Megyeri Szabolcs kertész blogja

Koriander tippek és trükkök

2 komment
A koriander roppant népszerű mediterrán fűszernövény, és nem csak a konyhában kedvelt, hanem a balkon-, vagy ablakveteményesekben is, ugyanis kiváló alany az otthoni, kert nélküli termesztéshez. A balkonveteményesek ideje gyorsan közeledik, pár hét múlva, a tavasz beálltával benépesülhetnek az erkélyre, párkányra kirakott cserepek, virágládák, melyekbe bizonyára koriander is kerül majd. A koriander azonban nem magamtól jutott eszembe, hanem egy olvasóm érdeklődött felőle, így most neki, és minden korianderrel kacérkodó balkonkertésznek válaszolok a koriander szakszerű nevelését illetően.
coriander_1.jpg
A kiinduló kérdések a következők voltak:
Koriandert lakásban milyen feltételekkel érdemes vetni?
Cserépben árult (előnevelt) árult példányt érdemes-e vásárolni átültetés céljára?
Koriander magot hol lehet és érdemes vásárolni?

 

A válaszok pedig így hangzanak:

Koriandert lakásban egész nyugodtan lehet nevelni, azonban a környezeti tényezőkre érdemes nagy figyelmet fordítani. Ha a lakás olyan helyére tesszük a palántázó edényt, ahol nem éri túlzottan sok fény, és még hidegben is van, akkor elmarad a várt koriander mennyiség. A koriander hűvösebb helyen sok napfényt igényel, így remek választás egy fényes ablak elé elhelyezni, ahol a hőmérséklet nem túl magas és rengeteg fényt kap a növekedése során. 
Mivel a koriander valójában gyökérzöldség, az átültetést semmiképpen sem ajánlom, hiszen így megsérülhetnek a gyökerek. Emiatt érdemes legalább 20-30 cm mély cserepet választani, így kellő helye lesz a gyökereknek. A koriandernek nincsen szükséges speciális összetételű talajra, szépen fejlődik általános termőföldben, virágföldkeverékben is, azonban fontos, hogy a közeg jó vízelvezető képességű legyen. Különösen lényeges a kiegyenlített vízellátás akkor, amikor már megjelentek az első levélkék. 
dsc01477.jpg
Koriander magoncok pár héttel a vetés után
Tipp:
A balkonveteményesek egyik nagy elméleti előnye, hogy nem kell gyomokkal számolni a vetésben, mint például a kertben. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a megvásárolt termőföld tartalmaz gyommagot, ha pedig kerti (a kertből származó) földet használunk, szinte biztos, hogy megjelennek majd a gazok. Ezért a gyomok eltávolítása a balkonvetés esetén is szükséges lehet, figyeljük tehát a cserép, virágláda földjét, hogy nem kerültek-e be potyautasok a haszonnövények közé!  A gyomok főképpen a koriander fejlődésének kezdeti szakaszában okozhatnak nagy kárt. 
Abból adódóan, hogy a koriander nem viseli jól az átültetést, a magok vetését javaslom. Szabad földön a koriander vetési ideje általában március közepe-vége, azonban a lakásban való vetést lényegében bármikor elkezdhetjük. Ennek az az egyszerű oka, hogy a környezeti tényezőket mi magunk szabályozhatjuk. A koriander magokat 4-5 cm mélyen kell elvetni a földbe, a friss vetést pedig alaposan be kell öntözni. Érdemes a palántázó edényt egy fóliával is letakarni, hogy a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítani tudjuk a csírázáshoz. Nem kell megijedni, ha 1-2 hétig nem bújnak elő a kis magoncok,  2-3 hét elteltével már biztosan látható jele lesz annak, hogy helyesen végeztük el a vetést. Ilyenkor tűnhet fel, hogy túl sűrűn vetettük el a magokat, ekkor egyszerűen csak ki kell egyelni a nem kívánatos növényeket. Azt javaslom, hogy aki leveléért vetette a koriandert, az 5 centiméterenként hagyjon egy-egy tövecskét, így gyönyörűen tud növekedni a koriander lombozata. Aki inkább a koriander magját szeretné felhasználni, várja meg, míg azok megérnek, és utána a levágott növényből kirázhatja majd egy zacskóba a magokat. A koriander termését meg is lehet szárítani, de a hűtőben becsomagolva 2-3 napig még friss állapotban is felhasználható. 
Koriander vetőmagot gazdaboltokban, kertészetekben lehet vásárolni, de gyakran kaphatóak vetőmagok piacokon, élelmiszer üzletekben, hipermarketekben is, én azonban azt szoktam tanácsolni, hogy mindig szakboltból vásároljunk, lehetőleg minőségi, márkás vetőanyagot, amely garantálja az életerős, szépen fejlődő, ízletes növényt. A leértékelt, névtelen, bizonytalan hátterű vetőanyagtól tartózkodjunk, az ilyen szaporítóanyag ugyanis könnyen csalódás, kudarcélmény, bosszúság forrása lehet, a kertészkedésben pedig szerintem a leszüretelhető végeredmény mellett a sikerélmény csaknem ugyanolyan fontos!
04236-coriandrum-sativum.jpg
Mi az az egyelés?
Egyes fűszernövények, zöldségek magvetése során a tőtávolság a vetés idején nem állítható be pontosan. A hajtások kibújásakor azonban már jól látni, hogy egy sorban hány növényke, milyen sűrűséggel cseperedik. A túl tömött, sűrű sorok eredménye az lehet, hogy a növények egymás elől fogják elszívni a tápanyagokat, így semelyik nem lesz igazán nagy, jól fejlett, és végső soron ízletes. Ezért szükség lehet az egyelésre, ami nem más, mint az egyes tövek, palánták kiszedése a sorból olyan módon, hogy a földben maradó növények a megfelelő távolságra legyenek egymástól. Az egyelés szükségessége és mértéke mindig más, ezért alaposan olvassuk el a mag csomagolásán lévő útmutatót, hogy helyesen járhassunk el!

 Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr847177951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meiszner.kati 2015.02.16. 23:08:47

Mire használja a hűtőben tárolt friss koriandermagot?

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.17. 19:39:34

@meiszner.kati: pl indiai ételekben használják

elviekben a vágott koriandert is lehet gyökereztetni, de ezt saját tapasztalatból nem tudom alá támasztani. Mert nem szeretem annyira, hogy vegyek.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása