Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti út tippek

komment

Legyen bármilyen stílusú vagy kialakítású a kertünk, egy dolog biztos, közlekedni fogunk benne. Ezért alapvetés, hogy a leggyakrabban használt ösvényeket valamilyen burkolattal lássuk el, az útépítésnek pedig rögtön két kiindulópontja is lehet. Egyfelől a házat és a garázst, a kamrát, a filagóriát, a hátsó kaput, vagy a éppen bográcshelyet hasznos összekötni egy jól járható, biztonságos úttal, másrészt a kerti út elvezethet a birtok legszebb, leglátványosabban kialakított részei között, hogy például bemutathassuk büszkeségeinket a betérő vendégeknek. A kétfajta kerti út merőben más kialakítást és anyagokat igényel. 

 fokep.jpg

A pázsittal egy szintbe süllyesztett kerti út rettentően praktikus lesz fűnyíráskor!

A közlekedési céllal épülő kerti út legyen mindig stabil, folytonos, és szilárd burkolatú. Az elkészítéshez használhatunk direkt erre a célra való térkövet, téglát, de betonos út is szóba jöhet. A szélességet ne túlozzuk el, hiszen a túlméretes járda a pázsitos felületből vesz el értékes területet. Hasznos, ha csúszásmentes felületű az út, ez esőben és a téli hónapokban jól fog jönni. A könnyen takarítható felületek és anyagok szintén áldásosak lesznek a későbbiekben! A kerti útnak lehet épített, akár kissé magasított szegélye, de növényekkel is dekorálható a közlekedési útvonal, alkalmasak a célra a színes egynyáriak, vagy az alacsony, törpenövésű cserjék, de akár az illatos levendula is jó választás! 

Ötlet: A kerti út akkor lesz igazán hasznos, ha minden napszakban használható, ezért tanácsos pár lámpával szegélyezni az ösvényt! A közlekedést nagyban segíthetik a közterületeken gyakran látható talajszintbe süllyesztett fényforrások, melyek ráadásul a kisgyermekekre sem veszélyesek, szemben a póznákon elhelyezett lámpákkal. Ezek a süllyesztett lámpák a gyepes felületre is telepíthetőek, fűnyíráskor sem jelentenek gondot. Természetesen a rudakon, póznákon nyugvó izzók is dekoratívak általában, a lényeg az, hogy a világítótestek elemei illeszkedjenek a kert stílusához, atmoszférájához.

 

A dekorációs célú kerti utaknál sokkal több teret nyerhet a kreativitás és a fantázia. Ezeket az utakat vagy ritkábban használjuk eredeti céljukra, vagy eleve csupán dísznek szánjuk, így az anyagválasztásnál és a kialakítás milyenségénél is szinte korlátlan szabadsággal élhetünk. Rusztikus hatásúak lehetnek a durva kidolgozású fa elemek, mint például kör keresztmetszetű fatörzs lapok, vagy a talajszintbe leásott rövid gerendaszerű elemek, akár vasúti bontásból származó hangulatos talpfákat is használhatunk! Az ilyen utacskákat kirakhatjuk lépőkövekből is, vidám, bohém hatást kelt például egy sornyi szabálytalan közökkel lerakott lapos kő. Választhatjuk természetesen az előregyártott kültéri járólapokat is, a jellemzően négyzetes elemeket kedvünk szerint elrendezve fektethetjük le. Az egyes elemek közötti hézagokat feltölthetjük mulcsanyaggal, így elkerülhetjük, hogy aprólékos munkával kelljen a pázsitot megnyírni a közökben. Azt tartsuk szem előtt, hogy a zúzott kővel, murvával, gyöngykaviccsal nagyobb felületen felszórt ösvény ugyan dekoratív, de ahol gyermekek, vagy nehezebben mozgó idősek is laknak, ott ne ilyet válasszunk!  Ne feledjük, hogy a kerti út építéséhez az esetek többségében szakismeretek és gyakorlat szükségesek, főként, ha nem dekorációs célú, hanem funkcionális, vagyis gyakran használt, nagyobb terhelésnek kitett útról van szó. Bátran kérjük szakember segítségét, hogy az eredmény biztonságos és tartós legyen!

Tipp: a kerti kutyáknak rendszerint van állandó vonulási útjuk, amelyen a pázsitot jellemzően kikoptatják. Esztétikusabb lesz a látvány, ha ezt az utat leburkoljuk, így a kutyaösvény nem csúfítja el a látképet!

 garden-path-02-08312016.jpg

Az aprókavicsos, kőzúzalékos utacska nagyon mutatós, de kerekesszéket, babakocsit szinte lehetetlen rajta mozgatni, ezzel számoljunk!

Kerti út építéséhez is praktikus görgeteg köveket, folyami kavicsot, és zúzott követ többféle kiszerelésben is rendelhet kertészeti webshopomból IDE kattintva!

Képek: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9612281069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2017.02.23. 14:50:29

"...talajszintbe süllyesztett fényforrások, melyek ráadásul a kisgyermekekre sem veszélyesek, szemben a póznákon elhelyezett lámpákkal." Miért is veszélyes a póznán lévő lámpa?

para_noir 2017.02.23. 14:56:33

@LondoniTódi: nekimegy, ráesik, lefejeli - gondolom, nincs gyerekem :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása