Megyeri Szabolcs kertész blogja

Átkozott szúnyogok!

komment

A rovarokért alapvetően kevesen rajonganak, többségüket egyszerűen megtűrjük és tudomásul vesszük jelenlétüket, de jópár fajt egyszerűen ki nem állhatunk. Ilyen gyűlölet övezte rovar a szúnyog is, melyet tényleg nehéz kedvelni, hiszen már a hangja is idegesítő, a fájdalmasan viszkető szúrásokról nem is beszélve, ráadásul a szúnyog (szerencsére nem nálunk) többféle egzotikus, veszélyes betegséget is terjeszt, így azt hiszem, senki sem ejtene értük könnyeket, ha holnapra eltűnnének. Ebben azonban nem lehet bízni, így azzal kell foglalkozni, hogy mit tehetünk a szokásos nyári szúnyoginvázió ellen!

A szúnyogprobléma nálunk kicsit olyan, mint a kátyús utak, vagy a mindig késő vonatok, mindenki tud róla, mindig tesznek valamit ellene, de csak nem szűnik meg. A szúnyogokat felsőbb szinteken is komolyan veszik, főleg 2013 óta, ekkor született döntés arról, hogy a szúnyogirtási feladatokat átveszi az állam az önkormányzatoktól, így elviekben hatékonyabb és jobb hatásfokú lenne a folyamat, hogy az eredmény ténylegesen mennyivel javult, azt nem tisztem eldönteni. 

szunyog.jpg

Házi megelőzés

Összességében abban azért ne bízzunk, hogy a szúnyogokat csak úgy eltüntetik a fejünk fölül, érdemes tehát saját hatáskörben is óvintézkedéseket tenni. Remek ötlet például a felesleges, funkciótlan vízfelületek megszüntetése, ugyanis a szúnyogok szaporodásához feltétlen szükségesek a nyugodt, vagy lassú folyású vizek. Ilyenek többek közt a kisebb patakok, tavacskák, a tócsaként összegyűlő pangó vizek, a kerti csap alatti pocsolya, vagy épp a kerti tó. Ezek közül persze nem mind szanálható, ám amelyiket meg tudjuk szüntetni, annál cselekedjünk. Jó ötlet az esővízgyűjtő hordók, lavórok lefedése is, ezzel ráadásul a párolgást is csökkentjük, több öntözővíz marad. A helyes öntözés is fontos, a nyári melegben sokan hajlamosak többszörös mennyiségű vizet kijuttatni, ami egyfelől a növényeknek nem tesz feltétlen jót, másrészt az árnyékoltabb területeken megmaradó pocsolyák ideális terepet nyújtanak a szúnyogoknak. 

570.jpg

Balatoni szúnyogirtás helikopterrel

Szúnyogriasztás variációk

Bármit is teszünk azonban, valamennyi rovar megjelenésére bizton számíthatunk, ha pedig tó, folyó, patak van a kert közelében akkor borítékolható az invázió. Ekkor sem kell kétségbe esni, van jópár módszer a csípések (jobban mondva szúrások) megelőzésére. Kissé visszás a fokhagymahabzsolás, mert ugyan a fokhagyma erős illatanyaga a bőrön keresztül párologva riasztja a vérszívókat, de egyúttal a kellemes illatunkról, és a randisikerekről is lemondhatunk. Hatékonyabb a kertbe kiakasztható UV-fényt csaliként használó elektromos rovarirtó, amivel csak annyi a gond, hogy más, alkalmasint hasznos rovarokat is a rovarmásvilágra küld. Népszerűek a spirál alakú füstölők, melyek azonban csak szélcsend esetén működnek jó hatásfokkal, de például egy félig zárt, szélvédett teraszon bevethetőek. Amennyiben a támadás helyett a védekezést preferáljuk, jöhet a jó öreg szúnyogháló, ez azonban csak a lakás belterét védi a kerti betolakodóktól, az egész kertet behálózni nagyjából lehetetlen Ugyanakkor a háló jó védőeszköz lehet, ha  kertbe kihelyezett járókáról, babakocsiról van szó, és a homokozóra is kifeszíthető egy finomabb anyagú háló, ahogy a nyugágyat, vagy a hintaágyat is védhetjük ilyen módon. Léteznek olyan szúnyogcsapdák is, melyek vegyszermentesen, teljesen természetes úton, az emberi test illatát, kipárolgását imitálva (ez vonzza a szúnyogokat elsősorban) csalogatják a szúnyogokat, ám ez nem a legolcsóbb megoldás.

sdkert9.jpg

A kerti csap, kút környékén kialakuló állandósuló tócsák vonzzák a szúnyogokat, csakúgy mint minden más háborítatlan vízfelület

Kell-e vegyszer?

Ahol sok a szúnyog, ott a lakók türelme hamar elfogy, és a finomabb módszerek után már inkább a különböző vegyszerekhez fordulnának. Ez azonban nem a legjobb választás, egyfelől mivel szaktudás nélkül rossz ötlet televegyszerezni a kertet, másrészt mert - mint azt már említettem -  a kémiai védekezést az állam magára vállalta, így ezzel felesleges duplán foglalkozni. A legjobb a megelőzés, vagyis a szaporodásra alkalmas nedves, pangóvizes területek megszüntetése. Érdekesség, hogy a vegyszeres irtás mellett létezik biológiai, baktériumokat használó elimináció is, ami elméletileg olcsóbb is, mert az évi 4-5 vegyszeres alkalomhoz képest akár kétszeri kihelyezéssel fejti ki ugyanazt a hatást, ráadásul a kifejlett rovar helyett a lárvát célozza.  Ezt azonban - tudtommal -  Magyarországon széleskörűen nem alkalmazzák.

1_original.jpg

A kerti tavak is a szúnyograjzás melegágyai lehetnek

Ha már megcsípett...

A szúnyogcsípés következményeit szerintem nem kell senkinek bemutatni, akit még nem találtak meg a zümmögő szárnyasok, az valószínűleg most érkezett a bolygóra. Fontosabb téma, hogy mit lehet tenni, ha a szúrás már megtörtént, és viszket, fáj? Számos hatásos, bevált módszer van, lássunk párat dióhéjban. Az égő, viszkető érzést hatékonyan enyhíti, ha valami hideget nyomunk a szúrás helyére, lehet ez jégkocka, hideg vízzel lehűtött kiskanál, vagy bármi apróság a mélyhűtőből. Hatásosnak mondják (én még nem próbáltam) a banánhéjat, amit szintén egyszerűen a szúrás helyére kell szorítani rövid időre. Bőrnyugtató hatású az almaecet, az aloe vera (akár maga a növény, feldolgozatlanul), a bazsalikom, vagy a citromlé. Szintén bevált szerként említik a teafaolajat, a hűsítő eukaliptusz olajat, és persze a jó öreg alkoholt, de nem sör formájában, hanem tisztán.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9612626919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.29. 23:09:16

Nem igazán értem a kerti tavak körüli vinnyogást! 16 éve van kerti tó a kertünkben, de semmivel sincs több szúnyog. Igaz, a tóban sok hal van, akik lelkesen eszik a szúnyoglárvákat ...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása