Megyeri Szabolcs kertész blogja

Le az egyhangúsággal, avagy mitől lesz izgalmas a kert?

Szólj hozzá!

A kert lelke, vagy profánabbul alapja rendszerint a gyepes zöld felület, ezt tarkítják aztán a virágágyások, a veteményes, a tujasor, meg persze a garázs, a kutyaól, és így tovább. Sok helyütt azonban az a jellemző, hogy az egyszerűség, a könnyű gondozhatóság miatt a pázsit túl nagy részt kap a kertben, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy birtokunk változatossága a Mars felszínével vetekszik. Ilyenkor aztán jöhetnek a heves virágágyás-építések és faültetések, aki viszont eleve nem gondolkodott dús kertben, az a felismerés után sem fog ültetési mániában kitörni, viszont valamivel szépítené a kertet, megtörné a zöld hegemóniát. Nekik jöhet jól az alábbi három ötlet, melyek közös pontja, hogy könnyen, gyorsan, akár teljesen sajátkezűleg elkészíthetőek.

rockgardens4.png

1. Sziklakert 

A sziklakertnek számos előnye van, lehet aprócska, közepes, vagy grandiózus, lehet egyszerű, vagy harsányan és feltűnő, gondozási igénye alacsony, és akár házilag is kialakítható. Kísérletező kedvűek a kert sarkába is eldughatják, bátrabbak a központi virágágyás helyett is megépíthetik. A sziklakerthez csupán kisebb-nagyobb kövek, megfelelő növények, és egy adag kreativitás kell, persze ennél picit bonyolultabb a kialakítás, de szakember nem feltétlen kell hozzá, elég kicsit utánaolvasni a témának. A térben jól elhelyezett látványosan sziklakert megtöri a pázsit egyeduralmát, beválhat térelválasztóként, jól áll a mediterrán stílusú kerteknek, és különösen alkalmas rézsűk, lejtős kertrészek kitöltésére. A nagyobb sziklakerti részek különösen hasznosak víkendtelkeken, vagy bárhol, ahol ritkábban nyílik alkalom a kerti flóra gondozására, a sziklakert ugyanis kevéssel is beéri, cserébe esztétikai értéke mindig magas.

Növénytipp: a sziklakertbe telepíthetünk őszirózsa féléket, délvirágot, madárhúrt, franciaperjét, gyöngykosárkát, kökörcsint, vagy varjúhájat, a törpe, terülő habitusú örökzöldek, vagy az alacsony, gömbkoronájú cserjék is megfelelőek, de remek sziklakerti növények a kaktuszok és pozsgások, valamint a közkedvelt levendula is! 

 madarhur.jpg

2. Talajtakarók 

A sziklakertnél is egyszerűbb választás a talajtakaró cserje. A talajtakaró cserjék telepítése főleg akkor jó ötlet, ha kert méretes, a pázsit dominál, ugyanakkor a gyepfelület viszonylag kis része van aktív használatban. A füvet ugye nyírni kell, alkalmanként felülvetni, öntözni, gondozni, ezek pedig felesleges munkák akkor, ha a pozitívumait ki sem használjuk. A parlagi gyepes terület betelepíthető talajtakaró cserjékkel, melyek alacsony termetűek, nagy területen terülnek szét, egységes, gondozott látványt biztosítanak, plusz gondozási igényük alacsony, metszést, gyommentesítést nem igényelnek, sőt maguk akadályozzák meg a gyomok megjelenését. A talajtakaró cserjék kimondottan alkalmasak arra, hogy egységes, ápolt megjelenésű látványt biztosítsanak a kertben, de alkalmazásuk hasonlóan jó ötlet az utcafronti földsávokon, vagy a társasházi közös területeken!

Növénytipp: a talajtakaró cserjék közül a legkedveltebbek a kékszakáll, a madárbirs, a hanga, a kecskerágó, az orbáncfű, a boróka, vagy az egzotikus törpe mandula.

 

Plusz egy tipp: a kerti út! 

 

exmouth-road-garden.jpg

 

Ha az egyhangúság megtörése a cél, kiváló választás egy kerti út építése. Minden kertben vannak kitaposott ösvények, ezeket érdemes valódi úttá alakítani, mind praktikus, mind esztétikai szempontokból. Az ösvény készülhet zúzott kőből, terméskőből, fából, vagy kültéri járólapokból, és még látványosabb lesz, ha alacsony cserjesorral, színes virágokkal, levendulabokrokkal, hagymásokkal, vagyis szép, ízléses növényekkel szegélyezzük!

 

just-for-kids_veggie-garden-box_gardening.png

3. Tankert 

A tankert, vagy gyermekveteményes értelemszerűen elsősorban a gyermekes háztartások kertjeibe való dolog. A tankert ideájának kiindulópontja, hogy az elterjedt közhiedelemmel ellentétben a gyerekek egyáltalán nem a nagy, egybefüggő, nyílt pázsitos terülteket kedvelik (a körbe-körbe szaladgálás izgalma hamar elszáll...), hanem az izgalmas, ingergazdag, színes-szagos terepet. Ezt állíthatjuk elő, amennyiben a füves felület egy részét kerti növénytanodává alakítjuk át részükre. A tankert nem más, mint egy miniatűr veteményes és/vagy virágágyás, amit a kicsik gondozhatnak, kedvükre alakíthatnak, vethetnek, kapálhatnak, betakaríthatnak, a tényleg kisebbek persze először szülői felügyelettel. A kialakításhoz elég egy pár négyzetméternyi területet kijelölni, felásni, tápanyagozni, gyommentesíteni, és kezdődhet is az ültetés. Telepíthető ide zöldség, fűszernövény, színes virág, vagy éppen gyógynövény, ami éppen aktuális, vagy ami lázba hozza a csemetéket. Könnyebb lesz így megbarátkozni például a tányéron nem kedvelt zöldségekkel (ki ne lenne kíváncsi annak a spenótnak az ízére, amit ő maga nevelgetett), de izgalmasak lesznek a sajátkezűleg nevelt virágok is!. Fontos, hogy a tankertbe ne kerüljön allergizáló, szúrós-tüskés, és mérgező növény! A tankert tovább dekorálható kavicsokkal, színes, kézzel festett kerítéssel, cserepes növényekkel, gyerekeknek való mintás öntözőkannával, műanyag kisszerszámokkal, így a látvány még vonzóbb lesz!

Növénytipp: kisebb méretű zöldségek (paradicsom, paprika, bab, uborka), körömvirág, kamilla, oregánó, bazsalikom, kakukkfű

 Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr928953380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása