Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan szedjünk epret?

2 komment

A címbeli kérdésre alapvetően kétféle válasz van, így ez a poszt is két dologról fog szólni, nevesül az epertermesztésről, valamint az eperszedésről. Mert egyfelől ugyebár rémesen egyszerű az eper szedése, ha van otthon a kertben vagy netán a hobbitelken, de ebben az esetben csak akkor működik a dolog, ha telepítettünk epret korábban. Ha nem, akkor marad az ültetéssel kapcsolatos tudnivalók kis csokra, és persze a türelem, hogy a következő szezonban már tudjunk sajátot leszedni. Másfelől aki nem ültetett epret, vagy nincs is például kertje, ahová ültethetett volna, annak maradnak a nagyon népszerű szedd magad eperföldek, melyeknek számos előnyük van, meg némi hátrányuk is, mindenre kitérek kicsit lejjebb.

2.jpg

Magyarázat: az eper, mint azt sokan tudják, botanikailag egy téves elnevezés, hiszen az édes, piros termésű gyümölcs valójában a szamóca. Mivel azonban az általános nyelvhasználatban szilárdan rögzült az eper kifejezés, így az egyértelműség jegyében én is ezt fogom használni. A precízebbek egyszerűen helyettesítsék be az eper szót a szamócával!

Legyen az első a saját eper, melyet augusztus környékén kell ültetni ahhoz, hogy a következő tavasszal már lehessen is szedni a piros gyümölcsöt. Az eper a semleges kémhatású, laza, homokos talajokat kedveli, de az átlagos kerti föld általában megfelelő lesz. Jó trükk fóliázni az eper ültetvényt, ez esetben az előkészített, átmozgatott, alaposan megtrágyázott talajrészt borítsuk le fekete fóliával, lyuggassuk ki, és ezekbe a lyukakba helyezzük ki a palántákat (kétarasznyi távolságra egymástól). A fóliás módszer előnye, hogy megelőzi a gyomosodást, és megóvja a növényt, különösképp a gyümölcsöt a szennyeződésektől és az állagromlástól. Természetesen fólia nélkül is lehet eperágyást kialakítani, ebben az esetben gyommentesítésre, és még több öntözésre lesz szükség (az eper igencsak vízigényes növény). A nyár végi ültetést nem szabad sokáig halogatni, minél később kerülnek ki a palánták, annál gyengébb lesz a hozam! Fontos tudni, hogy a szüret után sem szabad magára hagyni az eprest, a trágyázást és öntözést, valamint a gazolást is folytatni kell, különben a következő évben leshetjük a termést. Az epertöveket három évig szokás megtartani, aztán új palántákkal kell újrakezdeni a folyamatot!

Natural-detox-natural-body-detox-strawberry-picking.jpg

Érdekesség: van még egy trükkös lehetőség az eper ültetésre feledékenyeknek, mégpedig a hűtött palánták márciusi kiültetése. Az ún. frigó palántákat télen hűtőházban tartják és kora tavasszal árusítják, így lehetőség nyílik arra, hogy egészen kései, márciusi ültetéssel is megvalósuljon a májusi szüret!

6019140739_e903ba74c3.jpg

Természetesen nem mindenki akar vagy tud otthon epret termeszteni, nekik marad a vásárlás, ami sokszor drága, és nincsen benne semmi izgalom vagy kihívás, szemben a szedéssel! Országszerte több tucat szedd magad eperföld található, melyek nevükhöz hűen úgy működnek, hogy az emberfia odamegy, szed amennyit bír, a kíjáratnál leméreti és kifizeti, de a fő poén az, hogy a szedés közben elfogyasztott eper ingyen van, így akinek jó a teherbírása, kilószámra ingyeneprezhet. Maga a szedés ugyanakkor nem felhőtlen szórakozás, inkább könnyű-közepes nehézségű fizikai munka, ezért ha megfogadnak pár tanácsot, érkezzenek kényelmes, megfelelő öltözetben, melyet nem sajnálnak, ha poros, koszos lesz, egy lyukas mackóalsó és egy öreg, kinyúlt póló kiválóan alkalmasak a célra. Nem rossz ötlet emellett némi italt és harapnivalót (szendvicset, csokit) is vinni, a nagy hajlongás közepette, főleg napos, meleg időben biztos, hogy megéheznek, megszomjaznak. Erősen ajánlott nejlonszatyrok helyett műanyag vagy fa ládákkal, kosarakkal érkezni, az eper könnyen összenyomódik, úgy pedig nagyot esik az élvezeti értéke. A gyűjtőedényeket ne szedjük púposra, inkább több, lazán megpakolt ládát készítsünk. A szemek leszedésekor hasznos a gyümölcsöt a kocsánnyal (a zöld résszel) együtt leszakítani, hosszabban eláll így. Ha megtelt egy kosár, tegye árnyékos helyre, ezzel is megelőzhető az idő előtti minőségromlás. A munka végeztével otthon csak annyi szemet mossanak meg, amennyit azonnal meg is esznek, vagy felhasználnak, a többi jobb, ha eredeti állapotában marad a hasznosításig, tovább eláll így a gyümölcs. 

Tipp: nagy a kísértés, hogy az amúgy is jellemzően kedvező árat a helyben elfogyasztott brutális mennyiségű eperrel faragjuk még lejjebb, ám a mértéktelen eper evésnek hasfájás lehet a vége, ráadásul a a földről frissen felszedett gyümölcs nem tiszta, ami nem kimondottan egészséges (az élelmesebbek ezért egy palack csapvízzel készülhetnek, hogy legyen mivel helyben lemosni a szemeket). 

A hamarosan nyíló eperföldekről többek közt ITT is tájékozódhatnak!

Képek: Képek: inneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1012488327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2017.05.09. 07:44:49

Szeretnék segítséget kérni: a cserebogárpajor folyamatosan kizabálja az epret, sőt, a málnát is! Különböző talajfertőtlenítőkkel próbálkoztunk ültetéskor, de nem sok haszna volt.

szsuzsanna 2017.05.15. 10:32:10

Köszönöm a semmit, -ismét.
Már régebben, egy eperültetős írásánál is kérdeztem Önt, de akkor sem kaptam segítséget.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása