Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti kutyabajok és megoldásaik

komment

A kerti kutyatartás sokkal bonyolultabb, mint azt a laikusok gondolják, a kerttel harmonikusan együtt élő eb gondolata ritkán válik valósággá. Bár a kutyákat szinte mindannyian szeretjük, és hálásak vagyunk nekik a házőrzésért, a sok játékért, a boldog pillanatokért, a nagy hentergőzésekért, azért azzal tisztában kell lenni, hogy a kertet, a növényeket, az ágyásokat sosem háborgató kutya ideája igencsak messze áll a valóságtól. Ki ne ismerné a kutya ásta gödröket, a feltúrt gyepet, a kiásott palántákat, a megrágott növényeket, a fűfelületbe taposott ösvényeket, és a kankutyák jellegzetes vizeléses pusztításait? Mikor ezekkel a jelenségekkel szembesülünk, jobb esetben csak az újságot csavarjuk össze nevelési célzatú használatra, sokan azonban idővel türelmüket vesztik, és megkötik a kutyát, ám ezzel a problémát nem oldják meg, csupán kisebb területre koncentrálják. Mit lehet akkor tenni, hogy a kertet és a kutyát közös nevezőre hozzuk? Amatőr kutyatartóként és hivatásos kertészként a következő válaszokat tudom adni!

kutya2.JPG

Első lépésben tisztázzuk, hogy a kutya miért dúlja fel a kertet. Sokan egyszerű gonoszságként vagy bosszantásként értékelik az eb ámokfutását, azonban a válasz sokkal prózaibb, a négylábút a legtöbbször az unalom és az ingerszegény környezet viszi rá a rosszalkodásra.  Közelítsük meg tehát innen a problémát.

 

Megoldás #1

A séta. A kutyák nem bonyolult lelkek, mozgásigényüket, kíváncsiságukat viszonylag könnyen ki lehet elégíteni némi kerten kívüli sétával. Sokan úgy gondolják, hogy a kertben tartott eb beéri bekerített birodalmával, és jól elvan a kerítésen belül, hisz ott szabadon mozoghat. Ez azonban tévedés, még a nagyobb birtokokon élő négylábúaknak is szükségük van sétára, kerten kívüli csatangolásra, futkározásra, gondoljunk csak bele, nekünk is hamar tele lenne a hócipőnk, ha nem mozdulhatnánk ki a lakásunkból. A jól átmozgatott kutya hazatérve jó eséllyel nem bántja majd a növényeket, a pázsitot, hiszen kifáradt és változatos, izgalmas ingerek érték odakint. Fontos, hogy a séták akkor jelentenek megoldás, ha rendszeresek és gyakoriak, tehát például heti egy kirándulás nem fog érdemi változást hozni!

Kutyatoalett!

Az ásás, rágcsálás mellett a legdühítőbb a kutyakaki és pisi a kertben. A nagydolgokra megoldás lehet egy kutyatoalett elkészítése, mely egy pár négyzetméteres homokos, kavicsos terület a kert egy félreeső részén, melyet akár alacsony kerítéssel körbe is keríthetünk. A kutyák a macskákkal ellentétben nem használják az ilyen illemhelyet ösztönösen, így nekünk kell ideszoktatni az ebet, a legkönnyebben a fiatal korában hozzánk kerülő ebet tudjuk erre rávenni, felnőtten kapott állatoknál már macerásabb az idomítás, de sikerülhet. A növénygyilkos jelöléses vizelésre állítólag bevált trükk, hogy a gyakran megcélzott növény mellé egy vastagabb karót tűzünk, vagy egy farönköt helyezünk el, így ez lesz a kutya célpontja, neki ugyanis nem a növény kipusztítása a célja, csupán jelöli a territóriumát.

 Dog Area in Garden.jpg

Megoldás#2                            

Az agility. A séta néha nem hozza meg a kellő eredményt, főleg az aktívabb habitusú, például juhászkutyák esetében. Amennyiben a fizikai kifárasztás mellett szellemileg is kihívásokat állítanánk négylábú barátunk elé, próbáljuk ki az agility-t, vagy annak házi változatát. Az aktív foglalkozás, a különféle feladatok, vagyis az eb tanítása kiváló megoldás lehet a szabad kapacitások lekötésére, mondjuk ásás helyett. Nem kell feltétlen cirkuszi mutatványokra gondolni, a kutyáknak kifejlesztett agility nagyszerű sport gazdinak és kedvencének egyaránt. Ebben a sportágban az állat és az ember szoros együttműködésben játékos feladatokat oldanak meg. Az agility leginkább a lovak díjugrató versenyére hasonlít, és a négylábúakat fizikailag és szellemileg is kellőképp lefárasztja. Ha nincs mód az agility egyesületi űzésére, otthoni körülmények közt is könnyen kivitelezhető, csupán némi tájékozódásra, pár botra, gyűrűre, tereptárgyra, na meg találékonyságra van szükség.

 kutya6.jpg

Megoldás #3

Az elkülönítés. Ha sem a séta, sem az összetett játék nem segít, vagy esetleg a fentiekre nincs idő és lehetőség, de az eb szakadatlanul marcangolja a kertet, akkor olykor a kutya és a birtok szétválasztása marad megoldásként. Ilyenkor ne a leláncolást, kikötést alkalmazzuk, a túlmozgásos kutya viselkedésén ez nem javít, csupán tüneti kezelés, a probléma szőnyeg alá söprése. Ha muszáj tenni valamit, akkor inkább a kennelt válasszuk, így az eb szűkebb helyen ugyan, de szabadon mozoghat. Értelemszerűen a kennelben tartott kutya a szokásosnál több mozgást, gyakoribb sétáltatást igényel, sose gondoljuk úgy, hogy az elzárt kutya megoldott problémát jelent!

Opció: az elkerítés fordítva is működik,  a kert kiemelten védendő részeit, például a veteményest, a dísznövény ágyást, vagy a rózsák lakhelyét is elkeríthetjük, hogy ezekre a területekre az eb ne tehesse be a lábát. Nem kell feltétlen kétméteres kerítésre gondolni, egy 40-60 centis védvonal is elegendő lehet, ha egy kis fegyelmezéssel párosul, a kutya hamar megtanulhatja, hogy ide nem mehet be!

dog in garden.jpg

Megoldás# 4

A fegyelmezés. A rosszalkodó kutya megregulázása az esetek többségében megoldható, ám ez fáradságos és időigényes munka, és a legtöbbször külső segítség nélkül nem is kivitelezhető. Az alapvető parancsszavak betanításával (fúj, nem szabad, helyedre) valamiféle alapfegyelem kialakítható, de a teljes sikerhez gyakran kutyaiskola, vagyis szakképzett tréner útmutatása kell. A lényeg, hogy a kutyával kölyökkorától kezdve aktívan foglalkozni kell, meg kell ismertetni vele az alapvető szabályokat, hogy felnőve is kezelhető, fegyelmezett állat legyen.

Fontos tehát, hogy a kertre kártékony ebet ne rosszindulatú, oktalan állatnak, hanem igényeit jelző jóbarátnak tekintsük. Figyelembe kell venni, hogy a különböző kutyafajtáknak nagyon eltérő jellemvonásaik lehetnek, de egyazon fajta egyedei is sokféle módon reagálhatnak ugyanabban a helyzetben. A probléma orvoslásakor vegyük számba ezeket a tényezőket, és gondoljunk arra, hogy az ebtartás igen nagy felelősség, nem elég etetni kedvencünket, egyéb igényeire is oda kell figyelni. Ha gondosan járunk el, kutyánk is jólnevelt lesz, és kertünk szépségén is makulátlan marad. 

Képk: innen, inneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr648729102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása