Megyeri Szabolcs kertész blogja

Levesfűszer nr1: a tárkony

8 komment

Biztos mindenki ismeri azt az érzést, amikor éhesek is vagyunk, meg nem is, ennénk is valamit, meg nem is, ilyenkor pedig a leginkább valami olyasmi esik jól, ami tartalmas, de nem megterhelő, üde és ízletes. Nálam az esetek többségében ez a tárkonyos csirkeraguleves, főleg ha étteremben tör rám a fent említett dilemma. A tárkonyos csirkeraguleves egyik fő alkotóeleme természetesen a tárkony, ami jelen írás főszereplője is egyben.

beautiful-footpath-garden-300x225.jpg

Nagy kedvenc

A tárkony igazi nemzetközi fűszer-, és gyógynövény, Ázsiában honos, de az egész északi féltekén megtalálható, délen egészen Mexikóig és Észak-Indiáig, a francia konyha egyik alapeleme, hozzánk pedig Erdélyből került, ahol a franciákhoz hasonlóan széleskörűen használják. Sajnos aki épp most kapna kedvet a tárkony ültetéséhez, kicsit elkésett, de másfajta aktualitása van a növénynek, ugyanis pont mostanában érkezik el a szedés ideje. A tárkonynak két igazán elterjedt változata van, a francia tárkony (A. dracunculus L.) és az orosz tárkony (A. dracunculus var. redowsky Turcs.). Előbbi az, amelyet igazából tárkonynak hívunk, utóbbi pedig igénytelenebb ugyan, de illóolaj tartalma alacsonyabb, vagyis fűszerként az íze gyengébb, ugyanakkor sokak szerint pikánsabb. A tárkonyt magról szaporítani nehéz, jellemzően tőosztással, vagy tősarjakkal növelhető az állomány. Ha valaki maggal próbálkozik, akkor márciusban kell vetnie, és május környékén kiültetni az arasznyi palántákat, vagy előnevelt palántákkal ugorhatjuk át a nehézkes magnevelést.

Artemisia-dracunculus.jpg

Mostanában virágzik

A tárkony nem kimondottan igénytelen fajta, főleg akkor kell ügyelni az ideális körülényekre, ha valóban aromás, illóolajban gazdag növényt szeretnénk termeszteni. Hőigénye átlagos, az őzi gyengébb fagyokat is átvészeli, és folyamatos napfürdőre sem tart igényt, olyan helyen is nevelhető, ahol csak a nap egyik felében éri fény, igaz ekkor aromája gyengül. Nem csak kertben, balkonon is sikert érhetünk el vele, de minél kedvezőtlenebbek a körülmények a növény számára, annál gyengébb minőségű lesz a "termés". Ami viszont fontos, hogy talaja jó vízelvezetésű legyen. A sok nedvességet kedveli, a nyirkos talajon érzi jól magát, de a pangó vizes területeken, vagy ahol magas a talajvíz szintje kipusztulhat. Tápanyagigénye is magas, az otthonául szolgáló földet is erősen igénybe veszi, ezért tavasszal a trágyázás mindenképp ajánlott alatta. Állati kártevői gyakorlatilag nincsenek, de lisztharmat és rozsdagomba fertőzés előfordulhat a tárkony esetében.

frenchtarragondt_9912295.jpg

Napfényes konyhaablakban is tehetünk egy próbát vele

Artemisia-dracunculus-_tárkony.jpg

Ízletes és mutatós

Fűszernövényként szinte minden ételnek pikáns kiegészítője lehet egyedi, ánizsos hatású, borsos jellegű, kissé csípős íze. Levesek, szárnyas, vad és halételek fűszere lehet, de főzelékekhez is adhatjuk, és sokféle fűszerkeverék alkotóeleme is egyben. Erdélyben pedig nincsen sült hús tárkony nélkül. Gyógyhatásai is ismertek, elsősorban étvágyjavítóként alkalmazzák, így a bevezetőben is említett leves lábadozó, étvágytalan betegeknek javallott. Nem csupán szájon át vehetjük magunkhoz, ugyanis illatszereknek, parfümöknek is gyakran adaléka.

Artemisia dracunculus.gif

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr718910830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.07.24. 17:11:53

Nagyon szeretem a tárkonyos ragulevest,vagy a tárkonyos krumplilevest! Van a kertemben, tegnap vágtam le, mert valószínüleg a nagy meleg miatt,jópár ága elszáradt.
Most elbizonytalanodtam,hogy nekem melyik tárkonyom van: erőteljes az aromája,de sosem virágzik és jó magasra nő.

user friendly 2016.07.24. 17:21:18

az orosz tárkonynak szerintem nem enyhébb az íze, hanem konkrétan semmi íze nincs. nekem legalábbis ilyen palántát sikerült vennem tavasszal. (akkor még nem tudtam, hogy többféle tárkony létezik. ) már az furcsa volt, hogy 2-3 hét alatt vagy 20 centit nőtt, muszáj volt visszavágni. főzés közben gyanús volt, hogy nem nagyon van illata és amikor megkóstoltuk a tárkonyos ragulevest, a barátnőm meggyanúsított, hogy valami kerti gazt tettem bele tárkony helyett. :) ha nem én teszem bele, én se hittem volna el, hogy tárkony. még jó, hogy volt otthon szárított, azzal fel tudtuk javítani a kaját.
szerintem maradjunk a franciánál, annak van íze :)

Burgermeister 2016.07.24. 20:18:21

nekem bejön, van is a kertben kimegy azasszony letépi és bealevesbe

Carbonari 2016.11.22. 23:32:28

Őszintén remélem, hogy tavaszra lesz valahonnan tárkony palántám, nagyon hiányzik a kertből. Valamikor a nagy bevásárlóközpontokban is voltak, csak le kellett emelni a polcról, most meg legalább egy éve vadászok egy tőre, és sehol.

Szabolcs, neked van esetleg? (szoktad amúgy olvasni a kommenteket?) Tavasszal rendelnék egyet (sok mással együtt).

Megyeri Szabolcs 2016.11.23. 06:46:09

Kedves @Carbonari: igen, szoktam olvasni a kommenteket, de bevallom, számos egyéb teendőim miatt néha késve jutok hozzájuk. Webshopomban tavasszal szerepelni fog a kínálatban, januártól kezdve érdemes lesz körbenézni nálam: megyeriszabolcskerteszete.hu, de ezügyben e-mailben is kereshet nyugodtan: szabolcs.megyeri@gmail.com Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

Carbonari 2016.11.23. 10:31:03

Nem akartalak én megbántani:)) naná, hogy van más bokrosabb teendőd is, mint a blogodat figyelni. Rossz tapasztalatom egy másik ismert kertész honlapjával kapcsolatban, hogy sosem válaszol a kérdésekre, amelyeket feltesznek az érdeklődők. A következménye, hogy az érdeklődők válaszolgatnak segítő szándékkal egymásnak, és sokszor vak vezet világtalant. Látatlanban ezzel az életérzéssel tettem fel a kérdést: hiba volt, bocsánat érte! A honlapodat ismerem, többször jártam már rajta. Amit tuti rendelek, az a tárkony, kinéztem pár tő vadszőlőt is, a tapadókorongosból, és ha már ezeket innen rendelem, akkor bekerül a kosárba a tavaszi szokásos muskátli, és társai is. Köszönöm a választ!

Carbonari 2016.11.23. 10:36:10

Na, mármint az nem olyan honlap, mint a tiéd, hogy vásárolni lehet, hanem "csak" cikkek vannak rajta aktuális teendőkről. Azzal kapcsolatban kérdeznek, és itt - ellentétben a te oldaladdal - nekem hiányoznak a válaszok.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása