Megyeri Szabolcs kertész blogja

3 szuper alternatív karácsonyfa!

Szólj hozzá!

Ha december akkor karácsony, ha pedig karácsony, akkor karácsonyfa! Az ünnep fő dísze sokféle lehet a luctól az erdei fenyőig, azonban egyre divatosabb dolog kiegészítő dekorációként kisebb méretű, alternatív karácsonyfákat állítani. Ezek előnye elsősorban a méret, a karácsonyi hangulat előcsalogatható, megteremthető velük a gyerekszobában, a kisszobában, az étkezőben, vagy akár a konyhában, de a pótfák jól mutatnak a munkahelyeken, vagy éppen boltok, üzletek dekorációjaként is. Lássuk milyen érdekes, trendi mini karácsonyfák jöhetnek szóba!

Az idei év slágere a grincsfa, bár lehet, hogy korábban is divatos volt, én töredelmesen bevallom, most hallottam róla először. A grincsfa Dr. Seuss híres meséjéhez kapcsolódik, melyben a grincs gonosz manóként próbált keresztbe tenni a karácsonynak, hogy aztán végül persze őt is meghódítsa a ünnep szelleme és a szeretet ereje. A grincsfa, vagy manófa ennek a mesének a világát idézi, maga a fa manósipka alakú, és feldíszíthető több, vagy akár egyetlen lelógó csúcsdísszel, égősor is tekerhető rá, méretét tekintve pedig változatos, a zsebméretűtől a nyakig érőig terjedhet. Grincsfát készen is lehet venni, de persze izgalmasabb ha mi magunk készítjük el, utóbbi esetben alapanyagként hagyományosan zanótra lesz szükségünk, de akár a leylandi ciprus is megteszi, jobb kézügyességgel rendelkezők pedig élő növény helyett örökzöld ágakból, hajtásokból is összeszerkeszthetik a grincsfát. A készítés menete elviekben egyszerű, vékony dróttal vagy madzaggal összeszorítva a hajtásokat, felfelé vékonyodó csúcsos alakot kell kialakítani, úgy, hogy a vége lefelé kanyarodjon, manósipka formát felvéve. A díszítés teljesen ízlés és habitus kérdése, akár már a kötöző madzagra is lehet gyöngyöket fűzni, lehet gazdagon díszíteni, vagy minimál stílusban dolgozni. 

A következő ötlet sokkal meghökkentőbb lesz elsőre, ugyanis itt a rozmaring fogja helyettesíteni a karácsonyfát! A rozmaringot elsősorban a konyhából ismerjük morzsolt fűszerként, de persze sokan nevelik élő fűszernövényként is. Hogy lesz hát akkor belőle karácsonyfaszerűség? Egyszerűen, az idősebb, dúsabb (ezt jellemzően nyírással lehet elérni) cserepes rozmaring egy kis alakító metszéssel pompás fenyőfa alakzatra nyeshető, és máris kész az ünnepi növénydekoráció! A rozmaring fa nálunk még nem igazán ismert, az USA-ban viszont már bevált fapótlék, így egy próbát mindenképp megér. A rozmaring hálás növény, igényei alacsonyak, szárazságtűrése kiváló, és mivel a mi klímánkon nem téltűrő, a cserepes példányokat egyébként is a lakásban kellene tartani a hideg hónapokban. A rozmaring nem csak megjelenésével hódíthat meg minket, jellegzetes kámforos-tömjénes illatával érdekes pluszt adhat a karácsonyi hangulatkavalkádhoz! 

A harmadik alany talán a legismertebb, mini karácsonyfaként régóta árulják, ő a cukorsüvegfenyő. Ez a fenyőféle nagyon lassan cseperedik, így hosszú évekig arasznyi magasságú marad, kicsit bonsai-érzetű, roppant bájos küllemű dísznövény. Méreténél fogva kiválóan használható például gyerekszobába amolyan előzetes karácsonyfaként, de sokan spórolásból vagy praktikus okokból ünnepi fenyőként is ezt a fajt használják. A cukorsüvegfenyőről azonban mindenképp tudni kell, hogy nem szobanövény, a fűtött lakásban a többi élő fenyőhöz hasonlóan legfeljebb 10 napot maradhat, ezután károsodni fog, hosszabb benti tartás esetén pedig biztosan elpusztul! A cukorsüvegfenyő ettől függetlenül kiválóan alkalmas ünnepi dekorációként, ha lejárt a benti ideje, tovább díszíthet a balkonon, teraszon, vagy akár a kertbe kiültetve. Kis méreténél fogva dézsában is nevelhetjük, előbb fog kihullani a szakállunk, minthogy a fa gondot okozzon súlyával, magasságával. A cukorsüvegfenyőt óvatosan díszítsük, csak pár darab kimondottan könnyű díszt aggassunk rá, hogy a hajtásait ne terheljük túl, vagy törjük le.

Még nem tudja, hogy élő vagy vágott fenyőt vásároljon? Gyorsan olvassa el EZT a korábbi bejegyzésemet, és minden kiderül!

 

 Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1812046261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása