Megyeri Szabolcs kertész blogja

Teleki tér, te csodás!

komment

Kissé elhanyagoltam a budapesti közparkokat végiglátogató-bemutató sorozatomat, de most felveszem az elejtett fonalat, és rögtön egy olyan térrel kezdem újra a parkmustrát, ami több szempontból kiemelten fontos, régi története van, mondhatni legendás, és az elhelyezkedése okán sok pesszimista véleményt lehetett olvasni, hallani a felújítást követő vélt állagromlásról. Ez nem más, mint a nyolcadik kerületi Teleki László tér, amit a kerület a Magdolna Negyed Program III keretében újított fel és adott át tavaly szeptemberben. Az ünnepélyes megnyitóról akkor lemaradtam, az izgalmasabb kérdés azonban már akkor is az volt, hogy a hagyományosan nem túl jó hírű környéken a parkfelújítás mennyire lesz tartós.

 wp_20150524_15_51_17_pro_highres.jpg

Az előzmények szinte minden fővárosi előtt ismertek, a Teleki tér füves-fás, kopár, rossz karban lévő terület volt évtizedeken keresztül, amit közparki célokra - pihenésre, játékra, andalgásra - csak a bátrabbak használtak, a ligetszerű képződmény elsősorban a hajléktalanoké volt, sötétedés után a nappal sem acélos közbiztonság még gyengébbé vált itt, maga park pedig a benzinkúthoz közeli sarokban lévő ping-pong asztaltól eltekintve nem sok izgalmat kínált. A Teleki tér szinte üvöltött a felújítás után, ami 2014-ben úgy történt meg, ahogy az ritkán történik, de mindig így kéne történnie: a közelben lakók aktív közreműködésével. A helyiek bevonása ebben az esetben nem üres szózat volt, a lakók több körös, a tervezőkkel közös brainstormingon fejthették ki véleményüket, így tényleg a saját ízlésükre formálhatták a teret. Így jött létre az a sokfunkciós, izgalmas közösségi tér, ami kikapcsolódást kínál a kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ami részint szemrevaló díszpark, részint viszont heverésre alkalmas gyeptenger, árnyékot adó fákkal, és roppant változatos növényvilággal. A tér tagolása is érdekes lett, a Népszínház utca felől a tér bevezetőjeként háromszög alaprajzú betonos placc indítja parkot, itt három szobor is található, a bájos kutyás lámpagyújtogató ember, a tér történelméhez tartozó ószeres (lásd: Eldorádó), és a névadó gróf Teleki László író, politikus ülőszobra egy padon, mely mellé le lehet telepedni fotózkodni. A parkba belépve egy színpad és azzal szemben lépcsős, füves nézőtér fogadja a látogatót, majd egy kis kiállításszerű, a teret bemutató installáció következik, emögött egy díszkert, szabálytalan geometriájú ágyásokkal és padokkal, ettől jobbra egy hatalmas játszótér található, kissé balra pedig a terület nagyrészét elfoglaló klasszikus fás-gyepes liget. A Fiumei út felőli sarokban egy díszfüves minipark kapott helyet, közepén a jó öreg ping-pong asztallal, a teret pedig egy körülkerített kutyafuttató zárja.

 wp_20150524_15_47_48_pro_highres.jpg

 

Újjáépítés, deszegregáció, közbiztonság

 

A Magdolna Negyed Program Teleki térre vonatkozó rekonstrukciója közel sem szimpla parkfelújítás volt. A projekt leírásának vonatkozó része a következőket tűzte ki célul:

"A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatása, a gazdasági aktivitás fokozása, a helyi gazdaság erősítése, a lakókörnyezet minőségi átalakítása, a különböző kultúrájú társadalmi csoportok közötti integráció erősítése, a terület szegregáltságának oldása, mint legfőbb céloknak a teljesülése, kizárólag egy hosszú távú folyamat keretében érhető el, ami szükségessé teszi, hogy a 2005-ben megkezdett szociális típusú városrehabilitáció III. üteme megvalósuljon és az első két ütemben elért eredmények fenntarthatóvá váljanak."

Forrás: rev8.hu

 

A terület rekonstrukciója itt nem ért véget, a benzinkúttal szemben lévő, a Dobozi és Magdolna utcák által közrefogott terület is megújult. Itt régen szintén egy elhanyagolt liget állt, melynek fő funkciója a péntekenkénti ,hajléktalanokat támogató ételosztás helyszínének biztosítása volt, középen pedig egy leharcolt betonos focipálya várta a mozogni vágyókat. A felújítás alapkoncepciója a foci köré épült, egy süllyesztett focipálya került a középpontba, rendes lelátókkal, padokkal, a végében pedig egy kis kosárlabdapályával. Ami pedig igazán kivételes, az a nagy zöld épületben található nyilvános toalett, ami nagyon hiányzik Budapest egyéb köztereiről (és ami persze csak akkor értelmezhető, ha folyamatosan tisztán van tartva, ez itt elvileg adott). Ezt a részt az alábbi képgalériában nézegethetik meg:

 

Kerítés, parkőr?

 

A kerítés megléte, és a strázsáló parkőr jelenléte a felújítást követően heves vitákat generált, sokan túlzott szigort kiáltottak, és a hajléktalanok jogainak csorbítását látták abban, hogy többé nem alhatnak a téren. A biztonsági intézkedésekről lehet vitázni, az azonban tény, hogy a mind a kerítést, mind az őrt a tervezésbe bevont helyi lakosok ajánlották/kérték, ilyen módon pedig a leginkább érintettek akarata teljesült, ami hozzájárul a tér aktív, biztonságos használatához.

 

Fontos körülmény mindkét teret illetően, hogy bekerítettek és nyitvatartási idővel rendelkeznek, tehát éjjel például nem lehet dorbézolni egyikben sem, és ottaludni sem lehet, ez tetszik vagy sem, kifejezetten a hajléktalanok távoltartása miatt alakult így, amit lehet egyfelől akár kegyetlenségnek is tekinteni, de tény, hogy a helyiek nyugalmát, a tér biztonságosságát, és használhatóságát nagyban javítja a szigorú házirend, ami több helyütt méretes táblákon olvasható. Maga a rekonstrukció is célzottan és nyíltan kimondva a rossz hírű környék közbiztonságának javítása miatt történt, a környéken lakóktól nehezen lehetne elvitatni a jogot, hogy rendezett, biztonságos, és funkcionális területen tölthessék az idejüket. A rend betartását a Teleki téren szolgálatot teljesítő biztonsági őr szavatolja, sokaknak ez sem nyerte el a tetszését, ám vitathatatlan, hogy a parkőr jelenléte alapjaiban befolyásolja a helyi állapotokat.

A rendezett zöld környezet és a közbiztonság javulásának összefüggéseiről ITT írtam korábban.

 A megújult Teleki tér jelenlegi állapotát az alábbi bőséges képgalériában nézheti meg, kattintson a képre!

A bevezetőben feltett kérdés, miszerint az átadás óta eltelt bő fél évben sikerült-e megőrizni az idilli állapotokat egyszerűen megválaszolható: igen. Természetesen némi erózió tapasztalható, a gyep kissé kopottas, a játszótéren látszódnak a használat nyomai, nem minden dísznövény van a legjobb kondiban, de tény (és ez a képeken is megfigyelhető), hogy nyoma sincs graffitinek, tagelésnek, nincs eldobott szemét, nincsenek megrongált köztéri bútorok, az egész park irigylésre méltóan kiváló állapotban van, ez pedig a parkőr mellett egyértelműen a használók, a kerületi lakosok érdeme.

A képeket a szerző készítette 2015. 05.24-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr967490720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazybones (törölt) 2015.06.03. 16:58:32

Szép munka - a tér is, meg a bejegyzés is. :) Naná, hogy kell oda kerítés meg biztonsági őr, nem is értem, ki tiltakozik ez ellen.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása