Megyeri Szabolcs kertész blogja

Augusztusi vetemény: a cékla

komment

Az augusztus nem igazán a tettrekész kertbarátok kedvenc hónapja, ilyenkor kevés a tennivaló, eljön az ideje annak, hogy a gazda élvezze a birtokát. Persze a pázsitot ilyenkor is gondozni kell, a nagy melegben az öntözésről sem szabad megfeledkezni, és a beérő gyümölcsöket is be lehet gyűjteni hamarosan. Aki azonban a veteményesben tenne-venne, viszonylag kevés feladatot talál, szerencsére azért van olyan zöldség, ami ilyenkor is vethető, például a jó öreg cékla!

cekla04.jpg

A cékla (Beta vulgaris) a Földközi-tenger vidékéről származik, ősidők óta ismert és termesztett haszonnövény. Kifejezetten megosztó zöldség, sokan irtóznak az ízétől, míg mások a rajongásig szeretik, ráadásul a cékla az egyik legegészségesebb kerti termény, de erről később. 

cékla.jpg

A veteményeskert dísze lehet

A cékla roppant barátságos növény, mert nem kér sokat, mondhatni igénytelen. Tápanyagigénye közepes, ha augusztusban vetjük, akkor másodnövényként is telepíthetjük, például a már felszedett káposztafélék, burgonya, retek, vagy borsó helyére. A félárnyékos helyeket is jól viseli, vízre viszont folyamatosan szüksége van, ezért ne hagyjuk kiszáradni. Magjai méretesek, ezért könnyű dolgunk lesz velük a vetésnél, amire figyeljünk, az a körülbelül 10 centiméteres távolság két mag között. Jó praktika, ha egyszerre nem egy, hanem két magot pottyantunk a földbe, és később a gyengébb palántá(ka)t kiszedve, átültetve megduplázhatjuk a veteményt. Az ápolási munkák főleg a rendszeres öntözésben, és az időnkénti gyommentesítésben merülnek ki. A csírázási idő két hét, a betakarítás pedig 90-100 nap múlva esedékes, de legkésőbb a hajnali fagyok beállta előtt. Az sem baj, ha gyökereket még a teljes méret elérése előtt húzzuk ki, de ilyenkor az eltarthatósági idő is csökken. Az október táján felszedett céklát beoszthatjuk egész télre is, ha (leveleitől megfosztva) például nedves homokos ládába helyezzük, és hűvös helyre (pincébe) tesszük.

Tudta-e?

A cékla egyik fő rovarkártevője a répalégy, ami elsőre ellentmondásos, ám a megoldás egyszerű, a cékla régebben céklarépa néven volt ismert!

BETA_VULGARIS.jpg

Szedésre készen

Céklagondok

 

A levéltetvek megjelenésére gyakran lehet számítani, az apró rovarok ellen a szokásos védekezési módok válnak be, mint a vízsugaras lemosás, a csalánlé főzettel való permetezés, vagy a vegyszeres kezelés. Előfordul a céklán a lisztharmat, ami főképp hűvösebb, csapadékos időszakok után jelentkezik, a fertőzött leveleket távolítsuk el. További jellemző cékla-ellenség a cerkospórás levélfoltosság, mely a leveleken jelentkezik kis szürke foltok képében, az érintett levelek leszedése, vagy a lisztharmatnál alkalmazott szerek jöhetnek számításba. Gombás betegségek elleni hatékony prevenció az egyelés, az összeboruló lombozat szinte vonzza a gombákat, a szellős elrendezéssel ezt kiküszöbölhetjük.

 

A cékla nem csupán a jó íze miatt hasznos, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is, emellett gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban, valamint A-, B-, és C-vitaminban. A népi gyógyászatban vérképzőként ismert (pedig vastartalma nem átlag feletti a zöldségeket tekintve, ellenben a céklából az emberi szervezet könnyebben vonja ki a hasznos nyomelemeket), a sárgarépa levével kombinálva pedig májtisztító-regeneráló hatású, sőt, az esti dorbézolás utáni macskajaj tüneteit is enyhítheti. A cékla közismerten jó kiegészítője a daganatos megbetegedések kúráinak, de megelőzésképpen is ajánlatos néha fogyasztani. Arra viszont ügyeljünk, hogy fehér abrosz felett ne lötyögjön ki a leve, mert maradandó foltot hagy.

okoriegeszsegcekla_8QMT1259868759.jpg

Karakteres íz és forma

A cékla felhasználása ezerféleképpen lehetséges, de aki igazán különlegeset akar, az próbálkozzon meg az orosz céklaleves, a borscs elkészítésével. Egy jó receptért katt ide.

1524borscs_468.jpg

Borscs, vagyis céklaleves

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr68929474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása