Megyeri Szabolcs kertész blogja

A balkonveteményes öt aranyszabálya

2 komment

A balkonkertészkedést nem kell bemutatni, ősrégi szokás, hogy az erkélyre kirakunk pár színes virágot, egy-két láda muskátlit, ha van hely, akkor mediterrán hangulatot árasztó leandert, vagy bármilyen szép, esetleg illatos cserepes dísznövényt. Ugyanakkor jó ideje divatja van a balkonveteményesnek is, hiszen miért ne nevelhetnénk adott esetben muskátli helyett koktélparadicsomot, chilipaprikát, de ahol hely van, ott fejessaláta, káposzta is növekedhet, valójában tulajdonképpen akármilyen kerti zöldség termeszthető balkonon is, csupán hely és akarat kérdése a dolog. Az ilyen miniveteményesek díszesek is lehetnek, a pusztán virágos növényeknél nagyobb sikerélményt adnak, hiszen a végeredmény ehető, van aki pedig akár spórolást is belelát az egészbe. Száz szónak is egy a vége, a balkonzöldségek teret hódítanak maguknak, ám ápolásuk, gondozásuk gyakran eltér a megszokott virágnevelésről, így főleg a kezdőnek nem árt kicsit tájékozódni, mielőtt belevágnak a palántázásba. Elsősorban nekik, vagyis a balkonveteményessel most kacérkodóknak szedtem össze öt rövid pontba a legalapvetőbb tudnivalókat, hogy az induláshoz némi mankót nyújtsak!

51bbf2a9dbd0cb7bca00030e_w_1500_s_fit.jpg

 

Realitás, mértékletesség, tanulás

Akkor lesz sikeres a balkonveteményesünk, ha nem csak úgy hűbelebalázs módjára ugrunk fejest a témába, hanem egy kevés elméleti tudással felvértezve vágunk bele. Az ilyen házi zöldségneveléshez nem kell egyetemi diploma, de még OKJ végzettség sem, azonban érdemes egy álmos szombat délutánt rászánni a tanulásra. Ez csupán annyiból áll, hogy leülünk az internet elé, és rákeresünk kedvenc zöldségeinkre, hogy tudjuk például, hogy hogyan kell ültetni a paradicsomot, mennyi öntözést kíván a hónapos retek, és mi a fényigénye a paprikának. A növénygondozás nem egzakt tudomány, tapasztalni fogjuk, hogy a különféle oldalakon sokféle tanáccsal látnak el minket, így próbáljuk az ismertebb, hitelesebb honlapokat, szerzőket követni (rögtön ajánlom is magamat). A másik elméleti alapvetés, hogy számoljunk le azzal a tévhittel, hogy a balkonon nevelt zöldségekkel jelentős összeget spórolhatunk. Az erkélyen megtermelt zöldség sokkal inkább sikerélmény forrása és produktív hobbi, mintsem a piacot kiváltó élelemforrás. Szintén ide tartozik a mértékletesség, ha hirtelen felindulásból összevásárolunk tucatnyi féle-fajta magot, palántát, hirtelen túl sok munka szakadhat ránk, ami aztán elveszi az egész dolog örömét, mókafaktorát. Elsőre bőven elég 2-3 féle terményt meghonosítani!

Minőségi alapanyag

Csábítóak lehetnek a hipermarketek, élelmiszeráruházak, vagy a sarki alkalmi árus alacsony árai, de álljunk ellen a csábításnak, igyekezzünk szaküzletből, kertészetből, gazdaboltból bevásárolni, a minőségi vetőmag és palánta ugyanis nagyobb eséllyel garantálja a problémamentes csírázást/fejlődést, az egészséges növényt, és a gazdag hozamot. Sem a vetőmag, sem a palánta eleve nem kimondottan drága dolog, főképpen egy balkonnyi területre vetítve, így keressük mindig a márkásabb, életerősebb, frissebb magot, palántát.

gardening_pic.jpg

Föld

A balkonveteményes esetében kulcskérdés a termőtalaj, amit gyakran a praktikum és az árérzékenység felől közelítve sokan a nagyi kertjéből, a társasház udvaráról, vagy a közeli mező széléről szereznek be. Ez azonban nem jó ötlet, mert ugyan az ilyen föld bírhat remek tulajdonságokkal, de jó eséllyel gyomok, gyomkezdemények, talajban élő kártevők, vagy betegségeket hordozó baktériumok lehetnek az efféle kitermelt talajban. A balkonkert egyik legnagyobb előnye pedig pont az, hogy ha tiszta, minden rossz mentes földet használunk, akkor nem kell számolnunk a kertben szinte mindig felbukkanó bonyodalmakkal (gazok, betegségek, kártevő rovarok, ésatöbbi). Ezért erősen ajánlott az erkély zöldségeihez bolti, zacskós földet beszerezni, mely mindemellett még a jó szerkezetével, bő tápanyagtartalmával is hasznára lesz növényeinknek!

 Tipp: aki nem szeret cipekedni (ki szeret?) választhatja a kókuszföldet is, ami bolti formájában könnyen hordozható, kockára préselt kókuszrost, melyet otthon vízbe áztatva remek ültetőközeggé alakíthatunk. Vigyázat, a kókuszrost nem tartalmaz tápanyagokat, ezért önmagában sose alkalmazzuk, adagoljunk hozzá szervestrágyát, komposztot, tápanyag oldatot, vagy keverjük hagyományos termőfölddel!

diy-tiered-herb-garden.jpg

Béke a szomszédokkal

A balkonveteményes jellemzően több feladatot ad, mint a megszokott kinti dísznövények, így jó eséllyel többet fogunk szöszölni velük. Jó dolog, ha figyelünk arra, hogy újdonsült hobbink miatt ne kerüljünk konfliktusba a szomszéddal, a többi lakóval, hiszen a társasházak, panelek nagyon szorosra fűzött életterek. A lecsorgó öntözővíz, a lehulló levelek, a lepergő föld, vagy a szomszédba átburjánzó növények konfliktusok forrásai lehetnek, jobb ezt megelőzni. Használjunk alátét tálcát, a balkonládákat ne kifele, hanem befele fordítsuk a korláton, és metszéssel vagy áthelyezéssel tartsuk a mi területünkön zöldjeinket. 

Tudta-e? Sokan úgy gondolják, hogy a növényeknek egyáltalán nem árt, sőt használ a földjükbe elnyomott cigicsikk. Ez természetesen nem igaz, mert bár a növényvédelemben használatos olykor a nikotin, de a cigarettacsikkben sok tucatnyi káros anyag van, melyek a talajba szivárogva a növény halálát okozhatják, a csikk szűrője pedig a hiedelmekkel ellentétben nagyon sok idő alatt bomlik le. Amennyiben a felső szomszédtól rendszeresen hamu hullik növényeinkre, próbáljuk határozottan megkérni, hogy ezt a gyakorlatot fejezze be. 

A tér-idő összefüggés

Vagyis a növényeknek tér és jó idő kell a növekedéshez. Persze itt inkább arról van szó, hogy mindenképpen biztosítsuk zöldségeinknek az optimális körülményeket, hiszen ezek híján hiába szuper a palánta, hiába ideális a termőközeg, nem fognak kielégítően növekedni és teremni. Az adott növénynek mindig legyen megfelelő méretű edénye (a mélység is fontos, a mélyebbre hatoló répának például nem elég egy szokványos cserép vagy láda), érje szükséges mennyiségű napfény, kapjon rendszeresen elég vizet, ne legyen huzatban, ha azt nem tolerálja, és legyen a fejlődéshez elegendő tápanyaga. Itt vissza is utalnék az első pontra, vagyis érdemes utánaolvasni választottjaink igényeinek, gondozási praktikáinak, hogy utána azokat biztosítani is tudjuk zöldségeinknek!

Képek: innen, innen, innen,

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2912416087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulapruton 2017.04.11. 14:04:39

Köszönet az értékes tippekért :-) Nálam a fűszernövények váltak be legjobban. Tapasztalatom szerint (DNy-i erkély, ami nyáron igencsak felhevül) a nagy víztartalmú növényeket (uborka, étkezési paprika, paradicsom, stb.) nehéz tartani (rengeteg vizet igényelnek, a nyári hónapokban egy napra sem lehet magukra hagyni), míg a fűszernövények (kakukfű, oregano, zsálya, részben a menta, bazsalikom) akár egy hétre otthagyhatók. Valamint ezekből tényleg el lehet érni azt a mennyiséget, hogy a szükségleteimet kb. 100%-ban fedezzék.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2017.04.28. 00:22:58

"Sem a vetőmag, sem a palánta eleve nem kimondottan drága dolog, főképpen egy balkonnyi területre vetítve, így keressük mindig a márkásabb, életerősebb, frissebb magot, palántát."

A röntgen szemeket hol kapok amivel bele tudok tekinteni a lezárt vetőmagos dupla zacskóba?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása