Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti ki mit tud, avagy tíz érdekesség kerítésen belülről!

9 komment

A kertekkel kapcsolatban sok, sőt rengeteg a tudnivaló, egy élet is kevés arra, hogy a praktikus ismereteket a legmesszebb menőkig elsajátítsuk. A kerttel kapcsolatos tudás azonban nem csupán a hasznosítható, valódi tanagyagot jelenti, hanem a gyakorlatban néha egészen érdektelen, ámde izgalmas információk együttesét is. Mivel mindenki szereti az ilyesfajta érdekességgyűjteményeket, ráadásul kertészkedni a napokban igencsak nehézkes a hol kánikulai, hol záporos idő miatt, így vessük bele magunkat a kerti triviák tízes listájába!

1. Rózsarokonság

apple-rose.jpg

Tudjuk-e mi a közös a barackban, körtében, almában, birsalmában, sárgabarackban, és a rózsában? Hát az, hogy a rendszertani besorolást tekintve mindannyian a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartoznak, így a nagyi baracklekvárja és a kerítés mellé ültetett virágok tulajdonképpen egészen közeli rokonok!

2. Hol a mag?

Strawberry_surface_closeup.jpg

Aki gyakran eszik gyümölcsöt, tudja, hogy ahogyan harapja, előbb-utóbb elér a maghoz, ami belül van, legyen szó almáról, szilváról, vagy éppen dinnyéről (amit azért harapás előtt felvágunk rendszerint). Van azonban egy olyan különc gyümölcs, amelyik egyedülálló módon kívül hordja magjat. A fenti kép ugyan valószínűleg lelőtte a poént, mégis elárulom, hogy az eperről van szó (ami igazából szamóca, de a köznyelvben eperként rögzült, ám ez már egy másik történet).

3. Vízfej

salad_lettuce_zoom.jpg

Azt sokan tudjuk, de legalábbis sejtjük, hogy a görögdinnye jórészt vízből áll, egész pontosan a dinnyének 92%-a víz. Ám mégsem a dinnye a rekordtartó víztartalomban a gyümölcsök között, hanem a fejessaláta, melynek csupán 4%-a saláta, a többi bizony víz. További érdekesség, hogy a zeller ugyanilyen aránnyal bír, vagyis jár neki a megosztott első helyezés.

4. Rovarhelikopter

Dragon fly.jpg

Mi az, tud lebegni, előre, sőt hátrafele is repülni? Hát a helikopter! Na de ha nem ember építette gépről van szó, akkor melyik nálunk is gyakori rovar képes erre a mutatványra? Ez a különleges pilóta nem más, mint a szitakötő, aki a rovarok közt igazi légi akrobatának számít.

5. Izombajnok

Spicebush_caterpillar_side_view.jpg

Ki a kert legizmosabb lakója? A címre sok pályázó akad (sajnos mi emberek még a dobogóra sem férünk fel), de ha úgy teszem fel a kérdést, hogy kinek van a legtöbb izma, akkor egyértelműen a hernyófélék nyernek, egy átlagos hernyónak ugyanis közel négyezer izma van, ebből nagyjából kétszáz csak a fej mozgatásáért felelős.

6. Növésben

green-bamboo-growing-thicket-photo.jpg

Izomerő után következzék a sebességrekord, persze a teherautón szállított fák biztosan nagyon gyorsak, ám ha a növekedés tempóját vesszük, akkor a bambusz a nyerő. A bambuszok jellemző napi átlaga 25-28 centiméter, de bizonyíték van arra, hogy egy Bambusa arundinacea 91 centimétert nőtt egy nap alatt, egy másik bambuszféle, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 centimétert. Az ősi Kínában a bambuszt eme figyelemreméltó tulajdonsága miatt kínzóeszközként is használták, a részletekbe nem mennék bele...

7. Drága tulipánom!

TULIPOMANIA .jpg

Aranyat ér ez a virág - mondjuk sokszor, ám volt időszak, amikor tényleg aranyat ért a virág, pontosabb a tulipán, hol máshol, mint Hollandiában. Az 1600-as években kirobbant holland tulipánmánia pár évtized alatt odáig fajult, hogy a különleges virágok ára az egekig emelkedett, előfordult, hogy négy unciányi tulipán ára megegyezett 180 hízott disznó értékével. A legendás "tulipomania"-ról ITT olvashatnak egy izgalmas beszámolót az érdeklődők.

8. Napraforgótitok

Sunflower-flower-macro-photography_1920x1080.jpg

A napraforgó virága egy virágnak tűnik (mármint egyetlen virágnak), azonban csak annak tűnik. Ugyanis valójában a tányér belsejében soktucatnyi apró virág foglal helyet melyekből a rovarok beporzása után fejlődnek ki a magok. A körben elhelyezkedő élénksárga szirmok a csupán a rovarokat csalogatják a belül sorakozó hímnős csöves virágokhoz.

9. Gyilkos szépség

20080311_Nerium_Oleander_Flowers.jpg

A leander (közönséges leander - Nerium oleander) Európa és Észak-Amerika leggyakoribb otthoni dísznövénye, tartása könnyű, és dekoratív házikedvenc. Azt már kevesebben tudják, hogy a leander minden része erősen mérgező, a növényben található oleandrin nevű glükozidát az emberi szervezetbe jutva nagyobb mennyiségben emésztési problémákat, szívbántalmakat, és központi idegrendszeri károkat is okozhat. Bár általában nem szokás a szobanövények leveleit rágcsálni, ahol kisgyerek van a lakásban, érdemes eltávolítani a mérgező fajtákat. A leggyakoribb mérgező szobanövényekről ITT találhatnak egy listát.

10. Ciripelő hőmérő

tucs.jpg

Forró nyarakon gyakran találgatjuk, hány fokban is izzadunk a kertben. Persze akinek van egy kinti hőmérője, rögtön leolvashatja az értéket. Akinél azonban nincs ilyen eszköz, ellenben tücsök van a közelében, a rovar segítségével kikalkulálhatja a hőfokot. Ha 15 másodpercen keresztül számoljuk a tücsökciripelést, majd ehhez hozzáadunk 37-et, máris megkapjuk a hőmérsékletet Fahrenheit fokban. (ITT található egy Celsius-Fahrenheit átváltó). Így például ha negyven ciripelést számolunk, akkor máris tudhatjuk, hogy 25 Celsius fok van. Persze nem árt, ha nem ötven tücsök muzsikál egyszerre, és a módszer biztosságáról sem vagyok meggyőződve, de egy próbát megérhet.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen, valamint innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr327658642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macskond 2015.07.28. 21:55:47

A 10. illusztráció nem tücsök, hanem szöcske ! :-)
A tücsök egy kis fekete rovar.

Megyeri Szabolcs 2015.07.28. 22:23:29

@Macskond: köszönöm a kiegészítést, cserélni fogom a képet!

Kodomo 2015.07.28. 23:33:50

@Macskond: Sáska.
A szöcskének a testhossz felénél hosszabb a csápja.

Macskond 2015.07.28. 23:48:12

@Kodomo: ?? Én ilyen meghatározást nem hallottam még.

A Sáska zöld és nagyon máshogy néz ki a potroha.
Minden ismeretem szerinte ez bizony egy szöcske. (ennek több fajtája is van, ez a szines egy elég szép példány)

Ámde tévedhetek is:

barangolj-velem.hu/index.php?oldal=turak&cikkid=62

Eszerint neked lehet mégis igazad.
A posternek ajánlom a helyet mert van kép tücsökről.
:-)

Mindig tanul az ember...

jet set 2015.07.29. 00:58:43

Olvastam több helyen is a zeller víztartalmáról, de eléggé hihetetlen.

Macskond 2015.08.04. 18:35:54

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: :-)
Hát ja. Szent megygyőződéssl kezdtem írni, hogy de márpedig nem az, de aztán megtaláltam a belinkelt oldalt ami alapján meg ...jééé de tényleg sáska.
Egy világ omlott bennem össze. :-/
Viszont látom mostmár tényleg van tücsök kép ! :-)

Az mondjuk valószinű hogy az én fejemben ez attól még majd megmarad szöcskének, mert a sáska az a nagy zöld "izé" de mostmár lesz mellette kis csillagocska, hogy "de valójában nem is az".

Jól meg fog ez férni más hasonló tévképzeteim mellett, mint pl az hogy az élőlények két csoportra oszlanak : Növény és állat. Így ilyen tekinteben biológusokat bosszantó módon mivel a gomba biztosan nem állat, de élőlény, ezért kizárásos alapon növény. :-)
A lényeg hogy jó volt erről beszélgetni, mert ha nehezen is illeszkedik a világképbe, de mégis bővült az ember tudástára. :-)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása