Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavaszköszöntő szerszámkisokos

Szólj hozzá!

Az időjósok remek időt ígérnek a mostani hétvégére, de időjárás jelentéseket sem kell olvasni ahhoz, hogy lássuk, hét ágra süt a Nap! Ha pedig így van, akkor irány a kert, és bár ültetni még korai, van olyan teendő, ami éppen időszerű, ez pedig a szerszámok listába vétele, tisztítása, javítása, vagy esetleg cseréje. 

Miért fontos a szerszámokkal bíbelődni? Talán álnaiv a kérdés, hiszen mindenki tudja, hogy nem létezik hatékony és célravezető kerti munka jól megválasztott és jó állapotú szerszámok nélkül. Azért érdemes még az első kapavágások előtt egy-két hónappal rovancsot tartani az eszközök között, mert rémesen idegesítő lesz, ha a munka megkezdésekor derül ki, hogy használhatatlan az ásó, foghíjas a gereblye, törött nyelű a lapát, meg se moccan a fűnyíró, és így tovább. A tavaszi szerszámreparálás mikéntje attól is függ, hogy az ősz végén szépen eltettük-e szabályszerűen az eszközöket, vagy most kell összekukázni a kapát, ásót a kert végéből, az avar alól. Természetesen mindenre van megoldás, legrosszabb esetben az új dolog vásárlása, sokszor azonban egy kis felfrissítés is bőven elég. Lássuk is, hogy mikről lehet szó!

cat_gardentools.jpg

Kezdjük a fém részekkel a munkálatokat. Az első lépés a tisztítás, a felületeket mossuk le, majd egy erős gyökérkefével vakarjuk le az esetlegesen ott ragadt szennyeződéseket. A rozsdafoltokat drótkefével tüntethetjük el. Rozsda ellen egyébként számtalan érdekes tipp kering, kisebb rozsdafoltok esetén akár ezek is kipróbálhatóak. Gyakran említik például a tömény ecetben való áztatást, a sós citromlével való kezelést, a szódát, vagy a kedvencemet, a kólát, ami egy ismerősöm szerint a rozsdás biciklialkatrészek csodás felújítója egy órás áztatás után. A súlyosan átrozsdásodott tárgyakkal viszont ne kísérletezzünk, vásároljunk helyettük újakat.

Ásó, kapa esetén fontos az élesség, az egyenes felület, így a csorbát köszörüljük ki, jobban mondva kalapáljuk ki. Ha üllő nincs a háznál, egy balta tompa fele is megteszi, de bármilyen masszív, vízszíntes felület alkalmas. A rögtönzött kovácsmunkához egy erősebb kalapács szükséges, a többi ösztönösen jönni fog. Az élezés se maradjon el, bevizezett köszörűkővel állhatunk neki, tapasztaltabbak a flexet is bevethetik.

DSC_0014.JPG

Ékeléses rögzítés. Megteszi, de nem örök életű megoldás

A fanyeleket vizsgáljuk át, mérjük fel, hogy bírni fogják-e az új szezont? Amennyiben a nyél repedt, túlságosan korhadt, inkább cseréljük, nem érdemes egy olyan eszközzel dolgozni, ami bármelyik pillanatban kettétörhet. A nyél rögzítése, főleg az öregebb, örökölt eszközöknél gyakran csupán szeg, jó ötlet ezeket facsavarra cserélni, erősebbek. A fanyeleket mossuk le, dörzsöljük át mosogatószeres vízzel, majd finom csiszolópapírral tüntessük el a szálkákat. Különösen fontos a balta vizsgálata, ez a legsúlyosabb, ezért a legbalesetveszélyesebb eszköz, sose lötyögjön, járjon le a feje. Ha nem rögzül biztosan a nyélen, és nem is tudjuk megszorítani, inkább vásároljunk újat, a legjobbak az egy idomból készült balták, ezekkel sosem lesz ilyen gond. Sok újabb, márkás szerszámnak műanyagból készül a nyele, ezek különösebb karbantartást nem igényelnek, egy meleg vizes, mosószeres lemosás bőven elegendő.

 

SAM_3354.JPG

Az ilyen javítás kimondottan balesetveszélyes

Szinte minden hobbikertész egyetért abban, hogy a metszőolló az egyik, ha nem a legfontosabb kerti szerszám, ezért ennek az állapota különösen lényeges kérdés, főleg, hogy tavasszal jó eséllyel sokat fogjuk használni. A metszőollónak mindig kifogástalanul élesnek kell lennie, a pengéknek pedig szorosan kell záródniuk. Élezni fenőkővel, vagy drágább, de hatékony, külön erre a célra készült szerszámélezővel is lehet. A metszőolló rugója is kardinális kérdés, a márkásabb daraboknál ez cserélhető, ami rövid úton megoldhatja a gondokat. A vágóéleket összeszorító csavart húzzuk meg, hogy precíz lehessen a vágás. A spirálrugókat elég kis kefével megtisztítani, ha szennyezettek, a lemezrugóhoz a petróleumos áztatás ajánlott. A metszőollókról korábban ITT írtam bővebben, érdemes elolvasni!

Dog-Mower.jpg

A kéziszerszámok mellett majdnem minden kertben vannak motoros gépek is, például fűnyíró, szegélynyíró, rotációs kapa, vagy egyéb gépek. Érdemes ezeket idejekorán beindítani, próbaképpen beüzemelni, hogy ne akkor derüljön ki, hogy nem működik a fűnyíró, amikor már nyírni kéne a füvet. Ezek a berendezések ugyanakkor veszélyesek lehetnek, javításukhoz szakértelem szükséges, amennyiben ilyennel nem rendelkezünk, ne próbáljuk Mekk Mester módjára mi magunk megreparálni, a szakszerűtlen javítás balesetveszélyes lehet, és végül többe kerülhet pénzben is, mintha rögtön a szervizbe vittük volna. Apróbb ellenőrzéseket persze elvégezhetünk, vizsgáljuk át például az elektromos gépek vezetékeit folytonossági hibák után kutatva, de a fűnyíró, vagy a szegélynyíró pengéjét is megélezhetjük házilag, persze szigorúan áramtalanított helyzetben.

Mi a helyzet a balkonon?

 

Nem lehet kihagyni a témából a balkonkertészek széles táborát sem, nekik is indul hamarosan a szezon. Ők is készülhetnek egy gyors készlet átnézéssel, apró javításokkal a hamarosan időszerűvé váló ültetéséekre, palántázásokra. A balkonon használt eszközök kisebbek, sokszor műanyagból készültek, és a telet valószínűleg a lakásban töltötték, így a fő feladat az előszedésük, lemosásuk, és annak átgondolása, hogy minden szükséges eszköz megvan-e, kell-e valamit még beszerezni. Rendszerint kis gereblyére, kis ásóra, ültetőkanálra, kézi kultivátorra, metszőollóra, kisollóra, vödörre, szemetesszákra, öntözőkannára van szükség, és jól jöhet még egy vékonyabb munkavédelmi kesztyű is. Gondoskodjunk idejekorán ültetőládáról, dézsáról, cserépről, kaspóról is! A balkont egy napos februári délután készítsük elő, a télen felgyűlt szemetet hordjuk el, a ládákból a megfáradt földet öntsük ki, és pótoljuk friss termőközeggel!


A rendbe szedett szerszámsereget persze el is kell szállásolni valahol, ezért fordítsunk időt és energiát a jól kezelhető, átlátható, biztonságos tárolásra. Ha eddig nem tettük, jelöljünk ki az eszközöknek egy fedett, ideális esetben zárható helyet, ahol sem illetéktelenek, sem gyerekek nem férnek hozzájuk. Munka után mindig szedjük össze a szerszámokat, és legalább egy öblítéssel tisztítsuk meg azokat, majd rakjuk a helyükre. Az alábbi galériában praktikus, olcsó, és szemrevaló tárolási ötleteket találhatnak!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr38364624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása