Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kullancsokról, szakszerűen

9 komment

A kullancs nem éppen növény, hogy kerül tehát egy kertészeti blogra? Hát úgy, hogy aki a növényekkel szoros kapcsolatba kerül, például egy kora nyári túra, természetjárás, vagy éppen növénygyűjtés közben, az jó eséllyel találkozhat kullanccsal is, sőt, ez az undok rovar pókszabású ízeltlábú akár a városi parkokban, vagy akár a saját kertünkben is feltűnhet. Az idei enyhe tél kedvezett a kullancsoknak, így a mostani szezonban valóságos invázió várható, és sajnos a kullancsok fertőzöttsége is eszkalálódik.

kullancs_tabla.jpg 

Mi az a kullancs, és miért veszélyes?

Amit a köznyelv kullancs névvel illet, az pontosabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és csak egy faj a sok közül, de a Kárpát-Medencében ez a legelterjedtebb. Ektoparazita állatról van szó, vagyis a gazdatest testfelszínén élőskődik. A kullancs nem gazdaspecifikus, és bár elsősorban az emlősöket veszi célba (ezért kutyára, macskára is veszélyes lehet), néha hüllők vagy madarak vérét is szívja. Kullancstámadáskor a rovar szájszervével rést vág a bőrön, rögzíti a helyzetét, és nekilát a vérszívásnak, ami nemétől és korától függően napokig is eltarthat (ha hagyják neki). Mire végez, saját tömegének a sokszorosát is felveheti a gazdatest véréből, utána pedig távozik, és rejtekhelyet keres. Maga a kullancscsípés nem lenne több apró kellemetlenségnél (a csípés igazából fájdalommentes, épp ezért nehéz észrevenni), ha a kullancs nem terjesztene többféle betegséget. Így például fennállhat a veszélye a Lyme-kórnak, de vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és agyhártyagyulladást is terjeszthetnek.

 ixodes_ricinus_500x.jpg

Élőhelye

Le kell számolni gy igencsak elterjedt tévhittel, a kullancs nem a fákról "esve" éri el áldozatát, hanem mivel a fűben, levelek fonákján él, alulról támad, és addig mászik a testen, míg kényelmes helyet nem talál, akár a fejtetőig is eljuthat. Ezért megelőzésképpen javasolt a zárt lábbeli, a hosszú nadrág, és magas zokni viselete túrázáskor, természetjáráskor, főleg ha utunk sűrű aljnövényzeten, árnyékos erdőn, bokros területeken halad. Tudni kell, hogy kullancssal nem csak erdőn-mezőn, hanem a városban, parkokban, de akár a kertben is találkozhatunk. Az öltözködési praktikákon kívül különböző kullancsriasztó készítményekkel is megelőzhetjük a bajt, ez leginkább kisebb gyermekek esetében fontos.

Ixodes_ricinus.jpg 

Kullancsom van, mit tegyek?

Ha már késő, és kullancsot szedtünk össze, ne essünk pánikba, nem kell azonnal orvoshoz fordulni, magunk is kiszedhetjük. Rengeteg holtbiztos tipp és módszer forog közszájon, a benyálazott gyufától kezdve a libazsíros kenésen át, a meghatározott irányba való tekergetésig, a valóság azonban az, hogy a legbiztosabb, ha a rovart a bőrhöz a lehető legközelebb egy csipesszel megragadjuk, és határozottan kihúzzuk. Külön mondattal kell kitérni az óramutató járásával ellenkező, vagy azzal megegyező tekerésre, mindkét metódus közismert, azonban az igazság az, hogy a kullancs szájszerve nem menetes, tehát értelmetlen tekergetni, ezzel csak megnyújtjuk a kiszedési folyamatot, és esélyt adunk a rovarnak, hogy béltartalmát a nyomogatás miatt testünkbe ürítse. A folyadékkal, zsiradékkal, krémekkel történő kezelés során az állat a béltartalmát szintén a gazdatestbe ürítheti, ez fokozza fertőzésveszélyt, ugyanez igaz a különböző erőszakos mechanikai metódusokra is. A fej beszakadása nem tragédia, a testrészt a szálkához hasonlóan pár nap alatt kilöki magából szervezetünk. Kiszedéshez a legjobb a patikákban, szaküzletekben kapható pár száz forintos kullancscsipesz, vagy kullancskanál, de egy vékonyabb kozmetikai csipesz is megfelelő. A kullancskanál roppant praktikus eszköz kutya-. és cicatartóknak is, az egyszerű műanyag eszközzel a háziállatok szőre alól is egyszerűen kiszedhető a kullancs.

tickremoval_92107kis.jpg 

Időfaktor

A kullancs a vérszívást nem kezdi el azonnal, később azonban "kitermelés" közben a folyadék egy részét visszajuttatja, így adhatja át a betegségeket, ezért a fertőzés elkerülésére a mihamarabbi eltávolítás a legjobb módszer. Ha az élősködőt a csípést követő 24 órán belül kiszedjük, minimalizálhatjuk a veszélyt, ezért kirándulások után nagyon fontos a teljes testfelület alapos átnézése, különös tekintettel a hajlatokra, a vékony bőrfelületű részekre, hajas fejbőrre, fültájékra, valamint az aznapi ruhákat is érdemes megvizsgálni, kirázni.  

 iric_stadiumok.jpg

I. ricinus lárva (A), nimfa (B), nőstény (C) és hím (D)

Megőrzés vizsgálatra

Ha kullancsunk van, és sikeresen eltávolítottuk, elpusztítottuk, elővigyázatosságból eltehetjük egy jól zárható edénybe, hogy amennyiben fertőzés lép fel, a parazita vizsgálatával a kezelőorvos fontos segítséghez jusson, ez is inkább kisgyermekek esetében indokolt óvintézkedés. A kullancs természetesen nem feltétlen fertőzött, és a gyors eltávolítás a bacilusgazda példányokat is semlegesíti, de jó tudni, hogy különböző vizsgálatok szerint a kullancsok körülbelül harmada-fele fertőzött, így az elővigyázatosság nagyon is indokolt.

A kullancs eltávolításának tíz aranyszabálya:

1. A kullancs kiszedéshez használt eszköz legyen fertőtlenített állapotban.
2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal történjen; nem szabad piszkálni, nyomogatni!
3. Kullancs kiszedése során tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
4. Kullancs kiszedése során tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert balesetveszélyes és visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.
6. Húzzuk a megragadott rovart finoman és egyenletes erőkifejtéssel, de határozott mozdulattal hátra.
7. Kullancs kiszedése során tilos a kullancsot csavarni, a testi résznél megfogni, szétroncsolni, durván rángatni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát vagy az állat sérülésével a külvilágra és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!
8. A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, ha később kórokozókra kell vizsgáltatni. Ha elpusztítjuk, a leghatásosabb az elégetés!
9. A kullancs kiszedése után a sebet és körülötte lévő bőrterületet fertőtlenítésük, és sebtapasszal vagy steril gézzel fedjük be!
10. A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének lefertőtlenítése szükséges a művelet után.

Forrás: www.kullancsvedelem.hu

Lyme-kór tünetei és lefolyása itt.

Kullancs-encephalitisről és védőoltásokról: itt.

 Képek: innen, innen, innen, innen, innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr238761996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2016.05.31. 13:27:07

Legjobb tudomásom szerint nem szabad a csípés helyét fertőtleníteni, mert elfedi a fertőzés tüneteit. (9-es pont)

cö-cö-cö 2016.05.31. 14:09:58

Az "undok rovar"-ig olvastam. Elnézést.

2016.05.31. 14:57:33

@cö-cö-cö: miért, szerinted cuki?

Kedélyes Paraszt 2016.05.31. 15:55:33

@Nand: fertotleniteni lehet, azzal nem artasz neki. antibiotikumos kezelest nem szabad neki adni. pl tetran kenocs, mert azzal feded el az esetleges lyme tuneteket.

kacsa. 2016.05.31. 16:36:08

@shitgun: Szerintem nem az undok szóval volt baja. Egy felnőtt kullancsnak pl. egy kicsit sok lába van ahhoz, hogy rovar legyen (ízeltlábú, de pókszabású).

kacsa. 2016.05.31. 16:44:17

Hogy a témához tartalmilag is hozzászóljak: én is úgy tapasztalom, hogy idén sok van belőlük. Eddig ötöt találtam magamon, kettő már meg is kapaszkodott bennem, máskor évek alatt nem jön össze ennyi. A zárt ruházat rendben, riasztót nem használok, oltás megvan (igaz, ez csak az agyvelőgyulladás ellen véd), de még reménykedem benne, hogy túlélem a természetjárást és a kinti munkákat ;).

Énésezazország 2016.05.31. 21:17:35

Itt is bejegyzem, melyet már máshol is megosztottam:
Felháborítónak tartom ezt az országot, hogy 15 éve egy honfitársunk feltalálta a kullancsok elleni gombát, ami semmi mást nem pusztít el, csak ezt a nyüves parazitát. Nem lenne lenne annyi emberi és állati áldozat, ha csinálnánk végre valamit, de úgy tűnik az egyébként nem kis hatalommal bíró gyógyszergyártói lobbi továbbra is tartja magát és nem érdeke, hogy a gyerekeink, de mi magunk is végre nyugodtan mehessünk kirándulni bárhová és ne kelljen előtte mindenféle katyvaszt spriccelnünk magunkra. Ez a cikk is 2007-es.... Tényleg senkit nem érdekel?????

www.mfor.hu/cikkek/Kulfoldon_is_kapos_lehet_a_magyar_kullancsgyilkos_gomba.html

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2016.07.30. 12:10:45

Irtani, irtani, irtani. Különben pár év és senki sem megy erdőbe. Nem lehet élvezni többé a kirándulásokat, ha úgy kell beöltözni hozzá mint ha a Holdra szállnánk, ha mindenféle büdös szarral be kell kenni magunkat tetőtől talpig, és miután mindezek semmire sem garancia, oltástól függetlenül simán megcsíphet egy olyan példány amelyik valamelyik ritka és kevésbé gyógyítható betegséget hordozza.
Hát kösz nem, akkor már inkább a betondzsungel.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása