Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan lehet sziklakertünk?

komment

Sziklakertünk alapvetően kétféleképpen lehet, vagy építünk egyet magunknak, vagy építtetünk egyet. Hát ezzel nagy titkot nem árultam el, de igazából különösebb titkok amúgy sincsenek a sziklakert körül, aki azonban úgy dönt, hogy saját maga vág bele az alkotásba, most egy kis mankót kaphat a munkálatokhoz. A sziklakert építés alapvetően nem egy különösebb hobbikertészeti kihívás, persze vannak fokozatok, a profi, igazán káprázatos sziklakertekhez vagy gyakorlat, vagy szakember kell, de egy csinos, kezdő darab elkészítéséhez nem kell több tudomány, mint egy átlagos virágágyás kialakításához. A sziklakertezést nagyban segíti, hogy nem egy egzakt dologról beszélünk, méretben, kialakításban, a beültetett növények tekintetében, és még sok más szempont alapján majdhogynem végtelenek a variációs lehetőségek, de az alaplépések nagyon hasonlóak. A sziklakerti ültetés ideális időszaka az ősz első harmada, ilyenkor kedvezőek a hőmérsékleti viszonyok, és a betelepített növények még a fagyok beállta előtt meg tudnak erősödni, hogy gond nélkül átvészelhessék a telet!

56279ba32c3e58c7177ee5df8ea6f248--rock-garden-design-garden-design-ideas.jpg

Az első fontos és kötelező feladat a sziklakert helyének szakszerű kijelölése, valamint ezzel összefüggésben a sziklakert leendő méretét is határozzuk meg. Érdemes nem grandiózus zikkuratban gondolkodni elsőre, a nagy méret sok vesződséggel jár, értelemszerűen a kiadások is megnőnek, jobb kezdésként egy kompakt, kezelhető méretű sziklakertet megálmodni. A méretet tekintve legalább 100-150 centiméteres átmérőt mérjünk ki (persze a kör alaprajzhoz nem kell ragaszkodni), az egy-két arasznyi sziklakertecske inkább fog tűnni egy véletlenszerűen kialakult kőhalomnak, mintsem tudatosan megtervezett látványelemnek. Ha praktikusan közelítjük meg a dolgot, a sziklakert a kert kevéssé használt, vagy félreeső részére is kerülhet, így a parlagi területek is hasznosulhatnak, ráadásul a sziklakert alacsonyabb gondozási igénye miatt időt is nyerünk ezzel a húzással a későbbiekben. Amennyiben büszkélkedni akarunk vele, akkor központi helyre, a kert közepére, a bejárat közelébe, vagy például az utcáról is látható előkerti területre tervezzük. Nem elhanyagolható szempont, hogy a sziklakerti növények többsége kifejezetten kedveli a sok napsütést, ezért az erősen, tartósan árnyékolt helyek kerülendők.

rock_gardens_6-56a581295f9b58b7d0dd3318.jpg

Készülőben

A sziklakertek jellemzően ovális vagy kör alaprajzú, felfelé terjeszkedve piramis alakú, vagy  lágyan ívelt dombocskák, ezt a formát pedig úgy alakíthatjuk ki időtállóan, ha megfelelő alapot készítünk. A kijelölt helyen távolítsuk el a talaj felső 15-20 centiméteres részét, és ebbe a gödörbe helyezzünk téglákat, lapos köveket úgy, hogy végül a környező talajjal egy szintbe kerüljön az alap. A réseket töltsük fel zúzott kővel, ez a réteg hasznos lesz a későbbiekben, hiszen elvezeti a pangóvizet. Ezután jöhetnek a közepes vagy nagyobb méretű sziklák, melyeket alapos gondossággal úgy helyezzünk el egymáson tetris játék módjára, hogy szilárdan álljanak, és ideális formát adjanak az építménynek. A köztes helyeket, hiátusokat töltsük fel friss termőfölddel, ami inkább zsákos virágföld, termőföld legyen (ebben nincsenek gyommaradványok, rovarkártevők), melyet a növények igényeihez igazítva keverhetünk homokkal, komposzttal (a sziklakerti növények többsége kedveli a laza, homokos talajt, a komposzt pedig a tápanyag ellátottság miatt jó ötlet). A földes szegletekbe kerülhetnek a növények, maga az ültetés nem különbözik az átlagos ültetéstől, arra ügyeljünk, hogy a kis növények azért ne csak fél-egy centi mély talajba kerüljenek, mert felcseperedve sem megtartani, sem ellátni nem tudják majd magukat. Az utolsó elem a dekoráció, a kilátszó, feketéllő talajt mutatós zúzott kővel szórhatjuk be, ami nem csak szebbé teszi a látványt, de mulcsként is működik, vagyis óvja a növényeket a kiszáradástól!

835277e0862021ca73784cf5343b3d3e.jpg

 

A sziklakert lényegi eleme a szikla, erre külön ki kell térni. Az általános ajánlás szerint ha lehetséges, akkor egyféle kőtípust használjunk, így a látvány harmonikusabb, egységesebb lesz. A megszokott sziklakerti kőfélék a homokkő, a gránit, vagy a mészkő. Természetesebb hatás érhető el, ha olyan követ használunk, ami a környéken a természetben is megtalálható, tehát nem tájidegen (így a beszerzés is egyszerűsödhet). A nehéz kövek, sziklák mozgatása és feltornyozása nem veszélytelen munka, óvatosan, lehetőleg ne egyedül végezzük, és fokozottan figyeljünk a lábunkra, egy legördülő 20-30 kilós kő könnyen elbánhat a velünk!

rockgardens4.png

 

A szikla mellett ugyebár a növény az, ami nem hiányozhat a sziklakertből, szerencsére a sziklakerti növények köre nagyon széles, a lelkes építők kis túlzással ezerféle fajból válogathatnak. Kedveltek a klasszikus pozsgások, kövirózsák, kaktuszfélék, vannak kifejezetten sziklakerti évelők (pázsitszegfű, pipitér, őszirózsák, lángvirág, japán harangláb, csenkesz, napvirág, rózsakankalin, kövirózsa, tisztesfű, veronika, kerti pálmaliliom), kedvelt sziklakerti növény a levendula, de akár hagymás virágokat is választhatunk, és persze az alacsony, vagy törpenövésű cserjék közül is bátran lehet válogatni! 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2012825096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.09.14. 11:50:50

Csak egy történet. Ha van kutyád, akkor a kutyával együtt építsd! A sógornőm csinált egy másfél méter átmérőjű kúposat, és, a kutyát közben lecsapta az alsó kertbe, hogy ne zavarja. Aztán kutya fel, ő meg elment dolgozni. Idekerült ez a valami. A kutya megpróbálta helyreállítani az eredeti állapotot. Kigyomlálta a növényeket, az általa elbírható köveket leszedte, és gondosan kupacba rakta. A sógornőm nem tudta, sírjon-e, vagy röhögjön. A menthető növényekből visszaépítette a művet, de akkor már a kutya is ott sertepertélt, megbeszélték, látta, hogy nem a szél hordta össze a kupacot, és nem volt több probléma.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása