhető, ezek ugyanis kedveznek a gombák elszaporodásának. A megoldás ebben az esetben is a nedves környezet megszüntetése, valamint a talaj vízelvezetőképességének javítása homok, apróra zúzott kő bekeverésével. Hasznos lehet még a kamillateás permetezés, de végső esetben a jól bevált vegyi permetszerek is bevethetőek.

Fontos és általános érvényű információ, hogy növénybetegségek minden esetben hamarabb támadják és pusztítják el az elhanyagolt, legyengült, nem megfelelően ápolt növényeket. A megelőzés leghatékonyabb módszere tehát a növények kondíciójának feljavítása és szinten tartása, mivel az életerős, jól táplált szobanövények mindig kisebb eséllyel lesznek fertőzések, betegségek áldozatai. Amennyiben valamely növényünkön betegségre, gombás fertőzésre utaló jeleket (elszíneződés, foltosodás, levélhullás, kókadás, stb) különítsük el a többi növénytől, majd próbáljuk beazonosítani a tettest. Első lépésben kipróbálhatunk szelídebb, biokertészeti módszereket, erős fertőzés esetén pedig a gazdaboltokban találhatunk jól bevált permetszereket. Utóbbi esetben mindig kérjük ki a hozzáértő eladó segítségét, ha nem vagyunk jártasak a témában, ne mi válasszuk ki hasraütésszerűen a bevetni kívánt kemikáliát!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1413544031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mt-03 2018.01.04. 01:35:07

szia, mekem gombas (?) a viragfold felszine, feheres bolyhos cucc boritja be. ez mennyire karos a kis frisd novenyekre, es mit lehet tenni ellene?

commentes nikk 2018.01.04. 11:38:03

@mt-03: hali, az szerintem nem gomba, hanem a csapvíztől keletkező kicsapódás, elég gyakori, nálam is van.

Márta Ébermann 2018.01.04. 12:54:08

Szia! Szóval a fehér bolyhos cucc penészgomba. Azt nézd, hogy a növények alsó szár részein van-e. Szokott a szárán is lenni, megy felfelé is, ha agresszív ilyenkor tiszta fehér lesz a levél alja is és ragadós lesz. Még a cserepet is megtámadja én úgy kapargattam le és szappanos vízzel kezeltem le a cserepet, másik föld, tiszta cserép, penész elleni szerrel öntözés hetente egyszer így megmenekült a növény.
!

Márta Ébermann 2018.01.04. 12:57:03

@commentes nikk: a csapvíztől nem lesz bolyhos sajnos csak a penésztől.

mt-03 2018.01.04. 14:52:29

@commentes nikk: majd megprobalom feltolteni valahova, sztem valami gombafele, pohalos cucc ami idovel a viargfold tetejet belepi es atterjedt a tobbi novenyemre is. csak nem tom mennyire karos (az e) mert amugy nem zavar. altalaban par cserep chilit/halapenot novesztgetek otthon magrol es amig kicsik akkor nagyon erzekenyek mindenre.

mt-03 2018.01.04. 14:54:02

@Márta Ébermann: a novenyeken nem lattam, csak a fold feluleten. mivel erdemes megkezelni? amit lehet kapni is.
nagyon kicsik meg, nem piszkalnam a gyokeruket ezert a foldet nem kapargatnam le. sztem egy obis mikulasvirag hozta be hozzank.

Márta Ébermann 2018.01.04. 23:26:07

Szóval a Tritende egy nagyon jó penészelleni por amit vízben kell feloldani. Másfél liter vízhez egy mokkáskanálnyi port kell feloldani, két hetente kell locsolni vele. Nem árt ha spray fotmában is a többi mellette lévő növények földjét is megszórod. Ez egy olyan fehér penész ami sporája a huzat által bekerül a levegőbe és megtelepszik a növényeken. Rátelepszik a cserepekre. Nekem 9 cserép zöld növényekből 4 db-t ki kellett dobni pedig átmostam a gyökerüket is.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása