Megyeri Szabolcs kertész blogja

Utcai mostohagyermekek

Szólj hozzá!

A cím sugallatával ellentétben nem családügyi fejtegetés következik, az utcai mostohagyerekek jelen esetben  - szokás szerint - növényi vonatkozású, és természetesen a mostoha sorsú utcafronti, vagy egyéb közös területeken tengődő virágokat, fákat, cserjéket jelentik. 

abbeygate-street.jpg

Főleg városi körülmények között, ahol nem adatik meg mindenkinek a kert, sokaknak csak a társasház előtti utcafronti zöldterület a kapcsolat a növényekkel, ezért nagyon is érdemes az itt elhelyezkedő flóra igényeiről is szólni. Azért fontos téma ez, mert egyfelől akinek kertje is van, rendszerint inkább azzal foglalkozik, és az utcai zöld sáv sokszor egészen elfelejtődik, pedig az itteni növények ugyanúgy igénylik a törődést, mint a jobb sorsú kerítésen belüliek. Másfelől társasházi viszonyok közepette a növények amolyan senkiföldjén vannak, mindenki örül, ha szépek és sokan vannak, de a gondozásra, öntözésre már senki nem gondol úgy, mint a saját feladatára.

pb160062.jpg

Az utcafronti öntözést a legcélszerűbb kora reggel, vagy késő délután megejteni, mikor még/már nincs túlzottan meleg, mert ilyenkor a növények könnyebben veszik fel a kijuttatott vizet. Ha társasházról van szó, érdemes a közösségnek valamiféle menetrendet kialakítani, például felosztani egymás közt, hogy melyik napon, héten ki a soros locsoló, mert így a túlöntözés, és a kiszáradás is elkerülhető. Az öntözésnek nem kell sokáig tartania, ugyanis hiába állnak tócsák a növény körül, akkor sem tud több vizet felvenni, mint amennyit egy öt-tíz perces permetező öntözéssel juttatunk ki a számára. Le kell számolni az előre öntözés legendájával is, ugyanis ha heti egy napon vízözönnel árasztjuk el a növényeket, attól még két nap múlva ugyanúgy szomjazni fognak, tehát a rendszeres öntözést nehezen tudjuk megúszni. Egyes növénytípusok érzékenyek a lombozat nedvesítésére, ezeket ne az esőt imitálva, felülről öntözzük, mert így gombás betegségek megjelenését segíthetjük elő! Amellett, hogy az öntözés korai vagy kései időpontja hasznos a növények számára, azért is praktikus, mert így elkerülhetjük, hogy a házbeliek, vagy a járókelők a vizes, a kicsapódó földtől saras járda miatt panaszkodjanak. 

Öntözési praktikák

 

A víz pénzbe kerül, ami pedig pénzbe kerül, abból vita lesz, főleg társasházban. A vízfogyasztás azonban viszonylag egyszerűen csökkenthető például az esővíz gyűjtésével, amihez elég egy méretesebb hordót csatlakoztatni az eresz aljához, és máris havi több száz liter értékes, és költség mentes öntözővízhez juthatunk. Hasonlóan pénztárcakímélő metódus a csepegtetéses öntözés, amihez csak egy kerti csap, egy hosszú gumitömlő, és egy dugó kellenek. A slag egyik végét a csaphoz rögzítjük, a másik végét lezárjuk, majd a tűvel, vékony árral sok helyen kilyuggatott csövet egyszerűen tekerjük végig a növények között. A csapot minimálisan megnyitva a rendszer takarékosan, és ami fontosabb folyamatosan ellátja az ágyásokat vízzel!

 

Vagy akár így is kialakítható a csepegtető rendszer:

 

1e5e5cc7d866653233e505b09c1c38dd.jpg

 

Alternatívák öntözés helyett

Amennyiben a ház vagy épület előtti növényzet öntözése nehezen megoldható, mert például kevesen vállalják ezt a feladatot, vagy többen nehezményezik a víz „pazarlását”, de mégis van szándék a zöldítésre, választhatnak a lakók szárazságtűrő fajtákat. Ez persze csak akkor lehetőség, ha még a növénytelepítés előtt van a ház, kész flóra esetében a meglévő adottságokhoz kell alkalmazkodni. Azt sem nem szabad elfelejteni, hogy a szárazságtűrő növény kifejezés csalóka, ezek a fajok is igénylik a nedvesítést, csak éppen az átlagnál ritkábban. Hasonlóan trükkös lehetőség a sziklakerti kialakítás, a sziklakerti növények ugyanis szintén alig igényelnek külön öntözést, itt azonban hátrány, hogy az igazán mutatós sziklakert megépítéséhez szakértelem, vagy szakember segítsége szükséges, ez pedig pénzbe kerül. Szintén opció lehet, ha honos növényeket használunk az utcafronton, hiszen ezek a természetes csapadékkal is beérik, így öntözni őket tulajdonképpen nem is szükséges, persze hosszabb aszályos időszakokban megköszönik ők is a törődést. Érdekes hatás érhető el például vegyes vadvirág magok kiszórásával, akár fűmaggal keverve. Az ilyen mixből kikelő növényszőnyeg a rétek, mezők világát idézi, díszes és esztétikus lesz, nyírást és gyakori öntözést viszont nem igényel (cserébe katonásan rövid sem lesz).

bark_on_bed_with_plants.jpg

Tipp: a mulcsolás

A mulcsolás egy rém egyszerű, ám roppant hasznos metódus arra, hogy növényeink kiszáradását késleltessük, és az öntözések számát csökkentsük. A növények tövéhez kiszórt mulcsanyag (fakéreg, faforgács, zúzott kő, aprókavics) lassítja a talaj kiszáradását, így a nedvesség nehezebben párolog el, vagyis a növény tovább tudja felvenni a tápanyagokat. A mulcsnak még egy áldásos hatása van, megakadályozza a talaj elgazosodását, egyszerűen fizikailag nem engedni kibújni a gyomokat. A mulcsolás különösen hasznos, sőt, egyenesen kötelező a szabadtéren elhelyezett dézsás növényeknél, melyek földje hamar kiszárad a melegben.

letoltes_1.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr408826318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása