Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sokoldalú csipkebogyó!

komment

A csipkebogyó érési idején már lassan túl vagyunk, igaz a bokrokon még bőven találni szemeket, melyek az első fagyok beállta után válnak igazán ízletessé, így mégis jó időben járunk csipkebogyó ügyben. Ez a látványos termés télen nem csak a díszítőértéke miatt kap jelentőséget, hanem mert a hideg hetekben megszokott meghűlések hatékony természetes gyógyszere. Ismerjük meg közelebbről!

1289845594.jpg

Csipkebogyó kisokos

A csipkebogyó számos néven ismert, úgymint kutyatövis bokor, bicskafa, vadrózsa, csitkenye, gyepürózsa, kutyarózsa, ebcsipke, valamint hecsedliként is szokás hivatkozni rá, azonban ez utóbbi szó inkább a termésből készült lekvárt jelöli. A csipkebogyó a csipkebokor (Rosa canina L.) termése, amely egy 2-3 méter magasra megnövő, tüskés évelő cserje. Magyarországon őshonos, sok helyen megél, a legjobban azonban kötött, meszes talajon érzi jól magát, főképp, ha sok napsütés éri. Kertek dísze is lehet, igénytelen, sok gondozást nem igénylő fajta, szúróssága miatt azonban kisgyermekes birtokokra csak óvatosan telepítendő. Piros bogyóit az első őszi fagyok környékén hozza. A termés akkor érett, mikor élénkpiros, esetleg barnás árnyalatot vesz fel, a narancsszínű szemek még éretlenek, a mélyvörösek pedig túlérettek. Utóbbiak édesebbek, de vitamintartalmuk alacsonyabb. Érdekesség, hogy bár szinte mindenhol, ahol megél, értékes növényként tartják számon, termesztése elenyésző mértékű, inkább a természetben élő példányok termését gyűjtik be.

Tudta?

A csipkebogyó közeli rokonságot ápol a dísznövényként termesztett, nemesített rózsákkal, sőt, azok elődjének, ősének tekinthető, így nem véletlen, hogy népies nevei közül több rózsa vonatkozású (vadrózsa, ebrózsa, gyepűrózsa).

 

IMGP3690.jpg

Parlament előtti csipkebokor

Bibliai csipkebogyó?

Ha máshonnan nem, a Bibliából mindannyian ismerjük a csipkebokrot, bár egyes elméletek szerint a szent könyvben nem is a csipkebokorról, hanem a nagy ezerjófűről (Dictamnus albus L.) volt szó, ezt utólag eldönteni ugyebár elég nehéz. Bibliai növényként a csipkebokor Mózes elhivatottságát szimbolizálja, lángoló, de el nem égő növényként pedig Máriára utal, aki anya lett érintetlensége ellenére. A barokk művészetben a csipkebokor az előzőeknek megfelelően az ártatlanságot, szeplőtlenséget jelképezi.

 

Gyógyító csipkebogyó

A csipkebogyó a népi gyógyászat rég ismert és elismert eleme, nem véletlenül, hiszen például a termés C-vitamin tartalma a citroménak tízszerese. A húsos, fanyar ízű termés más kedvező hatásokkal is bír, elsőrangú immunerősítő, enyhe víz-, és hashajtó, roboráló, kiváló megelőzője a téli megfázásoknak, hurutos megbetegedéseknek. Szomjoltóként is elsőrangú, gyakran megtalálható különböző üdítők összetevői között. A termést sokoldalúan lehet felhasználni, a bogyókból készülhet tea, gyümölcsbor, szörp, mártás vagy szósz (vadhúsokhoz remek) vagy a már említett lekvár, valamint aszalvány is könnyen készíthető a bogyókból. Hagyományos brit édesség a csipkebogyó héjtól és magoktól megtisztított húsának cukorral felvert módon való elkészítése. Teaként való elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy ne forrázzuk, ezzel ugyanis a C-vitamin tartalmat jó eséllyel lenullázzuk. Vagy hideg vízben áztassuk egy éjszakán át, vagy a víz felforrását követően kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és csak pár perc múlva szórjuk a bogyókat az edénybe. Őrleményt is készíthetünk belőle, így tárolható a legtovább. Ebben az esetben húsdarálón tekerjük át a bogyókat, majd rögtön szárítsuk ki az eredményt, például sütőben. A szárított őrleményből egy kávéskanálnyi fedezni fogja a napi C-vitamin szükségletet. Nem mellesleg a bogyókkal rendelkező csipkebokor vessző igen dekoratív lehet, ünnepi koszorúkon, asztaldíszeken.

vadrozsa3.jpg

Érésközeli állapotban

Csipkebokor otthonra!

A számtalan előnnyel rendelkező csipkebokrot saját kertünkben is meghonosíthatjuk, ebben nagy segítségünkre van a növény őshonos mivolta, vagyis a klímával nem lesz gondja. Talajigénye nem összetett, kedveli az enyhén meszes közeget, jól érzi magát laza, törmelékes, agyag és lösztalajokon, de mivel a természetben sem válogatós, az átlagos kerti föld biztosan megteszi, főképpen ha meleg, napos fekvéssel párosul. A csipkebokor kerti meghonosítása gyermekjáték, egyszerűen fogni kell egy-két maréknyi termést az ősz folyamán, és a kívánt területen szétszórni, majd vékony réteg földdel befedni, hogy a madarak ne csipegessék fel. Kis szerencsével jövőre megjelennek a csíranövények, és nemsokára saját termésből lehet majd teázni!

csipkebogy_0.jpg

 

Megtetszett Önnek a csipkebokor?

Ha szívesen elültetné kertjébe ezt a hasznos dísz-, és gyógynövényt,

kertészeti webáruházamból máris megrendelheti!

Csipkebokor vásárlásához KATTINTSON IDE!

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1613412335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása