Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt növény a fürdőbe!

Szólj hozzá!

Szinte mindenki tart virágot, szobanövényt otthont, általában a nappalit, esetleg a hálószobát díszíti zöld dekoráció, a konyhában fűszernövények lakhatnak, de vannak olyan helyek a lakásban, amelyek többnyire zöldmentesek. Nyilvánvalóan nem a spájzra vagy a mondjuk a gardróbra gondolok, hanem a fürdőszobára. Biztos felvonják páran a szemöldöküket, hiszen a fürdő nem éppen növénybarát helyszínként él a köztudatban, pedig vannak zöldek, melyeket bátran telepíthetünk ebbe a helyiségbe.

add-plants-your-bathroom-decor.jpg

Mielőtt a "mit" kerülne sorra, lássuk a "miért"-et. A fürdő a lakás legintimebb része, főleg a hölgyek számára. Itt zajlik a szépítkezés, a tisztálkodás (kicsit fennköltebben a megtisztulás), a reggeli indulás előtti utolsó zavartalan percek is ide köthetőek, de ugyanígy az esti relaxáció központja is itt van. A fürdő magányában könnyebben érkeznek a friss gondolatok, vagy éppen ez az ellazulás, a stresszoldás helyszíne, például egy illatos, forró kád vízben. Ezért fontos, hogy a fürdőszoba alkalmazkodjon ezekhez a feladatokhoz, külalakjával, berendezésével is segítse nyugalom kibontakozását. Az élő növényzet, a zöld szín nagyban elősegítheti ezt, de az alkalmasint egyhangú fehérséget, az unalmas bútorokat is színezheti.

photo_resizer.jpeg

A fürdő azonban problémás helyszín is egyben, főképp, mert merőben más klímával bír, mint a lakás többi része. A különbségek két kulcsszava a fényhiány és pára. A vizesblokk gyakran félhomályos, és szinte mindig párás, ez pedig próbára teszi a növényeket, ezért nem minden zöld alkalmas a fürdő-létre. Szerencsére akadnak olyanok, melyek kifejezetten jól érzik magukat itt. Közülük lássunk most ötöt.

furdoszhobanoveny2.jpg

A szobapáfrány élénk színe, és dús, burjánzó levélzete bármilyen fürdőt megszépít. A páfrány kifejezetten szereti a párás közeget, sőt, ha szárazabbá válik a levegő, levelei bebarnulnak, jelezvén, hogy hiányolják a nedvességet. A fodros, vagy sima levelek akár másfél méteresre is megnőhetnek, ezért inkább nagyobb fürdőszobában próbálkozzunk vele. Ami fontos, hogy ne tegyünk a cserepe alá vízgyűjtő tálcát, mert a gyökere rothadásnak indulhat. Magasabb állványra, de akár fali kaspóba is tehetjük, ha jól gondozzuk, igazi őserdei hangulatot kölcsönözhetünk vele a helyiségnek.

bromelia8.jpg

A broméliaféléket nagy levelei és színes virágai miatt elsősorban fiatalos, lányokra hangolt fürdőbe ajánlom. Egzotikus megjelenése mellé magas páraigény társul, annyira, hogy ha nem a fürdőszobában helyezzük el, akkor gyakran kell permetezni leveleit, ugyanis ezek a növények minden nedvességet a leveleiken keresztül vesznek fel. Általában kisméretű fajták kaphatóak nálunk, ezért apró helyiségekben kifejezetten jól mutatnak, és a háziakat sem szorítják ki idővel. 

branched_beaucarnea.jpg

A buzogányfa (Beaucarnea) mókás megjelenése igazi családi kedvenccé teheti, de vigyázat, nem csak a párát, hanem a napfényt is kedveli, így sötétebb, vagy a panelekre jellemző ablaktalan fürdőbe ne őt válasszuk. Érzékeny a túlöntözésre, földjét mindig hagyjuk kiszáradni a következő itatás előtt.

filodendron_resize.JPG

A könnyezőpálma, vagyis a filodendron (Monstera deliciosa) természetes élőhelyén a fényhiányhoz szokott, így a fürdőben sem igényli a napfürdőt. Konzervatív "szobanövényes" külalakja jól eső a szemnek, nagy, fényes leveleivel elegáns dísze lehet a vizesblokknak. A gyökérrothadást a cserép aljára helyezett kavicsréteggel előzhetjük meg, amely elvezeti a pangóvizet.

vizipalma_viraga_1114745_5585.jpg

A vízipálma (Cyperus alternifolius) már nevében is mutatja a nedvesség iránti rajongását, nála nem gond a pangó víz, folyamatos, bő nedvességre, vagyis öntözésre van szüksége, ráadásul fényből is beéri kevéssel, ezért szinte bármilyen fürdőszobába telepíthetjük. A gyakori locsolás miatt földjéből kimosódhatnak a tápanyagok, ezért azt mindig pótoljuk.

Természetesen a katalógus itt még nem ér véget, lehet próbálkozni a felsoroltakon kívül a gardéniával, rákvirággal, vitorlvirággal, csüngőágú fikusszal, borostyánnal, csokrosindával.

Aki a leírtakat élőszóban is meghallgatná pár percben, bátran kattintson az alábbi videóra!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr457743730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása