Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hullócsillag vadászat a kertből!

komment

A kertben töltött estéknek különleges varázsuk van, akinek van szerencséje saját birtokán bámészkodni sötétedés után, az tudja, miről van szó. Csillagokra révedezni egy nyugágyban hátradőlve önmagában is roppant jó elfoglaltság, a napokban azonban még különlegesebb élményben lehet részünk. Az augusztus köztudottan a hullócsillagok hava, a legaktívabb tevékenység pedig a mostani hétvégén esedékes. A tegnapi nap sajnos nem kedvezett a csillagfürkészeknek, a szokatlan augusztusi lehűlés mellett felhők is akadályozták a látvány élvezetét, de semmi sincs veszve, hiszen a mai nap már alkalmasabbnak ígérkezik a meteorraj megfigyelésére.

Westlake2.jpg

A Perseidák maximuma augusztus 12.-én és 13.-án esedékes. A Perseidák egy meteorraj, melynek szülőobjektuma a 109P/Swift-Tuttle üstökös. A Perseidák vonulását rendszerint sűrű meteorzápor és fényes meteorok kísérik. A jelenséget a Perszeusz csillagképnél figyelhetjük meg, ez ugyanis a meteorraj radiánsa, vagyis látszólagos kiindulási pontja (nevét is innen kapta). A rajt alkotó számtalan apró porszemcse légkörbe érése és felhevülése okozza az egyedülálló látványt, melyet a legjobban magas és sötét helyről figyelhetünk meg. A késő esti órákban, 21 és 23 óra között, illetve pár órával a pirkadat előtt van a legnagyobb esély a zápor megpillantására. A tapasztalatok alapján a megfigyelés idején óránként 150-400 észlelés várható a körülményektől függően.

perseid_map2.gif

Aki a ritka és szemet kápráztató jelenségről nem akar lemaradni, készítsen ki dönthető támlájú kerti nyugágyakat, párnát, pokrócot és üdítőt (esetleg forró teát, ha az idő zord marad), vagy ha lehetséges, menjen minél magasabb helyre, garázs-, vagy háztetőre, városban akár az épületek tetejére (ám sajnos a városi fényszennyezés jellemzően megnehezíti a megfigyelők dolgát). Idén a holdciklus is viszonylag kedvező lesz, a holdtölte csak 18.-án esedékes, így bolygónk kísérője csupán mérsékelt fényárral nehezíti a meteorvadászok dolgát!

Martin1_strip.jpg

 

Az arra alkalmas kertekben egyszerűbb, de akár egészen profi csillagmegfigyelő állomás is építhető, melynek magassága a kilátókkal ugyan nem vetekedhet, de a fák és a környező épületek takarását semlegesíthetik. Természetesen ma már késői nekilátni az építésnek, de aki ötletet akar meríteni a jövőre vonatkozóan - hisz meteorzápor minden évben van -, tekintse meg az alábbi képeket, melyek egy német desig-építész cég modelljét ábrázolják. Egy ilyen emelt terasz az éji kilátás mellett sokminden másra is alkalmas lehet, az alsó fedett rész kinti dolgozószobának is alkalmas, esős időben pedig biztosítja a szabadban tartózkodás lehetőségét. Az építmény összevonható egy gyerekeknek elfoglaltságot adó játszóházzal, és fedetlen terasz-rész nyitott kerti szobaként is berendezhető nyugágyakkal, pihenőszékekkel. 

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-01.jpg

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-04.jpg

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-03.jpg

Emelvénnyel vagy anélkül, mindenkinek sikeres hullócsillagvadászatot ma estére!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6610359004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása