Megyeri Szabolcs kertész blogja

A mindenre jó körömvirág!

komment

A legismertebb és legkedveltebb gyógynövények képzeletbeli dobogóján szerintem a kamilla, a csalán, és a körömvirág állnak, legalábbis az ismeretségi körömben, ha herbáriákról esik szó, ez az a három növény, amit kivétel nélkül mindenki ismer. Ez persze nem véletlen, a kamillát a téli megfázások, náthák kezelésnél hasznosítjuk, a csalán a bőrproblémákra, gyulladásokra, valamint az ízületi, reumás panaszokra hoz enyhülést, a körömvirág pedig a sebek, bőrpírok, égések hatékony gyógyszere. Ráadásul a csalánnal ellentétben a körömvirág még szép is, olyannyira, hogy például Angliában nem is gyógynövényként, hanem dísznövényként, parki virágként tartják számon! A körömvirág tehát érdekes, sokoldalú, ráadásul a nagyon hihetetlenül egyszerű és problémamentes, tehát érdemes a figyelemre! 

k_r_mvir_g.jpg

Calendula officinalis

Felhasználási tippek

A körömvirágot nem csak a hagyományos célokra használhatjuk, például a vetemény közé is ültethetjük kártevőűzőként, vagy csak hogy feldobja a zöldségeskertet. A körömvirág egyik érdekes tulajdonsága, hogy megfigyelések szerint távol tartja a csigákat, így a csigák által kedvelt termények közé bőven szórjuk ki a magokat! A körömvirágot önállóan is bevethetjük, többek közt kialakíthatunk belőle virágágyást, esetleg a kerti út, vagy a ház bejáratához vezető ösvény is szegélyezhető vele, de az utcafronti ágyást is nagyon megszépíti, gondozott, rendezett látványt biztosít a ház előtt. Természetközeli, vadvirágos kertkialakításnál is jól jöhet ez a sokoldalú növény, magjait a fűmaghoz is keverhetjük (akár más vadvirágok magjaival együtt) így a pázsitos felület a mezők, rétek világát fogja idézni (persze ilyenkor a katonásan nyírt gyepről le kell mondanunk). A körömvirág jól mutat nemesebb dísznövények közelében is, akár rózsákkal is társíthatjuk, így angolparki jelleget kaphat az ágyás vagy a kertrész. A körömvirág a fűszerkertbe is telepíthető, a sakktábla kialakítású fűszerkertekben például remek dekoráció lehet a sokszor nem túl mutatós fűszernövények társaságában. 

Ültetés, elhelyezés

A körömvirág esetében előnevelés nem szükséges, a magvetés ideje a tavasz derekától kezdődik. A körömvirág a talajt tekintve egyetlen követelményt támaszt, a jó vizáteresztőképességet követeli meg, ezt leszámítva szinte bármilyen közeg jó neki,(a legmegfelelőbb azonban a laza, homokos föld) így gyakorlatilag a kert bármely pontjára vethetjük. A fényt tekintve sem teszi magasra a lécet, akár félárnyékos helyet is kijelölhetünk számára, de azért meg kell jegyezni, hogy szereti a napsütést. Arra sem kell ügyelni, hogy a kanna mindig kéznél legyen legyen, ugyanis öntözni alig kell, persze ne hagyjuk teljesen kiszáradni földjét, főleg hosszabb, aszályos időszakok esetén. Az erkélyen, balkonon, cserépben nevelt növények több öntözést kívánnak, hiszen termőközegük kicsi, így hamarabb kiszárad, ez a körömvirágra is igaz.

Tipp: A balkonon nevelt körömvirágnak az egyszerű általános termő-, vagy virágföld tökéletesen megfelel, cserepes, ládás ültetés esetén mindig használjunk bolti földet, a kertből kitermelt talaj kórokozókat, kártevőket tartalmazhat, melyek később problémát okozhatnak, kifizetődőbb a zsákos föld használata.

marigold-calendula-officinalis-2.jpg

Fiatal körömvirág

koromvirag2.jpg

Begyűjtés szakszerűen

Vetés, begyűjtés

Szabadföldi vetéskor egy-két centiméter mélyre, egymástól jó arasznyira helyezzük a magokat, és a nyár elején meginduló virágzástól fogva időnként nézzünk rájuk, az elszáradt virágzatot nyessük le. Amennyiben cserépbe, ládába vetjük, ne tegyük túl sűrűn a magokat, a körömvirág kis bokor formájú lesz, ne zsúfoljuk össze őket. Kártevőket tekintve a levéltetű megjelenése várható, illetve a lisztharmat is támadhatja sárgás virágainkat, ellenük az ismert, bevált módszerekkel vehetjük fel a harcot. A lisztharmatról korábban ITT, a levéltetű elleni harcról pedig ITT írtam. A körömvirág szép, jó, és hasznos, de ültetésekor gondoljunk arra, hogy gyorsan terjedő növényről van szó, ha nem tartjuk kordában, széthullajtott magjaiból jövőre újabb tövek nyílnak, és akár kertszerte virítani fognak. Amennyiben friss ültetvényünk túl sűrűvé válik, a fiatal hajtásokat átültethetjük, de ezzel ne várjunk sokáig, mert csak az ifjabbak tolerálják a mozgatást. A  virágzás hozza el a betakarítás idejét, a körömvirágnak ugyanis a virágját hasznosítjuk gyógyászati és egyéb felhasználáskor. Lehetőleg kisollóval vágjuk le a virágfejeket, majd szárítás után a szirmok lecsipkedésével juthatunk hasznos alapanyaghoz.

Gyerekjáték

Gyerekjáték alatt nem csak a nevelés egyszerűségét értem, konkrétan is lehet gyermekjáték ez a vidám növény! Rendkívül gyorsan kihajtó magjai, és látványos, játékos virágai alkalmassá teszik, hogy gyermekveteményesben, vagy a (gyermek)szoba erkélyén neveljük. A kicsiknek nagy öröm és izgalom lesz, ahogy az elvetett magocskákból pár hét alatt zöld növény, majd mutatós virág fejlődik, az ilyen elfoglaltsággal pedig a gyerekek természetszeretete, a környező világ iránti kíváncsisága kiválóan megalapozható. A körömvirág nem mérgező, nem allergizáló, így a kicsik is biztonsággal gondozhatják!

körömvirág_1.jpg

Begyűjtött virágfejek szárítása

A körömvirág felhasználásához ITT, ITT, ITT, és ITT találhatnak kiváló recepteket, leírásokat, elkészítési útmutatókat.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr928749722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása