Megyeri Szabolcs kertész blogja

A 10 legszebb kert

5 komment

A különböző ötös, tízes, százas listák mindig csalókák kicsit, hiszen szükségszerűen szubjektív ítéleten alapulnak, én magam bele se mernék vágni például egy "A világ legszebb kertjei" összeállítás elkészítésébe, már csak azért sem mert sok kertet láttam ugyan, de annyit nem, hogy a tíz legszebbet biztos kézzel kiválogassam. Szerencsére mások bátrabbak, így most egy kölcsönzött, magyarított lista következik a leglélegzetelállítóbb kertekről, mely arra bizonyosan jó, hogy a tavasz kissé szürke első napjaiban ráhangolódjunk a kerti témákra, hiszen a következő napos hétvégén már biztosan elkezdhetjük a kinti feladatokat otthon is!

Yuyuan Garden China.jpg

Yuyuan Garden, Kína. A valószínűleg Ming dinasztia korabeli kert több, mint négyszáz éves, és a hagyományos kínai elrendezést követi, fás és sziklás területek váltakoznak benne, kis tavakkal és hidakkal. A kertet többször bezárták, majd újra megnyitották, nem egyszer helyi tehetős emberek segítségével épült újjá. 1961 óta folyamatosan látogatható.

Jardim botanico de Curitiba Brazil.jpg

Jardim Botânico de Curitiba, Brazília. Curitiba Brazília déli felének legnagyobb városa, itt található ez a botanikus kert, melynek érdekessége, hogy központi épülete a híres londoni Kristálypalota üvegházát idézi. A kert a város fő turistaattrakciója, nem mellesleg a Paraná Állami Egyetemhez tartozik. Kialakításában a hagyományos francia botanikus kerteket követi, több tavacska és vízezés is helyet kapott benne, alapterülete közel 240 ezer nm.

A folytatásért kattintsanak!

Butchart Gardens Canada.jpg

Butcart Gardens, Kanada. A kanadai Brit Kolumbiában található kert a leghíresebb és leglátogatottabb botanikus kertek egyike. Különlegességét az adja, hogy választott növényfajtáinak köszönhetően minden évszakban látványos, télen is ugyanannyi érdekességet kínál, mint a tavaszi virágzáskor.

a97211_g141_4-versailles.jpg

A Versailles-i kastély kertje. A kastélykert a barokk kertépítészet csúcspontja, nem is pusztán egy lélegzetállító park, hanem valódi összművészeti teljesítmény, mely a szintén csodás kastéllyal egyenrangú látnivaló A fantasztikus elrendezésű növények mellett medencék, szobrok, műtárgyak is találhatóak itt, van üvegháza, hajózható csatornái, és különlegessége a Narancskert, melyben 1055 fa található, melyeket télen fedett helyre telepítenek át. Mivel a listából ez a hozzánk legközelebbi híres kert, érdemes fejben tartani, és egy franciaországi út alatt feltétlen útbaejteni.

Shalimar Garden Pakistan.jpg

Shalimar Garden, Pakisztán. A Shalimar Garden egy ősi perzsa kert, mely a mai Pakisztán területén található. A kertet 1641-ben kezdték építeni, Khalilullah Khan felügyelete alatt, és évek múlva lett készen. A paralelogramma alaprajzú területet magas, díszes faragásokkal tarkított kőfal veszi körül. Az kertet az UNESCO 1972-ben felvette a Világörökségi Listára.

Minneapolis Sculpture Garden Minnesota.jpg

Minneapolis Scuplture Garden. Az Egyesült Államokban, Minnesota államban található szoborpark fő látványossága a cseresznyés kanál szobor, mely az állam jelképévé is vált. A parkban meghökkentő szobrok sorakoznak, melyek jobbára hétköznapi tárgyak felnagyított változatai, alkotójuk Claes Oldenburg, aki feleségével közösen álmodta meg a szokatlan műalkotásokat. 

keukenhof gardens hollandia.jpg

Keukenhof Gardens, Hollandia. A tőlünk szintén elérhető távolságban lévő hollandiai botanikus park a tulipánimádók mennyországa. Több mint hétmillió tulipán él itt, köztük a park büszkesége, az orosz fekete tulipán, a Baba Yaga.

a97211_g141_9-cosmic2.jpg

A kozmikus elmélkedések kertje, Skócia. A nagyközönség számára évente csak pár napra megnyitott fantasztikus kert a a makro-, és mikrokozmoszt idézi meg meghökkentő formáival, és különleges műtárgyaival, melyek hol DNS-spirált, hol pedig fekete lyukakat ábrázolnak. Az elmélkedésre inspiráló kertet Charles Jencks alkotóművész hozta létre magánbirtokán, és elhunyt feleségének emlékére építi, bővíti folyamatosan. A kozmikus kertről egy korábbi írásomban is beszámoltam, aki bővebben kíváncsi rá, kattintson IDE.

Suan nong nooch Thailand.jpg

Suan Nong Nooch, Thaiföld. A park a népszerű thaiföldi turistacélpont, Pattaya környékén található, és nem csupán botanikus kert, hanem éttermek, fogadótermek, hagyományos építésű helyi házak, fürdőmedencék is vannak itt, emellett kulturális rendezvények helyszíne is. Az eredetileg gyümölcsültetvénynek vásárolt területet tulajdonosai végül trópusi díszkertté álmodták, mely a környék egyik fő nevezetessége.

Ryoan-ji Japan.jpg

Ryōan-ji, Japán. A világ leghíresebb zen-kertje Kyotoban található. A zen művészet legszebb megnyilvánulása ez a templomkert, melynek része a híres kőkert, ami egy homokkal és sziklákkal berendezett terület. A szerzetesek a fehér homokba mintákat rajzolnak, melyek az elmélkedést segítik. A kyotoi zen kertről ITT olvashatnak még.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr717232837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mestska · http://cities.blog.hu 2015.03.02. 22:25:31

2/10, nem sok :)

Amúgy Curitiba nem a legnagyobb brazil város Brazília déli felén, hiszen nagyobb nála Rió, Belo Horizonte, Sao Paulo és Porto Alegre is.

A Bahai kertet Haifában szintén érdekes amúgy:

www.theaussienomad.com/featured-photos/bahai-gardens-haifa-israel/

Kelly és a szexi dög 2015.03.02. 23:06:53

itthonit nem találtál?
a szomszédé mindig ződebb?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.03. 10:34:28

Nem akarok "hazabeszelni" de a kinai kert tetszik a legjobban !

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása