Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mi legyen a lombhulladékkal?

komment

A címbeli kérdés így az ősz feléhez közeledve mindenképp aktuális, ám kicsit kiegészítésre szorul, hiszen október-november környékén nem csak a lehulló levelek okoznak fejtörést, ha kerti szerves hulladékról beszélünk. Ősszel a gondos gazda szépen rendberakja a birtokát télire, vagyis megmetszi a fákat, cserjéket, ha ez szükséges, alakít egy kicsit a sövényen, megejti az utolsó fűnyírások egyikét (aztán nemsorokára tavaszig az utolsót), és a mostanában persze már az egyre nagyobb tömegben lehulló levelek is jelen vannak mindenhol. Ennek eredményeképpen egy átlagos méretű kiskertben is szép adag növényi hulladék képződik, aminek aztán valamilyen sorsot kell szánni, hogy ne csúfítsa el a kertet.

falling-leaf.jpg

Itt azonban álljunk is meg egy pillanatra. Manapság steril korszakot élünk, szeretünk minden feleslegesnek tartott holmit gyorsan eltávolítani, hogy környezetünk úgy nézzen ki, ahogy a nagykönyvben, vagy épp az újságok csodásan beállított fotóin látszik. A földre hullott levelek azonban igazából nem sorolhatóak a szemét témakörébe, hiszen az anyatermészet nem véletlen rendezte így a dolgot, ennek a levélszőnyegnek szerepe van, a természetes bomlás során gazdagítja a talajt, így valósítva meg a körforgást (ezt utánozzuk a komposztálással, de erről pár sorral lejjebb majd). Tehát, akinek nem bántja a szépérzékét, a lehullott lombozatot egyszerűen hagyhatja ott, ahol az van, baj nem fog belőle származni, a fáknak, a növényeknek pedig még hasznukra is lesz.

Tilos_az_avaregetes.JPG

Az avarégetés szinte minden szempontból rossz ötlet

Természetesen erre nem mindenki hajlandó, már csak megszokásból sem (például hogy ne szólják meg a szomszédok), így amennyiben sok a levél, ráadásul még gallyak, nyesedékek is állnak halomban, felmerül a kérdés, hogy mi legyen ezekkel. itt szokott képbe kerülni a jó öreg avarégetés, ami legalább annyira rossz szokás, mint amennyire berögzült. Az égetés kellemetlen szaggal jár, felbőszíti a szomszédot (aki aztán majd viszonozza a füstölést persze), de nagyobb gond, hogy a nedves, nyirkos avar alacsony hőfokon ég, sokkal több káros anyagot kibocsájtva, mint például egy tábortűz. Az avarégetés ellen szól még annak balesetveszélyessége, és nyilván az is, hogy sok helyen egyszerűen tilos. Budapesten egész biztosan, más településeken pedig helyi rendelet rendelkezik erről, így amennyiben tüzelés pártiak vagyunk, nem haszontalan utánanézni, hogy tettenérés esetén nem lesz-e kilátásban némi pénzbüntetés. Summa summárum, az égetést senkinek nem javaslom, de akkor mi marad megoldásként, ha szúrja a szemünket a növényi halom?

 

A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás az elszállíttatás, amit az ország legtöbb településén a tél beköszöntéig a helyi közterület fenntartó cég biztosít, természetesen térítés ellenében. Budapesten az FKF végzi ezt a feladatot, egészen december hatodikáig lehet kihelyezni a zöldhulladékot, és érdekesség, hogy ez a szolgáltatás nem csupán ősszel, hanem már márciustól igénybe vehető, így aki ezt eddig nem tudta, jegyezze fel, hogy márciustól van lehetőség a kerti zöld felesleg környezetbarát eltüntetésére. A fővárosiak EZEN a linken tájékozódhatnak az elszállítás menetésről és az árakról (dióhéjban a 60 literes zsák 190, a 100 literes 230 forint, amiben benne van az elvitel költsége is), a vidékiek pedig helyben érdeklődhetnek az elszállíttatás mikéntjéről.

WP_003004.JPG

Elszállításra váró leveles zsákok. 

WP_003006.JPG

A budapestieknek ilyen zsákot kell vásárolniuk, ha el szeretnék vitetni a lombhulladékot

Mi történik az elszállíttatott levelekkel, gallyakkal, nyesedékkel? Általában ezek a növényi részek komposztálásra kerülnek, hogy tápanyagdús komposzt váljon belőlük, ami aztán jól hasznosítható bármilyen ültetésnél, vagy szegényebb talajok feljavításánál. Mivel a legtöbb kiskertben rendszerint terem, növekedik valamilyen növény, melynek biztosan van tápanyag igénye is, logikusan felmerül a kérdés, hogy ezt nem lehetne-e helyben megoldani? Hát dehogynem, a házi komposztálás remek dolog, környezetbarát zöldhulladék-elnyelő, az elkészült komposzt pedig akár már a tavaszi zöldségágyásoknál bevethető. Mi kell a komposztáláshoz, mivel jár, mik az előnyei, hátrányai? Ezeket a kérdéseket most dióhéjban, pontokba szedve válaszolom meg, hogy aztán akit érdekel, tudjon miből kiindulni.

komposzt_2009.jpeg

Műanyag és házi komposztláda

A komposztálás:

-előnye, hogy ingyen, füstmentesen eltüntethetjük a zöldhulladékot, sőt, a konyhai szemét egy részét is, minimális költséggel kiváló tápanyaghoz, és remek biokertészeti alapanyaghoz juthatunk

-hátránya, hogy a kertben egy pár négyzetméteres területet fel kell áldoznunk a célra, be kell szereznünk egy komposztládát (vagy eszkábálnunk kell egyet), időnként akad némi dolog körülötte, és be kell vallani, hogy a komposzt nem minden esetben esztétikus látvány, ami persze függ a kialakítástól, és attól is, hogy mennyire van szem előtt (érdemes a komposztládát egy nem túl aktívan használt kerti szegletbe telepíteni)

-a híresztelésekkel ellentétben nem jár bűzzel, nincs kellemetlen szaga, ahogy például a földön hagyott, lassan lebomló avar sem lesz büdös, ettől tehát ne tartsunk. Az is igaz azonban, hogy a szagmentes komposzthalom akkor valósul meg, ha nem hagyjuk magára, és néha foglalkozunk vele.

-elkezdéséhez alapvetően három dologra lesz szükség, egy komposztládára, egy vasvillára, és némi vízre. A láda lehet bolti műanyag edény, fábol otthon barkácsolt eszköz, a legegyszerűbb változat pedig a négy rúd köré kanyarított drót-, vagy csirkehálóból készült ketrec. A ládát fokozatosan töltsük fel, ne egyszerre pakoljuk tele, havonta egyszer-kétszer forgassuk át, és úgy nedvesítsük, hogy ne száradjon ki, de ne is tocsogjon a vízben. A többit a természet elintézi.

-alanya lehet bármilyen kerti növényszármazék (kivéve a tűlevelűeket, fenyőféléket, a dióval pedig külön foglalkozom), gyomok, leveles gallyak, avar, miegymás. A konyhai hulladék egy része is komposztálható, például a teafilter, a kávézacc, a natúr kartonpapír, de mehet a kupacra elhervadt vágott virág, elhalt szobanövény, romlott gyümölcs, gyümölcshéj/maradék. A komposztra tehető a kizárólag növényekkel táplálkozó állatok ürüléke is.

-folyamatához nem használható fel húsevő állatok (kutya, macska, stb.) ürüléke, színes papír, újságpapír, műanyagok, építési törmelék, ételmaradék, csomagolóanyagok, és egyéb háztartási hulladékok.

A dió komposztálása régóta szenvedélyes viták tárgya hobbikertész körökben, egyesek szerint a diólevél egyszerűen nem alkalmas komposztálásra, mások úgy vélik bizonyos körülmények között a dió is komposztálható. Maga a diókomposztálás, mint problémafelvetés szerintem kicsit több teret kap általában, mint amennyit érdemel, és ha rám hallgatnak, a diót is komposztálják, persze kicsit eltérő módszerekkel, mint a többi zöldhulladékot. A diókomposztálásról tavaly készítettem már egy blogbejegyzést, így akit a dolog érint, és tudományos kísérletekkel alátámasztott véleményre kíváncsi, EZT a posztot böngéssze át.

konyvajanlo-komposztalas-24929.jpg

Komposzt-kompatibilitás

A komposztálás szakirodalma ennél persze sokkal bővebb, így a kezdőknek ajánlanék némi utánajárást, de az ennyiből is kiviláglik, hogy voltaképpen egyszerű, kis helyigényű, kevés munkát igénylő folyamatról van szó, melynek nagy haszna vehető a kertben. A címbeli kérdésre még egyszer visszatérve a válasz az, hogy három ésszerű lehetőség mutatkozik az őszi lombhulladék kezelésre, az első a levelek földön hagyása, a második az elszállítatás, a harmadik pedig az otthoni hasznosítás a komposztálás segítségével.

Képek: innen, innen, innen, és innen, valamint saját forrásból.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr76777627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2014.10.12. 10:15:31

Agyrem ez az ujkori hulyeseg, hogy ne egessunk. A legjobb es leggyorsabb modja a hulladek eltuntetesenek, es meg a legtisztabb is. Nem kell elszallitani, nem rohad a komposztban evekig. Radasul nem minden fajtat lehet komposztalni.
Az oszhoz az avaregetes finom illata is hozzatartozik.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.12. 10:17:32

Egyre több helyen van szelektív kuka.
Egy olyan világban, ahol a kivételezettek 30 millás hivatalos keresetre lazán elhitetik a birkákkal a 300 millás vagyonukat, a három kuka mélye sok mindent elnyel és eltakar.
Ennyire egyszerű a zöldhulladék problémája.

régi villamos 2014.10.12. 10:20:24

Hááát, ez mind nagyon szép. Viszont nem esett szó az agresszív fertőzések miatt levágott ágak (levelesen is) fertőzéseinek tovább élésével. Továbbá, ha elszállítják,akkor a fertőzést is nagy területen terítik. Egyszerűbb lenne helyileg elégetni a fertőzött ágakat, leveleket, mert a komposztálás a fertőző ágensek jelentős részét elpusztítja, de az agresszívabb fertőzések túlélhetnek. Ezért biztosabb az égetés, és így elkerülhető lenne a fertőzés tovaterjedése is.

Balt 2014.10.12. 12:12:04

Nem olvastam (még), de komposztba tudtommal ellenjavallt a citrusfélék héja (az alsó képen van) meg pl. a hagymahéj is.

magyar bucó 2014.10.13. 07:22:29

Inkább kivétel, mint szabály az égetés. A legtöbb esetben szükségtelen illetve eredménytelen.

bratya 2014.10.13. 08:28:38

Van egy-két észrevételem. A diólevelet évek óta a többi lebomló anyaggal együtt komposztálom, nekem bevált. A tűlevelűek és tujafélék lehullott levele kisebb mennyiségben kiváló a talaj savanyítására. Mióta ilyennel keverjük pl. a magnóliák körüli talajt a növekedésük megugrott. Persze a kevert komposztban valóban nagyon lassan bomlik le.

Dezső Szabó 2014.12.07. 23:44:13

A komposztálás olyan,mint a magyar foci : Mindenki ért hozzá!
Természetesen én is ! Aranydiplomás kertészmérnök-tanár vagyok! Megyeri Szabolccsal együttműködni szeretnék! Az Érden lévő falatnyi kertemben 11db kb 1,5m3-es komposztládám van,mind raklapból! Ebből kilenc megtelt,egy
folyamatban van,s egy üres! Ha ilyen "koratavaszi jellegű" marad a tél,akkor még lehet,hogy az is megtelik!
A célom az,hogy minél több kerttel rendelkezőt rábírjak a komposztálásra,sőt elsősorban nem Őket,hanem a gyermekeiket, otthon és az óvodákba! Amit a gyermek megtanul,míg él nem felejti el ! Jelszavam: NE ÉGESS,KOMPOSZTÁLJ!!! Köszönöm a lehetőséget és várom az érdeklődőket a facebookon Dezső Szabó néven!

magyar bucó 2014.12.08. 06:37:43

@Dezső Szabó: És a "falatnyi" kertedben miből van a 15 m3 komposzt?

Dezső Szabó 2014.12.08. 11:51:10

Kedves Szabolcs! Köszönöm kérdésedet! Kérlek,hogy kattints rám,vagy gyere ki Érdre!Nekem szinte csak alakuló magaságyam és a 11 db komposztládám van ,mintegy 20 m2-en!
De van még kb.3 m2-en egy ROSTÁRIUMOM IS ! 5 db alakuló magaságyam 20-25 m2 ! Ebből egy fóliával fedett,s 120cm magas,míg a többi szabályos hidegágy ,melyeket nyitható ablakokkal fedtem! Ezeken kívül néhány m2-nyi területem van még! Eszembe jutott,hogy egyik Hozzászólód közölte,hogy a komposzt büdös,hát az én KOMPOSZTÁRIUMOM a Szomszéd hálószobájának ablakától 8-10 m-re van,s eddig még nem volt vita egymással! Ehhez még hozzáteszem,hogy a komposztálás során minden második réteg érett gombatrágya,megöntözve szerves eredetű karbamiddal! A kérdésedre konkrétan válaszolva: azok a Szomszédok,Ismerősök,akik jó minőségű komposztot
akarnak kapni,azok tudják,hogy hova kell hozniuk a zöldhulladékot ! Elnézést,hogy a rövid kérdésre,hosszú válasz adtam,de ez kor-,esetleg kórtünet!Várlak! Sok sikert a munkádhoz! Üdvözöl Dezső!
Utóirat:legközelebb,ha hosszabb lesz a kérdésed,rövidebb lesz a válaszom!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása