Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöld ketyerék a CES-en

3 komment

A nemrégiben véget ért elektronikai csúcsvásár és kiállítás bővelkedett a high-tech holmikban, az átlagos érdeklődőt pedig elsősorban a mobiltelefonok, tévék, az egyéb szórakoztató elektronikai termékek villanyozzák fel, pedig a hatalmas kínálatban megtalálhatóak voltak kertészkedéssel kapcsolatos ketyerék is, melyek a legtöbb híradásból kimaradtak, ám most betekintést nyerhetnek az érdeklődők, hogy mi az elképzelés a jövő kertészeti eszközeiről. Sajnos velőtrázó érdekességről, vagy radikális fejlesztésről úgy tűnik nem lehet beszámolni, de azért egy-két különlegesség akadt kerti témában is, nézzük mik ezek. 

Kezdjük a legösszetettebb találmánnyal, ami inkább egy startup, és tulajdonképpen egy önfenntartónak tervezett növénynevelde 3D nyomtatással előállítva, melyben a jövő, mint a 3D nyomtatás és az önellátás szimbiózisa jelenik meg - máshogy sajnos nem tudom megfogalmazni, hogy mi ebben az újító jelleg. Valójában egy vízforgatóval ellátott függőlegesen kialakított futurisztikus veteményesről van szó, melynek nem is az az előnye, hogy magunknak nevelhetünk benne zöldséget (hisz ezt a kertben, balkonon is megtehetjük a szokásos módon), hanem hogy a tervezők szerint kiválóan használható oktatási segédeszközként, és ez már egy tényleg érdekes felhasználási terület. Iskolákban például látványos és hasznos segédeszköz lehet az emeletes, leegyszerűsítve vízforgatásos elven alapuló furcsa minikert, melynek segítségével a nebulók az osztályteremben nevelhetnek zöldséget. Halkan megjegyzem, hogy az egész rendszer 3D nyomtatás nélkül is pofonegyszerűen elkészíthető pár szétvágott PET-palackból, egy-két méter rugalmas csőből, és egy akváriumoknál használt filléres légpumpából (persze így nem lesz olyan high-tech).

A 3Dponics rendszert az alábbi rövid videó mutatja be, már csak azért is érdemes megnézni, mert könnyen megépíthető otthon, vagy az iskolában is 

Honlap: 3dponics.com

A második említésre méltó dolog az Edyn névre hallgató kerti szenzorrendszer, ami kerti növényeink egészségét hivatott megóvni. A napelemmel működő központi egység monitorozza a talaj nedvességtartalmát, a közeg összetételét, az adatokat pedig egy okostelefonos alkalmazás segítségével összesíti, így a kezdő vagy bátortalan kertészkedők pontos infókat és tanácsokat kaphatnak a teendőkről. A rendszer legpraktikusabb része az a szelep, melyet a berendezés az észlelt körülményeknek megfelelően nyit, amennyiben nedvességpótlásra van szükség, magyarán az Edyn egyben egy intelligens automata öntöző is egyben. Bár jómagam hajlamos vagyok kétségbe vonni az eszköz tényleges létjogosultságát, vitathatatlan, hogy sokak szerint hasznos és előremutató kütyüről van szó, hiszen az Edyn megnyerte az idei kiállítás innovációs díját a "Tech for a Better World" kategóriában. 

Honlap: edyn.com

Az utolsó érdemleges növényekkel kapcsolatos ketyere tulajdonképpen az Edyn beltéri testvére, és Parrot's Pot néven került bemutatásra. A Parrot's Pot nem más, mint egy okosedény (ha lehet ilyen kategóriát kreálni hirtelen), mely képes a növény földjének analizálására, figyelmeztet az öntözés szükségességére, sőt, el is végzi azt beépített kétliteres tartályából. Érdekesség, hogy mikor ez a két liter víz fogyásnak indul, és nem érkezik utánpótlás, az eszköz takarékos üzemmódra vált, feltételezem ilyenkor lassabban adagolja a vizet, hogy a növényt minél tovább életben tartsa, hosszabb nyaralások alatt ez megnyugtató lehet. Az edény figyeli a belehelyezett növény földjének összetételét, a tápanyagok mennyiségét, a nedvességet és a fényt, majd az adatokat összesítve Bluetooth-on keresztül elküldi okostelefonunkra. A Parrot's Pot tulajdonképpen jópofa szerkezet, lusta szobakertészeknek akár hasznos is lehet, innovációs díjat azonban nem kapott, amit nem is csodálok, hiszen hasonló eszközök már eddig is léteztek (ITT írtam róluk régebben), legfeljebb az öntözést nem végezték el.

Honlap: parrot.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr187071557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.16. 22:47:00

Nekem olyan kéne ami brutálisan levadássza a meztelen csigákat esetleg még kapál és gyomlál is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.17. 13:19:21

@the.man: Megelégednék a meztelen csigák eliminálásával - cserébe hajlandó vagyok kapálni :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása