Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az igazság a cukorsüvegfenyőről

4 komment

Most, hogy már a decembert tapossuk, kikerülhetetlen, hogy növényfronton ne a karácsonyi fenyő vigye a prímet a témák között, ezért el is indítom rövid, idényjellegű sorozatomat, melyben a karácsonyi fenyőkkel fogok foglalkozni. A vásárlás és válogatás mikéntjétől kezdve, a szállítási, tárolási fortélyokon keresztül, a dézsás fenyők szakszerű tartásáig bezárólag mindenről szót ejtek majd, hogy segítsem azokat, akik a legszebb fát szeretnék a lehető legtovább, szép állapotban megtartani.

Elsőként kezdjük a sorban a legkisebb fenyőfélével, ami persze meg tud nőni nagyra is, de népszerűségét éppen az okozza, hogy kereskedelmi forgalomban jellemzően fiatalon, kis méretben kapható, ettől rettentően aranyos és kedves lesz. Ez a növény a cukorsüvegfenyő!

pl0000001806_card_lg.jpg

Cukorsüvegfenyőt mindenki látott már, épp olyan, mint egy kicsinyített karácsonyfa, ami nem csoda, hiszen közeli rokonságot ápol a szürke luccal. Decembertől kezdve előszeretettel árulják őket aluljárókban, nagyobb élelmiszer áruházakban, hipermarketekben, a svéd bútorosnál, vagyis szinte bárhol. A cukorsüvegfenyő valóban cuki, egy bő arasznyi minifa, ránézésre a lehető legideálisabb darab kiegészítő ünnepi dekorációnak, asztaldísznek, gyermekszobai kis karácsonyfának, de spórolósabbak, vagy például idősebbek szokták venni nagy fa helyett is.

A cukorsüvegfenyő ára általában roppant baráti, általában egy-két ezres körül meg lehet úszni a beszerzését, így látszólag az ünnepi hetek egyik legjobb, legjópofább vétele lehet. Lehetne, ha a cukorsüvegfenyő szobanövény lenne, de sajnos nem az, ez pedig azt jelenti, hogy beltérben ez a vidám minifenyő halálra van ítélve, pár hét, kis szerencsével egy hónap, és pusztulásnak indul. Erről persze vásárláskor nem mindig tájékoztatják a vevőket, vagy mert az árus sem tudja pontosan, mit árul, vagy pedig azért, mert így jóval kevesebb fogyna belőle. 

 

Tudta?

 

Online kertészetemből pár kattintással rendelhet cukorsüvegfenyőt,

ráadásul nem csak karácsonykor!

 

KATTINTSON IDE és tekintse meg a választékot!

 

picea_albertiana_conica_45-cm.jpg

December környékén így találkozhatunk a cukorsüvegfenyővel

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Conica') valójában teljes mértékben kültéri növény, mégpedig világszerte az egyik legnépszerűbb törpefenyő, a kifejlett példányok magassága legfeljebb a másfél-két métert éri el, így kisebb kertekbe, vagy szűkebb kertrészekbe ideális választás, de ültetése akkor is jó ötlet lehet, ha kisméretű örökzöldet szeretne valaki otthonra. Sajnos ez a fenyőféle nem teljesen kompatibilis a magyar éghajlattal, de ez senkit ne riasszon vissza, mert ez a kitétel a legtöbb fenyőfélére igaz.

A fenyők ugyanis mienkénél alacsonyabb hőmérsékletet és magasabb páratartalmat igényelnek, utóbbit apróbb fortélyokkal biztosítani is lehet számukra. Összességében, ahogy a gyakran alkalmazott és általában sikeresen nevelt lucot vagy nordmannt fenyőt is lehet tartani a honi kertekben, úgy a cukorsüvegfenyő is nyugodtan meghonosítható otthon, csupán figyelni kell, hogy igényei teljesüljenek.

 

picea_glauca_conica_fm.jpg

Megfelelő élőhelyen ilyen csodásan tömött fa válik belőle

A cukorsüvegfenyő karácsonyi időszakban való szobai tartása is kivitelezhető, amennyiben belenyugszunk, hogy legfeljebb 10-12 napot maradhat bent, csakúgy, mint a dézsás karácsonyfák. Ennyi idő alatt nem károsodik végletesen, és még kiültethető marad. A cukorsüvegfenyőt tarthatjuk a balkonon, teraszon is, amennyiben párás környezetet biztosítunk neki (például permetezéssel, vagy párásító tálcával). A Picea glauca 'Conica' gyakran helyet szokott kapni sziklakertekben is, elsősorban kis mérete és lassú növekedése miatt alkalmas ilyen célra, valamint érdekes felhasználási területe még a bonsai nevelés, a fiatal példányokból ugyanis egy jó adag kitartással kivételesen szép miniatűr fácskák alakíthatóak ki.

A cukorsüvegfenyőt napos, de legfeljebb félárnyékos területre ültessük, és vegyük figyelembe, hogy a semleges, vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Ne telepítsük túlságosan zárt sarkakba, szüksége van ugyanis a folyamatos légmozgásra, hogy ne maradjon nyirkosan a sűrű ágrendszerű növény. Rendszeres öntözéssel, helyes ültetéssel, és egy kis szerencsével csinos, dús ágrendszerű, tömött megjelenésű törpefenyőnk lehet.

 

picea-albertiana-conica-003.jpg

 Ekkora fát viszont akár nálunk is nevelhetünk a minifenyőből

A cukorsüvegfenyő és a karácsony kapcsolatára visszatérve tehát még egyszer hangsúlyozni kell, hogy szobanövényként ez a mini fácska nem fog beválni, ha beltérbe állítjuk, legfeljebb két hétig lesz életképes. Így amennyiben ragaszkodunk hozzá, rövid idő elteltével állítsuk ki a teraszra, balkonra, vagy ültessük ki a kertbe, ha pedig csak valamilyen fenyődíszt szeretnénk az asztalra, inkább pár tűlevelű ágat rendezzünk csokorba. 

 

2009080814233200000001690000050864.jpg

 Törpefenyő, minifenyő, itt pedig éppen bonsai. Haladó hobbikertészeknek szép kihívás

 

Kertészeti webáruházamban a cukorsüvegfenyő mellett az összes kedvelt karácsonyi fenyőt

megtalálhatja, ráadásul változatos méretválasztékban és többféle kiszerelésben (vágott

fenyőként és konténeres növényként is!)

 

Amennyiben ezt a bejegyzést a karácsonyt megelőző hetekben, hónapokban olvassa,

KATTINTSON IDE és tekintse meg karácsonyfa kínálatomat!

 

A megrendelt fákat országosan házhoz szállítom!

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr346960259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.06. 19:54:51

Sok-sok évvel ezelőtt sehogysem sikerült karácsonyfát vennünk. Akkor megigértük a gyerekeknek, ha apu nem kap fát, akkor a cukorsüveget díszítjük fel a kertben. Megnyugodtak, én meg végül kaptam egy szép 4 méteres fát karácsonyra. (Akkor még nagy fákat kellett venni.)
Másik szép karácsonyfa az USA-ból: a rozmaringot vágják hasonló bokorrá, és $12-ért már lehetett is szépet kapni. Fantasztikus illata kárpótolt a fenyőért, amit ott már november végén felállítanak.

2014.12.07. 07:33:46

Én meg beraktam a teraszról nehogy baja legyen, de akkor ezek szerint mehet vissza...

jéva56 2016.06.15. 08:14:27

Mi is szeretnénk ilyet. De bírja, hogy az ereszről esőzéskor rácsorog sok víz?
És a páfrány? Mert még azt szeretnék.:))

Lívia Bernáth 2017.01.05. 22:07:32

Picea Conica kis fenyőm van, kb. 15 cm magas.
Életképesnek tűnik. Jelenleg. kb. 15 C-os helyiségben
helyeztem el. Kb. 1 hete került hozzánk.
Kitehetem-e az erkélyre, vagy a tavaszi kiültetésig marad-
jon a + 15 C fokos helyiségben.

Milyen gyakran öntözzem? Alulról tálkából, vagy felülről
a földjét? Szeretném megmenteni !

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása