Megyeri Szabolcs kertész blogja

5+1 teendő a kert körül novemberben

Szólj hozzá!

Az év utolsó hónapjaiban egyre kevesebb a kerti teendő, értelemszerűen a hideg, és a növények téli nyugalmi időszaka miatt a kinti feladatok száma a nullához közelít. Ez azonban igazából csak a legfagyosabb téli hetekre igaz, hiszen novemberben még akár ültetni is lehet ezt-azt, de a hónap vége felé már mindenképp a télre való felkészülést kell megejteni. Összeszedtem pár pontban, hogy mik azok az aktuális és/vagy fontos feladatok, amiket egy gondos kertgazdának novemberben nem szabad elmulasztania.

 

telikert.jpg

 

Fák kivágása, alakítása

A késő ősz és a tél a legalkalmasabb időszak a fák kivágására, amennyiben ez valamiért elkerülhetetlen. A veszélyessé vált, elöregedett, vagy más okokból szanálásra ítélt kisebb fákat saját kezűleg is kivághatjuk, de a túlméretes példányokat mindig bízzuk szakemberre a munka veszélyessége miatt. A feldarabolt törzset és ágakat száraz helyen tárolva a nyári grillezésekhez, tábortüzelésekhez használhatjuk majd fel. Amennyiben nem az egész fa van útban, csupán egyes ágakat kell eltávolítani, a metszést a törzshöz a lehető legközelebb ejtsük meg, és a csonkot kezeljük sebvédő anyaggal.

Szerszámok, kerti kellékek elrakása

November végétől a kerti szerszámokat nagy valószínűséggel hetekig, hónapokig nem fogjuk használni, így tegyük el azokat szakszerűen, hogy tavasszal ne kelljen javítgatni, vagy éppen pótolni az eszközöket. A gereblyét, kapát, ásót, vasvillát tisztítsuk meg, száradás után zsírozzuk be, majd tegyük azokat fedett helyre, ahol nem éri őket nedvesség. A kerti gépeket is megtisztított állapotban helyezzük nyugalomra. A kerti csapot burkoljuk be, hogy ne fagyjon el. Ha még nem tettük meg, a kerti bútorokat, hinta-, vagy függőágyat, és a fagyérzékeny kültéri dísztárgyakat is vigyük fedett helyre most. 

Tipp: kertészeti webáruházamban kerti szerszámok és

egyéb kertészeti kiegészítő termékek nagy választékát találja meg!

A kínálat megtekintéséért és a rendelés leadásáért KATTINTSON IDE!

 

szerszamok_teli_tarolasa.jpg

Állatok a kertben

Mivel hamarosan érkeznek a tényleg erős fagyok, a kertben lakó kutya ólját ajánlott átnézni, szükség esetén javítani, szigetelni, megerősíteni. Télen azonban nem csak az ebek szorulnak extra gondoskodásra, hanem a például a madarak is. Madáretetésre olajos magvakat (ipari napraforgót, bolti madáreleséget, cinkegolyót), gyümölcsöt (faágra szúrt almát) és olykor fatörzsre erősített szalonnadarabot, vagy tálkába kihelyezett vajat használjunk. Fontos, hogy a madarakat akkor etessük, ha a hó, jég, alacsony hőmérséklet miatt nem találnak maguktól élelmet, és még fontosabb, hogy ha elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba egészen kora tavaszig, az időszakos etetéssel ugyanis több kárt okozunk nekik, mint hasznot. Az enyhe időben olykor felébredő sünöket aszpikos macskaeledellel, natúr főtt hússal tápláljuk. A kóbor, élelem után kutató rókák ellen megerősített kerítéssel, és jól záródó kukákkal védekezzünk!

Kamraszemle

A tél elején rakjunk rendet a kamrában, tárolóban, pincében. A megmaradt vetőmagokat válogassuk szét, a még használhatókat lezárt zacskóban, edényben, száraz helyen tároljuk. A vegyszereket, növényvédő szereket a lejárati idejük ellenőrzése után az élelmiszerektől jól elkülönítve, a gyermekektől elzárva tároljuk. A lejárt szavatosságú kemikáliákat a vonatkozó szabályoknak megfelelően dobjuk ki, ne keverjük azokat a háztartási szemét közé. A rágcsálók ellen a rések, repedések betömésével, szükség szerint irtószer szakszerű kihelyezésével védekezzünk.

 6a0120a7fc3be9970b01bb079abe36970d.jpg

 

Növényi fagyvédelem

Elsősorban a nemrég ültetett fiatal csemeték vannak veszélyben, amiket kupacolással védhetünk meg, a rágcsálók (például nyulak) ellen pedig műanyag hálót, nádfonatot vethetünk be. Kupacoláshoz használhatunk növényi nyesedéket, lehullott leveleket, komposztot, földet. A fagyérzékeny rózsatöveket a legnagyobb hidegekben egy lefelé fordított vödörrel védjük, de ezt csak pár napon keresztül tehetjük meg, különben a tövek a takarástól fognak károsodni. A díszfüveket kössük össze, mert a tövükhöz csorgó hólé a hidegekkel találkozva komoly kárt tehet bennük. Tartós havazáskor a tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le. A mostanában divatos bambuszok jellemzően átlagon felüli módon tűrik a hidegeket, de a fiatalabb példányokat a biztonság kedvéért takarással óvhatjuk, ha erős lehűlést jósolnak.

Felkészülés a hóra, jégre

Egészen biztos, hogy a tél havat, jeget is hoz magával, ezért jó ötlet időben felkészülni erre, hogy ne a hóesés napján, vagy a hirtelen lecsapó ónos eső támadásakor kelljen kapkodni. Szerezzünk be környezetbarát csúszásmentesítő szóróanyagot, például kőzúzalékot, faforgácsot, vagy a szaküzletekben kapható szórómixek valamelyikét. Sót ne használjunk semmiképpen! Jó ötlet egy hólapát beszerzése is még a téli szezon előtt, egy kiadós havazás tulajdonképpen bármikor meglephet minket, ne akkor kelljen lapát után járni a boltokat, mikor már térdig ér a fehér takaró. Az utcai vagy a kerti hó eltakarításánál ne halmozzuk a havat az évelő növényekre, mert az összetömörödő hókupacok kárt tesznek bennük. Jó tudni, hogy a só használata az autóutakon nem tiltott, ezért különösen fontos, hogy az útról sose toljuk a havat az utcafronti ágyásokra, mert a sós hólé egész biztosan nagy pusztítást fog végezni!

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr913288793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása