Megyeri Szabolcs kertész blogja

Divat vagy természetvédelem? Mindent az élő karácsonyfáról!

komment

Megfogadtam, hogy amint meglátom az első utcai karácsonyfa áruldát, nekikezdek az ilyenkor szokásos, karácsonyi fenyőkkel kapcsolatos rövid posztsorozat megírásának, és mint az itt wp_20141213_14_35_27_pro.jpglátható kép mutatja, az első találkozás tegnap megtörtént. A karácsonyfákról való értekezés lehet, hogy sokak számára unalmas, ám kétségtelenül aktuális a téma a napokban, és biztosan nem mindenki ismeri a fenyőválasztás és tartás összes csínját-bínját, ezért talán tudok újat is mondani többeknek. Idén az élő fenyőkkel kezdem a sort, egyfelől mert az igazán taktikus vásárlók a vágott fenyő vásárlásával még várnak egy-két napot, így erre még van idő visszatérni, másfelől az élő karácsonyfa témája összetettebb, így érdemes idejekorán tisztázni, hogy jó-e nekünk az élő ünnepi fa? Vágjunk is bele, illetve dehogy... 

 

space-saving-christmas-tree-pot.jpg

A dézsás fenyő ugyanolyan szép és díszes lesz, mint vágott társai, a különbségeket máshol kell keresni

A vágott fenyőket sokan sajnálják, noha ezek a fák 99%-ban mezőgazdasági termesztésből származnak, tehát erdők nem károsodnak a kitermelésükkel, ráadásul direkt erre a célra nevelik őket, vagyis kis torzítással mondva a kivágásuk annyira kegyetlen csupán, mint a búza betakarítása. Ennek ellenére sokan természetvédelmi megfontolásból döntenek az élő fa mellett, de persze más okok is lehetnek a háttérben. Nevezzük néven, az egyik ezek közül a divat, sok éve már, hogy trendinek számít az élő fenyő tartása, de az is lehet indok, ha valaki szeretné például kiültetéssel hasznosítani karácsonyfáját, hogy az erre a célra költött pénz ne vesszen kárba teljesen. Szóba jöhet még a spórolás is, sok nagyáruház, vagy multi ugyanis kedvező konstrukcióban kínálja ezeket a növényeket, például a kölcsönzési díj egésze/egy része levásárolhatóvá válik a visszavitel után, esetleg a vételi összeg egy része jár vissza a fa ünnepek utáni átadásával. Akárhogyan is jutunk el az élő fenyő vásárlásáig, tudni kell, hogy ez a fatípus jelentős kompromisszumokra kényszeríti a háziakat, a szigorú feltételek be nem tartásával pedig az egész ötlet lényege, az ünnepek után is életben maradó fa ideája veszik el. Lássuk végre a konkrétumokat lépésről lépésre! 

Kattintsanak a galéria megnyitásához szép dézsás fákért, és pár praktikus tanácsért!

- Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az élő fenyő a legkevésbé sem szobanövény, nagyjából úgy érzi magát a száraz levegőjű, fűtött beltérben, mint a kutyaólban tartott ponty. A dézsás karácsonyi fenyő csupán tíz napot maradhat a lakásban, ez az idő pedig nem hosszabbítható meg anélkül, hogy a fa károsodást ne szenvedne, ezért ahol szokás a fát január közepéig-végéig megtartani, ott nem jöhet szóba.

- Élő fát vásárolhatunk akár már most is, hiszen a vágott társaival ellentétben biztonságosan és állagromlás nélkül tárolható szentestéig, egyszerűen egy napos, fagymentes, lehetőleg szélvédett helyre kell állítanunk a kertben, vagy a balkonon. A nagy napig elegendő csupán párszor megöntözni, több dolgunk nem is lesz vele.

- 24.-e reggelén indulhat a fenyő a lakásba, ám hogy a hősokktól megkíméljük, zsilipeléssel juttassuk be. Ez csupán annyit tesz, hogy találjunk egy köztes hőmérsékletű, a kültérnél melegebb, a szobabelsőnél hűvösebb helyet, ahol 4-6 órán keresztül szoktathatjuk a fát a megváltozó körülményekhez. Ez a hely lehet egy zárt lépcsőház, garázs, üvegezett veranda, vagy beépített balkon, esetleg egy kevésbé fűtött előszoba. 

- Szenteste délutánján már elfoglalhatja szobai helyét a fenyő, a helyiségen belül a lehető leghűvösebb helyen, például az ablak közelében, de mindenképp a fűtőtesttől távol. A fa földjét jó ötlet mulcsolni, vagyis 3-5 centi vastagon zúzott fakéreggel befedni (amennyiben kertészetben szereztük be a fát, rögtön kérjünk pár maréknyi mulcsanyagot is!). Ezzel a látvány is harmonikusabb lesz, de ami fontosabb, a növény földje nehezebben szárad ki. 

- A díszítésnél járjunk el óvatosan, az ágakat túlzottan megterhelő, súlyos díszeket mellőzzük, és lehetőleg alacsony hőleadású izzósort használjunk, az ágakat felmelegítő égők ugyanis megzavarhatják a pihenőidejét töltő növényt, ami ezután kiültetve könnyebben szenvedhet fagykárokat.

- A fenyők páraigényes növények, a szobabelsőben töltött idő alatt hasznos lenne számukra a párás környezet, amit nehéz biztosítani, de tíz napig ki fogják bírni így is. Amennyiben azonban nem elektromos izzósort, hanem például gyertyákat használunk, egy-két alkalommal óvatosan vízzel permetezhetjük az ágakat. Az öntözésről se feledkezzünk meg, szintén egy-két alkalommal közepes mennyiségű vízzel nedvesítsük a fa földjét.

- Az év első napjaiban lejár a tíz nap, így a szilveszteri mámort kipihenve máris nekiláthatunk a bontásnak. A díszeitől megszabadított fát a bevitelhez hasonló zsilipeléssel juttassuk a szabad ég alá. A visszavitelre szánt növényeket ezt követően azonnal el is szállíthatjuk, ebben az esetben a történet véget is ért. Amennyiben a fenyő a miénk marad kétféleképpen járhatunk el.

- Egyfelől a dézsás fenyő már rögtön januárban kiültethető a kertbe, bármely fagymentes, enyhébb nap alkalmas a munkára. A fának napos, nem fagyzugos helyet keressünk, és mindenképpen számoljunk azzal, hogy fajtától függően a fa nagy, nagyobb, vagy egészen óriási is lehet a későbbiekben, így ne közvetlen fal, kerítés, járda, kerti út (ésatöbbi) mellé telepítsük. Amennyiben nincs kedvünk a januári ültetéshez, a fenyő maradhat a dézsájában, akár több hónapig is, de ilyenkor szintén fagymentes, napfényes helyre állítsuk, a mulcsot hagyjuk rajta, illetve a szabadföldi fenyőnél többször öntözzük, a dézsa kis térfogatú földje ugyanis gyorsabban kiszárad. Ha esetleg kemény, tartós mínuszok jönnek, a zsengébb, fiatal fák edényét oldalról és alulról szigeteljük majd, például buborékfólia körbetekerésével (a dézsa földjét semmi esetre se fedjük le fóliával!).

Mint az a fentiekből kiolvasható, az élő karácsonyfa választása mindenképpen macerával jár, de a fő hátulütő a rövid idő, amit a növény a lakásban tölthet. Ahol fontos a több hétig díszlő fa (mert például gyerekek vannak), ott ne válasszuk ezt az opció, ha mégoly környezettudatosak vagyunk is! Ne feledkezzünk el a szakszerű be-, és kivitelről, a mulcsolásról, és a növény védelméről sem a lakásban töltött idő alatt!

A következő részben a legszebb, legtartósabb vágott fenyő megtalálásáról olvashatnak majd, ha semmiképp nem akarnak lemaradni, nyomják meg bátran a jobb fölső sarokban található "követem" gombot!

Képek:innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr536981409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.12.14. 17:29:26

Arra is gondolni kell, hogy a fa ültetéséhez elég az elhatározás és egy ásó - de, ha meguntuk, útban van, stb. - a kivágásához a jegyző engedélye kell. A jegyző a fa kivágását megtilthatja ill. a tulajdonost a pótlására kötelezheti.
(Többször módosított 21/1970. évi kormányrendelet.)

Szóval ezt is meg kell fontolni...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása