Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kakiszilva a kertben!

komment

Bevallom már az elején, van némi tudatosság a témaválasztásban, van abban ugyanis egy kis gyermeki öröm, hogy az ember leírhatja sokszor, hogy kakiszilva, ám ez igazából csak a dolog tréfa része, hiszen egy nagyon is érdekes és hasznos gyümölcsről lesz szó, melyet akár a közeli hetekben is telepíthet bárki a kertjébe, aki datolyaszilvára vágyik, a kakiszilva úri neve ugyanis ez. 

img_8909.JPG

Datolyaszilva fa egy utcafronti részen. 

A datolyaszilva még nem túlságosan elterjedt a honi kertekben, ami remélhetőleg változik a közeljövőben, hiszen egy minden szempontból kiegyensúlyozott és hálás gyümölcstermőről van szó. A datolyaszilva fa egy kompakt méretű gyümölcsfa, mely kisebb kertekbe is bátran ajánlható, akár szűkebb utcafrontokon is remekül mutat, de nyilvánvalóan nagyobb méretű birtokokon is remekül mutat, ha megfelelő helyet sikerül találni neki, ahol igényei is teljesülnek, és kellően szem előtt is van. A kakiszilva bár egzotikus gyümölcstermőként él elképzeléseinkben, fagyállósága jó, a magyar teleket károsodás nélkül átvészeli, metszése roppant egyszerű, gyümölcse pedig igazán finom csemege, mely felüdülés a hagyományos kerti gyümölcsök között. Mindezek mellett a datolyaszilva faként is igen kellemes látvány, kicsi vagy közepes méretű fává vagy bokorrá is nevelhető, a kertnek egzotikus, figyelemfelkeltő növénye lesz!

 

datolyaszilva_vasarlasa_megyeri_sazbolcs_kerteszete.jpg

 

Az ültetés első lépése a megfelelő hely kiválasztása. Figyelni kell rá, hogy a fiatal csemeték kissé érzékenyek a fagyokra, így az első években mindenféleképpen ajánlatos takarni a gyümölcsfa tövét. A kakiszilva fényigénye magas, így a kert kert napsütötte, meleg részére kell telepíteni. Alapszabály, hogy minél többet éri napfény a termést, annál több ízanyag tud kifejlődni benne, vagyis annál jobb minőségű lesz a gyümölcs.

Tudta-e? A kakiszilva a Távol-Keleten jelentős, tisztelet övezte növény és gyümölcs, melyet halotti szertartásokon szokás felajánlani a túlvilágra távozóknak. Japánban gyógyító erőt is tulajdonítanak neki, préselt levét magában vagy gyógynövényekkel vegyítve adták a betegeknek. 

A kakiszilva, avagy a sharongyümölcs, esetleg hurma közepes alma méretű hol gömbölyded, hol kissé szögletes alakú narancssárgás termés, melyet mindenképp teljes érettségi állapotban kell fogyasztani, ezelőtt ugyanis csersavban gazdag, fanyar, kellemetlen ízű. Éretten azonban lédús, kifejezetten édes, tömény ízvilágú gyümölcs, ízében is állagában is emlékeztet a sárgabarackra. A termés ősszel szedhető, a gyümölcsök sokáig a fákon maradhatnak, ilyenkor nagyon dekoratívak is, nem csupán ízletesek. A kakiszilva utóérő, vagyis leszedés után még ajánlatos lehet várni a fogyasztással, mikor viszont elérte az érettséget, ne habozzunk, mert utána csak pár napig marad fogyasztható.

 

img_8921.JPG

 

A kakiszilva telepítése a szokásos menetrend szerint zajlik. Elsőként a fentieknek megfelelően az ideális helyet kell neki megtalálni (ami nem az, ahol éppen van hely...) A kijelölt területen tanácsos megejteni egy alapos talajlazító ásást, ez segíteni fog a gyökereknek terjeszkedni, és ha már ott vagyunk, a gyomtalanítás se maradjon el! A következő az ültetőgödör kiásása, ez legyen nagyjából másfélszer-kétszer akkora, mint a földlabda/konténer mérete. Ha akkor ásunk, mikor a növény még nincs a helyszínen, akkor egy átlagos 60x60x60-as gödröt készítsünk, ez sem túl kicsi, sem túl nagy nem lesz. A gödör aljára terítsünk vastag trágya vagy komposztréteget, majd ezt a kihelyezett tápanyagot fedjük be pár centi vastagon földdel, a gyökerek ugyanis nem érintkezhetnek közvetlenül a tápanyaggal! Innentől már csak a konkrét ültetés van hátra, a csemete ültetőgödörbe való behelyezésénél fontos, hogy a konténer/földlabda magasságáig ültessük a növényt, valamint hogy a gyökérlabda, jól átszőtt és egészséges gyökerekkel legyen tele. Ezeket a gyökereket úgy lehet erélyesebb növekedésre bírni, hogy ásóval vagy metsző ollóval bevágunk a földlabdába, ezen művelet lényege, hogy a vágás révén beindul a gyökérben az ún. kallusz képződés. A gyökérlabda betemetése során ne felejtsük el alaposan tömöríteni a talajt, valamint elegendő vizet is juttassunk ki a csemete tövéhez, a bőséges öntözést az első hetekben bátran ismételjük meg a szokásosnál többször! A datolyaszilva vízigénye egyébként közepes, így az öntözéseket később se hagyjuk el! A gondozás nem lesz egy összetett művelet, a kakiszilva kifejezetten ellenálló, életerős növény, ám a nemesített fajták a gombabetegségekre érzékenyebbek, így ezeknél a megelőző permetezés indokolt lehet. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7812365689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.25. 19:53:43

Kicsit azért túl lett tolva a kakizás olyan tízzel.

Kacsura 2017.03.27. 13:02:47

Az én fám kb. 10 éves, azóta nem követem, hogy milyen új fajtái vannak, de azért bokrot, vagy kis fát évenkénti jelentős metszéssel "csinálhatunk". Megjegyzem, én most tartok a metszés kellős közepén, de év közben fog hozni jó kétméteres hajtásokat. (Ha nem metszenénk, akár 15 méteres fa is lenne)
A szélre érzékeny, sőt érdekes módon az idősebb ágak széltörésre kifejezetten hajlamosak, mindenképpen fagy és szélvédett hely kell neki.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása