Megyeri Szabolcs kertész blogja

Három szokatlan kerti szépség

komment

Mikor kerti növényekről van szó, általában kétféle igény merül fel. Az egyik, hogy legyen minél egyszerűbb, sallangmentesebb, ki kelljen ültetni, zöldelljen, és ennyi. A másik, hogy a növény legyen érdekes, különleges, izgalmas, lehetőleg olyan, ami nincs a szomszédban, de még az utcában sem, hogy igazán egyedi látványvilágot teremtsen a kertben. Most azoknak ajánlok három extravagáns kerti dísznövényt, akik a második kijelentést érzik inkább magukénak!

 oszlopos_bodza.jpg

A bodza már magában is érdekes kerti lakó, bár azt nem lehet mondani rá, hogy ritka vendég lenne a kertekben, azonban van olyan bodza változat, ami nagyon is különleges. A bodza egyik speciális díszváltozata az oszlopos bordó bodza, melyet Angliában nemesítettek. Ez a bodzafajta nem oldalirányban, hanem felfelé terjeszkedik, sudár, egyedi alakjával azonnal feltűnést kelt. Az alakja mellett - ahogy az a nevéből is kilogikázható - mélybordó leveleivel is kitűnik a többi dísznövény közül, ráadásul fiatal levelei még zöldek, így érdekes színkombináció jöhet létre egyetlen növényen belül. Az oszlopos bordó bodza a legjobban nagyobb, nyílt területeken érvényesül szoliternövényként, de több tő sorbaültetésével érdekes hangulatú sövény is kialakítható belőle. Virága kellemesen citromos illatú, ehető bogyói ősszel érnek be. Az oszlopos bodza nagy előnye, hogy gondozása a nem igényel különösebb szakértelmet, igényei átlagosak, aki már ápolt kerti növényt, az az oszlopos bodzával is jól elbodogulkezdő kertészkedők is bátran próbát tehetnek vele.

Tipp: az oszlopos bodza akár szűk előkertekbe, utcafronti ágyásokba is telepíthető, ahol a kis alapterület miatt fontos, hogy a dísznövény felfelé terjeszkedjen.

szerelemvirag_viraga.jpg

szerelemvirag.jpg

Igazi különlegességnek számít a szerelemvirág (Agapanthus) melyet a kertészetekben is csak korlátozottan lehet megvásárolni, érdemes tehát lecsapni egy példányra, ha épp találunk belőle. A szerelemvirág augusztusban virágzik, virágzata tényleg egyedülálló, a szár csúcsán hozza kék, légies virágait, egyszerre csokorban általában 30-50 darabot. A szerelemvirágot teleltetni kell, vagyis a kertbe kiültetve nem maradhat kint a hideg hónapokban, így leginkább dézsás növényként érdemes tartani a terasz, a bejárat, vagy a kert bármely részén, ahol egész biztosan figyelemfelkeltő növénydísz lesz belőle! A teleltetést 3-6 Celsius fokos, világos helyiségben kell megoldani, nyáron pedig napos, de huzatmentes területet kell a szerelemvirágnak biztosítani. A szerelemvirág természetesen balkonokon is nevelhető.

Tipp: a szerelemvirágot 3-4 évente, mikor a vastag gyökér az edényt már kinőtte át kell ültetni, ilyenkor tőosztással szaporítható is!

narancseperfa_termes.jpg

narancseperfa.jpg

A narancseperfa azoknak való, akik egy, az átlagostól eltérő, de kezelhető, kompakt méretű díszfát szeretnének otthonra. Az amerikai eredetű narancseperfa legfeljebb tíz méterre nő meg, de megfelelő gondozással akár térhatároló sövény is kialakítható belőle, tüskés ágai áthatolhatatlan védvonallá teszik. A narancseperfa több tulajdonságával tűnik ki a díszfák közül, koronája szabálytalan alakú, tavasszal nyíló zöld virágzata látványos, narancsméretű, bordás felületű termése pedig igazán egyedi megjelenésű (de nem ehető). A narancseperfa parkfaként, sorfaként is használatos, így utcafronti ültetése is remek ötlet, szeles, huzatos fekvésű kertrészeken pedig funkcionális szélfogót képez sorba telepítve. A narancseperfa a napos, meleg területeket kedveli, a teleket jól tolerálja, csupán a fiatal példányokat szükséges az első években telente takarni.

Érdekesség: narancseperfát termésének alakja miatt több helyen majomagynak is hívják!

Képek: innen és innen, valamint a szerző fotói.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8012719622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jolka40 2017.08.06. 10:35:00

Városunk, Komló központjában van egy narancseperfa. Eddig nem tudtam, hogy így hívják, köszönöm!

2017.08.06. 11:12:21

Narancseperfa a tatai Cseke tó partján van, párszor találkoztunk már a termésével séta közben.

2017.08.06. 15:33:42

Amikor kölök voltam, a falu szélén a Kiserdőben volt egy vadnarancsfa (mi így hívtuk), aminek a termésével dobálóztunk. Most már azt is tudom, hogy mi a becsületes neve.
Köszi :-)

Digitális Dzsihád 2017.08.06. 17:12:10

Ha jól láttam, miközben a buszra vártam, a Magyar Tudományos Akadémia előtt is van egy narancseperfa. A termése kábé akkora, mint egy teniszlabda, a kutyák nagyon szeretnek vele játszani.

dr. mesterséges színezék 2017.08.06. 17:18:56

@Tralfamador75: Tahitótfalun, a Gombaszögi-villát szegélyezik "majomnarancsfák", vagy legalábbis szegélyezték hajdan, amikor az a konszenzus megszületett az időt pecázás és csavargás együttesével töltő suhancok között, hogy azt úgy hívják, hogy majomnarancs, mert csak.

Boar. 2017.08.06. 20:33:08

Narancsepret vagy "oszázsnarancsot" (angol neve "Osage orange") régen uradalmi gyümölcsösök, parkok elkerítésére telepítettek. Olyan sűrű és iszonyat tüskés sövényt lehet belőle nevelni, hogy minden betolakodó kedvét elveszi a látogatástól. Fája kiváló alapanyag az íjkészítéshez

bonebear · http://cinca.blog.hu 2017.08.06. 22:56:50

Rendszertanilag mennyire áll közel az eperfához?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása