Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti szörnyetegek: a nyest

23 komment

A nyest nem egy túl ismert vadállat, a vaddisznót, a sünt, vagy épp a rókát már megszoktuk, mint a városban, lakott településrészeken előforduló nem domesztikált állatokat, tudjuk hogy hogy néznek ki, de a nyest még őrzi a titokzatosságát. A hírekben olykor veszélyes vadként említik, gyakran elhangzik, hogy ne fogjuk meg, mert haraphat, ám a nyestharapástól nem kell félni, óvatos, félénk, és nagyon gyors jószág, azonban másféle kárt okozhat. Ismerkedjünk meg ezzel a furcsa, cuki, de rejtélyes négylábúval!

kikandikalo-nyest.jpg

Nyest. Leginkább a vadászgörénnyel téveszthető össze, de utóbbi nem él városokban.  

A kertes házzal rendelkezők már rég megszokták, hogy vadállatok is tiszteletüket teszik időről-időre a porták közelében, a kertekben - erről többek közt a tyúkok tudnának mesélni, már ha vannak a háznál. A magyarázat egyszerű, a vadon élő állatok élettere az ember térhódításával egyre csökken, kénytelenek tehát a lakott részekbe is átjárni, főleg, hogy itt legtöbbjüknek bőséges élelem, és az erdővel szemben kevesebb természetes ellenség akad. Így a kukázó rókák, a kertek alatt túró vaddisznók, vagy a komposztba beköltöző süncsaládok már nem keltenek feltűnést. A nyest (Martes foina) sem ma kezdte városi pályafutását, csupán ritkábban látjuk, mivel éjjeli aktív és bizalmatlan, gyors állat. Faluhelyen régóta ismerik, városi környezetben a '60-as évek óta fordulnak elő európaszerte. Budapesten a '80-as évek elején jelentek meg a budai, hegyvidéki részeken, azóta két kerület kivételével mindenhonnan van már igazolt nyest-észlelés. Érdekesség, hogy kisebb rokona, a még titokzatosabb nyuszt egyelőre nem követte a nyestet, eddig csak Lengyelországban és Svájcban tapasztalták városi előfordulását.

nyest.jpg

Főleg éjjel mozog, kis esély van összefutni vele...

248894_nyest_szombathelyen.jpg

...ritka, hogy engedi magát fotózni

 

Tudta-e?

Hogy ha Horvátországba megyünk nyaralni, akkor nyestet váltunk? Ugyanis a középkori Horvátországban elfogadott fizetőeszköz volt a nyestbőr, így a mai horvát pénz neve, a kuna is annyit tesz magyarul: nyest.

 

A nyest esetében egyelőre viselkedésökológiai vizsgálatok tárgya, hogy miért és hogyan alkalmazkodott a városi léthez, de valószínűleg ez esetben is a könnyen szerezhető élelem és a számtalan remek búvóhely a csábítóerő, belátható, hogy fűtött, ragadozóktól teljesen védett padlást például az erdőben nemigen találni. A nyest mindenevő, nem válogatós, fogyaszt gyümölcsöt, elejt madarakat, ha más nincs, beletúr a szemétbe is, és kifejezetten szereti a városokban gyakorta ültetett ostorfa termését. Általában a lombkoronaszint felett bújik meg, jellemzően padlásokon, de akár garázsokba, sufnikba is beköltözik. Az emberrel itt kerül konfliktusba leginkább, ugyanis a nyestek hangosak, izegnek-mozognak, kergetőznek, játszanak, sokszor egészen nagy ricsajt csapva. Nagyon ügyesen másznak, villámhárítókon, ereszcsatornákon is feljutnak a magasba, de pincéket is használnak közlekedőnek, hogy rejtve maradhassanak. Az észlelés is általában auditív, vagyis csak hallani őket, megpillantani kevesebb esély van, részben éjszakai életmódja, részben óvatossága és gyorsasága miatt.

A zajártalom mellett más is a számlájukra írható, kíváncsi, falánk állatok, képesek megrágni az elektromos vezetékeket, nem csak az épületekben, éjszakai portyán akár az autókban is. Egyes esetekben a padlásokon is okoznak kárt, a szigetelőanyag-rétegekbe fúrják be magukat, minél melegebb, védettebb zugot keresve. A nyest támadásától, harapásától nem kell tartani, ahogy a háziállatokra sem jelent veszélyt, és egyáltalán, sok esetben csak az ürülékükből tudjuk meg, hogy a közelben vannak, ahol elég vastag a födém ahhoz, hogy ne engedje át a neszezést, ott észre sem venni őket. Nappal csak a párzási időszakban (ez most, július-augusztus táján van) illetve kora tavasszal láthatóak, de a zsúfoltabb városrészekben ilyenkor sem fordulnak elő napközben.

nyest-600x340.jpg

Tavalyelőtt egy svájci futballmeccsen szaladt a pályára egy nyest, az egyik focista kezét meg is harapta, mikor az elkapta, végül a kapus tudta kesztyűs kézzel befogni az állatot. Nagyon ritka az ilyen közeli, nappali találkozás.

Mindebből kifolyólag a nyest ellen nem feltétlen szükséges védekezni, vagy őt elűzni, azonban ahol gondot okoznak, ott be lehet vetni pár praktikát. Régi falusi szokás a nyest lakta padlásra időnként kutyát felvinni (elsősorban jó ösztönű, aktív kotorékebeket) nem feltétlen az elpusztításuk, inkább az elriasztásuk miatt, a nyest számára ugyanis a biztos búvóhely a legfontosabb, ha ezt elveszti, odébb áll. Hasonló hatás érhető el az ebek használt takaróinak, fekvőpokrócainak padlásra helyezésével. Léteznek ultrahangos riasztókészülékek is, ezek változó hatékonyságúak. A legbiztosabb módszer a padlás réseinek betömése, vagyis a bejutás megakadályozása. A nyest mindenféle károkozása ellenére mégis a hasznos városba beköltöző fajokhoz sorolandó, ugyanis  lokális csúcsragadozóként fontos szerepe van a városban túlszaporodó madarak, elsősorban galambok létszámának kordában tartásában.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr888918974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.07.29. 10:46:56

"lokális csúcsragadozóként fontos szerepe van a városban túlszaporodó madarak, elsősorban galambok létszámának kordában tartásában."

vagyis megeszi a házigalambokat. gondolom a kisebb csirkéket is. úgyhogy a legkevésbé sem ártalmatlan.

zsa63 2016.07.29. 10:53:21

Nos, nálunk az egyik macskát támadta meg és okozott neki igen komoly sérülést! Pedig kutya is van a kertben és úgy hírlik, hogy az ilyen helyet nagyon kerüli.
Lehet persze, hogy a cica is máshol volt, de mindenesetre komoly bunyóba keveredhettek és mázlista volt a macska, mert az orvos szerint az esetek többségében a nyest győz. :(

xab66 2016.07.29. 11:32:10

@Terézágyú: Városban szerintem kevésbé jellemző a házigalamb meg a csirke, a városi galambokat meg nem baj, ha féken tartja, ezért ott hasznos lehet. Falvakban, kisvárosok külső területein lehet inkább érvényes, amit írtál.

wildpig 2016.07.29. 12:42:12

Férfiember vizeletét szétlocsolni a padláson - ősi módszer és működik!

kewcheg 2016.07.29. 12:54:16

Patkányt megöli? Mert akkor: wellcome, nyest...:)

Lebarmozott vidéki 2016.07.29. 12:55:45

Úgy mászik a falon föl-le, mint a villám.
Kinyírja a kismacskákat is. Párzáskor őrjítő, éktelen ricsajt csapnak.
Csapdával, tojással fogtunk egyet, agyoncsaptuk, utána szerencsére elkotródott a família.

erol 2016.07.29. 13:16:07

Bírom a nagy természetbarát kertes ház tulajdonosokat. Nem sok állat van amit nem irtanának ki. Csak tudnám, hogy minek költöznek oda, ha utálják a környék állatait.

Lebarmozott vidéki 2016.07.29. 13:47:39

@erol:
Kíváncsi lennék, meddig bírod, hogy az ablakod alatt visítanak, mintha nyúznák őket.
Most is van valami hasonló a környéken, mert látom a nyomait (szar, fél madarak, stb.) az udvaron. De amíg nem nyomakodik beljebb az intimszféránkba, addig természetesen nem bántjuk. Csak ha muszáj, és még akkor is sajnáljuk.
Úgyhogy pofa be.

erol 2016.07.29. 13:56:36

@Lebarmozott vidéki: A múltkor a vakond volt az első számú főellenség. Mi az, hogy pofa be?

erol 2016.07.29. 14:01:19

@Lebarmozott vidéki:
"Kíváncsi lennék, meddig bírod, hogy az ablakod alatt visítanak, mintha nyúznák őket."
haha, eddig úgy volt, hogy a vidék=csend és nyugalom.
Most kiderült, hogy a környék állatai rosszabbak mint egy csapat részeg angol turista.

furious ewok 2016.07.29. 14:13:23

@erol: A vidéki életnek alapesetben nem része a nyestkárok rendszeres fizetése, pl. a szétrágott vezetékek újrahuzalozása, a megölt házijószágok pótlása. Ha valaki vidékre megy még nem jelenti azt, hogy a kertjét vagy éppen a házát is meg akarja osztani a kártevőkkel, legyen az darázs, egér, cickány, vakond vagy éppen a nyest. Ez városban és vidéken is ugyanúgy igaz, csak vidéken sokkal gyakoribb probléma.

Lebarmozott vidéki 2016.07.29. 20:36:26

@erol:
Miféle vakond?

Az, hogy ne szólj bele, amíg nem tapasztaltad.

Lebarmozott vidéki 2016.07.29. 20:37:27

@erol:
Soha nem mondtam, hogy a vidék=csend és nyugalom.
Bár mondhatnám!

B.GY. 2016.07.29. 20:50:56

Mióta ott van a nyaralóba velünk a drótszőrú tacskó elköltöztek a nyestek.

BruceTheHoon 2016.07.30. 06:21:11

Nálunk átlag évi egyszer jelenik meg nyest, éjszaka nyargal a háztetőn, ami teljesen úgy hangzik, mintha valaki határozottan gyalogolna, bár amikor hangosan kiszaglásztam a tetőablakon, lemerevedett, később halkabban eliszkolt és azóta nem jött. Egyszer a macskánk kergette a ház körül mindannyiunk szeme láttára; a macska láthatóan vigyázott, hogy azért ne érje utol. Azt hiszem, tudom, melyik szomszéd padlásán él, mert az öregasszony váltig állítja, hogy a húsz éve halott férje a padláson lakik, és ha nagyon hallatszik, amint járkál, akkor hangosan szidja az éj sötétjében.

pepin_nymburk 2016.07.30. 08:57:29

Kacagnom kell, még hogy titokzatos állat...
Már szürkületkor itt táncol az utcán a kocsik tetején.
Semmilyen félelemérzete sincs, a kocsim motorterében napi vendég. Mázli, hogy csak zajszigetelést rágta meg...

Thomas Dantes 2016.07.30. 12:13:56

@erol: Pontosan. Régi és rossz gondolkodás, van egy kis kertem, de minden élőlényt elpusztítok ami kicsi gondot is okoz.
Persze kell védekezni nyilván senki nem vitatja. De a mindent elpusztítani agresszív viselkedés nem akar eltűnni.

11110000 2016.07.30. 14:08:49

"Leginkább a vadászgörénnyel téveszthető össze, de utóbbi nem él városokban."

Vadászgörény csak városokban (meg falvakban) él, mivel az a szelíd görény neve, más néven házi görény.

Lehet, hogy nem kellett volna butaként okoskodnod...

Görény viszont Budán rengeteg van, és olyan helyeken is, mint az Attila út. Láttam már 2 méterről is.

belekotty 2016.07.30. 16:29:14

Én néha látok éjszaka. Otthon is szívesen látnám, de szerintem a 8 kutyus is ami a kertemben tanyázik. A vizslák kifejezetten imádnák. De nálam nem fordul elő.

Csaba121 2016.08.01. 09:38:06

@zsa63: A kollégám macskáját is nyest végezte ki. A mi kandúrunkon is rendszeresen volt a tarkója közelében a jellegzetes két metszőfog okozta lyuk, valószínűleg a kandúrok védik a területet és lovagi tornát vívnak a nyestekkel, mint más kandúrokkal is...

Mad Mind 2016.08.01. 10:13:59

Nálunk évek óta van. Ha bezárok egy nyílást, talál másikat, mert sajna régi a ház.
Baromi irritáló tud lenni hajnali fél kettőkor.

Marika Táborosi Vargáné 2019.05.29. 13:11:30

Létezik, hogy kitúrja, összetöri a virágbokrot, és belefekszik? Mert a maradványokból erre tudok következtetni, egy nagyobb, kb 30 cm-es margaréta bokröt összetört valami állat az éjjel. Kutyám nincs, de a füvön, kisebb testű kutyaürék féle végtermék volt 2x is

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása