Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az ország leghülyébb kertésze...

komment

Rendhagyó módon most egy régebbi bejegyzés újraközlése következik, napra pontosan öt éve élesedett az a bejegyzés, mely a blog korai szakaszának egyik érdekes színfoltja volt, hiszen egy Maksa Zoltán interjúról van szó, természetesen Virág Tihamér főkertész figurájára koncentrálva. Az ismétlés apropója természetesen a mai dátum, mi lehetne relevánsabb a bolondok napja és a kertészet metszetében, mint az elfuserált, félhülye kertész, Virág Tihamér, akinek tanácsai egytől-egyig borzalmasak? Ismerjék hát meg Tihamér eredettörténetét, életrajzát, és az embert a félkegyelmű kertész mögött, Maksa Zoltánt!

virag_tihamer_1.jpg

-Hogyan és mikor született Virág Tihamér, a legendásan nem túl okos kertészlegény? Hol helyezné el Tihamért a grandiózus Maksa-életműben?


M.Z.: -Virág Tihamér figurája egy teljesen hétköznapi Maksa Híradós riport felvételén született, ott a mikrofon előtt rögtönözve. A tavasz beálltával néhány kertészeti tanácsot írtam magamnak minden különösebb felkészülés nélkül, csak úgy spontán, ami jött. Amikor a felvétel kezdetén elhangzott a „Tessék!”, majd pedig a riportert alakító humorista kollégám részéről az első előre megírt kérdés, váratlanul nyelnem kellett egyet. Ebből az ütemtelen nyelésből alakult ki a hang, s a második felvételen immár tudatosan hozva, a figura is.

Virág Tihamér az abszurdhoz való kötődésem, vonzalmam kifejezője volt végig a híradómban. Ez volt az a része a Híradónak, amit a legkönnyebben írtam, szinte jöttek a hülye szóviccek, reakciók, ötletek, ahogy körülnéztem például saját kertemben, vagy vidéken bárhol országjárásaim során.

-Bár sejthető, de rákérdezek, van-e köze a figurának Bálint Gazdához? 

M.Z.: -Természetesen hatással volt rám Bálint gazda szereplése az akkor méltán népszerű „Ablak” című tévéműsorban, de az igazi szakmai segítséget a Duna TV akkori kertésze, Győrffy Sándor adta, amikoris az említett televízió előcsarnokában kezembe nyomta saját könyvét, mely az év minden napjára pontosan megadja a tennivalókat a kiskertben. Na ettől aztán teljes gőzzel beindult a Virág Tihamér-project, immár szakmai hitelt is adva szavainak.

-Hogyan fogadták vidéken a kissé szakszerűtlen kertészt? Akadt-e esetleg, aki komolyan vette, és vitába szállt a „hasznos” tanácsokkal? Tud esetleg olyanról, aki komolyan vette Önt kertészként?

M.Z.: -Nem. A gazdák faluhelyen remekül szórakoztak Virág Tihamér tanácsain, sőt nemegyszer kérték is, amikor felléptem, hogy adjon már nekik a Virág Tihamér tanácsot, hogy pl. amikor januárban plusz 18 fok van, mit vessenek… Tihamér rögtönzött helyszíni válasza: - Keresztet…

tihamer.jpg

-Virág Tihamér figurája kapcsán sikerült-e felszedni valós ismeretet a kertészettel kapcsolatban, vagy ez lényegtelen volt?

M.Z.: -Természetesen ragadtak rám dolgok, de két fám és 6 tuja kiszáradása előtt ma is értetlenül állok… Szeretem a kertem, magam nyírom a füvet, gereblyézem a leveket, és takarítom be a 2-3 szem termést a körtefámról. Sajnos napjainkra olyan állapotba került a kert az állandó időhiány miatt, hogy teljes renoválásra lenne szükség. Két Kertészeti Egyetemi fellépésen kívül különösebb mellék-élete nem volt a figurának.

-Tud-e Maksa Zoltán akár egyetlen hasznos, vagy hasznosnak tűnő kerti tanácsot adni a nagyérdeműnek?

M.Z.: -1. Már lehet kapni kóbor macska riasztót, ahol nincs kutya, mindenképpen ajánlom a beszerzését, mert a kakijuktól kiég a fű!... 2. Diófa alá ne ültessünk semmit, felesleges pénzkidobás, mert úgysem marad meg!

-Él-e még Tihamér? Találkozunk vele még valaha? 

M.Z.: -Bennem és a videószalagokon él Virág Tihamér… Sajnos a jelenlegi médiahelyzet és igény nem teszi lehetővé, hogy bármilyen kedvesen mosolyogtató humorműsort készítsünk, hiszen, ahogy az egyik kereskedelmi csatorna kisfőnöke mondta pár éve: Nem üzlet az értelmiséget megcélozni tévéműsorral, mert nem küld vissza sms-t… Nagyon sokat adott nekem s a közönségnek egyaránt ez a kedvesen idióta figura, s tervezem, hogy az ősszel megjelenő „MAKSA 50” jubileumi aranyalbumon megjelentetek egy csokrot viselt dolgaiból. Még egyszer, talán utoljára… Csodálatos emlék, amikor a Maksa Híradó 10 éves fennállását ünnepeltük 2001-ben a Petőfi Csarnokban, álló vastaps búcsúztatta, mikor a blokkja végén meghajolt a színpadon a szokásos szerelésében, vödörrel a kezében. Ezt a felvételt rá is tettük extraként a pár éve megjelent Maksavízió I. DVD-mre.

maksa.jpg

-Remek találmányai vannak, de akad-e köztük olyan, melyet a kertészkedéshez is tudna ajánlani?

M.Z.: -Egy fél füzet tele van különböző találmányokkal, melyekből már csak terjedelmi okokból is igyekeztem csak a családi és baráti körben legnagyobb röhögést kiváltóakat feltenni a régi honlapomra. Kertészeti témakörben így hirtelen egy mondat jut eszembe: „Aki kedveli az örökzöldeket, ültessen zöldnyelű csavarhúzót! A csavarhúzó a műszernövények családjába tartozik…” Virág Tihamér egyszer bemutatott egy olyan kerti ásót, mellyel magunk mögött tudunk gödröt ásni. Aztán rögtön le is hurrogta találmányát, mivel ha magunk mögött ássuk a gödröt, könnyen beleeshetünk.

-És végül: hol találkozhatunk legközelebb Maksa Zoltánnal?

M.Z.: -Most indítunk Pestlőrincen egy stand-up klubot, emellett fáradhatatlanul járom az országot egy váratlanul nagy sikert hozó estemmel. „Konyhashow” a címe, s a sikere titka talán abban rejlik, hogy folytatja Hofi estjeinek stílusát, külsőségeit, amikor nem csak stand-up zajlott a színpadon, hanem a figura egy szituációba belehelyezve mondta a magáét, jelmezzel, kellékekkel. Volt ugye Hofi újságos, őrült, szabó, Odüsszeusz és sorolhatnám. Nos, én konyhai mosogatófiúként beszélgetek a közönséggel, s ez a kis szitu akkorát dob az előadáson, hogy sokkal nagyobb sikere van, mint korábbi estjeimnek. Érdemes tovább vinni tehát a Hofi-iskolát, hadd ismerjék meg a fiatalok is, mitől volt zseni Géza bácsi…

Aki nosztalgiázna egy Virág Tihamér előadással, máris megteheti:

Az interjú 2012 márciusának utolsó napjaiban készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6412392713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása