Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti játékok kicsiknek és nagyoknak

komment

Hatalmas hiba a kertre csak és kizárólag munkaterületként gondolni, mert ugyan egy szépen ápolt kert valóban folyamatosan megköveteli a szükséges teendők elvégzését, de azért kertünket használjuk kikapcsolódásra, a szabadidő pihentető eltöltésére is. Akkor lesz igazán élhető és funkcionális a birtok, ha virágágyások, konyhakert, és pázsit mellett szórakozásra, kellemes időtöltésre alkalmas tereptárgyakat, játékokat is telepítünk! Természetesen az összkép milyensége attól is függ, hogy kik használják a kertet, más az igényük a gyermekeknek, a felnőtteknek, vagy éppen az idősebbeknek, de bármilyen korosztály is a célcsoport, a megfelelő kerti játékokat könnyű megtalálni, és az esetek többségében elkészítésük sem ördöngösség. Jöjjön pár ötlet korosztály szerint haladva a kisebbektől az idősebbekig!

i120801_131912_5838337.jpg

Manókert. A legkisebbeknek szuper játék lehet egy, a kreativitást fejlesztő manókert, melyet folyamatosan lehet alakítani, be-, és átrendezni, és kiválóan alkalmas arra, hogy hatalmas mesélések, közös játékok alapja legyen. A manókert tulajdonképpen bármilyen lehet, a lényeg, hogy a kert egy kis szegletét népesítsük be színes, kedves mesefigurákkal, érdekes, látványos dekorációs elemekkel, melyek köré történetek, mesék szőhetőek! 

 hinta.jpg

Hinta. Ezen nincs sokminden magyaráznivaló, felnőtt fejjel talán furcsa, hogy mi a móka az órákig tartó előre-hátra lengedezésben, de azt biztos, hogy nincs kisgyermek, aki ne szeretné ezt. A hintához alapesetben alig kell valami, főleg, ha van egy felfüggesztésre alkalmas fa a területen, ilyenkor erős kötél és egy teherbíró deszkalap szükséges csupán. Barkácsolásban jártasabb apukák masszívabb hintát is szerkeszthetnek erősebb fémcsövekből, a lustábbak pedig készen is vehetnek bolti hintát.

 homok1.jpg

Homokozó. A másik nagy rejtély felnőtt szemmel a homokozóban való tapicskolás gyermeki örömének mibenléte, de valljuk be, annak idején mindannyian szerettük ezt. A homokozó szintén nagyon egyszerűen előállítható házilag, de a kevésbé aktív szülőknek ebben az esetben is van lehetőségük bolti homokozót vásárolni. Ne felejtsük, hogy homokot sose a természetből szerezzünk be, az építőanyag telepeken mindig kapni olcsó, mosott, tiszta, játékra alkalmas homokot. A homokozókról akad egy bővebb posztom is, mely IDE KATTINTVA máris olvasható. 

 red-roof-tree-house-kids-activities-blog.jpg

Lombház. A lombház már egy nagyobb vállalkozás, ehhez már fejlettebb barkácsösztön szükséges, vagy adott esetben asztalos mester bevonása kellhet a projekthez, a fáradság azonban kifizetődik, főleg ha több kisgyermek is van a háznál, hiszen kevés vagányabb dolog van, mint egy saját kis faház a kerti fa törzsén! Csodaszép lombházakat EBBEN a régebbi bejegyzésemben nézegethet!

 csuszi.jpg

Mászókák, csúszdák. A mászókákat és csúszdákat imádják a gyerekek, hosszú órákra le lehet foglalni velük őket, de ezekhez alkalmatosságokhoz vagy gyakorlott barkácskéz kell, vagy inkább készen vegyük meg őket, a balesetveszély ugyanis nem mellékes tényező! Haladók kis kerti akadálypályákat is kiépíthetnek, kötélhágcsókkal, mini mászófallal, trükkös akadályokkal! 

 diy-race-car-track.jpg

Kerti autópálya. A már nem teljesen kis gyermekeknek remek mulatság lehet a kertben kialakított autópálya. Ez lehet egyszerűen autótologatós utacska a növények, tereptárgyak között, de menőbb, ha vásárolunk egy-két távirányítós autót, és ezeknek alakítunk ki kacskaringós versenypályát. A költség gyakorlatilag az autókra korlátozódik, a pályához kerti szerszámok és némi kreativitás szükségesek csupán. Az autópálya extrább változata a kerti vasút, ehhez azonban már nagyobb elhivatottság, több anyagi befektetés, és jelentősebb munka kellenek. EBBEN a korábbi bejegyzésemben több példát, és remek videókat is talál a kerti autópályákról!

 t38_3e.jpg

Gyermekveteményes. Ha nincs is konyhakertünk, akkor is érdemes lehet egy pár nm-es tankertet kialakítani, melyben a kicsikkel együtt gondozhatunk haszon-, és/vagy dísznövényeket. Az apróságok imádni fogják, ahogy a magokból előbújnak a kis hajtások, amik növekedésnek indulnak, majd megjelennek rajtuk a virágok, vagy idővel a termés, melyet aztán el is fogyaszthatnak. A mini veteményes segíthet a gyerekeknek közelebb kerülni a természethez, fejlesztheti a felelősségérzetüket, ráadásul így könnyebben megkedvelhetik a zöldségeket, amiket a hagyományosan nem annyira szeretnek.

 image014_thumb.jpg

Dézsató. A dézsató kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó elfoglaltság, az építése és a fenntartása is remek játék, főleg, hogy folyamatosan lehet fejleszteni, növényekkel, halakkal, dísztárgyakkal benépesíteni, aztán persze pici modellhajók, papírhajók is utazhatnak rajtuk. A dézsató készítése közepes nehézségű feladat, de a teljesen kezdő kerti barkácsolók is bátran belevághatnak, sok anyagi áldozatot nem kíván, és az építés nem jelent nagyarányú munkát a kertben, tehát ha megunjuk vagy kudarcot vallunk vele, pillanatok alatt nyom nélkül felszámolhatjuk. A dézsatavakról bővebben ITT OLVASHAT.

 teke.jpg

Lengőteke. Ez már a felnőttek terepe, bár a nagyobb gyerekek is biztos szeretni fogják. A lengőteke régi és egyszerű kocsmai játék, percek alatt tanulható, és kis helyet foglal el a kertben. A bábuk és a golyó beszerzése után pár óra alatt megépíthető, hogy aztán sörös esték, kerti partik vidám központi játéka legyen!

 petang.jpg

Petang. Ez egy rémesen egyszerű, de annál szórakoztatóbb szabadtéri játék, amihez csupán egy pár ezer forintos golyókészlet és egy hosszanti játékpálya szükségesek. A középkori eredetű, alapvetően francia játékban egy kis fagolyóhoz (öcsi a neve) kell jól irányzott dobásokkal minél közelebb juttatni a játékosnak a saját, nehezebb és fémből készült golyóját. A pálya lehet füves, vagy homokos, a mérete versenyeken legalább 13x3 méter, de otthon nyilván akkorára alakíthatjuk, amekkorára szeretnénk.

 giant-chess-1md.jpg

Sakk. A sakk komolyabb játék, nem is mindenki szereti, nem kimondottan partikhoz, italozásokhoz való, de a sakkot szerető és művelő kerttulajdonosok kertjéből nem hiányozhat egy kültéri játékpálya, hiszen így ötvözni lehet a sakk szellemi kihívásait a szabad levegőn eltöltött idő jótékony hatásaival! A kerti sakk természetesen úgy élvezetes, ha méretes, tehát nem egy kinti asztalra állított hagyományos készlet a cél, hanem a 30-50 centis bábukhoz méretezett tábla. Bábukészletet boltban vásárolhatunk, a táblát pedig házilag is ki lehet rakni, például világos és sötét térkövekből, de fa alapra festett tábla is készíthető. 

Képek: innen, innen, inneninnen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112402599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása