Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ültetés papírba!

komment

A műanyagokat elterjedésük idején forradalmi úíjtásként üdvözöltük, könnyítették, egyszerűsítették a hétköznapokat, számos előnnyel bírtak és bírnak ma is, csakhogy közben kiderült, hogy a plasztik mégsem égi áldás, nehezen bomlik el, egyes fajtái mérgezőek, sőt, rákkeltőek, és mára olyan mennyiségben gyártjuk őket, hogy lassan belefulladunk. Kis túlzással térdig járunk a műanyag hulladékban, ezért minden kezdeményezés üdvözlendő, ami ezt a szükséges rossz matériát kiválthatja.

Ilyen érdekesség lehet az újrahasznosított papírból készült edény, mely ráadásul honi fejlesztés, így duplán örülhetünk neki. De miről is van szó? Olyan növénytároló edényről, melynek anyaga könnyen lebomló papír, tehát környezetbarát és természetes, ugyanakkor egyéb tulajdonságaiban nem marad el a műanyag változatoktól, sőt, egyik fajtája különleges extrával is bír. 

1.jpg

Növény papírcserépben

Aki járt már kertészeti árudában, vagy olyan áruházban, hipermarketben, ahol cserepes növényt, palántát, csemetét lehet vásárolni, biztos tudja, hogy ezek a zöldek az esetek többségében műanyag poharakban, edényekben várják leendő gazdáikat. Ha otthonra lelnek, általában átkerülnek egy tetszetősebb cserépbe, kaspóba, az ideiglenes tárolók pedig rendszerint a szemetesben landolnak. Ez a csomagolóanyagok tipikus története, így gyűlnek monstre halomba a környezetkárosító műanyagok. Ezt a rossz folyamatot próbálja kiváltani a papírcserép, mely 98-100%-ban gyorsan lebomló újrahasznosított papírból készül, változattól függően kevéssé, közepesen, és teljesen vízálló kivitelben, utóbbi akár végleges lakhelyet is biztosíthat a benne elhelyezett növénynek.

image.jpeg

Kiültethető változat

Az említett extra pedig az a palántásedény, mely a növénnyel együtt kiültethető a kertbe, a vékony, hamar elbomló papírpohár így a nevelési szakasz adott pontján egy-az-egyben a földbe tehető. Kiültetéskor ilyen módon nem kell az apró földlabdát kikanalazni a tejfölöspohárszerű műanyag cserépből, ráadásul a növény is hálás lesz, ha elkerüli a művelettel járó birizgálást és sokkot. A vízálló (nem ültethető) változat pedig akár önmagában is szolgálhat dekorációként, így az átültetést ezzel is elkerülhetjük, szemben a szabványos barna plasztikokkal, melyeket kevesen szeretnének látványelemként a szobába.

imagex.jpeg

Dekorációként is megállja a helyét

A termék elsősorban nagykereskedelmi célokra készül, így főképpen beleültetett növénnyel együtt találkozhatunk majd vele. A környezetbarát, zöld megoldások híveinek azt ajánlom, hogy ha választhatnak a műanyag és papíralapú edényben kínált palánták, virágok közül, az utóbbi mellett döntsenek. Azt még hozzá kell tennem, hogy újrahasznosított papírból akár mi magunk is készíthetünk hasonló edényt otthon, ehhez csupán újrahasznosításra alkalmas papírt kell áztatással formázhatóvá tenni, majd egy alkalmas formára (például műanyag virágedényre) ráhelyezni, és megvárni, míg kiszárad. 

További infók: ITT

Itt azonban még nincs vége az ötletbörzének, aki környezetbarát ültető, vagy hajtatóedényt keres, az alábbi galériából meríthet ihletet!

 Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8511768545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2016.10.06. 12:24:30

Boltban még sose láttam, pedig jó.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása