Megyeri Szabolcs kertész blogja

Levéltetű gyorstalpaló

25 komment

A tavaszi növényápolási, kertgondozási szezon beindulásával egyidejűleg a bosszúságot okozó kártevők ideje is visszatér, a kertészkedők időről-időre kénytelenek szembesülni az apró növényrémek pusztításával. Az egyik leggyakoribb kártevő, mely a szobai és kerti növényeket egyaránt támadja, a levéltetű, melyet most jobban megismerhetnek, és az is kiderül, hogy vehetik fel a harcot ellenük!

Mi az a levéltetű?

A kifejezés nem egy, hanem egy nagy csoport rovart jelöl, a levéltetű fajok száma ugyanis százas nagyságrendű. Az 1-3 mm-es élőlények többsége zöld, de akadnak fekete és vörös színű fajok is, sőt még szárnyas változatok is. A levéltetvek mindannyian a növények nedveit szívogatják, elsősorban a zsenge részeket, friss hajtásokat, bimbókat kedvelik. Áldatlan tevékenységük nyomán a levelek, növényi részek eltorzulnak, sérülnek, el is száradhatnak, vagy el is pusztulhatnak. További probléma, hogy a levéltetvek betegségeket terjeszthetnek, váladékuk pedig elősegítheti a korompenész megjelenését, elterjedését a növényen.

Tipp:

Az egyik leghatásosabb módszer a megelőzés. Érdemes időközönként átvizsgálni növényeinket, a korán felfedezett tetvesedés ugyanis sokkal könnyebben kezelhető, megszüntethető!

Hogyan fedezhető fel a levéltetvesség?

Az apró, a legtöbb esetben zöldes színezetű rovarok szabad szemmel is észrevehetőek, de egy nagyítóval még könnyebben beazonosíthatóak. A tetvességet megbízhatóan jelzi, ha a növényt hirtelen ellepik a katicák, melyek egyik kedvenc eledele a levéltetű. Hasonlóan megbízható jel az erőteljes hangyásodás, ugyanis a hangyák kedvelt csemegéje a tetvek által kiválasztott édes mézharmat (ami tulajdonképpen a tetű ürüléke), így ha egy növényt, vagy akár a teljes veteményest kezdik ellepni a hangyák, szintén gyanakodhatunk tetvekre. A levelek ragacsossága, mézszerű bevonata is intő jel lehet, valamint a torz, elszíneződő, látszólag ok nélkül lehulló levelek is tetűre utalhatnak.

 leveltetu.jpg

Fontos!

A levéltetvek egy idő után ellenállóvá válnak a különféle permetszerekre, így ha hosszabb ideig kezeljük növényeinket, időnként váltogassuk a módszereket, permetszereket! 

Mit lehet tenni levéltetű ellen?

A levéltetvek ellen permetszerek széles választéka érhető el, a reklámot kerülendő konkrét neveket nem említek, de az első gazdaboltba betérve részletes tájékoztatást kaphat minden érdeklődő. A permetszerekkel kapcsolatban fontos, hogy érdemes kombinálva és váltogatva alkalmazni azokat, hogy a rovarok rezisztenssége ne alakulhasson ki. Ajánlott a tavaszi és őszi megelőző permetezés, főleg, ha korábban vonatkozó problémáink voltak, az időnkénti ellenőrzéshez pedig kertészeti üzletekben kapható rikító sárga, ragadós bevonatú lapkákat használjunk, a sárga ugyanis mágnesként vonzza a tetveket, így hamar kiderülhet, van-e félnivalónk a kertben. Léteznek természetesen biokertészeti, vegyszermentes módszerek is, melyek hatékonysága változó, de érdemes velük próbát tenni, főleg nem nagyarányú rovarinvázió esetén. A néphagyomány szerint az erős csalánfőzet (csalántea) hathatós tetűirtó, a lehűlt főzetet egyszerűen az érintett növényre kell permetezni napi egy-két alkalommal, egészen a rovarok eltűnéséig. Egy másik recept szerint egy kiló csalánlevelet tíz liter vízben kell egy éjszakán át áztatni, majd ezt a levet hígítatlanul kijuttatni. Szintén kipróbált permetszer a kamillalé (melyet áztatással készíthetünk 1:4 kamilla-víz aránnyal), illetve a káliszappan, melynek 1%-os oldatát kell elkészíteni (vagyis tíz liter vízhez egy decinyi káliszappant adagolni), súlyosabb fertőzés esetén utóbbi elegy 2-3%-os is lehet. A vidéki folklórban a paradicsom szárából készült főzet is használatos, melyhez szintén káliszappant szokás adagolni, valamint érdekes alternatívák a növény földjébe dugott gerezd fokhagyma, illetve a földbe sekélyen elásott banánhéj. 

Tipp:

A rózsa mellé régóta szokás levendulát ültetni, egyfelől mert a látványt tekintve remekül egészítik ki egymást, másfelől mert a levendula hatékonyan tartja távol a tetveket a rózsától!

Képekinnen, innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712236650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.09. 16:42:40

Vagy esetleg kiköphetsz kelet felé hármat az is pont olyan hatásos mint a csalánlé meg a kamilla.

A káli szappan működik mert azt felhasználva kiszárad a tetű, a sima mosogató szer is használható. Csak folyamatosan addig amíg el nem tűnnek.

Ha foghagymát vagy másmilyen hagyma félét termeszt az ember az elriasztja őket, de nem az elásott gerezd.

Ja és tapasztalatból beszélek.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.02.09. 16:52:28

Nekem itthon a szobanövényként tartott babérbokromat támadja meg. Emiatt általában el is pusztul, nem tudom elérni, hogy megmaradjon.

ProsTata 2017.02.09. 17:04:37

@Mr Eggs:
Én azon nem ritka állatfajt képviselem, aki nem tudja nem ér rá minden nap, vagy minden másnap kezelni káliszappannal a növényt. Ráadásul a lúgos kémhatású káliszappan nem minden növénynek tetszik. A hígítás pedig rontja a hatásfokot.
Maradtam hát technokrata és a környezetem lehető legalaposabb védelme mellett vegyszerekkel permetezek.
Te szerencsés vagy, hogy ennyire ráérsz, én hetente, két hetente tudok rászánni egy-egy éjszakai permetezést, amikor az időjárás is kedvező.

ProsTata 2017.02.09. 17:16:31

A cikk elég sok általánosságot fogalmaz meg. Jó pár éves tapasztalattal a hátam mögött mondok véleményt a dologról.
A bio módszerekkel kapcsolatban nekem komoly aggályaim vannak. A probléma gyökere, hogy a bio módszerek kontakt jellegűek. Így vagy úgy, kiirtják amit elérnek, de mondhatni már másnap újra jön a szomszéd fájáról az utánpótlás. Azaz egy hosszú, vagy inkább folyamatos harcra kell felkészülni.
Hogy kétnaponta nikotinnal áztatom a növényt (ez is egy "bevált" módszer, az nekem nem bio. Léteznek a piacon hatásos, elhúzódó hatású és specifikus, környezetkímélő szerek.
Hogy ezt bizonyítsam én a kerti tavamat is szoktam permetezni, mert a gyékényt és más vízi növényeket előszeretettel támadják a fekete tetvek. Elég komoly és kifejezetten érzékenynek tartott halállomány van benne. Soha nem volt probléma.

ProsTata 2017.02.09. 17:29:58

@Meister:
Próbáld ki a Teppeki-t. III. kategóriás azaz szabadon vásárolható szer. Kizárólag a levéltetvekre hatásos és kétszeres töménységben a lisztecskéket is pusztítja. Kb két hétig védi a növényt, beltérben is használható egy kézi spricnivel.
Hatásmechanizmusa kontakt és felszívódó.
Kontakt, mert ahogy kapcsolatba kerül a levéltetűvel, az azonnal beszünteti a szívogatást (nem károsít tovább) és éhen pusztul.
Feszívódó, mert a növényben felszívódik, eljut olyan helyre is, amit valamiért nem ért a permet. Kb. két hét alatt lebomlik természetes anyagokra. Mindaddig a bárhonnan érkező és visszatelepülő levéltetű anyukák első szívogatása az utolsó vacsorája.
Minden fajta levéltetűre hatásos, sem háziállatot, sem gyereket nem kell félteni a használata esetén. Ez persze nem azt jelenti, hogy lefújom őket, vagy megkóstolhatják.

Fanyuvo 2017.02.09. 17:56:38

Én chilis főzettel fújtam be a leveleket és az is segített.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.02.09. 18:11:44

@ProsTata: köszi. És akkor jól értem, hogy 2 hét után már újra használhatom a babérbokor levelét a levesbe? :-)

Carbonari 2017.02.09. 18:54:36

@Mr Eggs: Igen:))) kelet felé hármat:))) kb. annyit ér

ProsTata 2017.02.09. 19:12:55

@Meister:
Igen, de valószínűleg már nem lesz rá szükség. A levéltetveknek rajzása van, az hullámokban jön. Ritka a folyamatos rajzás, tavaly ilyen volt talán az enyhe tél miatt, nem tudom. Idén a tél eléggé megritkíthatta az áttelelő állományt.
Egy évben 2, max 3 rajzás a jellemző. Figyelni kell és kezelni a fetőzés kezdetén. A levéltetű rajzása elég könnyen észlelhető, konkrétan amikor a sárga pólód tele lesz pici szárnyas dögökkel, vagy kerékpározás után mákos a fogad! :-)

ProsTata 2017.02.09. 19:24:40

@Meister:
Bocsánat félreértettem, a 2 hetet arra értettem, hogy újra kezelheted-e a szerrel?
A fogyaszthatóságra nem tudok válaszolni, mert a lebomlási idő növényenként változó. Babérlevélre speciel nem adják meg. Azt azonban látom, hogy más növényeken szélsőségesen változik, a néhány nap és a négy hét (28) között az ugyn. élelmezési várakozási idő. Ilyenkor a növényben még lehetnek szermaradványok. Senkit nem biztatok ennek meghágására, biztosan jó nagy a biztonsági tartalék benne.
Az nem derült ki a korábbi hozzászólásodból a számomra, hogy Te nem csak szobanövénynek, hanem fűszernövénynek is tartod.
Ebben az esetben nem tudom ajánlani a kemikáliák használatát, hiszen a Te célod, hogy rájárj a növényre, nem tudsz heteket várni, hogy fogyasztható legyen. Marad a három köpés kelet felé, vagy próbálkozni a népnemzeti okosságokkal. :-(

Janossz 2017.02.09. 19:38:47

Én a káliszappanos bulit egy kis denszesszel feljavítva ismerem. Mert megérdemlik!:-)

19540511 2017.02.09. 20:10:31

A rózsa közé ültetett levendula nálam sajnos nem vált be. Több levendulabokrot ültettem a rózsák közé, de amikor rajzanak a tetvek, ellepik a rózsáimat, vagyis semmit nem ér a levendula.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.09. 20:15:01

@ProsTata: Nos amikor tetű szezon van akkor általában csak pár növény van itthon a többi a kertben van.
Egyébként én is vegyszert használok illetve a kettőt vegyesen.
Néha még így is cumi van.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.09. 20:16:06

Igazából a levendulát azért nem értem, mert van olyan tetű faj ami kimondotta azt szereti.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.02.09. 20:26:46

@ProsTata: ok, köszönöm. Ha két megoldás van, vagy kidobom, vagy kezelem, és várok egy hónapot, akkor ez a második még jobbnak tűnik.
Eddig is valami peritol tartalmú szert használtam, utána heteket vártam. Meglátjuk, amit ajánlottál, véglegesebb lesz-e.
Köszi még egyszer.

lukszi 2017.02.09. 20:37:57

10 ml növényi olaj (célszerűen étolaj) + 10 ml folyékony tusfürdő (illatos is jó) 1 liter vizzel összerázva, majd ráspriccelve a növényre.
Évek óta használom, nem okoz semmilyen károsodást, gyakorlatilag ingyen van!
Tavi rózsákat is ezzel szoktam, döbbenetes, de a vízben pár óra alatt lebomlik, aranyhalak vígan úszkálnak.
Lényeges, hogy tusfürdő helyett konyhai mosogató nem jó, mert az szulfonsav származék és leégeti a levelet!
Nagyban a kertben is hatásos, tetszőlegesen ismételhető.

Rébusz 2017.02.09. 21:25:51

Nekem eddig valamennyi levendulám tetves lett, mindegy hogy honnan szereztem be, vagy magról ültettem őket. A legidősebb bibiszkuszom 10-15 éves lehetett, amikor tetvességben kimúlt. De az utolsó pillanatig hozta a virágokat. Nekem tetvesség ellen egy természetes módszer sem használt, vegyszert pedig nem vettem.

Rébusz 2017.02.09. 21:27:37

@lukszi: Ezt lehet, hogy kipróbálom, de mára már elég szkeptikus lettem.

ProsTata 2017.02.10. 12:30:59

@lukszi:
Én tavas vagyok. Elég nagy kerti tavam van fürdőtó funkcióval is. Az aranyhalaknál sokkal érzékenyebb halkkal.
Lehet, hogy a tusfürdő, de különösen az olaj (!!!) nem tesz jól a vízminőségnek. Főleg az utóbbi lebomlása nagyon hosszú, és ez alatt számottevően csökkenti a vízfelület oxigénfelvevő képességét, de általánosan is rontja a vízminőséget. A tusfürdő meg 100% kemikália, tehát még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető a módszered BIO-nak, Akkor meg minek alkimistáskodsz? :-)
Szóval én ezt Neked nem ajánlom.
Akkor már az általam korábban ajánlott Teppeki-t használd, a hatása annak is döbbenetes lesz, pár nap alatt eltűnik az összes tetű és ez garantáltan semmiféle hatással nem lesz a víz mikrobiológiájára.

ProsTata 2017.02.10. 12:35:46

@Rébusz:
"...vegyszert pedig nem vettem."
Ha ez hit kérdése, akkor nem szóltam.
Egyébként szerintem ez a hiba. A levendula esetében rettenetesen széles a rendelkezésre álló és nagyon hatásos vegyszer, ami még a méhekre sem veszélyes.
Karate (kontakt és csak napnyugta után kiszórva), Teppeki, Mospilan stb-stb.
Persze ha inkább vergődni szeretnél népi gyógymódokkal akkor teheted azt is.

Rébusz 2017.02.10. 13:51:37

@ProsTata: Köszönöm a tanácsot. Fenntartásaim azért vannak, mert én levendulaszezon idején étkezési célokra is felhasználom a levendulát és adok belőle acsaládban lévő "aprónépnek" is. Mivel a sajátjaim erre alkalmatlanok lesznek, ezért vásárolom a levendulát és abból készítek ezt-azt. Csak bízom benne, hogy azokat nem permetezik.

lukszi 2017.02.10. 17:18:17

@ProsTata:
Nos kb. 5 éve használom és nincs vele semmi probléma (gyümölcs fákon is!). Külföldi oldalakon ezt ajánlják tavirózsa tetvesedésre (pl. www.pondtrademag.com/water-garden-pests-and-water-lily-diseases/). A tusfürdő egyébként növényi zsírsav, másrészt a testedet, kezedet is kened vele. A közhiedelemmel ellentétben vízben, napon nagyon hamar lebomlik az olaj, pár óra után nyomát se látod.

lukszi 2017.02.10. 17:49:38

@ProsTata:
Sajnálom, hogy a Teppikit ajánlod! Azt, hogy ilyet terjesztesz pedig kifezetetten károsnak tartom!
A Teppiki (flonicamid) igen káros kemikália, nem való halas, vagy más tóba! (Keep material out of lakes, streams, ponds and sewer drains) pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Flonicamid#section=Cleanup-Methods

ProsTata 2017.02.11. 22:16:36

@lukszi:
A TEPPEKI magyar engedélyokirata szerint pedig sem vízi szervezetekre, sem méhekre nem engedélyköteles. Azaz nincs hatással normál használat mellett rájuk.
És egy nagyon jellemző adat, csak 5m a védőtávolság az élővizektől történő használat esetén. Ez a legkisebb kategória. Jobbára 50m-t írnak elő mindenre.
Én azt gondolom, hogy nyugodtan hihetek a magyar növényvédelmi hatóságnak, a világ egyik legszigorúbb ilyen hatósága.
De ezen túl a saját tapasztalataim is igazat adnak a hatóságnak. A tavamban vannak domolykók is, melyek a pisztránghoz hasonló érzékenységükkel akár indikátorhalnak is tekinthetők. Köszönik remekül megvannak annak ellenére, hogy évente kétszer permeteznem kell a tavamban lévő vízinövényeket. De tovább megyek, tagja vagyok egy nagyobb tavas társaságnak mindenki a TEPPEKI-t használja és soha senkinek nem történt halpusztulása. Nekem speciel permetezéskor ugyanúgy ott úszkálnak a halaim, még csak át sem húzódnak a tó másik felére.
Az általad beidézett figyelmeztetés, sablon szöveg. Minden szerre ráírják. Még a magyarban is benne van. De ezt bármilyen, ismétlem bármilyen növényvédőszerként engedélyezett készítményre rá kell tenni, még a növényi tápokra is. Előírás és kész. Ilyen hogy a csomagolást maradék szert ártalmatlanítani kell. Nincs ezzel semmi baj.
A "nem engedélyköteles" jelző megkapásának szigorú feltételei vannak. Ehhez át kell menni az indikátor vizsgálatokon is. Vizekre pl, pisztrángot és vízibolhát használnak, ezek csak tiszta vízben élnek meg.

ProsTata 2017.02.11. 22:21:25

@lukszi:
Ja és a kertitó nem élővíz.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása