Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyílt levél az országgyűlési képviselőknek a vasárnapi zárvatartásról

37 komment · 2 trackback

Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úrhölgy! Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr!

A Magyar Országgyűlés által a „Kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról” elfogadott törvényjavaslat egy, a szakmámra ható negatív következményére szeretnék rávilágítani!

Eddigi szakmai pályafutásom során távol tartottam magam a politikai aktualitásokról, ilyen témában talán még sosem született írásom, és előre rögzíteném, hogy szándékom szerint most sem politizálok, talán inkább fordítva, a politika kertészkedik most. Természetesen a vasárnapi zárva tartás a téma, a frissen megszavazott javaslattal kapcsolatban már rengetegen megszólaltak, mind a kereskedelmi oldalról, mind a törvényalkotók közül, azonban az élelmiszerüzletek, dohányboltok, plázák, hipermarketek mellett - ha jól figyeltem a híradásokat - a kertészetekről nem esett szó sehol, pedig ennek a mondhatni speciális területnek több köze van a vasárnaphoz, mint sok más kereskedelmi ágazatnak. 

Az alábbiakban tíz pontban, lényegre törően igyekszem összefoglalni gondolataimat Önöknek a kertészetek és a vasárnapi tilalom kapcsolatáról, hogy a téma ábrázolása még árnyaltabb legyen.

- Országosan több száz kertészetről van szó.              

- Ez több száz fizikai munkát végző magyar családot jelent, több ezer alkalmazottal.

- A legtöbb kertészeti áruda területe a termékpaletta jellegéből adódóan bőven több, mint 200 m2.

- A szabályozás ugyan megengedi, hogy vasárnapokon délig valamely családtag dolgozzon, de mégis ki jöhetne szóba? Egy kertészetben gyakoriak a nehéz, körülményesen mozgatható termékek, a tulaj felesége, édesanyja, tinédzser gyermeke bajosan fogja az ötven literes termőföldet, vagy a 20 kilogrammos smaragd tuját a vevő csomagtartójába pakolni.    

- Amennyiben a szabályozás a családok védelmében született, hogy fér össze  ezzel a családtagok vasárnapi dolgoztatása, főleg egy olyan területen, ahol a munka részben nehéz fizikai munkát jelent? 

- A vasárnap egyszerűen nem egyenlő egy nappal a hétből, a vasárnap az a nap amikor a vegetációs időszak tavaszi és őszi periódusában a kertbarátok növényeket vásárolnak a hazai kertészetekben, ahol többnyire hazai földben nevelt növényt árulnak. 

- Azzal mindenki egyetért, hogy ha a Balatonon egész nyáron esik az eső, akkor a szezon elúszott, ehhez hasonlóan ha tavasszal vasárnaponként nem lehet majd vásárolni, és alkalmazottakkal kiszolgálni emberi módon a vevőket, akkor az ágazat hatalmas veszteségeket fog elszenvedni.

- A kertészetben való válogatás, bóklászás - és ebben talán a javaslat legvérmesebb támogatói is egyetértenek - egészen más jellegű időtöltést testesít meg, mint a plázázás, az üzletközpontokban való sétálgatás. A kertészetekben a növényekkel, a kertészkedéssel, mint produktív hobbival, vagyis magával a természettel kerülhetünk kapcsolatba, ez pedig amellett, hogy hasznos elfoglaltság, akár tartalmas családi program is lehet.     

- A magyarországi kertészeti árudák döntő többsége a 2008-as válság hatására zuhanó spirálba került, melyhez további speciálisan erre az ágazatra jellemző negatív hatások is adódtak, utalok itt akár a 2013 márciusában bekövetkezett rendkívüli hóhelyzetre. A kis magyar vállalkozások számára a vasárnapi korlátozás olyan veszélyfaktort jelent, mely egy egyéb negatív hatású eseménnyel karöltve már katasztrofális hatásokat generálhat. 

- Míg a tartós tej gond nélkül elvan a vasárnap bezárt bolt polcán, addig a növényeket vasárnap éppúgy öntözni kell, mint a hét bármely napján, így a kertészetekben tárolt áru is veszélybe kerül.

A fent összeállított listából kiolvasható, hogy hatalmas tévedés egy kalap alá venni ezeket a speciális kereskedelmi egységeket az élemiszer, műszaki cikk, ruha, és egyéb profilú üzletekkel. 

A kertészeti árudákban dolgozók érdekében tehát az az igény és kérés fogalmazódik meg a Törvényhozás felé, hogy kezdjenek a szakma képviselőivel egyeztetéseket, és korrigálják a vasárnapi korlátozásokat!

Ezt a nyílt levelet eljuttatom az Országgyűlés minden egyes megválasztott képviselőjéhez, akihez találtam nyilvánosan elérhető e-mail címet, valamint a hazai média szereplőihez.

Levelem célja kizárólag a szakmámra nézve súlyos következményekkel járó vasárnapi üzletbezárásra való figyelemfelhívás volt, mely szándékom szerint nélkülöz mindennemű pártpolitikai felhangot.


Megyeri Szabolcs
kertész

Budapest, 2015.január 5.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr17044147

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nyit ki vasárnap is a multi? 2015.01.06. 10:47:47

Nem azért, mert a kedvünkbe akar járni, vagy mert pénzt akar keresni, hanem azért, mert nem akar a fogolydilemma nevű játékban veszíteni. A fogolydilemma nevű játékelméleti kérdés lényege ugyanis, hogy kooperációval közepes mértékben lehet nyerni, míg ...

Trackback: Nem kellene ezeket a folyamatos hazaárulás miatt betiltani? 2015.01.06. 10:45:49

Támadást hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá akarják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk meg nyilatk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csacskakacsamama 2015.01.06. 05:15:31

Tetszett volna mégis inkább foglalkozni kicsit a politikával! Mostmár inkább hallgasson, mert a végén még megvédi a NER! És aztán majd lesznek nemzeti virágboltok is!

Rudi Kató 2015.01.06. 05:27:52

Vasárnap a kertbarátok kint vannak a telkeiken a szabad levegőn és nem a tescókat járják!

ebella 2015.01.06. 05:39:03

@Rudi Kató: A tescóban van kertészet? Igaz én nem nagyon járok oda, de még nem láttam.

ebella 2015.01.06. 05:41:29

@csacskakacsamama: Az hiányt pótolna. Háromnegyede forgalom, negyede haszon. Utána keresni kell megint valamit ami a kiesett adóbevételt pótolja! Talán a kerékpárutak fizetőssé tételét javasolnám!

Rudi Kató 2015.01.06. 06:16:26

@ebella:
Mikor költöztél Magyarországra, hogy az egyszerű szavakat se érted?

málta 2015.01.06. 06:35:30

Ki kell írni: CBA kertészet és passz...

serano 2015.01.06. 07:05:10

@Rudi Kató: Tudod a hét melyik napján adja elé a legtöbb terméket hipermarketünk kertészeti osztálya? Vasárnap. Nem vicc.

És az egy dolog, hogy ezt hogyan szívja meg a hiper, de megszívják a hipernek beszállító vállalkozások is, pl. virágtermelők, mert kevesebbet fognak rendelni a hiperek (is). Sajnos nagyon nincs végiggondolva ez a vasárnapi zárva tartásos szabályozás. De majd mikor év közepén hiányozni fog pár tízmilliárd Ft áfa a bevételi oldalról, majd visszatérünk a kérdésre.

spinat 2015.01.06. 07:24:15

Németországban a kertészetek sincsenek vasárnap nyitva.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.01.06. 07:24:33

Örülök ennek a levélnek.

Örülök, mert így kiderült hogy nálunk vannak kertbarátok.
Szemben Ausztriával, Németországgal, Olaszországgal, Franciaországgal ahol nincsennek kertbarátok.

Mert arra gondolni se merek, hogy a kertek barátait Nyugat-Európában ne zavarná a vasárnapi zárvatartás, merthogy zárva vannak arra fele a boltok vasárnap.

ebella 2015.01.06. 07:37:50

@Rudi Kató: Egyszerű emberek, egyszerű szavak, gyenge, pongyola fogalmazás. Vedd figyelembe, hogy van aki a nyolcadik után továbbtanult! Ne a tükör a hibás. Az arcod hülye.

ebella 2015.01.06. 07:39:41

@serano: Sőt, az a terv, hogy úgy általában kevesebb magyar cuccot vesznek a nagyobb külföldi láncok. Ha már kibasznak velük..........

ebella 2015.01.06. 07:43:09

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Azért messze nem miden nyugati országban és messze nem miden bolt. Csak szólok.

Ott is zavaró, lázadnak is ellene, bár ők nyolc óra alatt keresik a magyar bér ötszörösét, amiért itt tíz-tizenkét órát kell dolgozni. Nyolc óra után akár még be is vásárolhatsz. Tizenkettő után nem sok kedved meg időd marad rá.

Altaïr 2015.01.06. 07:48:47

Te nem tudod, hogy mikor akarsz bevásárolni, at meg pláne nem tudod, hogy mikor akarsz dolgozni. Ezért jó, hogy van az állam, mert ő tudja, és megmondja nekünk. Így nem kell elveszett lelkekként átbukdácsolnunk az életen, mert az állam megtölti céllal a létünket.

lioliom 2015.01.06. 07:55:03

Kedves Szabolcs!Minden szavaddal egyetértek!Nálunk ugyanez a gond.Virágosoknál.És speciel temetőnél vagyok.A temető nyitva van vasárnapokon min.17 órától 20 óráig évszaktól függően.Mi viszont csak délig lehetünk.Nem beszélek mondjuk a vasárnapra eső ünnepekről.Fixen a húsvét és az Anyák napja!Igaz ezek valószínű a ténykedésük alapján lelencek !De eshet vasárnapra Nőnap,márc.15.,hogy a halottak napjáról ne is beszéljek amiben általában 2 hétvége is van,na meg 2 munkaszüneti nap is./nov.1.és okt.23.-a/,a Karácsony és hát névnap is lehet vasárnap.Kiváncsi leszek az itt szóló okostojásokra,ha Anyáknapjára nem lesz viráguk!Igaz,mint írtam sok a lelenc akit nem érdekel.És Mi még nem is vagyunk 200 m2 -nél nagyobbak.Egyszerűen a jogalkotó valamiért ki akart cseszni a virágboltokkal/és a pékekkel!/Én épp ma készülök valami hasonló levélre!Arról nem is beszélek,ha így marad és be kell zárni délben el kell küldenem egy szem alkalmazottam,mert a hétvégi forgalom és az ünnepek teszik ki a forgalom 80 %-át!Akkor van szükség segítségre nem hétköznap!

ebella 2015.01.06. 07:57:46

@Altaïr: Nehogy már lázadj a kormányunk és pártunk igen nagy jószándéka miatt. Vagy te olyan okos mint ők kollektíve? Nagy ugye! Még szép , hogy ők mondják meg neked a tutit. Honnan tudnád, te szegény gyarló ember mi jó neked? Lám itt is sokan mennyire örülnek, hogy (szükségtelen) korlátok közé szorítják őket!

slowMotion 2015.01.06. 08:19:54

@lioliom:
A temetőt is be kell zárni. Azok alkalmazottjainak is jár a vasárnap. A nönap meg kommunista ünnep, a II.Internacionálé nevesitette. Az anyádnak meg veszel majd egy bonbont a benzinkúton. Mindenre van megoldás. Reklamálni legközelebb 4 év múlva lehet. Addig is nézd a TV hiradót, ott meg is magyarázzák, miért is jó ez neked.

Netuddki. 2015.01.06. 08:36:42

Szard le, ha ellenőr jön zavard el, ha megbüntetnek ne fizesd be!

lioliom 2015.01.06. 08:40:11

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: És ,ha négyszer leszarod egy évben akkor bezárnak 1 évre azaz EGY évre!!!!!Akkor lesz időd templomba járni és imádkozni,mint a templom egere!

Peterpapo 2015.01.06. 08:49:04

Ez az egész írás demagóg. Javaslom, hogy tessenek kis virágüzletekbe menni vasárnaponként, ahol kaphatóak cserepes növények is, azt lehet azokat öntözgetni, meg gyomlálgatni. A vágott virággal még ennyi dolgunk sincs, így sokkal több idő marad templomba járni, vagy otthon térdepelve, Viktor képével díszített házi oltárunknál áldást kérni a jelenlegi kormányunkra élén Lézer Janóval.

kudu 2015.01.06. 08:57:38

Németországban a kertészetek sincsenek vasárnap nyitva. Németországban fizetésért dolgoznak az emberek. Németországból haza tudnak menni a munkások, és nyaralásra is futja. Németországban nyilvánosságra hozták az aktákat. Németorszégban......

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 09:19:38

B+, összeomlik a világ mert vasárnap zárva vannak a boltok. Az index már olyanokat vizionál, hogy szombaton agyontapossák egymást a szupermarketekben.

Kb. 3 hét alatt kialakul az új szokásrend. Vajon ma ki problémázik azon, hogy péntek egytől nincs hivatal, pedig valamikor milyen természetes volt, hogy szombaton ügyintézhettél. Rengeteg bolt idáig sem volt nyitva pénteken 1 után, pld. autósboltok, sőt szervizek.

Majd szépen megveszi szombaton és vasárnap lesz ideje elültetni. Alkalmazkodik.

lioliom 2015.01.06. 09:26:20

@♔bаtyu♔: És majd az alkalmazottak is alkalmazkodnak és ültetnek,mert munkájuk nem lesz!Meg a kisvállalkozónak sem,mert nem nyithat ki a hét legforgalmasabb napján,meg a kertésznek sem,mert nem veszi meg Tőle a virágboltos az árút,mert nem tudja eladni,meg sok a stb.Még a komcsi rendszerben is nyitva voltak ezek az üzletek ünnepnap!

lioliom 2015.01.06. 09:28:17

@Peterpapo: A kis virágüzletek sem lesznek nyitva!A rendelet Őket is szabályozza ahogy írtam.Meg a pékeket is!Ez a két legfontosabb a nemzet vallását befolyásoló szakma,mert ezekre külön megszorítás van még akkor is,ha 10 m2.

Rudi Kató 2015.01.06. 09:30:55

@ebella:
A tükör a te fajtádnak nem tetszik, pedig a valóságot "tükrözi"!

magyar bucó 2015.01.06. 09:44:02

Teljesen felesleges érvelni, megfontolás és mindenre való tekintet nélkül, izomból nyomták át a törvényt. :(

cirrmurr 2015.01.06. 09:49:39

Szerintem ez a kertész füvet termel , hogy ennyire aggódik, de legalább is szívja, ahogy a szavaiból kiveszem.
ny európában sincsenek mindenhol nyitva a kertészetek vasárnap, mégis vannak kertészek.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 09:57:02

Ilyen baromságokkal lehet egy alapvetően hiteles szakmai blog hitelességét tönkre tenni.

Legalább fizettek ezért a posztért?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 09:58:02

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Te a hanyatló nyugatra hivatkozol? Nem semmi... azt hittem, mi okosabbak vagyunk náluk, pont ezért vannak nyitva a boltok vasárnap is.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 10:00:09

@♔bаtyu♔:

"Majd szépen megveszi szombaton és vasárnap lesz ideje elültetni. Alkalmazkodik."

Vagy kiszállítással rendeli meg.

Egyébként is igen életszetű, hogy a kiccsalád végiglegeli vasárnap a kertészetet, majd a túra végén felpakolja a Suzukit pár smaragdtujával, meg 50 literes zsák földdel és boldogan távozik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 10:01:33

@♔bаtyu♔: B+, batyu, nem hiszem el, hogy egy kertészettel folglalkozó ember írása alá odaokoskodsz, nyomod a fidesz propagandát, hogy hogyan is kell a kertészetet nyitva tartani, meg alkalmazkodni. Nincs neked agyad? Nem érzed, hogy gáz, amit csinálsz?

zila5 2015.01.06. 10:30:33

@spinat:
Biztos van Önműködő Nemzeti Öntözőrendszerük.

ildsisy 2015.01.21. 09:12:50

Ha valaki logikusan gondolkozik, bárki (!!!...) akkor rá jön, hogy a kertészeti helyeken be kell, hogy menjen a dolgozó locsolni! Ugyanis a virágoknak, legtöbbjének locsolás, víz kell!!!
Nem értem a sok buta hozzászólót, nem is folytatom... :(

magyar bucó 2015.01.21. 09:26:37

@ildsisy: "a sok buta hozzászólót"

Mint például téged?

A növények 99%-át nem kell naponta öntözni. De egyébként is van automata öntöző...

ildsisy 2015.01.22. 09:16:38

@magyar bucó: Ne kekeckedj! Azért merészeltem ezt írni, mivel láttam a TV-ben a kertészeti fő illetékeseket evvel kapcsolatban nyilatkozni, akik szakemberek! TUDOM, HOGY VANNAK AUTOMATA ÖNTÖZŐK!!!...
Nem tudsz meggyőzni!

magyar bucó 2015.01.22. 09:25:40

@ildsisy: Nem kekeckedek, de én nem csak a tévében láttam kertészt. :D

ildsisy 2015.01.23. 09:08:20

@magyar bucó: Dehogynem :D most is...
A nyilatkozatokról beszélek, a véleményükről evvel kapcsolatban
És millió kertészt láttam élőben, mivel én is járok ilyen helyekre... :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása