Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan harcoljunk a vakond ellen?

komment

Kétféle ember van, az egyik, akinek a vakondról a kertésznadrágos cuki mesefigura ugrik be, a másik, akinek a randa földhalmok a kertjében. Tulajdonképpen úgy is fogalmazhatunk, hogy a kert nélkülieknek a vakond egy aranyos kisállat, a kerttulajdonosoknak meg ádáz ellenség, a két csoport között pedig csak felsorolás sorrendje szerint van átjárás. A kerti színtéren zajló vakond-ember párviadal ősidők óta tart, a bevetett fegyverek változatosak, hol mi, hol a kis ásógépek nyernek egy csatát, de a háborúnak sosincs vége. Utóbbi kitétel ugyan nem teljesen igaz, mert van holtbiztos, és éppen tavasz elején aktuális módszer a vakond ellen, csak ez jelentős munkát, és némi anyagi befektetést is igényel, de mielőtt erre rátérnénk, fussuk át, mik lehetnek hatékony vakondűzők, és mely módszereket felejtsük el inkább.

7.jpg

Kezdjük a közszájon forgó, állítólag holtbiztos, azonban bizonyosan rossz metódusokkal. Ide tartozik a vakondtúrás nyílásának olajjal, benzinnel, petróleummal való nyakonöntése (vagy ezen anyagokkal átitatott rongyokkal való betömése) ami rövidtávon beválhat, mert a vakondot irritálják ezek a vegyi anyagok, na de hát ki az a józan ember, aki kőolajszármazékokkal locsolná a kertjét? Ezt felejtsük is el gyorsan, ahogy a vakondjáratba tömködött üvegszilánkot, marék szöget, kőtörmeléket is hanyagoljuk, ezek legfeljebb megsebesítik az állatot, ami aztán egy egy másik nyíláson keresztül kisurran, vagy egyszerűen más irányba kezd el ásni, ráadásul az üveg-, vagy kőtörmelékkel meghintett kert se nem szép, se nem biztonságos. A kiöntés sem ötcsillagos ötlet, ugyanis a talaj iszonyatos mennyiségű vizet képes elnyelni, így a járatok vízzel való elárasztását inkább csak a helyi vízművek fogja értékelni számlázáskor, a vakond meg angolosan távozik egy távolabbi kijáraton, a legtöbbször észrevétlenül. 

gby1506seg3_drown_lg.jpg

Felesleges...

Élve vagy halva?

 

Az elfogott vakondnak a legtöbbször nincs nagy jövője, általában a lapát vagy az ásó vége az, amit utoljára még lát (bár a látása pont nem a legjobb). Ennek azonban nem kell így történnie, a vakond tulajdonképpen nem kártékony, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem a növények gyökereit eszi, hanem föld alatti (sokszor a növényekre kártékony) rovarokat keresi és fogyasztja, bár igaz, hogy munka közben felsértheti a facsemeték gyökerét, kidöntheti a zsenge zöldségeket, meg persze elrondítja a pázsitot. Tehát ha van bennünk egy szikrányi állatbarátság, válasszunk nem halálos vakondűző módszert, a befogott állatokat pedig szállítsuk a kerttől messzebbre lévő rétre, mezőre, ahol boldogan élhetnek. 

 

A közepesen hatásos, de legalább olcsó (és a kertre nézve nem kártékony) módszerek közé tartozik a vakondfű, vagyis a hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) ültetése, melynek a gyökere irritáló szagot áraszt, ha a vakond megsérti azt, így hatékonyan téríti el a kis ásógépet, csak sajnos nevezett növény tejnedve is mérgező, ezért kisgyermekes kertekbe nem való. Sokan esküsznek a leásott sörösüvegre, melynek a földből kiálló nyaka a szél hatására "fütyül", ezt szintén nem díjazza a vakond, és menekülni fog. Persze ha nincs szél, a vakond fog fütyülni ránk meg a sörösüvegünkre. Remek vakondűző lehet egy jó ösztönű kotorékeb, ami levadássza, kiássa, megfogja a vakondot, így ha vakond problémáink vannak, és épp kutyát vennénk, ezt is illesszük az egyenletbe.

P9030032_1.jpg

Védett vagy nem?

A vakond védett állat, eszmei értéke 2000 Forint, ezért vadászata nem szabályszerű, de ez a kitétel csupán a természetre vonatkozik, a kertekben ilyen védelmet nem élvez a vakond, így a halálos módszerek nem tiltottak, legfeljebb nem etikusak, és én sem ajánlom a kegyetlenkedést. 

 

3.jpg

A kifejezetten jó hatásfokú eszközök közé tartozik az ultrahangos riasztó, amit csak leszúrunk a gócpontokba, és máris elzavartuk a vakondot, sajnos azonban előfordul, hogy a vakond hozzászokik az elsőre zavaró hanghatáshoz, és a későbbiekben már nem hat rá a riasztó. Jól beválnak a vakondcsapdák, melyek trükkös ajtajú kis hengerek, amik a járatba csúsztatva befogják a kisállatot, amit aztán máshol szabadon ereszthetünk. A vastagabb pénztárcájú, elszántabb vakondharcosok gázkapszulát is bevethetnek, mellyel a járatokat fullasztó gázzal áraszthatják el, az eredmény azonnali és halálos. Itt jegyzem meg, hogy előbbi célra a pb-gáz nem alkalmas, főleg nem az elárasztás utáni begyújtással, aki azt hiszi, hogy ez az eljárás vicc, keressen csak rá a youtube-on, horrorisztikus felvételeket találhat. 

A tapasztaltabbak szerint azonban egyetlen módszer sosem elegendő, mindig több metódus párhuzamos vagy váltott bevetése szükséges a sikerhez.

9.jpg

A végső megoldás: a vakondháló

És akkor most értünk el a beígért, 100%-os vakondvédelemhez, melyet a bevezetőben ígértem, és ami nem más, mint a vakondhálóA vakondháló egy műanyag háló, szemre hasonló a csirkehálóhoz, ezt a gyep alá kell leteríteni, így a vakondnak esélye sincs a felszínre bukkanásra. A vakondháló hátránya, hogy használatához a komplett kert mélyreható felásása, a talaj felső rétegének elhordása, majd a háló lerakása után a föld visszaterítése szükséges, tehát nem egydélutános dologról van szó. Előnye a biztos siker, a háló nem engedi felszínre törni a vakondot, így az másfelé halad majd. Most azonban éppen jókor vagyunk, a tavaszi kertfelújításba különösebb zavar nélkül beilleszthető a háló lerakása, még a füvesítés, kertrendezés előtt, de melegen ajánlom a művelet elvégzését újépítésű házak kertjének kialakításakor, mert később, ha megjelenik a vakond, csak nagyobb költségek és bosszúságok árán pótolható a háló lefektetése. 

Képek: innen, innen, innen, és innen,

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr668430544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2016.03.01. 13:37:45

Többen esküsznek a piszoár-tablettára.(Ti. azt lenyomni a járatba.) A vakond állítólag nagyon nem szereti a szagát.
Előnyei: olcsó, kivülről nem látszik, nem kell vele tovább foglalkozni, és nem ássa fel sem a kutya, sem a gazdája az egész kertet!;)

mikerbiker 2016.03.01. 13:41:47

Mindent megpróbáltam már, és vesztettem... térdig érő vakondtúrásaink vannak naponta vagy 20....idén a vakondhálót is megkísérlem,csak hát ugye a költségek...Sírni tudnék....

Lángharcos 2016.03.01. 13:48:46

A távoltartására még alkalmas a ricinusnövény is - de ez sem való kisgyerekes kertbe, mert 3-4 mag elfogyasztásába egy felnőtt is belehal, egy kisgyereknek 1 is elég.

Netuddki. 2016.03.01. 13:51:19

Hogy vigyorog a képen a kis seggdugasz!

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.01. 14:06:25

Kénlap begyújt, járatba letol, lapát földdel letakar. Szevasz.

foeniculum 2016.03.01. 14:07:56

Én fokhagymát használok, elűzésre alkalmas. És kotorékebet,... aki jobban feltúrja a kertet a vakondért, mint a vakond maga... :)

Apropó: egér ellen van bevált módszer? Engem sokkal jobban zavar, mint a vakondok?. és utóbbi időben sajnos elszaporodtak?
(macskán kívül)

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.03.01. 14:26:53

Nekem ajánlottak egy ilyen füstölőt, amit be kell dobni a járatba. Kipróbáltam, tényleg, napokra eltűnt. Aztán újra előkerült, kikönyökölt a túráson és szólt - Ez király anyag volt, van még?

Orban VikTROLL 2016.03.01. 14:35:14

Nalunk Itt a panelban egyenlore nincs vakondproblemank, de ha lesz akkor kiprobalom ezt halos megoldast.

konrada 2016.03.01. 14:40:19

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]:
Nekünk is. De - lekopogom - a piszoárillatosító tabletta után azon a részen már nem talákoztunk.;)

(-o-) 2016.03.01. 15:07:00

ehető a vakond? és finom is vajon?

has 2016.03.01. 15:15:22

Had ásson. Az a dolga. Miért kellene száműzni a kertből, hogy utána lehessen minden agyon vegyszerezni. Ha jól lakott a kertben átmegy a szomszédhoz, a kupacot meg letaposom és elgereblélzem.

konrada 2016.03.01. 15:26:04

@has:
Na végre egy közülünk, aki maga hordja a nadrágot...;))

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.01. 15:28:06

@has: @erol:

Ki tudom szedni akár élve is, ha muszáj, szólj hová vigyem, és megkapod.
De ne legyen sírás, ha a házfalad alatt kezd el ásni mert ezt nálam már megszokta.

Imádom az idióta sötétzöldeket. Ha lehet én sem bántok semmit amíg nem okoz kárt, de a károkozást nem tolerálom sem egy állattól, sem az idióta sötétzöldtől.

agarik 2016.03.01. 15:28:58

A VAKON VÉDETT ÁLLAT. Nem lehet "lapát a vége", ha meg mégis, akkor jön a bírság.

Amúgy pont olyan a dolog mint a pókok: ragadozó aminek ha ha nincs mit ennie, nem marad a területeden.
Tehát nem ellene, hanem tápláléka ellen kell védekezned ha zavar.

röf 2016.03.01. 15:45:45

Azt mondják, azt hallottam, elképzelhető, hogy lehetséges, hogy ha a gondosan föltárt lyukacskába (ne hulljon bele föld, szabad legyen a járat), beszórnak legalább három evőkanálnyi karbid-törmeléket, konzervdobozban vásárolható, szóval ha a vakondgyilkos elvetemültek ezt beszórják a likba, és egy deci vizet ráküldenek, majd az odakészített fém doboztetővel, vagy bármi egyéb kemény és hőálló lappal azonnal letakarják, elképzelhető, hogy a vakond maradandó egészségkárosodást szenved.
Nem tudom, de azt beszélik.

erol 2016.03.01. 15:53:55

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Miért milyen károkat okoznak az "idióta sötétzöldek"? És kik azok egyáltalán? És miért nekem címezted ezt (szerintem összetévesztettél valakivel)?

aranea 2016.03.01. 15:55:58

A kutyatej egyáltalán nem válik be - viszont mindenütt elszaporodik. Csak az használja, aki egy gondból kettőt akar csinálni!

Indexes faszkaIapok 2016.03.01. 16:11:24

Földikutyát kell telepíteni, az elkergeti.
Aztán majd az túrja fel a földet.
De vakond legalább nem lesz.

Indexes faszkaIapok 2016.03.01. 16:12:15

@has:
Barom, ha a te féltve gondozott növényeidet tenné tönkre reggelre, te sem így gondolkodnál.

Indexes faszkaIapok 2016.03.01. 16:13:46

@röf:
Igen, meg emellett van még 1-2 gázfejlesztő növényvédő szer, azok hatásosak. És lehet mondani, hogy te csak a cserebogárpajor ellen védekeztél (amíg azt is védetté nem teszi valami agyatlan barom, mint a verebet).

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.01. 16:18:32

@erol:

Sokat. Pl. a napokban volt egy agyhalott, amelyik kikelt a Klauzál téri mélygarázs ellen.
Tele vannak a híradások olyan tiltakozásokkal, amikor egy korhadt fa vagy egy bánatos bazsarózsa miatt az agyhalott barmai nem engedélyeznek, vagy megakadályoznak építkezéseket.

Segítek, ha egy építkezés miatt ki kell vágni egy fát, akkor nem az építkezést kéne megakadályoznia az agyhalott barmának, hanem azt elérni, hogy a kivágott helyett utána ültessenek tíz új fát. Akkor azt lehetne mondani, hogy zöld, így csak agyhalott barom sötétzöld, és ezek csak az enyhébb megfogalmazásai annak, hogy valójában micsoda.

Valóban nem neked szólt, de ne aggódj, ha nem tudod szelektálni, hogy mi szól neked, és mi nem, akkor ne arra várj, hogy elnézést kérek, ez nálam esélytelen.

pali923 2016.03.01. 16:26:18

Kb. ez az első olyan cikk, ami teljesen az én tapasztalataimat támasztja alá. Nincs olyan módszer, amit ne próbáltam volna ki, a lyukakba dugott csodaszerektől kezdve a riasztókig, csapdákig és növényekig. Voltak megoldások, ami után jobb lett a helyzet, egy ideig. Sok reggel arra ébredtem, hogy egy kupacban 5-6 új vakondtúrás is van, ezek közül 1-1 akár fél m2-en is tönkre tudja tenni a gyepet. Nincs hatásos megoldás, kivéve a hálót.
2 éve rászántuk magunkat, felszedtük a gyepet egy spéci géppel csíkonként, és aláraktuk a vakondhálót, amjd vissza a füvet. Nem volt kevés munka, meg persze pénz sem, de megérte. Azóta nem láttunk vakondtúrást, legfeljebb a szomszédban. Aki ezután telepít füvet, annak sokkal könnyebb és olcsóbb, mindenképpen érdemes lerakni.

Wannabe 2016.03.01. 16:27:52

@(-o-): A foxim szerint ehető...

BiG74 Bodri 2016.03.01. 16:42:27

@has:
Amikor nem lehet lenyírni a füvet mert olyan a terep mintha tűzérségi gyakorlótér lenne, amikor a veteményes egyik fele mindenestől a föld felett, a másik meg 30 centivel alatta van, akkor elgondolkodtató, hogy hol a helye.
Amúgy miért nem hozzám jön pihenni, zabálni meg a szomszédhoz?

Thomas Dantes 2016.03.01. 16:47:54

Az embernek azért van kertje, hogy abban növényeket, virágokat termesszen, tehát egy kicsi, természetes közeget hozzon létre. Mert szereti a természetet.
Ennek ellenére kiirtaná belőle a vakondot, ami pedig: szintén a természet része. Klassz.
Mert az ember, mindent elakar pusztítani ami neki kellemetlenséget okoz. Pedig nem a vakond furakodott bele a mi életterünkbe. Inkább fordítva.
Az ember abba nem gondol bele, ha egy gondot okozó növényt vagy állatot elpusztít mi lesz: nos a az egyensúly felbomlik. Például ha nincs vakond majd elszaporodik az a kártevő amit a vakond evett. Erre aztán akkor mehet a vegyszerezés, hogy kiírtsuk a túlszaporodott kártevőt, de ez csak újabb és újabb növények állatok pusztulását okozza. Mind ezt azért, hogy az ember gyönyörködhessen egy szép pipacsban...és elégedett lehet: ő természetbarát, mert lám, szép kertje van.

Persze, védekezni kell a kárt okozó állatok ellen. Csak épp védekezni csak úgy lenne szabad, hogy azzal a természet rendjét mégjobban ne borítsuk fel, és ne okozzunk még több kárt. Érdekes: jó pár ezer éve vannak kertek...és az ember megvolt a vakonddal. De mi modern emberek... díszkeret akarunk, és ennek érdekében írtsunk ki más fajokat. Ja és nem , nem vagyok egy sötét zöld természetvédő.

Melee 2016.03.01. 17:30:52

A vakondnak jó a szaglása. Ezért büdös dolgokkal kell ellene küzdeni. Az átlag harcos megáll a bolti szereknél, illetve próbálja azok hatásfokát kreatívan növelni (pl. vécéillatosító). A tapasztalt viszont már szagolt büdöset, míg az átlag harcos csak azt hiszi, hogy ez vele megtörtént. A tapasztalt harcos a vegyész, aki ditioecetsavval, izonitrillel vág neki a csatának. Ezek hatására a vakond megdönti 100m-es ásás rekordját, és többé nincs vele gond.

@Thomas Dantes: Hozzászólásod kiváló képet ad arról, hogy milyen az, amikor valaki nagyon hozzáértően próbál filozofálni egy olyan kérdésről, amelyről fogalma sincs.

Dave68 2016.03.01. 17:37:16

A vakond rovarevő. Mivel a föld alatt leginkább rovarlárvákat talál, azt eszi. Meg foldigilisztát, ami többé kevésbé indifferens, mert gilisztából sok van, amügy meg inkább hasznos. A vakondböl viszont nincsen olyan sok, ezért védett is.
Ha valaki inkább elgázosítaná, agyoncsapná, száműzné a kertjéből azt a rovarevőt, aki az amügy nehezen hozzáférhető, és a kertet dézsmáló rovarlárvákat ingyen és bérmentve megeszi, cserébe legfeljebb túráskára van, az szerintem nem jár el bölcsen. Ha sok a túrás, az azt jelenti, hogy sokat mozog, bőven van mit ennie. És ez valószínűleg rovarlárvákat jelent, amit a kiskerttulajdonos szintén irtani fog, ha találkozik a gyökérrágással vagy a föld alá húzott növényekkel. És az irtás egyrészt pénzbe kerül, másrészt kemikáliákat jelent, ami nem túl hasznos az egészségnek. Én a vakondra szavazok.

micsoda? 2016.03.01. 17:39:31

A képen nagyon hasonlít a műkörmös kacsókra.:)

Azért az elég méreg amikor a paradicsom, vagy a paprika palántát kitúrja a kis körmös. Ezekkel a növényekkel elég sokat kell dolgozni, időjárás miatt is kockáztatni, tehát nem hiányzik az állatja.
Nálunk bevált a vakondűző fű, és a kutyánk. Ahol futkározik, ugat, onnan menekülnek, azt tapasztaltam. Szerencsére nem az ágyásokon futkározik:)

efi 2016.03.01. 17:40:17

Felásáskor miért kéne elhordani az egész földet, meg vissza?
Felássuk 10x1 méteren először, elkezdjük ott teríteni a hálót, aztán ahogy haladunk előre az ásással, meg a terítéssel, a földet a már hálós részre dobáljuk. Végül az utolsó csíkra megy az első kiásott kupac.

Indexes faszkaIapok 2016.03.01. 17:47:46

@Dave68:
Gondolom, kerted egy féltenyérnyi sem volt soha életedben.
Az olyanok szoktak ekkora baromságokat mondani.

Gtusa 2016.03.01. 17:57:59

Nekem a macska többször elkapta a kis rohadékokat. Sajnos kiöregedett így marad az ásóval lesben állás.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.03.01. 18:39:02

Baromi agyagos, köves terültem van amit idönként kicsit lazíthatna. Sajnos ha eső van megfulladna mert akkora a talajívíz.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.01. 18:43:49

Vajon miért van olyan érzésem szinte minden blog olvasásakor, hogy kétféle ember létezik?

Az egyik fején a szemellenzővel mindenen és mindenkin keresztülgázolva akarja a saját elgondolását a másikra ráerőltetni.

A másik megpróbálja átlátni a világ működését, és elfogadni belőle a rosszat is, de ennek ellenére megpróbálja elfogadni azt is, ha a cselekedete kárral jár.

Ez olyan mint a kerékpárosok. Alapból tojnak mindenre, mindenkire, és a saját hóbortjukat akár erőszakkal is rá akarják erőltetni a másikra, semmilyen észérvvel nem lehet őket meggyőzni, szemellenző fel, és mindenki úgy viselkedjen, ahogy ők előírják.

Jelen esetben a sok magyarázkodó vakondvédő kb. ugyanazon az értelmi szinten leledzik, mint a bringások. MAx. 2 kerék az agyban, IQ meg negatív.

Emberek, és sötétzöldek. Az látható, hogy akinek problémája van a vakondokokkal, az valamit védeni akar, nem úri passzióból és szórakozásból akarja elzavarni őket, hanem azért mert kárt okoznak. Felesleges bugyutaság ilyenkor kikiáltani őket gyilkosnak meg hasonlónak, a mai világban a kis karmos praclijukkal lazán sok tízezres kárt okoznak, ami a fideSS tolvajait és jól megfizetett talpnyalóit kivéve sokakat nem érint a legjobban, a súlyos pénzekért fenntartott, nevelgetett kiskert amivel a megélhetését segíti az ember nem azért van, hogy valami sötétzöld ott tobzódjon és ész nélkül óbégasson mert a kártevő ki van belőle paterolva.

Mint mondtam, nálam már a házfal alatt járnak a kis dögök, így ha a sok okostóni, valójában mélységesen ostoba állatvédő sötétzöld nem utalja a javítás költségeit, akkor a legjobb ajánlatom is az, hogy kuss a neved és a saját pénzeddel játssz és azzal ami egyidős veled, ne máséval.

Ez van. Ha nem tetszik, viheted a jószágot, barmolja szét a te házad, megnézném akkor mekkora lenne az arcod.

2016.03.01. 20:06:04

Naponta 30-40 túrás van. A kert elegyengetése napi több órás feladat, a sziklakertet már széttúrta, gyakorlatilag minden növényt, virágot kiforgatott. A vakondriasztó nem vált be, kitúrta. De amúgy sem lenne értelme, mert a virágoskertből a veteményesbe, onnét az udvarra menne, ahogy teszi is. Több száz négyzetméteren csak ide-oda kering. A kerítés betonalapján nem tud kitörni, azt végigtúrja akár 50m/nap sebességgel. A csapdát szintén kitúrta, nem vált be. Elkergetni nincs értelme, irtani kell. Tavasszal egérfogó ragancsot teszek a járataiba, na akkor majd nem kavar a kis dög!

ubu1a 2016.03.01. 20:48:19

Én Conradban vettem pár vakondriasztót. Elvileg kettő kellene a területre, gyakorlatilag 6 működik és több-kevesebb hatása van. De ezek nem ultrahangosak, hanem 400 Hz-es zümmer van bennük. Ismeri valaki mélyrehatóbban a vakondok zenei ízlését?

ubu1a 2016.03.01. 20:52:57

@Melee: Kifejtenéd bővebben ennek a két vegyületnek a használatát? Hogy működik? Kapható sima vegyszerboltban (pl. József körúton), vagy zűrösebb beszerezni? Kell a vásárlásához spéci engedély? Veszélyesebb játék ez, mint mondjuk NaOH-val pancsolni otthon védőszemüveg nélkül? :-)

gabiiii 2016.03.01. 21:59:46

A macska a tuti megoldás! Mióta macskáim, vannak, nincs vakond. Illetve néha reggelente van a lábtörlőn átharapott nyakkal, mellette egy macsek, aki kéri a jól megérdemelt reggelijét.

Punxsutawney Mormota 2016.03.01. 23:33:03

Én kivárásra játszottam. 3 évbe telt, de eltűntek. Mivel végignéztem, ahogy a szomszédom, aki milliókat ölt a kertjébe, igen költséges, ámde teljesen eredménytelen háborúba bocsátkozott a vakondokkal, így úgy döntöttem, hogy nem teszek semmit, amikor megjelentek a kertben. Nem idegeskedek, nem próbálom kirobbantani őket. Majd féltucat kölyök mellett a kertnek amúgy is csak szimbólikus jelentősége van, van néhány beállt gyümölcsfám, sövényem és töménytelen kisebb-nagyobb játék, amit a kölykeim a fűben hagytak, szóval nagy kár nem eshetett. Persze, nem napi 30-40 túrásom volt, mint @abcd1234 kollégának, hanem napi 2-3. Ezeket hetente egyszer-kétszer beszántottuk és kész. De amúgy simán megértem azokat, akik háborút hirdettek a vakondok ellen, környezetkárosítás ide vagy oda.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.01. 23:41:51

Nekünk különböző módszerek váltak be: elásott sörösüveg (inkább szántóföldi megoldás, szélvédett kertbe nem jó), macskaszar földbe forgatva, vérliszt szétszórása (nyulak ellen is jó).

@gabiiii: A két macskánk mellett is volt vakond, pedig egeret és verebet fogtak...

gázóra ellenőr 2016.03.02. 01:07:02

Nem tom. Nálam nincs vakond. Engem a 6 kutya csendre intése foglal le, mert a szomszédok morcosak.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 01:57:55

@ubu1a:
Ennél kicsit magasabb frekvencia kellene, de számíts rá, hogy minden háziállat vagy elköltözik, vagy megbolondul, mert azokat legalább annyira zavarja.

(A kutyát pl. egy sima C-s szájharmonikával kiválóan vonyításra lehet késztetni... Gondolom, a felharmonikusok "báncsák a fülit".)

opati666 2016.03.02. 07:15:57

@röf: Ha a vakond is a konzervdoboz alá kerül, akkor mindenképpen... :)

opati666 2016.03.02. 07:19:13

Egyébként én "teszkós" vakondriasztót használok. 1400 négyzetméter a kertem, erre elegendő kettő darab ilyen szerkezet. Tavaly 2 ezer körül volt párja. A minősége tényleg "teszkós", de 2x2 darab (vagyis 4 ezer forint) elegendő volt a kertem egész éven át való védelmére.

has 2016.03.02. 07:38:44

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Azért, mert a földed tele van bogarakkal, nem a vakondot kell üldözni.@Indexes faszkaIapok: Barom az öregapád!
Ha nem csak a tetejét kapirgálod a kertnek, nem borít ki mindent. A rigó is kártékony, mert megcsípkedi a cseresznyédet, mi? Úgy gondolom, a jelző inkább rád illik!

Scipovicsné 2016.03.02. 09:56:01

@Wannabe: Én nem értek hozzá, de a mi foxink is ezt mondta. :-)
Lehet benne valami.

Leylandi 2016.03.02. 09:56:30

Egy egészséges gondolkodással az ember inkább a harmóniára törekszik, nem esik a ló egyik vagy másik oldalára. A szélsőségek sose jók.

Ha sok a vakond, az azt jelenti, hogy a gyepet alulról teméntelen rovar rágcsálja. A gyep ennek nem örül, viszont sárgul, ritkul, mohásodik. Eredmény: ha a vakondot irtod ki teljesen, vagy ha ellenkezőleg, engeded észnélkül szaporodni, mindenképp sz.r gyeped lesz.

Tehát a vakond megfelelő mennyiségben - jó. Az nem jó, ha túl sok van. Aki tehát egyensúlyra törekszik, és képes komplex rendszerekben gondolkozni, az húz egy még tolerálható határt, pl. heti 5-6 új túrás (ennyi földet kapával, méginkább slaggal a lukba visszaspricceltetve el lehet tüntetni). Ha a mennyiség ezt meghaladja, tehát a vakond kezdi "túlzásba vinni" az örömködést, akkor - ezt én természetesen nem csinálom, hanem egy embertől hallottam, akinek nem emlékszem a nevére - vissza lehet venni a vakondlétszámot drótos csapdával (ilyen hajlított vastag drót, rugalmas az egyik végén, fel kell húzni, beásni a lyukba, ha az állat belemegy, lecsapódik, aszt szevasz).
Ily módon, ha az ember odafigyel az egyensúlyra, a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. A csapda, ha az ember ismeri felállításának mesterfogásait, tökéletesen működik, ezt garantálja az, akitől öö... hallottam.

gombakomba 2016.03.02. 10:31:50

A vakond fokozottan védett állat, eszmei értéke nem 2000, hanem 25.000 Ft. A kertekben is, nem csak vadon. Légy szíves, javítsd a cikkben.
A vonatkozó jogszabály:
nmhh.hu/dokumentum/153733/mk_12_128.pdf

De úgy látom, nem én vagyok az első, aki felhívta rá a figyelmed.
"István Nagy · Szentendre
a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet alapján a vakond eszmei értéke 25000 Ft, ami a kertben élőkre is igaz. Így az is, hogy 4 vakond elpusztítása már bűncselekmény (Btk. 242 §)."

yard 2016.03.02. 10:51:23

A következőt csinálom, ahol megjelenik egy túrás, ott lenyomom a vasvillát (vastag szárú), megmozgatom, kihúzva 4-5 résen süt be a nap vakondékhoz. Azt nem szereti, inkább odébb megy. Naponta (később hetente) végig nézem a gyepet, és megcsinálom, ha újra túr, újra kapja.

ubu1 2016.03.02. 11:03:48

@Indexes faszkaIapok: Ma körülnéztem a Conradban, mind hasonlóan kis frekin működik. Mint írtam, már üzemeltetek hat darabot. Mind bent van a földben és a kilógó kupak le van takarva egy extra konzerv dobozzal. Nagyon fülelni kell, hogy működik-e egyáltalán. Évek óta él a kertben egy puli és egy házi macs, de egyelőre nem mutatnak ilyen tüneteket.

ubu1 2016.03.02. 11:06:42

@gabiiii: Van cicám, csak lusta dög. És dagadt is. Nem sikerült még elmagyarázni neki, hogy ha már egész nap ott van a kertben, megdolgozhatna egy kicsit a kajáért.
A pulim viszont érez valamit. Sokszor gondolja úgy, hogy nem elég a vakond által okozott kár, neki még fél négyzetmétert fel kell ásnia.

ubu1 2016.03.02. 11:28:23

@gombakomba: Vicces, hogy az NMHH weblapján találtad meg. Úgy tűnik, igazad van, de korábban én is azt hallottam, hogy más a kert és más a mező. Bizonyára azóta megváltozott a dolog.
Még szerencse, hogy borzasztóan nehéz bizonyítani a saját kertben a természetkárosítást. Amúgy meg szívesen feldugnék a seggébe egy élő vakondot annak, aki ezt a jelenlegi formájában kitalálta. Persze csakis pár lárvával és gilisztával, nehogy éhen haljon szegény... :-)

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 12:13:03

@has:
Minden szavadból látszik, hogy a földhöz semennyire sem értő barom vagy, aki csak baromságokat tud írni.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 12:14:03

@Leylandi:
Írja ezt egy városi ökör, akinek egy virágcserépnyi földje sem volt életében.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 12:15:35

@ubu1:
Igen, a 400 Hz nem annyira zavaró, de a vakondnak sem.
Ez arra jó, hogy a hozzá nem értő pénzét elszedjék a semmire.

ubu1 2016.03.02. 12:24:04

@Indexes faszkaIapok: Köszi. Tudnál frekvenciát javasolni? Esetleg kicserélem a zümmert valamilyen piezzo cuccra. Nem bonyolult az áramkör szerencsére.

ubu1 2016.03.02. 13:01:39

Kiegészítés: Wikipedia ezt írja: "A vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciájú hangra, így a készülék által kibocsátott 300-400 Hz (más esetben 100-700 Hz) frekvenciájú hangimpulzusok - melyek a földben több tucat méterre terjednek - irritálják az állatot, ezért elhagyja a területet."

Leylandi 2016.03.02. 13:29:06

@Indexes faszkaIapok: anyád ökör, f.aszkalap, mert a világra toszott, amikor le is nyelhetett volna.
Ja, és még ezt hadd: Kis b.uzigyerek:-)

Leylandi 2016.03.02. 13:30:44

@Indexes faszkaIapok: "Ez arra jó, hogy a hozzá nem értő pénzét elszedjék a semmire."

Te is besz.optad, mi?:-)))

has 2016.03.02. 15:50:20

@Indexes faszkaIapok: Látom, a barom jelző nagyon tetszik. Gondolom nik neved a hovatartozásodat jelzi. nomen est omen , már ha érted.

Melee 2016.03.02. 18:13:20

@ubu1a: Nem veszélyesebb (nem is veszélytelenebb), kereskedelmi forgalomban tudtommal nem kaphatóak. Fő hatásuk: büdösebbek, mint amit valaha is szagoltál. Mellékhatásuk: maró hatás a bőrön, enyhébb mérgezési tünetek jelentkezhetnek belélegzésnél.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 20:56:35

@Leylandi:
Jól van, megegyeztünk, kis buzigyerek vagy és faszkalap, anyád meg ökör, mert a világra hozott, pedig le is nyelhetett volna.
De hát állítottam én rólad meg anyádról mást?

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 21:03:45

@Leylandi:
Mivel nincs kertem, ezért vakondom sincs, szóval nem sok értelme lett volna ilyet vennem.
Nem mindenki hülye ám, mint te, ne magadból indulj ki.

@has:
Érteni értem, sőt, még a nicknév szót is le tudom írni 2 hiba nélkül. És persze, nyilván indexes vagyok.

@ubu1:
Lehet, hogy ezt a vakonddal elfelejtették közölni.
Én magas (15 kHz fölötti) frekvenciát használnék, vagy valami monoton ismétlődő (mély) kopogást.
Vagy egyet megfognék, visíttatnám egy kicsit (ehhez nem kell bántani, elég megfogni a nyakánál a bőrt), azt felvenném, aztán végtelenítve lejátszanám a kertben MP3-ban, jó hangosan.

Dave68 2016.03.02. 21:47:01

@Indexes faszkaIapok: Végzettségemre nézve agrármérnök volnék. És még kertem is van. De nem ez a lényeg. Azt próbáltam kifejteni, minden indulat nélkül, hogy a vakond megjelenésének oka van. Ha nincs kaja, vakond sincs. A kaja pedig földben lakó rovarlárva, foldigiliszta, stb. Ezek jelentős része (a giliszta nem) pontosan azokat a növényeket fogyasztja, aminek kitúrását felrójuk a vakondnak. Le lehet hülyézni meg méregzöldezni, ettől a vakond remek növényvédő.
Nyilván olyan intenzív kultúrákban, ahol a túrás közvetlen anyagi kárt jelent, nagyon bosszantó lehet. Ebben az esetben én azért megnézném, hogy mi van a talajban, mert a cserebogár larvája, a mocskos pajor vagy a drótféreg a túrásnál nagyobb kárt tud okozni. Lehet ellenük védekezni, persze, leginkább vegyszeresen. A vegyszerhasználat mindenképpen növeli a kornyezet terhelését. Manapság és Magyarországon nehéz (bár nem lehetetlen) vegyszermentesen haszonnovényeket termeszteni, de miért ne hagyjuk, hogy a munka egy részét valaki elvégezze helyettünk? Ez nem ideológiai hozzáállás kérdése, ezek tények.
A házalapot bontogató vakond miatt viszont jeleznék a Természettudományi Múzeumnak. Biztos új mutáns faj, olyan karmokkal, mint Wolverine... ;)

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 22:26:21

@Dave68:
Nem méregzöld, sötét zöld (nem keverendő a sötétzölddel).
Lófaszt, a föld mindenhol tele van rovarlárvákkal, de azok jó része nem károsítja a növényeket. A vakond meg igen.

"de miért ne hagyjuk, hogy a munka egy részét valaki elvégezze helyettünk"
Nem a munka egy részét végzi el, hanem tönkreteszi azt, amiért dolgoztál. Sajnálatos, ha ezt egy agrármérnök nem érti meg.

A házalapos vakondról nem én írtam, azt neki címezd.

ubu1 2016.03.03. 00:12:22

@Indexes faszkaIapok: Az utolsó ötlet különösen tetszik: vakond visítás! Remélhetőleg a vakondba az evolúció beleprogramozta, hogy attól félni kell. Már bő 10 éve kaphatók analóg EEPROM alapú hangtároló IC-k, azokkal és egy erősítővel át lehet építeni a vakondriasztót. Köszi!

Indexes faszkaIapok 2016.03.03. 01:36:10

@ubu1:
Gondolom, a vakond azért nem hülye, megismeri, hogy egy vakond hangját hallja-e, vagy egy számára ismeretlen digitális akármit (már ha arra gondolsz, hogy az EEPROM állítja elő a hangot valamiféle tárolt mintákból).
Akár még az is lehet, hogy amikor egy vakond visít, az jelzés a többinek, hogy menekülni, mert gáz van. Ahogy, ha a kutyák ugatását is megfigyeled, általában ugyanúgy (hangmagasság, hossz hanglejtés) ismétlődő sorozatokat - mondhatnám: kódokat - ugatnak, tehát valószínűleg nem csak a zajkeltés a cél, hanem üzenete is van.

Leylandi 2016.03.03. 08:27:18

Á, ubu1=faszkalapok:-o
Jellemzően senki más nem állt szót érdemben ezzel a buzigyerek-viselkedésű idiótával - érthető okokból - ti viszont remekül felszoptátok egymást:-)
Hát mit lehet erre mondani? Gratula...
ubu, ne szégyelld megélni az érzéseidet! Akkor se, ha azok ilyenek. A visszafojtott agresszió csak újratermeli magát, ha nem tudod teljes egészében kiélni, hidd el. Vállald fel magad, és minden jobb lesz!

Indexes faszkaIapok 2016.03.03. 11:03:28

@Leylandi:
Hogy mi van a kurva édesanyáddal?

ubu1 2016.03.03. 21:34:15

@Leylandi: Próbáltam ignorálni a személyeskedő beszólogatásokat, és érdemben hozzászólva a témához minél többet megtudni a fórumtársaktól az eredeti témában. Látom, neked ez nem sikerült.

ubu1 2016.03.03. 21:38:43

@Indexes faszkaIapok: Én is ezen gondolkodtam, hogy bizonyára a fajtársak megijednek a visítástól. Tudni kellene, hogy milyen frekvenciáig hall egy vakond. Ha a tárolt hangmintának a mintavételi frekvenciája meghaladja a vakond által hallható legmagasabb hang frekvenciájának kétszeresét, akkor a kis dög elvileg nem tudja megkülönböztetni az elektronika hangját egy másik élő vakondétól.

Leylandi 2016.03.04. 13:32:59

@Indexes faszkaIapok: ugass még, engem szórakoztat:-)
Hopp-hopp! Mire visszajövök, hergeld még egy sort ám magad:-) Ha jól megy, jövőre elvisz az agyvérzés, Vesztes:-) De addig is nevettess kicsit, csicska. Pitizz még, parancsszóra, gyerünk ostoba, csinálj továbbra is hülyét magadból, bátran... Ne szégyelld, ha mindenki rajtad röhög.

Leylandi 2016.03.04. 13:40:34

@ubu1: "minél többet megtudni a fórumtársaktól az eredeti témában."

Ezzel csak annyi a baj, hogy nem igaz.
Az alteregód az égvilágon semmit nem tett hozzá a témához, bevallottan egy zsebkendőnyi földje sincs, mégis épp vele szopkodjátok egymást, pedig itt képzett agrármérnökök is megszólaltak.
Ja, ez a többiek figyelmébe: aki hazudik, az lop is...

Fenntartom: éld ki az elfojtott agressziót, vállald fel! De te magad, ne más név, személyiség mögé bújva, és pláne nem ebben az itteni, tudathasadásos formádban.
Segíteni fog. Jóindulatúlag mondom.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása